Már csak...
79
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Nápoly és a Vezúv
 • Herculaneum romvárosa
 • Solfatara-kráter
 • Szicília
 • Vulkántúra az Etnán
 • Taormina
 • Lipari-szigetek: Vulcano,
  Salina, Lipari, Stromboli
 • Vulkánkitörés élőben!
Dél-olasz vulkántúra

Dél-olasz vulkántúra 

Kalandtúra és nyaralás a Lipari-szigeteken és Szicíliában
Irodánk talán legsikeresebb utazása, ami már 20 éve folyamatosan a kínálatunk része. Jóval több, mint ezren vettek már részt ezen az úton, ahol rendkívül szerencsés egyveleget alkot a kaland, a nyaralás és a kultúra.
Minderre garancia Szicília és a talán kevéssé ismert Lipari-szigetek, amelyek a vulkanikus eredetüknek köszönhetően meghökkentően gyönyörűek.
Bár a program gerincét a tűzhányók adják, ez az utazás mégis inkább egy rendkívül kalandos és változatos nyaralás, amely bepillantást enged a laza Dél-Olaszország életébe.
Időpontok:
2017. július 18 - 31. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
164.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről,
 • Az utazást komppal az olasz szárazföld, Szicília és Vulcano szigete között.
 • 11 éjszaka szállást hangulatos kempingekben.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az étkezést.
 • A belépőket és a fakultatív programok árát.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 50.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 114.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 30-45 fő.
Ajánlott korhatár: 7-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 10 nap.
Túravezetők:
Jimmy elkötelezett pedagógus, aki a békéscsabai diákságot oktatja földrajzra és járja velük évről-évre az országos Kéktúra útvonalát. Nemcsak a diákjai imádják, hanem a Baraka utasai is, akik a Dél-olasz vulkántúrán találkozhatnak vele, és hallgathatják hosszas történeteit az olasz tűzhányókról.
Sokoldalú egyéniség, tapasztalt utazó, aki a magashegyi túrákért, Franciaországért és a keleti kultúrákért egyaránt rajong. Hátizsákkal a fél világot bejárta, közben outdoor tréner, sziklamászó, búvár, pilóta, rendezvényszervező és a legkomolyabb barlangász a csapatunkban.
1. nap
Budapest – utazás Olaszország felé
 • Utazás: július 18-án délután 17:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Műcsarnok mellől. A nap hátralévő részét és az éjszakát utazással töltjük. Átutazunk Szlovénián és Olaszország északi részén; útközben csak benzinkutak parkolóiban állunk meg.
2. nap
Pozzuoli – Nápoly (szállás: kemping)
 • Városnézés Nápolyban: a délutáni órákban érkezünk Nápolyba, ahol a központban, a Castel Nuovo erőd közelében parkolunk le a buszunkkal. A nap hátralévő részében egy rövid városnéző sétára indulunk. A Népszavazás térről indulunk, amelyet a San Francesco di Paola templom, a Királyi Palota és az Európa legnagyobb operaházaként ismert Teatro San Carlo határolja. Ezután végigsétálunk a Nápoly egyik közlekedési ütőerének számító via Román, miközben bepillanthatunk a város kaotikus, zajos, élettel teli világába. A robogókon szágulduzó fiatalok, a sikátorok fölé nyúló erkélyeken ruhákat teregető idős asszonyok éppúgy hozzátartoznak a városképhez, mint a férfiak, akik az utcai kávézókban múlatják az időt. Felkapaszkodunk a Vomero-dombra, mert az itt található Castel San Elmo erődből nagyszerű kilátás nyílik Nápolyra és a Nápolyi-öbölre.
 • Pozzuoli: a városnézés után, kora este a Nápoly külvárosának számító Pozzuoliba utazunk, ahol egy kellemes hangulatú, úszómedencés kempingben foglaljuk el a szállásunkat. Ebben a kempingben egymás után két éjszakát töltünk.
3. nap
Pozzuoli – Vezúv – Herculaneum – Pozzuoli (szállás: kemping)
 • Vezúv: délelőtt a Nápoly mellett magasodó Vezúvra kirándulunk, amely Európa legpusztítóbb vulkánjának hírében áll. Ezt a címet az egykori Pompeji és Herculaneum elpusztításáért érdemelte ki. Egy meredek szerpentinen kapaszkodunk fel a vulkán oldalába, majd egy parkolóból gyalog folytatjuk utunkat. Néhány perc múlva már a kráter peremén állhatunk, ahonnan beláthatunk a Vezúv „torkába”, míg a másik oldalra tekintve Nápolyra és a tengerre nyílik remek kilátás. (∗)
 • Herculaneum: kora délután Herculaneum ókori romvárosába látogatunk, amelyet Pompejihez hasonlóan a Vezúv pusztított el 79-ben. A Római Birodalom korabeli utcáin barangolva képet kaphatunk az 1. században élt emberek hétköznapjairól. Az épületek nagy része csodálatos állapotban maradt fent; némelyik még díszes falfestményeket is rejt.
 • Pozzuoli: délután visszautazunk a kempingünkbe, de kellő létszám esetén együtt felkeressük Pozzuoli két építészeti nevezetességét. Az első a romos Amfiteátrum, amely valaha Róma harmadik legnagyobb arénája volt, a második a Serapis templom, amelynek oszlopai egy érdekes geológiai jelenség miatt váltak világhíressé.
4. nap
Pozzuoli – Solfatara-kráter – Messinai-szoros – Calatabiano (szállás: kemping)
 • Solfatara kráter: Solfatara Camping az egész világon egyedülálló, mivel egy működő vulkán kráterében kapott helyet. A sátraink szomszédságában találjuk ugyanis a Solfatara-krátert, amely a mélyben a Vezúvval áll összeköttetésben. Különféle érdekes vulkáni utóműködéseket, gőz- és gázkigőzölgéseket, iszapfortyogók láthatunk a területen. Reggel a Solfatara-kráterben teszünk egy sétát (∗), majd elhagyjuk a kempinget.  
 • Utazás: Nápolyt magunk mögött hagyva útnak indulunk Szicília felé. A délutáni órákban érkezünk a Messinai-szoroshoz, amely az olasz szárazföldet választja el Szicíliától. A buszunkkal együtt kompra szállunk és a szoros túlpartján fekvő Messinába hajózunk. Szicíliába érkezvén ismét buszra szállunk, de már nem utazunk sokat a tengerparti Calatabiano kisvárosáig.
 • Calatabiano: egy kellemes hangulatú kempingben foglaljuk el a szállásunkat, ahol egymás után három éjszakát fogunk eltölteni.
5. nap
Calatabiano – Etna – Calatabiano (szállás: kemping)
 • Utazás az Etnára: korán indulunk a mai gyalogtúrára, amelynek célja az Etna csúcsrégiója. Ehhez a buszunkkal körülbelül két órát utazunk az 1800 méteres magasságban épült Sapienza menedékházig, amit az Etna kitörései már többször fenyegettek. 
 • Gyalogtúra a Filózófus házig: a túránk útvonalát befolyásolja az Etna aktuális működése, de a 3000 méter magasan épült apró menedékházig nagy valószínűséggel el fogunk jutni. A túra első szakaszát felvonóval tesszük meg, számítanunk kell azonban arra, hogy a felvonó nem mindig üzemel. A túra útvonala holdbéli tájakon, kietlen lávasivatagon vezet keresztül. Útközben több parazitakráter mellett is elhaladunk, amiket egészen közelről figyelhetünk meg. Néhol a meleg kőzetek repedései között kénes gázok szivárognak, közben egyre közelebb kerülünk az Etna tetején magasodó főkráterekhez. 
 • Túra az Etna csúcsrégiójába: amennyiben az időjárási körülmények megfelelőek és a vulkáni működés is lehetővé teszi, egy hegyivezető kíséretében megközelítjük a 3300 m magasan található csúcskrátereket. Ez a túra fakultatív és a megvalósíthatósága a helyszínen dől el. Ha lehetőségünk nyílik a túrára, akkor bepillanthatunk az Etna főkrátereinek több száz méteres mélységébe. 
 • Túra a Sapienza menedékházhoz: a már megismert útvonalon túrázunk vissza a Sapienza menedékház mellett parkoló buszunkhoz. Útközben egy kis kitérővel bepillanthatunk a Bove-völgy hatalmas kalderájába, és igénybe vehetjük a felvonót. Táv: 14 km, szint: fel 1200 m, le 1200 m, menetidő: 7-8 óra. (∗∗∗)
 • Calatabiano: az egész napos túra után lesz arra is időnk, hogy a kempingünk közelében ússzunk egyet a tengerben.
6. nap
Calatabiano – Taormina – Castelmola – Calatabiano (szállás: kemping)
 • Taormina: ezen a napon Szicília legelbűvölőbb kisvárosával ismerkedünk meg alaposan. A buszunkat Taormina tengerpart mellett épült vasútállomásán hagyjuk, majd több száz lépcsőfokot leküzdve felkapaszkodunk a hegyoldalba épített városkába. Az évszázados Corso Umbertót tündöklő épületek, templomok és elegáns paloták szegélyezik, ám az építészet mellett Taormina másik legfőbb látnivalója a főtérről nyíló panoráma. Egészen rendkívüli kilátás nyílik innen a tenger és az Etna irányába. Nem véletlenül választotta az egyik legnagyobb festő, Csontváry is Taorminát több jelentős festménye témájának. Felkeressük a Görög Színházat, a város legfőbb nevezetességét, majd szabadprogram keretében barangolhatunk tovább Taormina központjában.
 • Castelmola: a Taorminába vezető lépcsősor a város felett is folytatódik. Ezen felkapaszkodva először a Fellegvárhoz jutunk, ahonnan remek kilátás nyílik Taorminára, majd Castelmola kisvárosa következik. Ez a település teljesen más jellegű, kevesebb látnivaló és turista, de több helyi érdekesség jellemzi. Az egyik ilyen egy különleges berendezéssel rendelkező bár, amit mindenképp felkeresünk. Megkóstoljuk itt a helyi mandulabort, majd visszasétálunk Taorminába.
 • Taormina: a délutánt és az estét a városban töltjük, hiszen a sziesztát követően ilyenkor elevenednek meg az utcák és terek. Megvacsorázhatunk Taormina valamelyik kellemes éttermében, de akár le is sétálhatunk a tengerpartra, Isola Bella szigetéhez vagy Giardini Naxos sétányára. (∗∗) Az egész napos kirándulás után az esti órákban utazunk vissza Calatabiano kempingjébe.
7. nap
Calatabiano – Milazzo – Lipari-szigetek: Vulcano (szállás: kemping)
 • Utazás: reggel elhagyjuk Calatabiano kempingjét és a Szicília északi partjai mentén fekvő Milazzo kikötőjébe utazunk. A parkolóban összepakoljuk a felszerelésünknek azt a részét, amit az ötnapos Lipari-szigetek kirándulásra magunkkal viszünk. Szükségünk lesz többek között sátorra, hálózsákra, derékaljra, tartalék meleg ruhára, esőkabátra és fejlámpára. A felszerelésünk többi részét a busz csomagtartójában hagyjuk, mivel a sofőreink és a buszunk Szicíliában maradnak.
 • Lipari-szigetek: Milazzóban felszállunk a Vulcano szigetére közlekedő hajóra és körülbelül másfél órát utazunk a Tirrén-tengeren. A 7 nagyobb tagból és több kisebb sziklaszirtből álló Lipari-szigetek mind vulkanikus eredetű, olyannyira, hogy szinte mindegyiken megfigyelhetőek különböző vulkanikus működések.
 • Vulcano: a kikötőből 10-15 perces gyaloglás után érkezünk a sziget hangulatos kempingjébe, ami az egyik strand szomszédságában épült. Összesen öt éjszakát töltünk itt sátrakban. A nap legmelegebb óráit strandolással érdemes eltölteni, de egyénileg felfedezhetjük a közeli iszapfürdőt is.
 • Gyalogtúra a Gran Cratere csúcsára: délután a Vulcano látképét meghatározó Gran Cratere vulkán megismerésére indulunk. Végigsétálunk Porto Levante településén, majd rátérünk a kráter tetejére vezető poros ösvényre. A Gran Cratere az egyik legkisebb kráter a Lipari-szigeteken, azonban ma is aktív. Ahogy haladunk egyre feljebb a vízmosások szaggatta hegyoldalban, úgy válik egyre látványosabbá a panoráma. Nemcsak Vulcano szigetét láthatjuk madártávlatból, hanem a közeli szigeteket is megpillanthatjuk. Felérve a kráterperemre, jól látszik a kráter belseje és több kénes kigőzölgés is. Felkapaszkodunk a 398 m magas csúcsra, majd körbejárjuk a krátert. Ezután a már ismert útvonalon visszatúrázunk Porto Levante kisvárosába. Táv: 8 km, szint: fel 400 m, le 400 m. (∗∗)
 • Porto Levante: a túra után a nap hátralévő részét Vulcano kellemes hangulatú városkájában érdemes eltölteni.
8. nap
Lipari-szigetek: Vulcano – Salina – Vulcano (szállás: kemping)
 • Nyaralás: akár az egész napunkat nyaralással tölthetjük Vulcano szigetén. Strandolhatunk, napozhatunk és élvezhetjük a mediterrán nyarat.
 • Salina: egy fakultatív program keretében Vulcanóról áthajózhatunk Salina szigetére, hogy megismerjük a Lipari-szigetek legzöldebb tagját. Már messziről jól láthatjuk Salina kettős vulkáni kúpját, amik már régóta nem működnek. A kitűnő vulkanikus talajnak köszönhetően a napsütötte lankákon szőlő terem, amiből a mézédes Malvasia bort készítik. Rinella kikötőjében érünk partot, ahonnan helyi járatú busszal utazunk tovább a zöldellő Valdichiesa-völgybe.
 • Gyalogtúra a sziget csúcsára: a gyalogtúránk a 17. században épült Madonna del Terzito szentélytől indul. Ligetes erdőkön keresztül vezet az ösvényünk egészen a sziget – és egyben a Lipari-szigetek – legmagasabb pontjára. Körülbelül 2-2,5 órás túra során érjük el a 962 m magas Monte Fossa delle Felci csúcsot, ahol nagyszerű panoráma fogad. Megpihenünk, majd a kialudt vulkán másik oldalán, megdermedt lávafolyások között haladva ereszkedünk le Santa Marina di Salina kisvárosába. Táv: 10 km, szint: fel 650 m, le 960 m. (∗∗∗) A késő délutáni órákban hajózunk vissza Vulcano szigetére.
9. nap
Lipari-szigetek: Vulcano – Lipari – Vulcano (szállás: kemping)
 • Nyaralás: ezt a napunkat is pihenéssel, nyaralással tölthetjük Vulcano szigetén.
 • Lipari: ha a strandolás helyett szívesebben megismerkednénk a Lipari-szigetek központi tagjával, a névadó Lipari szigettel, akkor részt vehetünk a mai fakultatív kiránduláson. Alig fél óra alatt hajózunk át a szomszédos szigetre, ahol először egy buszos körutazás során járjuk körbe Liparit, majd gyalogosan indulunk a kisváros megismerésére. Először felsétálunk a fellegvárba, ahol megnézzük a szép freskókkal díszített katedrálist, majd az óváros forgatagában „veszhetünk el”, amely egy régi és egy új kikötővel, remek sétálóutcával, terekkel, bárokkal és éttermekkel rendelkezik. Megkeressük azokat a lakóházakat is, amelyek falait különös falfestmények díszítik. A délutáni órákban hajózunk vissza Vulcanóra.
 • Hajókirándulás Vulcano mentén: a nap hátralévő részében egy izgalmas, hajós programot ajánlunk. Gyors, motoros hajókkal járjuk körbe Vulcano partvonalát; a víz felől is láthatjuk a Gran Cratere színes kőzetrétegeit, majd felkeressük a Csikó-barlangot, ami csak a tenger felől közelíthető meg. A hajókirándulás során lesz alkalmunk úszni is a türkizkék tengerben.
10. nap
Lipari-szigetek: Vulcano – Stromboli – Vulcano (szállás: kemping)
 • Nyaralás: akár ezt a napunkat is eltölthetjük Vulcano szigetén, de nem érdemes kihagyni az utazás legizgalmasabb programját.
 • Stromboli: a mai fakultatív program során is hajóra szállunk és Vulcanót magunk mögött hagyva Stromboli szigetére utazunk. Mindössze két kicsiny település található a szigeten, amiket nem köt össze út. Egyik településen sem közlekednek hagyományos autók, csak kisméretű, főleg elektromos járművek. A Stromboli teljes területét kitevő tűzhányó működése szerencsére kiszámítható, de a lakosok így is bármikor számíthatnak egy gyors kitelepítésre. Miután kikötöttünk, szabadprogram keretében járhatjuk be a kisváros festői utcáit. A fehérre meszelt házak, a keskeny sikátorok annyira jellegzetesek, hogy az építészek saját stílusirányzatként tekintenek az itteni épületekre. Megpihenhetünk a főtéren és lesétálhatunk a partra, amit koromfekete vulkáni homok borít.
 • Gyalogtúra a Stromboli csúcsára: az aktív vulkáni működés miatt szigorú szabályok korlátozzák a csúcs megmászását. Kizárólag vezetővel és a menetidőt betartva túrázhatunk. Ha tiszta az idő és aktív a vulkán, óriási élményben lehet részünk, hiszen meglepően közelről láthatjuk a lávakitöréseket. Magunkkal kell vinnünk a túrára meleg ruhát, széldzsekit, ivóvizet, némi élelmet és fejlámpát. Jól jöhet egy pár lábszárvédő (kamásni) és túrabot. Körülbelül 2,5-3 óra alatt érünk fel egy kilátópontba, ahol – a látogatás szabályai miatt – nem töltünk el túl sok időt, de így is közelről láthatunk néhány vulkánkitörést. Az élmény lenyűgöző, hiszen egy vörösen izzó lávaszökőkutat láthatunk, közelről hallhatjuk a kitörések hangját, és érezhetjük, ahogy megremegnek alattunk a kőzetek. Megdöbbentő és leírhatatlan élmény. Körülbelül egy órát várunk ebben a kilátópontban, majd a fejlámpáink fényében visszatúrázunk Stromboli tengerparti városkájába. Táv: 6 km, szint: fel 930 m, le 930 m. (***) Amennyiben a vulkáni aktivitás miatt nem járható a túra útvonala, a bérelt hajónkkal megkerüljük a szigetet.
 • Vulcano: éjfél után érkezünk vissza Vulcano szigetére.
11. nap
Lipari-szigetek: Vulcano (szállás: kemping)
 • Vulcano: az egész napunk strandolással, nyaralással telik Vulcano tengerpartján. Akik kíváncsiak a sziget eddig még nem látott részeire, bérelhetnek robogót vagy autót.
12. nap
Vulcano – Milazzo – Messinai-szoros – Sorrento (szállás: kemping)
 • Utazás: reggel összepakoljuk a felszerelésünket, elhagyjuk Vulcano kellemes kempingjét és visszahajózunk Szicíliába. Milazzo kikötőjében ismét találkozunk a buszunkkal, amivel először Messinába utazunk. Áthajózunk az olasz szárazföldre, majd több órás utazás következik egészen a Sorrentói-félszigetig.
 • Sorrento: a kisváros a festői Sorrentoi-félsziget központja, az egyik legfelkapottabb nyaralóhely Olaszországban. Elfoglaljuk a szállásunkat egy kempingben, majd a nap hátralévő részét pihenéssel tölthetjük.
13. nap
Sorrento – Capri – utazás Magyarország felé (éjszaka a buszon)
 • Capri és a Kék-barlang: délelőtt egy fakultatív kirándulás során megismerhetjük Capri szigetét. A kempingünkből indul a hajó, amivel alig egy óra alatt érjük el a gyönyörű Capri partjait. Először körbehajózzunk a szigetet, majd megállunk a híres Kék-barlang közelében. Evezős csónakokba szállunk át, mivel csak így juthatunk a kizárólag a tenger felől meközelíthető barlang belsejébe. Eztán a Marina Piccola nevű kikötőben lépünk a szigetre, ahonnan gyalog indulunk Capri megismerésére. Hamar elhagyjuk a turistáktól hemzsegő belvárost, hogy a természetben lehessünk. Egy körülbelül 3 órás körtúrát teszünk a szigeten, miközben a meredek mészkőszirtekről többször is lenyűgöző panorámában gyönyörködhetünk. A kirándulás során megnézzük Tiberius császár villájának maradványait, az Arco Naturale természet alkotta, hatalmas sziklakapuját és a Faraglioni szirtek tengerből feltörő meredélyeit. (∗) A túra után Capri városába érkezünk, ahonnan némi szabadprogram után visszahajózunk a kempingünkbe.
 • Utazás: a délutáni órákban buszra szállunk és megkezdjük a hazautazásunkat. A nap hátralévő részét és az éjszakát a buszon, utazással töltjük.
14. nap
Budapest
 • Utazás: a délutái órákban érkezünk Budapestre, a Műcsarnok melletti parkolóba.
 
 
 
A gyalogtúrák nehézsége
 • Az utazás összes gyalogtúrája átlagosan sportos erőnléttel végigjárható, de szükséges a túrázási tapasztalat. Ha valaki rendszeresen túrázik vagy sportol, egyik nap sem érheti meglepetés.
 • Az első komolyabb túra az Etnára vezet, ahol törmelékes talajra kell számítanunk. Ez a legnehezebb gyalogtúra, de csak akkor, ha a körülmények lehetővé teszik a 3000 méteres magasságig való feljutást. Könnyíthetünk a túrán, ha az út egy részét felvonóval tesszük meg.
 • A következő túra Vulcano szigetén a Gran Cratere megmászása, amely az Etna túrájához képest sokkal könnyebb. Nagy melegre számíthatunk, ezért sok vizet kell magunkkal vinni. A Salina szigetén vezető túránkon, a nagy szintemelkedés mellett könnyebbséget jelent, hogy viszonylag sok árnyékra számíthatunk, de természetesen a megfelelő vízmennyiségről itt is gondoskodnunk kell. Figyelembe kell azt is vennünk, hogy Salinán nincs visszafordulási lehetőség, hiszen máshová érkezünk, mint ahonnan indulunk.
 • A Stromboli túrája közepes nehézségű, ám a sötétben óvatosnak kell lennünk. Jóminőségű fejlámpára feltétlenül szükség van. Az ösvény nagyon poros és olykor törmelékes.
 • A gyalogtúrák ki is hagyhatóak. Ebben az esetben mindig a szállásunkon vagy annak környékén maradhatunk.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai...
  Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe