Már csak...
78
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Cortina d’ Ampezzo
 • Lavaredo tornyok
 • Monte Paterno csúcs (2744 m)
 • Torre di Toblin csúcs (2617 m)
 • Pomagagnon-gerinc
 • Fiammas csúcs (2300 m)
 • Cristallo-hegycsoport
 • Cristallo di Mezzo (3163 m)
 • Kirándulás a Sorapisban
Dolomitok via ferrata, Cortina

Dolomitok via ferrata, Cortina 

A legsikeresebb via ferrata túránk, amely során a kiutazás ezúttal autóbusszal történik a „Dolomitok gyalogtúra” csoportunkkal együtt. A hegység központi régiójában járunk végig három rendkívül látványos via ferrata túrát, amelyek nehézsége a könnyűtől halad a nehezebb felé. Ám ha valaki valamely túrát nehéznek találja, becsatlakozhat a gyalogtúrás csoportba.
Mindhárom ferrata túránk egy-egy csúcsra vezet és olyan panorámával rendelkezik, amit sosem láthatnánk, ha csak a gyalogösvényeket járnánk.
Időpontok:
2017. július 12 - 16. Várólistára jelentkezhetsz. Jelentkezem!
Részvételi költség:
74.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 3 éjszaka szállást Cortina d’ Ampezzo legszínvonalasabb kempingjében.
 • A via ferrata felszerelés bérleti díját.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az étkezést.
 • A felvonók árát.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 25.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 49.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 8-12 fő.
Ajánlott korhatár: 14-55 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 2 nap.
Túravezetők:
Attila tapasztalt sziklamászó, aki tanfolyamokon oktatja a lelkes mászó ifjúságot. Szinte minden hétvégéjét az ausztriai sziklafalakon tölti. A Baraka utasai főleg via ferrátákon, hótalpas túrákon illetve Korzika vad hegyein találkozhatnak vele, ahol nagy biztonsággal vezeti útjainkat.
Számos ferrata túránk utóvédharcosa és a csoport lelkesítője. Kiváló abban, hogy rábeszélje azokat is a gyalogtúrák utolsó kilométereinek megtételére, akik – hogy úgy mondjuk –, már veszítettek kicsit a lelkesedésükből. Megfordult Európa minden országában, túrázott a hegyekben és mászott a sziklafalakon.
0. nap
Budapest – utazás Olaszország felé
 • Utazás: július 12-én este 22 órakor indulunk Budapestről, a Műcsarnok melletti parkolóból. Az éjszakát a buszon utazással töltjük. Szlovénián áthaladva csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak parkolóiban.
1. nap
Auronzo menedékház – Monte Paterno (2744 m) – Torre di Toblin (2617 m) – Cortina d’Ampezzo
(szállás: kemping)
 • Dolomitok: reggel érkezünk az észak-olaszországi Dolomitokba, az Alpok egyik leglátványosabb hegységébe, ahol a széles, alpesi völgyeket függőleges sziklatornyok és 2-3000 méteres csúcsok határolják. Ezeken a sziklafalakon alakult ki a modern sziklamászás; a hegység ugyanakkor számtalan könnyen járható, de rendkívül látványos turistaösvénynek is helyet ad.
 • Auronzo menedékház: az utazás után a Dolomitok szívében, a 2320 m magasan épült Auronzo menedékház mellett parkolunk le a buszunkkal. Festői kilátásban gyönyörködve fogyaszthatjuk el itt a reggeli kávénkat. A pihenőt követően kiosztjuk a via ferrata felszerelést és tartunk egy rövid oktatást a használatukról. Ezután a hátunkra kapjuk hátizsákunkat és a Dolomitok egyik leghíresebb területére indulunk via ferratázni.
 • Via ferrata a Monte Paterno csúcsára: az 5-600 méteres sziklafalakkal rendelkező Lavaredo tornyok mellett elhaladva a 2450 m magas Lavaredo-nyeregbe túrázunk, a ferrata túránk beszállásához. Felvesszük a beülőt és a sziklához rögzített drótkötél mentén elindulunk felfelé. Az útvonal átvezet néhány alagúton, majd szakadékok mentén haladunk, miközben végig láthatjuk a Tre Cime szinte karnyújtásnyira lévő sziklatornyait. Az első via ferrata szakaszt egy törmeléklejtő követi, majd újra biztosított részhez érkezünk. A ferrata útvonalát a vastag, rögzített drótkötél jelöli ki számunkra, amihez a karabinerek segítségével kapcsoljuk magunkat. Ezt a szakaszt sikeresen teljesítve érkezünk meg a 2744 m magas Monte Paterno tetejére. A csúcskereszt mellett pihenjük ki magunkat, majd egy mászós útvonalon ereszkedünk lefelé. Az alsó szakasz I. világháborús, hosszú alagútjain átbújva érkezünk a Locatelli menedékházhoz (2600 m), ahol az ebédszünetünket tartjuk.
 • Via ferrata a Torre di Toblin csúcsára: a pihenő után nekivágunk egy újabb via ferrata túrának, amely az előzőhöz képest kissé nehezebb, de izgalmasabb. 17 rögzített vaslétra magasodik fölénk, amiken felkapaszkodva a 2617 m magas Torre di Toblin csúcsán állhatunk. Lenyűgöző kilátás tárul elénk a környező hegyekre és a Piai-tavakra. Megpihenünk, majd visszatérünk a Locatelli házhoz. A ferrata túrák után nincs más hátra, mint hogy egy turistaösvényen visszasétáljunk a buszunkhoz. Táv összesen: 14 km, szint: fel 600 m, le 600 m, menetidő: 6 óra, a via ferrata nehézsége: B. (∗∗∗∗)
 • Cortina d’Ampezzo: a túrák után a szállásunkra utazunk, a Dolomitok központi részének legjobb és leghangulatosabb kempingjébe, amely sétatávolságra fekszik Cortina d’Ampezzo belvárosától. A valóban színvonalas, tágas és tiszta zuhanyzókkal és mellékhelyiségekkel rendelkező kempingben egymás után három éjszakát töltünk. A sátraink felállítása után a nap hátralévő része a pihenésé. 
2. nap
Cortina d’ Ampezzo – Fiammes csúcs (2300 m) – Cortina d’ Ampezzo (szállás: kemping)
 • Via ferrata a Fiammes csúcsra: reggel autóbusszal közelítjük meg a mai túránk helyszínét, a Pomagagnon-gerinc impozáns sziklafalát. Egy parkolóból indulunk a túrára, és először egy gyalogösvényen kapaszkodunk fel körülbelül egy óra alatt a Strobel ferrata beszállásához. A panoráma már innen is gyönyörű az alattunk elterülő völgyre és a Tofana 3244 méteres hegycsoportjára. Felvesszük a felszerelésünket, majd megkezdjük a ferrata túrát. Egymás után hagyjuk magunk mögött a kitett párkányokat, a hatalmas sziklákat, valamint a könnyebb és nehezebb szakaszokat. Félúton egy kis pihenőt tartunk azon a helyen, ahonnan már jól látni a völgy fölé magasodó Sorapiss 3205 m magas tömbjét. Kora délután érkezünk fel a 2300 m magas Fiammes csúcsra, ahol kinyílik előttünk a panoráma: láthatjuk többek közt a Croda Rossa (3146 m) és a Cristallino d’ Ampezzo (2918) csúcsokat, valamint a Cinque Torri csoport öt tornyát is. Miután kellőképpen kipihentük magunkat, előbb a gerincen haladunk lefelé, majd egy törmeléklejtőn ereszkedve térünk vissza abba a parkolóba, ahol a buszunk várakozik ránk. Táv: 10 km, szint: fel 985 m, le 985 m, menetidő: 8 óra, a via ferrata nehézsége: C. (∗∗∗∗) A késő délutáni órákban érkezünk vissza a Cortina d’Ampezzo melletti kempingünkbe.
 • Cortina d’Ampezzo: a túra után remek alkalom kínálkozik arra, hogy besétáljunk a Dolomitok királynőjének is nevezett Cortina d’Ampezzo központjába, ahol első osztályú éttermek és pizzériák várnak minket. Cortina Olaszország egyik legnagyobb síparadicsoma, nyáron pedig a túrázók és hegymászók egyik legfontosabb kiindulópontja; mindenképpen megéri, hogy felkeressük.
3. nap
Cortina d’ Ampezzo – Punta Anna (2731 m) – Cortina d’ Ampezzo (szállás: kemping)
 • Via ferrata a Punta Anna csúcsára: kora reggel egy rövid utazással közelítjük meg a Tofana di Mezzo hegycsoportra induló felvonó alsó állomását. A kabinos felvonó Cortinából indul és több átszállásra, valamint egy rövid gyaloglásra is szükség lesz két állomás között. A felvonóból a 2470 m magasan épült Ra Vales menedékháznál szállunk ki, ahonnan már nincs messze a Punta Anna via ferrata beszállása. A látvány lélegzetelállító, közvetlenül fölöttünk magasodik a háromezer méternél is magasabb Tofana di Mezzo. A ferrata út számos izgalmas és technikás szakaszt tartalmaz, ahol kellőképpen kiélhetjük a kalandvágyunkat. Hosszú sziklagerincek, meredek tornyok és majdnem függőleges szakaszok teszik változatossá a túrát. Néhány órás kapaszkodás után állhatunk a 2731 méteres Punta Anna csúcsán, ahol megpihenünk és megebédelhetünk. A pihenő után már egy rövidebb ferrata szakasz vár ránk, amelynek végén a Dibona menedékházhoz érkezünk. Itt is tartunk egy pihenőt, majd visszatúrázunk a Ra Vales menedékházhoz, ahonnan felvonóval térünk vissza Cortinába. Táv: 5 km, szint: fel 750 m, le 750 m, menetidő: 5-6 óra, a via ferrata nehézsége: C/D. (∗∗∗∗) A késő délutáni órákban érkezünk vissza a kempingbe.
4. nap
Cortina d’Ampezzo – Faloria menedékház (2123 m) – Tre Croci hágó (1809 m) – Budapest
 • Gyalogtúra a Sorapis hegycsoportban: nem könnyű elhagyni a Dolomitok hegyeit, ezért az utazásunk utolsó napján teszünk még egy rövid és látványos túrát. Összecsomagoljuk a sátrainkat a kempingben és a buszunkkal Cortina központjába utazunk. Innen indul ugyanis az a felvonó, amely a lenyűgöző, 3205 méteres magasságú Sorapis hegycsoportba vezet. A felvonó felső állomása, a Faloria menedékház 2123 m magasan található; pár perc alatt repít minket ide a kabinos felvonó. Egy rövid emelkedővel indul a kirándulásunk, majd a 2767 méteres La Cesta oldalában túrázunk végig. Nemsokára azonban elhagyjuk a magashegységekre jellemző sziklás vidéket és egy szép erdei ösvényen ereszkedünk lejjebb. A 2-3 órás túránk az 1809 méteres magasságban található Tre Croci hágóban ér véget, ahol a buszunk már várakozik ránk. Táv: 7 km, szint: fel 180 m, le 495 m. (**)
 • Utazás: a túra után nincs más hátra, mint a hazautazás. Beszállunk a buszunkba és egészen Budapestig utazunk. Útközben csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak pihenőiben. A késő esti órákban érkezünk a Műcsarnok melletti parkolóba.
 
 
 
Via ferrata
 • Ez az olasz eredetű, de nálunk is meghonosodott kifejezés olyan sziklafalakon vezető útvonalakat jelöl, ahol mesterséges fogások, létrák, láncok, hidak és pallók segítik az előrejutást. Mesterségesen kiépített „sziklamászó utak“ , amik nem sziklamászóknak készültek. Olyan turisták vesznek részt via ferrata túrákon, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek a túrázásban és szeretik a kihívásokat. Nem sziklamászásról van tehát szó, hiszen egy-egy sziklafalon számtalan létra, lánc vagy mesterségesen a sziklába épített fogás áll rendelkezésünkre. A legnehezebb részeken hidak ívelnek át. Mégis majdnem úgy érezhetjük magunkat, mintha sziklamászók lennénk, hiszen a saját erőnkből érünk el mások számára megközelíthetetlen hágókat és csúcsokat. És tegyük hozzá: mindezt a legnagyobb biztonságban, hiszen irodánk gondoskodik megfelelő felszerelésről és szakavatott túravezetőkről. Minden résztvevő sisakot és beülőt visel, ezen felül a sziklákhoz rögzített drótkötelekhez csatoljuk, biztosítjuk magunkat. Az útvonalak kitett sziklapárkányokon, éles gerinceken vagy meredek hegyoldalakon vezetnek, mindig olyan helyeken, ahová egyszerű turistaösvények nem vezetnek.   
A túrák nehézsége
 • Ezt a túrát olyan résztvevőknek ajánljuk, akik túráztak már magashegységben, esetleg végigjártak már egy-két könnyebb, láncos utat vagy via ferrata/klettersteig túrát. Az útvonalak mérsékelten nehezek, de a kezünket szinte végig használnunk kell. A túrák biztonságosak és jól biztosíthatóak. A képzett túravezetőinknél pedig további biztosítási felszerelések vannak arra az esetre, ha valaki nagyobb biztonságérzetre vágyik.
 • A túrák sorrendje ideális, hiszen a könnyűtől haladnak a nehezebbek felé. Az első túra „B” nehézségű, ahol mindenki fel tudja mérni az erejét és tökéletesen meg tudja tanulni a via ferrata eszközök használatát. A második és harmadik túra már nehezebb, amiken szükség lesz az első túra alatt szerzett tapasztalatra. Ha valaki esetleg ki szeretné hagyni valamelyik via ferrata túrát, csatlakozhat a túrával párhuzamosan zajló Dolomitok gyalogtúra programhoz, amely hagyományos gyalogtúrákat tartalmaz.
 • A via ferrata túrák teljesítéséhez átlagosan sportos erőnlét elegendő. Mindenképpen előny, ha rendszeresen szoktál túrázni vagy sportolni. A túrák közepes fizikális állóképességgel és némi akaraterővel teljesíthetőek.
 • A via ferrata túrákon való induláshoz semmilyen sziklamászó ismeret nem szükséges, a felszerelés biztonságos használatát és a via ferrata túrázás alapelveit a túravezetőink a helyszínen elmagyarázzák.
 • A túrákon való részvételhez elengedhetetlen a szédülésmentesség, a magabiztos mozgáskoordináció és lépésbiztosság. Kizáró ok a tériszony és bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség. Ha jelentkezés előtt nem vagy biztos a képességeidben, bátran konzultálj a túravezetőinkkel!
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe