Már csak...
92
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Val di Fassa régió
 • Alpesi menedékházak
 • Vajolet-tornyok
 • Pozza di Fassa kisvárosa
 • Vajolon-hágó (2560 m)
 • Sella Brunech hágó (2428 m)
 • Sas de Adam gerinc
 • Túra a Pék-ösvényen
 • A Marmolada látképe
Dolomitok gyalogtúra, Val di Fassa

Dolomitok gyalogtúra, Val di Fassa 

Igazi aktív, túrás hétvége a Nyugati-Dolomitokban, ahol olyan csúcsok törnek a magasba, mint a 3343 méteres Marmolada, a 3152 méter magas Piz Boé vagy a fantasztikus Rosengarten hegycsoport. Az alpesi kisváros, Pozza di Fassa kempingjében táborozunk le három éjszakára, ahonnan csillagtúrák keretében indulunk négy remek túrára.
Lélegzetelállító panoráma, hamisítatlan magashegyi környezet, alpesi hütték, izgalmas túraútvonalak; a Dolomitok egyik legszebb részén hódolhatsz a túrázás örömeinek.
Időpontok:
2017. július 26 - 30. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
64.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 3 éjszaka szállást színvonalas kempingben, Pozza di Fassa kisvárosában.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az étkezést.
 • A felvonók árát.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 25.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő
Hátralék: 39.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 20-30 fő.
Ajánlott korhatár: 10-55 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: mindössze 2 nap.
Szállás szállodában: ha kemping helyett szállodában szeretnél megszállni, keresd irodánkat és készítünk számodra ajánlatot. Pozza di Fassa kisvárosában a kétszemélyes szállodai szobák ára kb. 100 €-tól indul (reggelivel) egy éjszakára.
Túravezetők:
Szívügyének tekinti a sport és a mozgás megszerettetését másokkal. Keresve sem találna erre jobb terepet, mint Skandinávia, az Alpok vagy a Kárpátok magashegyeit. Mókamester, civilben edző, aktív sziklamászó, és amit senki nem gondolna róla: jogi diplomája is van. Főleg túrás utakon találkozhatunk vele.
Judit állandó munkatársunk, aki elsősorban az utasainkkal tartja a kapcsolatot az irodánkban. Telefonál, e-maileket ír, de rendszeresen túrákat is vezet Mallorcára és Izlandra. Amióta többször is járt Izlandon, folyton keresi az alkalmat, hogy visszatérhessen.
0. nap
Budapest – utazás Olaszország felé
 • Utazás: július 26-án este 19 órakor indulunk Budapestről, a Műcsarnok melletti parkolóból. Az éjszakát a buszon utazással töltjük. Ausztrián áthaladva csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak parkolóiban.
1. nap
Fronza alle Coronele menedékház (2339 m) – Coronelle-hágó (2630 m)
Vajolet menedékház (2243 m) – Vajolet tornyok – Pozza di Fassa (1300 m)
(szállás: kemping)
 • Nyugati-Dolomitok, Val di Fassa: reggel érkezünk a Nyugati-Dolomitok hegyei közé, amely a legendásan szép Trentino-Alto Adige tartományban található. A legtöbb túránk helyszíne a Rosengarten hegycsoport lesz, ahol páratlanul szép túraútvonalak találhatóak. A programunk ezek közül érinti a legszebbeket.
 • Gyalogtúra a Vajolet menedékházhoz: a hosszú utazás után a Val di Fassa régió szívében, egy síközpontban parkolunk le a buszunkkal. Tartunk itt egy rövid pihenőt, majd el is indulunk az utazásunk első gyalogtúrájára. Felvonóra szállunk és percek alatt 2339 m magasra, a Fronza alle Coronelle menedékházhoz emelkedünk. A hütte az erdőhatáron, közvetlenül a sziklafalak lábánál épült. Az ösvényünk meredeken indul és áthaladunk egy olyan rövid szakaszon is, ahol a sziklához erősített drótkötelek segítik az előrejutásunkat. Ezután egy törmelékes szakasz következik, majd megcélozzuk a 2630 m magas Coronelle-hágót, ahová a túraösvény legutolsó szakasza meredeken vezet fel. Megpihenünk a hágóban, majd átkelünk a hegygerinc túloldalára és lefelé ereszkedünk. A kies sziklavilágból hamarosan zöldebb területekre érünk, majd elérjük a 2243 m magasan épült Vajolet menedékházat, ahol tartunk egy pihenőt.
 • Gyalogtúra a Vajolet tornyokhoz: akiknek a Vajolet menedékháznál látható panoráma is tökéletes, itt maradhatnak, a csapatunk másik részével azonban a Vajolet tornyok lábához indulunk. Egy meredek és technikás szakasz áll előttünk, ahol egyes helyeken a sziklákhoz erősített drótkötél van a segítségünkre. Hamarosan szinte karnyújtásnyi távolságból élvezhetjük a több száz méteres sziklafalak látványát. Ezután visszatérünk a Vajolet menedékházhoz, és az ott maradt társainkkal együtt elindulunk lefelé.
 • Gyalogtúra Pozza di Fassa kisvárosába: a mai túránk hátralévő szakasza majdnem végig ereszkedéssel telik. Elhagyjuk a Rosengarten hegycsoportot és a Vajolet-völgyben túrázunk szinte végig lefelé. A táj egyre zöldebb, a havasi legelők helyét a fenyvesek veszik át. Útközben több menedékház mellett is elhaladunk, míg végül megérkezünk Pozza di Fassa kisvárosába (1300 m), a szállásunk helyszínére. Táv első esetben 11 km, szint: fel 710 m, le 1750 m, menetidő: 7-8 óra. (***) Táv a második esetben: 14 km, szint: fel 945 m, le 1985 m, menetidő: 7-8 óra. (****)
 • Pozza di Fassa: a kisváros kempingjében töltjük el az utazásunk három éjszakáját. A kemping 300 méterre található Pozza di Fassa központjától. A nap hátralévő része a pihenésé.
2. nap
Pozza di Fassa – Karer-hágó (1767 m) – Vajolon-hágó (2560 m)
Roda de Vael menedékház
(2280 m) – Pozza di Fassa (szállás: kemping)
 • Gyalogtúra a Vajolon-hágóba: reggel autóbusszal indulunk a mai túránk kiindulópontjába, egy 1767 m magasan fekvő parkolóba, amely a Karer-hágó közelében fekszik. Ezen a napon a Rosengarten hegycsoport gerincét járjuk körbe egy nagyon látványos gyalogtúra keretében. A parkolóban felkapjuk a hátizsákunkat és útnak indulunk a túra első állomása felé. A magashegyi fenyveseket magunk mögött hagyva egy sziklás szerpentin következik, majd megérkezünk az első pihenőhelyünkre, Theodor Christomannos emlékművéhez. A görög származású orvos és jogász Dél-Tirol turizmusának egyik fellendítője volt a századforduló idején. A remek panorámával bíró pihenőhely után igazi „dolomitos” magashegyi környezetben túrázunk tovább, és nyugat felől megkerülünk a 2806 méteres Rotwand sziklagerincét. Átkelünk a 2560 méteres Vajolon-hágón, majd a Rotwand keleti oldalán haladunk tovább. Hamarosan megérkezünk a 2280 méteres magasságban épült Roda de Vael menedékházhoz, ahol egy hosszabb pihenőt tartunk. Ezután már csak az ereszkedés van hátra a parkolóban hagyott autóbuszunkig. Táv: 11 km, szint: fel 1200 m, le 1200 m, menetidő: 7-8 óra. (****)
 • Pozza di Fassa: késő délután érkezünk vissza a szállásunkra, ahol a nap hátralévő részét pihenéssel tölthetjük.
3. nap
Pozza di Fassa – Alba – Ciampac menedékház (2170 m)
Sella Brunech hágó
(2428 m) – Sas de Adam – Baita Cuz
menedékház (2163 m) – Pozza di Fassa (1300 m) (szállás: kemping)
 • Gyalogtúra a Sas de Adam gerincen: korai órán indulunk a mai túránkra, az autóbuszos utazás viszont rövid lesz. Az 1505 m magasan fekvő Alba kisvárosában felvonóra szállunk és percek alatt a 2170 m magasan épült a Ciampac menedékházhoz emelkedünk. Itt kezdődik a mai gyalogtúránk, amelynek célja egy káprázatos panorámaút végigjárása. Egy meredek sziklafalakkal határolt, zöld völgyteknőben járunk, ahonnan kitűnően látszik a Sella monumentális hegycsoportja. A túránk felfelé indul megcélozva a 2428 méteres Sella Brunech hágót. Az emelkedő utolsó szakasza egy szerpentinen halad, amin túljutva, a Sas de Adam hegygerince vár ránk. A panoráma a gerinc mindkét oldalán elsőrengú, előttünk a Rosengarten csúcsait láthatjuk, sőt a hátunk mögött a havas Marmolada csúcsa is feltűnik. Néhány kilométer megtétele után leereszkedünk a Sas de Adam fűvel borított gerincéről és elérjük a 2163 méteres magasságban fekvő Baita Cuz menedékházat. Tartunk itt egy hosszabb pihenőt, majd egy kellemes erdei ösvényen, végül pedig aszfaltúton egészen a szállásunkig, Pozza di Fassa kisvárosáig túrázunk. Táv: 14 km, szint: fel 585 m, le 1455 m, menetidő: 7-8 óra. (***)
 • Pozza di Fassa: a túra után sétálhatunk egyet a városka központjában és válogathatunk több étterem közül is.
4. nap
Pozza di Fassa – Pordoi-hágó (2239 m) – Pék ösvény – Fredarola
menedékház
(2370 m) – Belvedere menedékház (2335 m)
Pordoi-hágó (2239 m) – Budapest
 • Gyalogtúra a Pék-ösvényen: kora reggel elcsomagoljuk a sátrainkat, majd elhagyjuk a kempingünket és Pozza di Fassa kedves kisvárosát. A buszunkkal felkapaszkodunk a 2239 m magas Pordoi-hágóba, amely a második legmagasabb, autóval is járható hágó a Dolomitokban. Innen gyalog folytatjuk utunkat a Fredarola, majd a Belvedere menedékházak felé. A híres Pék-ösvényen haladunk, amely nevét azokról a pékekről kapta, akik az I. világháború idején ezen az útvonalon hordták a betevőt a közúton megközelíthetetlen falvakba. Zöldellő réteken túrázva csodálhatjuk hosszasan a Dolomitok legmagasabb, 3343 m magas Marmolada csúcsát, az alatta húzódó gleccsert, valamint a Sella csoport csúcsát a 3152 méteres Piz Boét. Megpihenünk a Belvedere menedékház (2432 m) teraszán, majd a már ismert útvonalon visszatúrázunk a buszunkhoz. Táv: 5 km, szint: fel 600 m, le 600 m, menetidő: 2-3 óra. (**)
 • Utazás: a túra után nincs más hátra, mint a hazautazás. Beszállunk a buszunkba és egészen Budapestig utazunk. Útközben csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak pihenőiben. A késő esti órákban érkezünk a Műcsarnok melletti parkolóba.
 
 
A gyalogtúra nehézsége
 • A programban szereplő gyalogtúrák változatos nehézségűek, lesznek könnyebb és nehezebb túrák is. A nehézséget a sorozatterhelés és egyes túráknál az átlagostól kissé nagyobb szintemelkedés jelenti.
 • Technikailag nem nehéz egyik túra sem, az ösvények végig jól járhatóak, semmilyen sziklamászó eszközre vagy ilyen irányú tapasztalatra nincs szükség. Csupán az első napi túra útvonala tartalmaz két olyan szakaszt, ahol a sziklához erősített drótkötél segíti az előrejutást. Ezek közül az egyik szakasz akár ki is hagyható.
 • A túrák teljesítéséhez átlagosan sportos erőnlét és túrázási tapasztalat szükséges. A zord időjárás jelentősen nehezítheti a túrákat, így nagyon lényeges a megfelelő felszerelés.
 • A négy túránk közül kettő körtúra, amiken nincs lehetőség a visszafordulásra.
 • A túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne az esőkabáttal, esőnadrággal, tartalék ruházattal, némi élelelmmel és ivóízzel.
 • A túrákon való részvétel feltétele a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztosság és a tériszonytól való mentesség. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe