Izland
Lappföld
Jordánia
Korzika
Csehország
Provence
Ajánlataink
Kik utaznak a Barakával?
Az utasaink átlagemberek, nem hegymászók vagy élsportolók, hanem lelkes turisták, akik aktív életmódot követnek. Sokan jönnek egyedül is. Az átlagéletkor 20-50 év, de néha fiatalabbak és idősebbek is utaznak velünk. A legtöbb utasunk egészségesen él, gyakran túrázik vagy sportol. Vannak akik évente több utazásunkon is részt vesznek, vannak akik évekig gyűjtögetnek egy-egy komolyabb túrára. Nagyon sok utasunk életében mi vagyunk az első utazásszervező iroda és a legtöbben később sem utaznak más irodával.

Van az utasaink között egy közös pont: mindenki imád utazni, mozogni, valamilyen aktív tevékenységet végezni a természetben. A hasonló érdeklődés hamar összehozza a jó társaságot, így az utazásainkon mindig remek a hangulat.
Egyéni vagy csoportos utazás?
Mind a kétféle utazási módnak vannak előnyei és hátrányai. A csoportos utazás legnagyobb előnye a magas fokú szervezettség és a túravezetőink helyismerete. Egy egyéni utazás során lehetetlen annyi látnivalót megnézni, mint egy ugyanolyan hosszúságú, alaposan előkészített csoportos utazáson. Utóbbi esetén nem megy el értékes idő a látnivalók, a szállások, a túraútvonalak, az étkezési lehetőségek vagy épp a parkolóhelyek helyszíni keresésével, a közlekedési problémák megoldásával, a programok ésszerű sorrendjének megtervezésével. A túravezetőink mindig a legérdekesebb látnivalókat, a legszebb kilátópontokat, a legjobb éttermeket mutatják meg, amellett, hogy olyan tudnivalókat mondanak el a helyszínen, amik egy útikönyvben sem szerepelnek.

A térképeken szereplő túrák közül nem mindig látható, hogy melyik a legjobb. A helyismeretünknek köszönhetően azonban mi mindig a legszebb útvonalakat választjuk ki, legyen az gyalog-, vízi- vagy kerékpártúra. Számos olyan túrát szervezünk, amikhez különböző eszközök szükségesek: kerékpárok, tengeri kajakok, hótalpak vagy via ferrata felszerelés. Ezeket természetesen mi biztosítjuk és az utazás során a helyszínre szállítjuk.

Sok gyalogtúránk kiindulási pontja nem egyezik meg az érkezési ponttal. Ilyen körtúrákat egyénileg megszervezni szinte lehetetlenség, míg egy csoportos utazás során nem gond, hiszen amíg mi túrázunk, a sofőreink az autóbusszal a túra érkezési pontjába mennek és ott várnak minket.

Több magashegyi gyalogtúránk során is teherhordók és szakácsok segítik csapatunkat, akik nélkül nem tudnánk megtenni a többnapos túraútvonalakat.

És végül, de nem utolsó sorban említsük meg a társaságot! Természetesen megvannak annak az előnyei, ha az ember a párjával vagy a családjával egyénileg utazik, de nem hátrány egy nagyobb csoport tagjaként részt venni egy utazáson! Nagyon sok érdekes embert lehet ugyanis utazás közben megismerni, akikkel életre szóló ismeretségek köthetők.
Baraka vagy más utazásszervező?
Léteznek a Barakán kívül más kalandtúrákat szervezők is. Mi a Baraka előnye velük szemben?

Sajnos Magyarországon sok olyan szervező tevékenykedik, akik nem legálisan működnek. Úgy gondoljuk, hogy nem kell részletesen ecsetelnünk egy minden törvényi előírásnak megfelelően működő, képzett szakemberekkel dolgozó, felelősségbiztosítással rendelkező, a jogszabályokat mindenben betartó hazai székhelyű cég előnyeit a csupán mobiltelefonnal és ingyenes e-mail címmel rendelkező, olykor alapítványok és egyesületek mögé bújó illegálisan társasutazásokat szervező magánemberekkel szemben.

De mi a Baraka előnye más utazási irodákhoz képest? Elsősorban a minőség és a kiszámíthatóság.

Minőség: a programjaink során minden szállást előre lefoglalunk, így ezek helyszíni keresésével nem töltünk el értékes időt. Kerüljük a tömegközlekedést; nagyon kevés kivételtől eltekintve szinte mindig bérelt, minőségi autóbuszokkal, hajóval vagy terepjárókkal utazunk. Mindig az utazás árkategóriájának megfelelően a legjobb szállásokat választjuk ki. Az alapos helyismeret szükségessége miatt a programjainkat vagy alaposan bejárjuk vagy helyi idegenvezetőket, túra- és hegyivezetőket bízunk meg az utazás technikai lebonyolításával. A túravezetőink hatalmas tárgyi tudással rendelkeznek az utazások helyszíneiről, amit mindig megosztanak a résztvevőkkel.

Kiszámíthatóság: a programjaink nem tartalmaznak olyan rejtett költségeket és kötelezően fizetendő „fakultatív” programokat, amik miatt egy-egy utazás ára az előzetesen kalkuláltnál jóval többe, akár a kétszeresébe is kerülne. Az utazások nem tartalmaznak olyan „kényszerpihenőket” sem, amikre program a helyszínen csak nagyon drágán szervezhető. Természetesen a mi utazásainkban is szerepelnek olykor fakultatív programok, de egyrészt ezekre nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, a költségeit pontosan meghatározzuk, másrészt ha valaki nem veszi ezeket igénybe, akkor is tartalmasan töltheti el az idejét.
Nekem is majd az esernyőt magasba tartó idegenvezetőt kell követnem?
Nem, dehogy; ennek még a látszatát is szeretnénk elkerülni. Túráink sokkal szabadabbak, mint ahogy azt sokan először gondolják. Egyrészt rengeteg szabadidőt biztosítunk, másrészt számos programunkon nem „kötelező” a részvétel. Hagyományos értelemben vett városnézéseket nem is tartunk, a városokban általában közösen keressük fel a legfontosabb nevezetességeket, majd adunk mindenkinek elég időt arra, hogy saját maga fedezze fel a számára érdekes helyeket. Túravezetőink elsősorban a túrák szakszerű vezetői. A csoportjaink sokkal inkább egy nagy baráti társaságra hasonlítanak, mint egy hagyományos társasutazásra.
Fogom-e bírni a túrákat?
Szervezünk nagyon könnyű és persze nehéz gyalogtúrákat is. A nehézségüket egy ötös skálán csillagokkal jelöljük. Az egyes értékek magyarázatát külön-külön olvashatod a gyalogtúrák, a kerékpártúrák, a vízitúrák és a via ferrata utak esetében.

Az egy- illetve kétcsillagos túrákat szinte bárki képes teljesíteni, de a háromcsillagosak sem túlságosan nehezek. Sokan meglepődnek azon, hogy sikeresen teljesítettek olyan túrákat, amikről soha nem gondolták volna, hogy sikerülhet.

Természetesen a túrák kiválasztásakor fontos az egészséges önértékelés, de igyekszünk segíteni, ha nem vagy tisztában az erőnléteddel. Egyrészt eljöhetsz valamelyik magyarországi hétvégi túránkra, ahol letesztelheted magad, másrészt ajánljuk a Cooper-tesztet, amelynek eredményeit összehasonlíthatod a túráink nehézségével.
Mi történik, ha mégsem bírom a túrákat?
Először is a tapasztalatunk szerint mindenkiben sokkal nagyobb kitartás rejtőzik, mint ő maga gondolná. Különösen akkor, ha egy hegycsúcs vagy kilátópont elérése különösen csábító. Nagyon sok utasunk számol be arról, hogy az általa eddig ismert korlátait ledöntve lepte meg magát azzal, hogy milyen jól bírta a túrákat. A saját korlátainkat átlépni mindig óriási élmény!

Ám ha ez mégsem sikerülne, a túravezetőink több megoldással is rendelkeznek. A legegyszerűbb ha kihagyod a következő túrát és pihensz. Számos túrán vissza is lehet fordulni vagy valahol megvárni a visszatérő csapatot. Sok utazásunk programja először könnyebb túrákat tartalmaz, ahol mindenki fel tudja mérni az erőnlétét a nehezebb túrák előtt. Túravezetőink rendelkeznek azzal a tapasztalattal, hogy bármely résztvevő számára tanácsot tudjanak adni, eldöntve mi a legmegfelelőbb számára a túrákkal kapcsolatban.
Mi történik ha nem bírom a magasságot?
Hogy ki mennyire bírja a nagy tengerszint feletti magasság (4000-5000 m) okozta alacsony oxigénszintet, az döntően nem erőnlét, hanem egyéni adottság és akklimatizáció kérdése. Előre lehetetlen megmondani egy résztvevőről, hogy a szervezete miként fog viselkedni nagy magasságban, erre igazából nem is lehet készülni előre. Természetesen hasznos, ha valaki gyakran túrázik vagy olyan sportot űz, ami hosszú távú kitartást igényel (futás, úszás, kerékpározás), de az egyén adottságai és a megfelelő akklimatizáció fontosabb. Ez utóbbi érdekében a nagy magasságban vezető gyalogtúráink programja alaposan átgondolt; a túrák első részében csak lassan emelkedünk és kis távolságokat teszünk meg, hogy mindenki megfelelően tudjon alkalmazkodni az alacsonyabb oxigénszinthez.
A teljes felszerelésem cipelnem kell a gyalogtúra során?
A gyalogtúráink 99 százaléka során soha sem kell a teljes felszerelésünket magunkkal vinni. A legtöbb túránk egynapos, ami azt jelenti, hogy csak egy kis méretű (15-25 literes) hátizsákkal túrázunk, amiben főleg tartalék ruhát, esőkabátot, némi elemózsiát és az ivóvizet visszük magunkkal. A maradék felszerelésünket mindig a szállásunkon vagy az autóbuszban hagyjuk. Szervezünk több napos magashegyi gyalogtúrákat is, melyek során teherhordók vagy lovak hozzák utánunk a teljes felszerelésünket; ezekre a túrákra szintén elegendő csupán egy kis hátizsákot magunkkal vinni.

A kerékpártúrák során pedig a csomagszállítást irodánk mikrobuszával oldjuk meg, így a napi bringatúrák során is csak egy napra elegendő felszerelésnek kell nálunk lenni.
Sátorban kell aludnom?
A legtöbb utazásunk során ma már nem sátorban töltjük az éjszakákat, hanem apartmanokban, menedékházakban vagy szállodákban. Azonban továbbra is szervezünk sátras utazásokat: európai autóbuszos körutazásokat, melyek során színvonalas kempingekben szállunk meg, valamint magashegyi gyalogtúrákat a Himalájában és az Andokban, ahol a sátrakat a helyi segítőink bocsátják rendelkezésünkre.
Milyen felszerelésre lesz szükségem?
A legfontosabb felszerelés egy jó túrabakancs, bár vannak utazások, ahová egy kényelmes túracipő is elegendő. Szükséged lesz strapabíró túraruházatra és esőkabátra, egy kis méretű hátizsákra, elemlámpára (fejlámpára), és számos utazásra hálózsákot is kell hoznod. Az európai kempinges útjaink esetén a sátorról magadnak kell gondoskodnod, az Európán kívüli sátras utak során azonban minden felszerelést a helyszínen kapunk partnereinktől. Sokszor ifjúsági szállókon vagy menedékházakban töltjük az éjszakákat, ahol jól jöhet egy hálózsák. A gyalogtúrákon hasznos lehet a túrabot, és minden úton szükséged lehet túraszandálra, baseball-sapkára vagy kendőre (napszúrás ellen) és napvédő krémre.

Minden egyes utazás részletes leírásában kitérünk a szükséges felszerelésre, továbbá elolvashatod a felszerelésajánlónkat, ahol részletesen elmagyarázzuk az egyes eszközök és ruházatok jellemzőit, működésüket és segítünk a választásban is.
Vannak-e személyes megbeszélések az utazások előtt?
Nincsenek, mert az utasaink az ország legkülönbözőbb pontjairól származnak, sőt olykor határon túlról érkeznek, így lehetetlen lenne egy időpontban összegyűlni egy találkozó kedvéért. Az utazásaink részletes leírásai minden olyan információt tartalmaznak, amire szükség lehet az utazásra való felkészülés során.
Gond-e ha egyedül mennék?
Egyáltalán nem gond, ha éppen nincs társad, akivel eljöhetnél egy túrára. Nagyon sokan indulnak velünk egyedül; fiatalok, középkorúak, nők, férfiak vegyesen, nem is hinnéd mennyien. Mivel minden utunkon nagyon jó a társaság, így hamar találsz társakat, barátokat és máris nem egyedül utazol. Ez természetesen Rád nézve semmilyen többletköltséget nem jelent. Útjaink mindamellett remek ismerkedési lehetőségek is...
Mi a teendő, ha idősebb vagyok az ajánlott korhatárnál?
Az ajánlott felső korhatárok (55 illetve 60 év) az utazások nehézségét is jelölik. Betartásuk nem kötelező, de megfontolandó a jelentkezés, ha valaki nem fér bele ezen határokba. Nem szeretnénk azonban kirekeszteni az utazásból azokat az idősebbeket, akik kellőképpen fittek és saját korosztályuknál sokkal jobb fizikai és szellemi erőnek örvendenek. Számukra egy telefonbeszélgetést vagy akár egy személyes találkozást ajánlunk az utazás túravezetőjével, aki segít eldönteni a részvételt.
Milyen étkezési lehetőségekre számíthatok ha egy utazás önellátó?
Lényegében csak azokba az országokba ajánljuk, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszerrel indulj el, ahol nagyon magasak az élelmiszerek árai. Ez elsősorban Norvégiát és Izlandot jelenti. Bármely más európai utazásunkon a magyarországitól nem túlságosan eltérő árakon vásárolhatsz élelmiszert.

Mindenhol ajánljuk, hogy az utasaink ismerkedjenek meg a helyi ételekkel, keressenek fel éttermeket, ahol kipróbálhatóak az országra jellemző fogások. Az éttermeken kívül természetesen szinte mindenhol utunkba esnek piacok, gyorséttermek, kifőzdék, ahol olcsón étkezhetünk, így nincs szükség arra, hogy élelmiszerekkel felpakolva induljunk útnak Magyarországról.
Milyen oltásokra van szükségem?
Védőoltásokat csak Európán kívüli utazás esetén célszerű beszerezni. Az utazás előtt felkeresheted a háziorvosodat, de a legjobb ha a Nemzetközi Oltóközpontban vagy a megyei ÁNTSZ irodákban érdeklődsz a szükséges oltásokról. Ajánljuk továbbá az Egészéges utazók lapja weboldalt, ahol megtalálhatóak a fővárosi és vidéki oltóközpontok elérhetőségei, valamint országonként az ajánlott oltások. Fontosnak tartjuk az oltásokat, de talán ennél is lényegesebb betartani pár alapvető étkezési szabályt, amikre túravezetőink már az utazás kezdetén felhívják a figyelmed.
 
HÍRLEVÉL
Hírek, utazások, hasznos tippek
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe