Már csak...
37
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Mladá Boleslav, Skoda
  Múzeum és gyárlátogatás
 • Cseh Svájc Nemzeti Park:
  sziklatornyok és sziklahidak
 • Kamenice-szurdokvölgy
 • Szász Svájc Nemzeti Park
 • A Cseh Paradicsom
 • Jicin, Rumcájsz városa
 • Morva-karszt
Cseh homokkövek és Szász Svájc

Cseh homokkövek és Szász Svájc 

Ötnapos hosszú hétvége Csehország nyugati részén és Németországban. Az idehaza talán kevéssé ismert Cseh Svájc Nemzeti Parkba, a Cseh Paradicsomba, illetve a németországi Szász Svájc vidékére utazunk, ahol rengeteg természeti látnivaló várja, hogy felfedezzük.
Meghökkentő homokkőtornyok között kanyargó ösvényeken túrázunk, ahol lépten-nyomon sziklahidak, kilátópontok, varázslatos kastélyok és idilli kisvárosok esnek utunkba.
Felfedezzük Jicint, Rumcájsz otthonát, bejárjuk a Skoda Múzeumot, sőt még a modern gyárba is bekukkantunk.
Időpontok:
2017. június 01 - 05. Már csak néhány helyünk van! Jelentkezem!
Részvételi költség:
89.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről Budapestig.
 • 3 éjszaka szállást Krasna Lipa településén panzióban, kétágyas szobákban.
 • 1 éjszaka szállást a Jicin közelében, hotelben, kétágyas szobákban.
 • 4 reggelit a szállásokon.
 • A Baraka túravezetését.
 • A további étkezéseket.
 • A belépőket.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 35.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő
Hátralék: 54.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 30-45 fő.
Ajánlott korhatár: 7-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 2 nap.
Túravezetők:
Levente túravezetőként és az útifilmjeink készítőjeként vesz részt a Baraka életében. Megjárta Provence-t, a Dolomitokat, evezett Montenegróban és bringázott az Isztrián. Ritkán látható kamera nélkül, így egyre több filmje enged betekintést a túráinkba. Ahol Levente megjelenik, a hangulattal nem lesz gond.
A Balkánon kezdte el gyűjteni az idegenvezetői tapasztalatát, ahol annyira megtetszett neki az utazás és az outdoorsportok világa, hogy azóta sem tud leállni. Gasztronómia, kultúra, hegymászás, bringa, futás, jóga, szörf, korcsonya, bármi jöhet, csak utazás legyen benne.
1. nap
Budapest – Mladá Boleslav – Krasna Lipa (szállás: panzió)
 • Utazás: reggel 05:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Műcsarnok mellől. Körülbelül nyolc órás utazás után érkezünk Csehország nyugati vidékére, Mladá Boleslav városába, az utazásunk első állomására.
 • Mladá Boleslav, Skoda Múzeum: a város a csehországi autógyártás központja, a Skoda autógyár otthona. 1895-ben egy apró Mladá Boleslav-i műhelyből gördült ki az első cseh motorkerékpár. Azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül az üzem, a márkanév és természetesen a járművek is, amik történetébe a Skoda Múzeumban kaphatunk alapos bepillantást. A sok-sok régi jármű mellett a mostani autók gyártását is megnézhetjük egy gyárlátogatás keretében.
 • Krasna Lipa: a délután folyamán a Cseh Svájc Nemzeti Park területén fekvő Krasna Lipa faluba utazunk, ahol a szállásunk egy panzió két épületében lesz. Egymás után három éjszakát töltünk itt.
2. nap
Krasna Lipa – Cseh Svájc Nemzeti Park – Krasna Lipa (szállás: panzió, étkezés: reggeli)
 • Cseh Svájc Nemzeti Park: Csehország leglátványosabb nemzeti parkja, amelyet meghökkentő alakú sziklatornyok, meredek sziklafalak, mély völgyek, mesés kilátópontok és természetes sziklahidak jellemeznek. A nemzeti park egyaránt népszerű a német és cseh kirándulók körében, és mágnesként vonzza a túrázás, a sziklamászás, a rafting és a hegyikerékpározás szerelmeseit.
 • Gyalogtúra a Pravčická brána sziklakapuhoz: egész napos túrára indulunk a Cseh Svájc Nemzeti Park területén. Autóbusszal utazunk a gyalogtúránk kiindulópontjába, ahonnan egy kilátópontokkal tarkított erdei ösvényen, majd egy meredek, de rövid emelkedőn közelítjük meg a nemzeti park leghíresebb természeti látnivalóját. A Pravčická brána sziklakapu Közép-Európa legnagyobb sziklahídja, amely nem kevesebb, mint 26 méter hosszú és 16 méter magas. Mellette egy kis kastély áll, amiben a nemzeti park múzeuma, valamint egy étterem kapott helyet. Ezután végig lefelé túrázva érjük el Hrensko kirándulóközpontját, ahol a Kamenice folyó az Elbába ömlik. Itt tartjuk az ebédszünetünket.
 • Kamenice-szurdok: a pihenő után a Kamenice szurdokába indulunk egy keskeny gyalogösvényen. Az egyre keskenyebbé váló szurdokban hamarosan elérjük azt a pontot, ahol a folyó miatt gyalog már nem mehetünk tovább. Ez az Edmund-szurdok, ahol hajókra szállunk, és csaknem egy kilométert utazunk az átlagosan 100 méteres magasságú sziklafalak között. A vadregényes hajóút végén ismét gyaloglás vár ránk egészen egy parkolóig, ahol az autóbuszunk várakozik ránk. Táv: 16 km, szint: fel 250 m, le 250 m. (***)
 • Saunstejn: ha az egész napos túra után marad még időnk, felkeressük a Cseh Svájc Nemzeti Park legnevezetesebb kilátópontját a Saunstejnt. A jókora sziklatömb tetejére csak függőlegesen vezető létrák egész sorát megmászva juthatunk fel; az innen látható 360 fokos panoráma, no és a kaland viszont mindenképpen megéri a fáradtságot. Táv: 3 km, szint: fel 50 m, le 50 m. (**)
3. nap
Krasna Lipa – Königstein – Szász-Svájc Nemzeti Park – Krasna Lipa
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Königstein: ezen a napon Csehországból Németországba kirándulunk, a híres Szász Svájc Nemzeti Parkba. Az első látnivalónk Königstein hatalmas vára lesz, ahová körülbelül negyven perces gyalogtúrával jutunk fel. A várban rengeteg a látnivaló, ahogyan a várfalakról látható panoráma is elrőrangú. Miután alaposan megismerkedtünk Königstein várával, visszatérünk a hasonló nevű településre (*).
 • Szász Svájc Nemzeti Park: a várlátogatás után rövid utazás következik az Elba mentén Oberrathen településére. Egy kis komppal átkelünk a folyón Niederrathen üdülőfaluba, ahonnan a Szász Svájc Nemzeti Park egyik leglátványosabb ösvénye, a Basteiweg indul. Körülbelül 45 perc alatt érünk fel a Bástya-hegyre, ahol a sziklatornyok között egy gondosan kiépített, lépcsőkből és hidakból álló panorámaösvény vezet. Ezt végigjárva páratlan kilátásban lehet részünk az Elba és a környező sziklavidék irányába. Végigsétálunk a 76 m hosszú Basteibrückén, azaz a Bástya-hídon, amely a Mardeltelle-völgy sziklatornyai között ível át, majd a kirándulás végén visszatérünk az Elba partjára. Táv: 7 km, szint: fel 320 m, le 320 m. (**) A túra végén érdemes beülni Niederrathen valamelyik kellemes vendéglátóhelyére.
 • Krasna Lipa: délután utazunk vissza Csehországba, Krsana Lipa településére.
4. nap
Krasna Lipa – Cseh Svájc Nemzeti Park – Jicin – Cseh Paradicsom – Jicin (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Rudolf kilátó: délelőtt egy rövid túrára indulunk a Cseh Svájc Nemzeti Park területén. A célunk az impozáns Rudolf kilátó, ahová függőleges homokkőtornyok közt vezető létrákon kapaszkodhatunk fel. A kilátó maga is egy meredek sziklaorom tetejére épült, így természetesen a lenyűgöző panoráma garantált. Táv: 7 km, szint: fel 200 m, le 200 m. (***)
 • Jicin: a városka sokaknak talán az emlékezetes Rumcájsz mesefilmek színhelyeként lehet ismerős. Jicin a valóságban is elragadó kisváros, ezért teszünk egy rövid sétát a barokk árkádsorral díszített főtéren, megnézzük a Szent Jakab templomot, az érseki palotát valamint a főtér különlegességét, a mesékből ismerős óratornyos Valdice kaput.
 • Cseh Paradicsom: a lenyűgöző sziklavidék az ország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A komoly magashegység benyomását keltő homokkőtornyok valójában nem túlságosan magasak, mégis vadregényes és rendkívül változatos képet mutatnak. A sziklák anyaga homokkő, amit az erózió az évezredek alatt meghökkentő alakúvá formált. Először elfoglaljuk a szállásunkat egy Jicinhez közeli hotelben, majd egy rövid kirándulásra indulunk a Porladó-sziklákhoz, amiket még az itteni viszonyokhoz képest is különös változatosság és formagazdagság jellemez. Az útvonalunk magas sziklatornyok, mély szakadékok és keskeny sziklaszorosok között vezet, amiket meseszép fenyves vesz körbe. Táv: 5 km, szint: fel 250 m, le 250 m. (**)
 • Jicin: a kirándulást követően visszatérünk a szállodánkba, ahol egymás után két éjszakát töltünk.
5. nap
Jicin – Morva-karszt – Budapest (étkezés: reggeli)
 • Morva-karszt: reggel elhagyjuk a szállásunkat és megkezdjük a hazautazásunkat. Útközben azonban letérünk a főútról, hogy megismerkedjünk a Morva-karszt néhány természeti látnivalójával. Csehország középső vidéke, Morvaország főleg kulturális emlékekben bővelkedik, a Morva-karszt azonban kiemelkedő természeti látnivalója az országnak. Több mint 1100 barlang és kisebb-nagyobb szakadék található ezen a területen. Ezek közül mi a legnagyobb bejárható barlangot, a Punkva-cseppkőbarlangot ismerhetjük meg. Az egyórás látogatás egy szépen kiépített és kivilágított útvonalon zajlik, ahonnan megcsodálhatjuk a cseppkőképződményeket és láthatjuk a csaknem 1400 m magas Macocha-szakadékot. A látogatás végén csónakokkal jutunk ki a felszínre. Ezután egy keskeny szurdokból felkapaszkodunk a látványos Macocha-szakadék tetejére, hogy felülről is megcsodálhassuk azt. A szakadék egykor óriási barlang volt, amely az idők során beomlott és hatalmas nyitott szakadékká vált. Táv: 5 km, szint: fel: 100 m. (*)
 • Utazás: a kirándulás után nincs más hátra, mint a hazautazás. Beszállunk a buszunkba és egészen Budapestig utazunk. A kora esti órákban érkezünk a Műcsarnok melletti parkolóba.
 
Fotók: Egyed Melinda [ nepislogj.hu ]
 
 
A gyalogtúrák nehézsége
 • Az utazás több könnyű és közepes nehézségű gyalogtúrát tartalmaz, amiket átlagosan sportos erőnléttel és túrázási tapasztalattal könnyedén lehet teljesíteni. A túrák során sem a távolságok, sem a szintemelkedések, sem a túrák időbeli hossza nem jelentős.
 • A túrák nehézségét elsősorban a sziklás terep adja. Az ösvények jól járhatóak, de a terület jellegéből adódóan sok helyen sziklalépcsőkre, sziklafalhoz erősített fémpallókra és rövid, meredek szakaszokra kell számítani. Egyes kilátópontokat pedig csak hosszú létrákat megmászva érhetünk el. Emiatt nagyon fontos a szédülésmentesség, a magabiztos mozgáskoordináció és a lépésbiztonság.
 • A sziklás szakaszok esőben csúszhatnak, így mindenképpen megfelelő túracipővel kell rendelkeznünk.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai...
  Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.

 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe