Már csak...
87
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Val di Fassa régió
 • Santner-hágó (2734 m)
 • Vajolet-tornyok
 • Masaré-gerinc
 • Roda de Vael csúcs (2806 m)
 • Vajolon-hágó (2560 m)
 • Colac csúcs (2715 m)
 • Túra a Pék-ösvényen
 • Pozza di Fassa kisvárosa
Dolomitok via ferrata, Val di Fassa

Dolomitok via ferrata, Val di Fassa 

A túránk helyszíne a Nyugati-Dolomitok, a Val di Fassa régió, ahol a hegység legmagasabb csúcsai emelkednek. Három izgalmas, könnyű illetve közepes nehézségű via ferrata túrát tartalmaz a programunk, továbbá egy levezető kirándulást az utolsó napon.
A szállásunk Pozza di Fassa első osztályú kempingjében lesz, ahonnan autóbusszal közelítjük meg a túrák helyszíneit. Ha a Dolomitok egyik legszebb részén próbálnád ki a via ferrata túrázást, keresve sem találsz megfelelőbb helyszínt.
Időpontok:
2017. július 26 - 30. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
79.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 3 éjszaka szállást színvonalas kempingben, Pozza di Fassa kisvárosában.
 • A via ferrata felszerelés bérleti díját.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az étkezést.
 • A felvonók árát.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 30.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő
Hátralék: 49.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő. 
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 8-12 fő.
Ajánlott korhatár: 18-55 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: mindössze 2 nap.
Túravezetők:
Attila tapasztalt sziklamászó, aki tanfolyamokon oktatja a lelkes mászó ifjúságot. Szinte minden hétvégéjét az ausztriai sziklafalakon tölti. A Baraka utasai főleg via ferrátákon, hótalpas túrákon illetve Korzika vad hegyein találkozhatnak vele, ahol nagy biztonsággal vezeti útjainkat.
Számos ferrata túránk utóvédharcosa és a csoport lelkesítője. Kiváló abban, hogy rábeszélje azokat is a gyalogtúrák utolsó kilométereinek megtételére, akik – hogy úgy mondjuk –, már veszítettek kicsit a lelkesedésükből. Megfordult Európa minden országában, túrázott a hegyekben és mászott a sziklafalakon.
0. nap
Budapest – utazás Olaszország felé
 • Utazás: július 26-án este 19 órakor indulunk Budapestről, a Műcsarnok melletti parkolóból. Az éjszakát a buszon utazással töltjük. Ausztrián áthaladva csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak parkolóiban.
1. nap
Fronza alle Coronele menedékház (2339 m) – Santner-hágó (2734 m)
Vajolet-tornyok – Coronelle-hágó (2630 m) – Pozza di Fassa 
(szállás: kemping)
 • Nyugati-Dolomitok, Val di Fassa: reggel érkezünk a Nyugati-Dolomitok hegyei közé, amely a legendásan szép Trentino-Alto Adige tartományban található. A túráink helyszíne a Rosengarten hegycsoport lesz, ahol rengeteg látványos, hosszú, de a kezdők számára is bátran ajánlható via ferrata útvonal található.
 • Santner via ferrata: a hosszas utazásunk a Nyugati-Dolomitok szívében, egy síközpontban ér véget, ahol tartunk egy rövid kávészünetet. A pihenő után kiosztjuk a via ferrata felszerelést és röviden elmagyarázzuk a használatukat. Ezután felvonóra szállunk, amivel percek alatt 2339 m magasra, a Fronza alle Coronelle menedékházhoz emelkedünk. Az erdőhatáron, közvetlenül a sziklafalak lábánál épült háztól indul az első via ferrata túránk. Az útvonalunk könnyű, ennek ellenére sok tapasztalt „profi” is megfordul itt, akik gyönyörködni jönnek a tájban. Egy rövid ferrata szakasszal kezdődik a túránk, amit egy szintben vezető, törmelékes ösvény követ. Ezután újabb biztosított szakasz következik, miközben kiugró tornyokat, hatalmas sziklatömböket kerülgetünk. Több helyen mesterséges fogások és lépések segítenek minket az előrejutásban. Körülbelül 3-3,5 órás kapaszkodás után érkezünk mai túránk legmagasabb pontjára, a 2734 m magas Santner-hágóba, ahol csodálatos kilátás fogad. Megpihenünk a hágóban épült menedékházban, majd zord kőrengetegben túrázunk tovább. Hamarosan elhaladunk a látványos Vajolet-tornyok mellett, majd a Gartl és a Vajolet menedékházak következnek.
 • Gyalogtúra Pozza di Fassa kisvárosába: a túra hátralévő szakasza majdnem végig ereszkedéssel telik. Elhagyjuk a Rosengarten hegycsoportot és a Vajolet-völgyben túrázunk szinte végig lefelé. A táj egyre zöldebb, miközben a havasi legelők helyét a fenyvesek veszik át. A túra végén Pozza di Fassa kisvárosába érkezünk. Táv: 12 km, szint: fel 995 m, le 2080 m, menetidő: 7-8 óra, a via ferrata túra nehézsége: B. (****)
 • Pozza di Fassa: a Rosengarten hegycsoport lábánál fekvő kisváros kempingjében töltjük el az utazásunk három éjszakáját. A kemping 300 méterre található a központtól. Felállítjuk a sátrainkat, majd a nap hátralévő részét pihenéssel töltjük.
2. nap
Pozza di Fassa – Vael menedékház (2280 m) – Masaré-gerinc –
Roda de Vael
(2806 m) – Vajolon-hágó (2560 m) – Pozza di Fassa
(szállás: kemping)
 • Túra a Roda de Vael menedékházig: a mai túránk hosszabb és kissé nehezebb lesz az előző napi, bemelegítő jellegű túrához képest. A kempingünkből autóbusszal utazunk a túra kiindulópontjába, egy 1767 m magasan fekvő parkolóba. Innen gyalog folytatjuk utunkat, majd néhány száz méteres szintkülönbség leküzdése után meg is érkezünk az első pihenőhelyünkre, a 2280 méteres magasságban épült Roda de Vael menedékházba.
 • Masaré via ferrata: a menedékházhoz már egészen közeli a mai ferrata túránk beszállása, ahol felvesszük a felszerelésünket és megkezdjük a kapaszkodást a biztosított szakaszon. A csipkézett Masaré-hegygerincen haladunk egyre feljebb, ahonnan jobbra is, balra is remek panorámában gyönyörködhetünk. Ugyanannak a hegynek a két oldalát láthatjuk; míg az egyik irányban zöldellő alpesi erdők és pompás rétek láthatóak, addig a másik oldalon komor hegyoldalakat és szürke törmeléklejtőket láthatunk. Távolról felsejlik a Carezza-tó is, amit sokan az Alpok egyik legszebb tavának tartanak. A hegygerincen kapaszkodva hol felfelé, hol lefelé haladunk, de összességében egyre közelebb kerülünk a 2806 m magas Roda de Vael csúcshoz. Létrákon mászunk fel, keskeny párkányokon haladunk, mígnem hamarosan megérkezünk a csúcsra, ahol megpihenünk. A lefelé vezető útvonal is biztosított, ám lényegesen könnyebb az előzőnél. Nemsokára megérkezünk a 2560 méteres Vajolon-hágóba, ahol levesszük magunkról a beülőt és a sisakot. Ezután már gyalogösvényen túrázunk végig lefelé, de közben megállunk egy helyi tehenészetnél, ahol egy rönkházban nagyon finom, házi gyümölcsjoghurtokat kóstolhatunk meg. A pihenő után folytatjuk túránkat abba a parkolóba (1767 m), ahol az autóbuszunk várakozik ránk. Táv: 11 km, szint: fel 1200 m, le 1200 m, menetidő: 8 óra, a via ferrata túra nehézsége: C (****) A túra után visszatérünk a szállásunkra, ahol elégedetten adhatjuk át magunkat a pihenésnek.
3. nap
Pozza di Fassa – Alba – Ciampac menedékház (2170 m) – Colac
csúcs (2715 m) – Ciampac menedékház (2170 m) – Alba – Pozza di Fassa
(szállás: kemping)
 • Finanzieri ferrata: a korai indulást egy rövid buszos utazás követi az 1505 méteres magasságban fekvő Alba kisvárosáig. Itt felvonóra szállunk és a Ciampac menedékházhoz emelkedünk, 2170 m magasra. Már innen is festői panoráma tárul a szemünk elé, pedig még el sem indultunk a mai túránkra. A ház egy üde zöld cirkuszvölgyben, egy tó közelében épült, szemben vele a Sella monumentális hegycsoportja látszik. Innen indul a túránk a 2715 méteres Colac csúcsra, amely a Marmolada csoport tagja. Először elhaladunk a tó mellett, majd meredeken gyaloglunk felfelé egészen a ferrata beszállásáig. Innen már a felszerelésünket használva kapaszkodunk egyre feljebb. Az útvonalunk a Colac sziklás tömbjén vezet, ahol meredek felszökések, keskeny párkányok és szűk sziklakürtők váltogatják egymást. Hamarosan megérkezünk a 2715 m magas csúcsra, ahonnan nem csak a Sella és a Sasso Lungo impozáns hegyeit, hanem a Dolomitok legmagasabb csúcsát, a havas Marmoladát is jól láthatjuk. Végigkövethetjük továbbá az előző napok túráinak útvonalait is. A pihenő után meredeken ereszkedünk le a csúcsról, megkerüljük a Colac tömbjét, majd a Sas de Roces gerincén haladunk tovább. A túra végén a Ciampac menedékházhoz érkezünk, ahonnan felvonóval térünk vissza Alba kisvárosába, az autóbuszunkhoz. Táv: 8 km, szint: fel 1200 m, le 1200 m, menetidő: 7-8 óra, a via ferrata túra nehézsége: C/D (****) A túra után visszautazunk a szállásunkra.
4. nap
Pozza di Fassa – Pordoi-hágó (2239 m) – Pék ösvény – Fredarola
menedékház
(2370 m) – Belvedere menedékház (2335 m)
Pordoi-hágó (2239 m) – Budapest
 • Gyalogtúra a Pék-ösvényen: kora reggel elcsomagoljuk a sátrainkat, majd elhagyjuk a kempingünket és Pozza di Fassa kedves kisvárosát. Ferratázás helyett ezúttal túrázni indulunk a Dolomitok egyik leglátványosabb panorámaútján. A buszunkkal felkapaszkodunk a 2239 m magas Pordoi-hágóba, amely a második legmagasabb, autóval is járható hágó a Dolomitokban. Innen gyalog folytatjuk utunkat a Fredarola, majd a Belvedere menedékházak felé. A híres Pék-ösvényen haladunk, amely nevét azokról a pékekről kapta, akik az I. világháború idején ezen az útvonalon hordták a betevőt a közúton megközelíthetetlen falvakba. Zöldellő réteken túrázva csodálhatjuk hosszasan a Dolomitok legmagasabb, 3343 m magas Marmolada csúcsát, az alatta húzódó gleccsert, valamint a Sella csoport csúcsát a 3152 méteres Piz Boét. Megpihenünk a Belvedere menedékház (2432 m) teraszán, majd a már ismert útvonalon visszatúrázunk a buszunkhoz. Táv: 5 km, szint: fel 600 m, le 600 m, menetidő: 2-3 óra. (**)
 • Utazás: a túra után nincs más hátra, mint a hazautazás. Beszállunk a buszunkba és egészen Budapestig utazunk. Útközben csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak pihenőiben. A késő esti órákban érkezünk a Műcsarnok melletti parkolóba.
 
 
 
Via ferrata
 • Ez az olasz eredetű, de nálunk is meghonosodott kifejezés olyan sziklafalakon vezető útvonalakat jelöl, ahol mesterséges fogások, létrák, láncok, hidak és pallók segítik az előrejutást. Mesterségesen kiépített „sziklamászó utak“ , amik nem sziklamászóknak készültek. Olyan turisták vesznek részt via ferrata túrákon, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek a túrázásban és szeretik a kihívásokat. Nem sziklamászásról van tehát szó, hiszen egy-egy sziklafalon számtalan létra, lánc vagy mesterségesen a sziklába épített fogás áll rendelkezésünkre. A legnehezebb részeken hidak ívelnek át. Mégis majdnem úgy érezhetjük magunkat, mintha sziklamászók lennénk, hiszen a saját erőnkből érünk el mások számára megközelíthetetlen hágókat és csúcsokat. És tegyük hozzá: mindezt a legnagyobb biztonságban, hiszen irodánk gondoskodik megfelelő felszerelésről és szakavatott túravezetőkről. Minden résztvevő sisakot és beülőt visel, ezen felül a sziklákhoz rögzített drótkötelekhez csatoljuk, biztosítjuk magunkat. Az útvonalak kitett sziklapárkányokon, éles gerinceken vagy meredek hegyoldalakon vezetnek, mindig olyan helyeken, ahová egyszerű turistaösvények nem vezetnek.  
A via ferrata túrák nehézsége
 • Az utazásunk via ferrata túrái könnyű és közepes nehézségűek, tehát kezdők számára is ajánlhatóak. A teljesítésükhöz azonban jó fizikai állóképesség szükséges, mivel a túrák hosszúak és nagy szintemelkedéseket tartalmaznak. Olyan résztvevőket várunk, akik túráztak már magashegységben és esetleg kipróbáltak már láncos utakat. A kezdők mellett a tapasztaltabb via ferratázók számára is ajánljuk az utazást, mivel a túrákon látható panoráma még a Dolomitokban is különlegesnek számít.
 • A túrák sikeres végigjárásához tehát sportos erőnlét szükséges, de közepes állóképességgel és némi akaraterővel is teljesíthető az összes túránk. Olyanoknak ajánljuk az utazást, akik rendszeresen túráznak és/vagy sportolnak.
 • A via ferrata túrákon való induláshoz semmilyen sziklamászó ismeret nem szükséges, a felszerelés biztonságos használatát és a via ferrata túrázás alapelveit a túravezetőink a helyszínen elmagyarázzák.
 • A hegyi ösvények sziklásak és törmelékesek; a via ferrata túrák biztonságosak és jól biztosíthatóak. A képzett túravezetőinknél tartalék felszerelések vannak arra az esetre, ha valamely résztvevő nagyobb biztonságérzetre vágyik.
 • Ha elfáradtunk, egy-egy napi túra ki is hagyható, ilyenkor a kempingben maradhatunk vagy csatlakozhatunk az utazásunkkal párhuzamosan futó „Rosengarten gyalogtúra” megfelelő programjához.
 • A túrákon való részvételhez elengedhetetlen a szédülésmentesség, a magabiztos mozgáskoordináció és lépésbiztosság. Kizáró ok a tériszony és bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség. Ha jelentkezés előtt nem vagy biztos a képességeidben, bátran konzultálj a túravezetőinkkel!
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe