Már csak...
61
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Lappföld
 • Lemmenjoki Nemzeti Park
 • Nordkapp
 • Alta sziklarajzai
 • Altafjord, Isfjord
 • Lyngen Alpok
 • Polar Zoo
 • Lofoten-szigetek
 • Rago Nemzeti Park
Finn Lappföld, Észak-Norvégia

Finn Lappföld, Észak-Norvégia 

Tizenegy napos utazás repülővel és autóbusszal a Sarkkörtől északra, Skandinávia távoli, ritkán lakott vidékén, ahol nyáron megelevenedik a természet és járhatóak lesznek a vidék leglátványosabb túraútvonalai.
Először Lappfölddel ismerkedünk, majd a Nordkappon keresztül érkezünk Norvégia káprázatos szigetvilágába, majd onnan a Rago Nemzeti Parkba. Közben számos túra során járhatjuk be ezt az északi, mindentől távoli vidéket, amely igazi Paradicsom a természetjárók számára.
Az időpontunk ideális, hiszen ebben az időszakban egyszer sem bukik le a Nap a horizont alá.
Időpontok:
2017. június 30 - július 10. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
299.900 Ft + repülőjegy
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást bérelt autóbusszal és menetrendszerinti kompokkal.
 • 10 éjszaka szállást hangulatos faházakban és turistaszállásokon.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az étkezést.
 • A belépőket és a fakultatív programokat.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 100.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 199.900 + a repülőjegy és repülőtéri illeték összege, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
 
Repülőjegy és repülőtéri illeték:
 • A Budapest-Ivalo és a Rovaniemi-Budapest oda-vissza repülőjegy: 128.000 Ft-tól.
 • A repülőtéri illeték: 48.000 Ft.
A repülőjegy ára a jelentkezés idejétől függ.
A repülőtéri illetékek összege a jegykiállításig változhat. 
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 25-40 fő.
Ajánlott korhatár: 7-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 7 nap.
Repülési útvonal: Budapest-Helsinki-Ivalo és Rovaniemi-Helsinki-Budapest (Finnair).
Túravezetők:
Tapasztalt túravezető, polihisztor, aki órákat tud mesélni norvég hegyekről, francia kastélyokról vagy épp a jordán sivatagról. Tanár és terepfutó, sok Baraka túra ismerője, aki megállja (üli?) a helyét kerékpáron és tengeri kajakban is. A túrabotot is ugyanolyan jól forgatja, mint a busz mikrofonját.
Szívügyének tekinti a sport és a mozgás megszerettetését másokkal. Keresve sem találna erre jobb terepet, mint Skandinávia, az Alpok vagy a Kárpátok magashegyeit. Mókamester, civilben edző, aktív sziklamászó, és amit senki nem gondolna róla: jogi diplomája is van. Főleg túrás utakon találkozhatunk vele.
1. nap
Budapest – Helsinki – Ivalo – Inari
(szállás: faház, étkezés: a repülőn szokásos)
 • Repülés: a délelőtti órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Helsinkibe, majd onnan némi reptéri várakozás és átszállás után repülünk tovább Észak-Finnországba.
 • Ivalo: a belföldi járatunk a Finn Lappföld egyik központjába, Ivalo repülőterére érkezik. Itt már vár ránk az autóbuszunk, amely végig velünk lesz az utazás egész ideje alatt. Az Északi-sarkkörön túl, a „fehér éjszakák“ világában járunk, ahol az évnek ebben az időszakában egyszer sem bújik le a nap a horizont alá.
 • Utazás: körülbelül egy órát utazunk Inari településére, az Inari-tó partjára, ahol a szállásunk található.  
 • Inari: két éjszakát töltünk a kicsiny Inari településén, vízparthoz közeli faházakban. A szállásunk elfoglalása után, a világos esti órákban érdemes kisétálni az Inari-tó partjára, ugyanis a környező erdőket és az égboltot ilyenkor festi bíborszínűre Észak nagy „impresszionistája“, az éjféli Nap.
2. nap
Inari – Lemmenjoki Nemzeti Park – Inarin Porofarmi – Inari
(szállás: faház)
 • Lemmenjoki Nemzeti Park: némi buszozást követően gyalogtúrázni indulunk Finnország legnagyobb természetvédelmi területén, a Lemmenjoki Nemzeti Parkban. Ez a vidék távoli fekvése miatt kevés látogatót vonz, pedig egyike a legszebb finn nemzeti parkoknak. A zord szépségű arktikus tájat hatalmas folyók szelik át, amiket háborítatlan fenyvesek öveznek. Miután megérkezünk buszunkkal a nemzeti park területére, a Njurgalahti nevű menedékháznál motoros kishajókba szállunk és mintegy 40 percet hajózunk felfelé a Lemmenjoki folyón. Ahogy gyorsan suhanunk a tajga fenyő- és nyírfái közt, mintha az őstermészet szentélyébe hatolnánk egyre beljebb. Hamarosan a Ravadasköngas-vízesésnél kötünk ki, majd a partról rövid sétával érjük el a szép zuhatagot. Ezután ismét hajókba szállunk és immár lefelé teszünk meg 7 kilométert a Lemmenjoki folyón. Ezúttal a Venelossi táborhelynél kötünk ki, ahonnan a gyalogtúránk indul. Először egy patak mentén vezető meredek ösvényen túrázunk fel az 534 m magas Joenkielinen-hegy kopár tetejére, ahol nagyszerű kilátás fogad minket. Teljes körpanoráma nyílik innen a végtelen tajgára; a távolban kéklő tavak és erdők borította lapos hegyek váltakoznak. Némi pihenés után egy kisebb gerinc tetején túrázunk tovább, amely végig a folyó vonalát követi és nagyszerű panorámát nyújt. Gyönyörű erdők és az alattunk zúgó folyó kíséri túránkat. A késő délutáni órákban érkezünk vissza buszunkhoz, ami egy parkolóban vár ránk. Táv: 11 km, szint: fel 480 m, le 440 m. (**)
 • Inarin Porofarmi: a túra után egy lapp család farmjára látogatunk, ahol bepillantást nyerhetünk az állattenyésztéssel foglalkozó lappok mindennapjaiba. Meghallgatjuk különleges énekverseiket, megkóstoljuk a hagyományos kávéjukat, megnézzük a család rénszarvasait és kipróbálhatjuk a lasszóvetés tudományát. Az esti órákban érkezünk vissza az Inari-tó partján lévő faházainkba.
3. nap
Inari – Inari-tó – Ukko-sziget – Inari – Mageröya-sziget – Nordkapp
(szállás: turistaház)
 • Inari-tó: kora reggel elhagyjuk a szállásunkat, majd Inari településéről hajókirándulásra indulunk. A célunk az Inari-tó ezernyi szigetének egyike, az apró Ukko-sziget, ami egykor ősi lapp áldozóhelyként szolgált. Innen továbbhajózunk egy öbölig, ahonnan túrázni indulunk. Az ösvényen haladva egy sejtelmes lápvidéken keresztül kanyargunk, majd nemsokára egy kis erdei fatemplomhoz érkezünk. Az erdő közepén épült templomot a lappok csakis ünnepek alkalmával használják, ennek ellenére látogatható. Ezután folytatjuk az erdei túránkat, amely tipikus lappföldi tájakon, tavak, fenyvesek és nyírfaerdők közt vezet minket vissza a buszunkhoz. Táv: 7 km, szint: fel 120 m, le 120 m. (∗∗)
 • Lapp Múzeum: a túra után Inari híres és rendkívül látványos Lapp Múzeumába látogatunk, ahol többek közt Lappföld élővilágával és az itt élők életével ismerkedhetünk meg. A múzumhoz egy kiterjedt skanzen is tartozik, ahol az eredeti, tőzeggel fedett házakat belülről is megnézhetjük.
 • Utazás a Mageröya-szigetre: kora délután beszállunk a buszunkba, hogy elhagyva Lappföldet Skandinávia legészakibb tájai felé utazzunk. Fokozatosan hagyjuk el az erdős területeket, átlépünk Norvégiába, majd egy hatalmas fjord mentén folytatjuk az utazásunkat. Útközben valószínűleg többször is láthatunk az út mentén legelésző rénszarvasokat. A táj egyre kopárabbá válik, egyre kevesebb épületet látunk, a növényzet lassan eltűnik és átadja helyét a szikláknak. Elhagyjuk a szárazföldet és egy hosszú, tenger alatti alagúton átkelünk Mageröya szigetére, ahol először a szállásunkat foglaljuk el.
 • Éjféli nap a Nordkappon: az este folyamán a közeli Nordkappra utazunk, amelyet sokan Európa legészakabbi pontjának tartanak, valójában a Mageröya-sziget második legészakibb foka (71°10’21“). Nordkappon egy kiterjedt látogató-központot találunk, amelyben étterem, ajándékbolt és egy kisebb múzeum kapott helyet. Találunk itt egy különleges mozitermet is, amiben egy látványos, egyszerre öt vászonra vetített  rövidfilmet nézhetünk meg a Nordkappról. Kisétálhatunk a fokra, ahol tiszta időben kitűnő kilátás nyílik az éjfélkor is látható Napra és az Északi-Jeges-tengerre. Éjfél után érkezünk vissza a szállásunkra.
4. nap
Mageröya-sziget – Knivskjellodden – Alta – Altafjord (szállás: faház)
 • Gyalogtúra Mageröya szigetén: reggel egy izgalmas gyalogtúrára indulunk, amelynek célja a Mageröya-sziget valódi északi foka, a Knivskjellodden. A buszunkkal a Nordkapp felé indulunk, de még mielőtt elérnénk, kiszállunk a járműből és gyalog folytatjuk utunkat. Az ösvény hamar eltávolodik az aszfaltúttól és először egy fennsíkon vezet, majd egy fjord mellett futó hegygerinc tetején túrázunk tovább. Az út végén leereszkedünk az Északi-Jeges-tenger partjára, Mageröya legészakibb pontjára, ahol semmi nem zavarja a kilátást: a Föld északi sarka felé már csak a tenger van előttünk. A fok földrajzi koordinátái: 71º11’08“. A Knivskjellodden fokról kitűnő kilátás nyílik a tőlünk nem messze fekvő Nordkapp 300 m magas függőleges sziklafalára is. Megpihenünk, majd a már megismert útvonalon visszatúrázunk a buszunkhoz. Táv: 18 km, szint: fel 550 m, le 550 m. (∗∗∗)
 • Utazás: a túra után egy hosszabb utazás veszi kezdetét. Célunk Alta városa, Észak-Norvégia egyik jelentősebb települése.
 • Alta: az esti órákban érkezünk Alta híres sziklarajzaihoz, amelyek 2500-6000 évesek és az Unesco Világörökségek között is szerepelnek. Jól kiépített ösvényeken járhatjuk be a sziklákat, amikbe az őskori ember egyszerű rajzokat, állat- és emberábrázolásokat vésett. Ezt követően még egy kis utazás vár ránk a mai szállásunkig. Az Altafjord partján épült faházak egyszerű berendezésűek ugyan, de nagyszerű természeti környezetben fekszenek.
5. nap
Altafjord – Isfjord – Lyngen erőd – Polar Zoo – Narvik (szállás: faház)
 • Isfjord: reggel elhagyjuk a szállásunkat és Norvégia egyik eldugott szegletébe, a közeli Isfjord partjára utazunk. A buszunkat egy parkolóban hagyjuk, majd egy rövid túrára indulunk a fjord erdős, sziklás oldalában. Az Isfjord szemközti oldalán látványos csúcsok sorakoznak, a fjord végében pedig az Öksfjordjkelen gleccsert láthatjuk. Útközben egy sor kisebb-nagyobb patakon is át kell kelnünk. Egy kilátópontban megpihenünk, majd visszatérünk a buszunkhoz. Táv: 3 km, szint: fel 40 m, le 40 m. (∗)
 • Utazás: a nap hátralévő része alapvetően az utazásé. Fokozatosan haladunk dél felé, miközben az útvonalunk – tiszta időben – valami egészen fantasztikus panorámával kecsegtet. Először egy hatalmas fjord mentén haladunk, amelynek túloldalán a Lyngen Alpok 1800 méternél is magasabb csúcsai emelkednek. A közvetlenül a tengerből kiemelkedő magashegység a jégkorszaknak köszönhetően rendkívül csipkézett és változatos. Hosszasan csodálhatjuk Skandinávia egyik leglátványosabb hegységét, sőt útközben megállunk a Lyngen erődnél, ahonnan a legjobb kilátás nyílik a hegységre.
 • Lyngen erőd: a II. világháborús német erőd ma romokban hever, mégis hű képet ad a fjord hajóforgalmát ellenőrizni hivatott, egykori erődről. A látogatásunk oka azonban nem elsősorban a történelem felelevenítése, hanem a kicsiny félszigeten látható panoráma megszemlélése. A látvány rendkívüli: 360 fokban, amerre csak nézünk, hegyek és hegyek...
 • Polar Zoo: a délutáni utazásunk újabb megállója egy vadaspark, amely a sarkkörön túl élő állatokkal igyekszik minket megismertetni. Az állatok elég nagy területen élnek, ennek ellenére láthatunk barna medvéket, bölényeket, ha szerencsénk van farkasokat, hiúzokat, rozsomákokat és sarki rókákat is.
 • Narvik: az állatkerti barangolást egy újabb buszozás követi, amelynek végén – az esti órákban – érkezünk meg mai szállásunkra, Narvik város kempingjének faházaihoz.
6. nap
Narvik – Lofoten-szigetek: Tjeldbergtinden – Ramberg – A (szállás: faház)
 • Utazás a Lofoten-szigetekre: reggel elhagyjuk a szállásunkat és a Norvég-tenger szigetvilága felé indulunk. Egy pár éve átadott alalgútrendszeren keresztül érkezünk a káprázatos Lofoten-szigetekre, amelyek nemcsak Norvégia, de egész Európa egyik leglátványosabb területeként ismertek. A szigetek egy kis területű, ám fjordokkal, tengeröblökkel és rengeteg apró szigettel a jégkorszaki gleccserek által szinte a végletekig szétszabdalt, komoly magashegységet alkotnak. A hegyek közvetlenül a tengerből emelkednek ki, és ezer méter körüli csúcsokban végződnek. Tiszta időben úton-útfélen pazar látvány vár minket, amit a hegyek vadsága és rendkívüli változatossága miatt soha nem lehet megunni.
 • Gyalogtúra a Tjeldbergtinden hegyre: kora délután érkezünk a Lofoten-szigetek fővárosába, Svolvaerbe, ahonnan egy rövid túrára indulunk. A célunk a város mellett emelkedő Tjeldbergtinden hegy második legmagasabb csúcsa. Egy meredek, erdős ösvényen érjük el a hegytetőt, ahol feledhetetlen panoráma vár ránk. A közeli, kisebb-nagyobb szigetekre, félszigetekre épült településeken kívül a környező, bizarr formájú hegycsúcsokat, norvégul tindeneket is jól láthatjuk innen. Táv: 6 km, szint: fel 400 m, le 400 m. (∗∗)
 • Ramberg: a túra után a Ramberg falu melletti fehér homokos strandra látogatunk, bizonyítandó a Lofoten-szigetek rendkívüli változatosságát. Ha süt a nap, trópusi tengerpartokat idéző fényképeket készíthetünk; a hideg tengervízben való fürdést azonban már jobban meg kell gondolni...
 • A: késő délután érkezünk Moskenesoya szigetére, amelynek déli végében, a kicsiny A nevű faluban foglaljuk el a szállásunkat. A Lofoten-szigeteken elterjedtek az úgynevezett rorbu házak, amelyek egy része cölöpökön állva a tenger fölé nyúlik. A település, ahol megszállunk nagyrészt ilyen rorbu házakból áll, amik ma már szálláshelyként működnek. Egymás után két éjszakát töltünk ezekben a színes faházakban, amik a Lofoten-szigetek egyik legjobb fotótémáját adják. Este, miután elfoglaltuk a szállásainkat, remek lehetőség kínálkozik, hogy bejárjuk A falut, a Lofoten egyik legszebb települését. Ne feledjük, hogy az éjszakai sötétség ismeretlen az évnek ebben az időszakban.
7. nap
Lofoten-szigetek: A – Gjerdtindan-hágó – Nusfjord – A (szállás: faház)
 • Gyalogtúra: reggel egy félnapos túrára indulunk közvetlenül a szállásunkról. A gyönyörű Agvatnet tó partján túrázunk, amit falként magasodó hegyek vesznek körbe. Amint elérjük a tó végét, az ösvényünk meredekké válik és célba veszi a Gjerdtindan hegy keleti hágóját. A kilátás kedvéért mindenképpen megéri felkapaszkodni a hegygerincre, mivel szinte madártávlatból láthatjuk A falu rorbu házait, valamint a Stokkvika-öböl csillogó víztükrét. Megpihenünk a hágóban, majd a már ismert útvonalon visszatérünk a szállásunkra. A hágóba vezető meredek ösvény egy rövid láncos szakaszt is tartalmaz. Táv: 5 km, szint: fel 500 m, le 500 m. (∗∗∗)
 • A: A túra után érdemes sétálnunk egyet az A nevű településen, ahol számos látnivaló akad. A Norvég Halászfalvak Múzeumának kiállításait különálló épületekben, pirosra festett faházakban láthatjuk. Érdemes az összes kiállítást felkeresnünk, amik között van 150 éve működő pékség és halolaj készítő üzem is.
 • Nusfjord: késő délután Nusfjord kicsiny településére utazunk, amely az egyik legrégebbi norvég halászfalu. Végigsétálunk a gyönyörű természeti környezetben épült skanzenfalun, ahol színes faházak sorakoznak egymás mellett, majd felkeressük a világítótornyot. Táv: 2 km, szint: fel 50 m, le 50 m. (∗)  
 • A: estére érkezünk vissza a szállásunkra, ahol a nap hátralévő részét szabadprogram keretében tölthetjük.
8. nap
Lofoten-szigetek: A – Munkebu menedékház – Reine – Moskenes –
Bodö – Fauske (szállás: faház)
 • Gyalogtúra a Munkabu menedékházhoz: reggel elhagyjuk a szállásunkat és A települését, majd a Lofoten-szigetek egyik leglátványosabb gyalogtúrájára indulunk. A tengerparti Tind faluból kezdjük a túránkat, majd elhaladunk két tengerszem között. Ezután egy sziklás emelkedő következik, amely a Stuvdalsvatnet tó fölé vezet. Egy rövid szakaszon a hegyoldalhoz erősített fémkábelek segítik az előrejutásunkat. Továbbhaladva egy újabb, magasabban fekvő, sötét vizű tengerszem következik, majd egyre emelkedve, egy kilátópontból csodálhatjuk meg a csodás Djupfjordent és a felette átívelő hidat. Innen már nincs messze túránk célja, a Munkebu menedékház, amelyet 410 m magasan találunk. Nagyszerű kilátás nyílik innen egy sor elérhetetlen, sziklás hegycsúcsra, a Lofoten-szigetek második legmagasabb hegyére (Hermannsdalstinden, 1029 m), valamint az Atlanti-óceánra. Némi pihenés után a már megismert útvonalon indulunk vissza Tind faluba. Táv: 15 km, szint: fel 840 m, le 840 m. (∗∗∗)
 • Reine: a túra után Reine falu színesre festett rorbu házai között teszünk egy sétát. A település mögött függőleges sziklatornyok, 6-700 m magas, komor tindenek magasodnak.
 • Utazás: késő délután Moskenes kikötőjében kompra szállunk és elhagyjuk a Lofoten-szigeteket. Mintegy négy órás tengeri utazás után a norvég szárazföldön, Bodö városban kötünk ki, majd folytatjuk utazásunkat egészen Fauske kisvárosáig.
 • Fauske: késő este érkezünk meg a szállásunkra, ahol kényelmes faházakban két éjszakát fogunk eltölteni.
9. nap
Fauske – Rago Nemzeti Park – Fauske (szállás: faház)
 • Gyalogtúra a Rago Nemzeti Parkban: ezen a napon következik utazásunk leglátványosabb túrája. Körülbelül egy órát utazunk a szállásunkról a Rago Nemzeti Park vidékére. Egy parkolóból indulunk, majd a túránk első szakasza sűrű erdőben vezet. Kezdetben a Laksaga folyó kanyarulatait, kisebb-nagyobb zúgóit és vízeséseit kerülgetjük, majd átkelünk egy függőhídon és megpihenünk egy vízesés tetejénél. Körülbelül két óra múlva érkezünk a Storskogvass menedékházhoz (200 m), ahol újból megpihenünk. Ezután ismét átkelünk egy imbolygó függőhídon, majd felkapaszkodunk egy hosszú sziklagerincre. Utunknak ez a szakasza kissé technikás, néhány szakaszon a kezünket is használni kell. Hamarosan 470 m körüli magasságba érkezünk, ahonnan több helyről is páratlan panoráma fogad. Megdöbbentő méretek és elsőre felfoghatatlan dimenziók bontakoznak ki előttünk. Alattunk a kanyargó Laksaga folyó, amelyet háborítatlan ősfenyves vesz körül. A táj Földünk északi, hatalmas boreális erdősegeiből mutat be egy parányi területű, ámde grandiózus távlatokkal rendelkező szeletet. Egy újabb függőhídon átkelve még egy ideig a sziklavilágban túrázunk, majd előbb nyírfaerdőben, majd fenyvesek közt ereszkedünk le meredeken a völgybe, ahol a buszunk várakozik ránk. Táv: 24 km, szint: fel 1100 m, le 1100 m. (∗∗∗∗)
 • Fauske: a túra után visszautazunk a Fauske kempingjébe, ahol az éjszakát faházakban töltjük.
10. nap
Fauske – Arvidsjaur – Kukkolaforsen (szállás: faház)
 • Utazás: ez a napunk lényegében egy hosszabb utazással telik, amelynek során a norvégiai Fauske kempingjéből a Skandináv-hegységen átkelve a svéd-finn határig utazunk. Fauskét elhagyva nemsokára Svédország gyönyörű hegyei között utazunk, majd a Svéd Lappföld erdős vidékei következnek, ahol az út mellett bizonyára sok rénszarvast láthatunk. Fjell-vidékeken, havasi fennsíkokon, sötét fenyvesek és kéklő tengerszemek között vezet az utunk a svédországi Kukkolaforsen település közelébe, ahol a mai szállásunk található.
 • Arvidsjaur: utazás közben megállunk egy rövid pihenőre a svédországi Arvidsjaur kisvárosában, ahol sétálunk egyet és megnézzük a település szép fatemplomát.
 • Kukkolaforsen: késő délután érkezünk a Torniojoki folyó partján fekvő szállásunkra, ahol kényelmes faházakban töltjük el utazásunk utolsó éjszakáját. Skandináviától nem is búcsúzhatnánk el stílusosabban, mint egy kellemes szaunázással.
11. nap
Rovaniemi – Budapest (étkezés: a repülőn szokásos)
 • Kukkolaforsen: reggel elhagyjuk a szállásunkat, átkelünk Finnországba, és Rovaniemibe, Finn Lappföld központjába utazunk. A helsinki járat indulásáig lesz arra is időnk, hogy ellátogassunk a Rovaniemi mellett fekvő Mikulás Központba.
 • Repülés: kora délután egy belföldi járattal Helsinkibe repülünk, majd átszállás után Budapestre utazunk. Kora este érkezünk a Liszt Ferenc repülőtérre.
 
 
 
A gyalogtúrák nehézsége
 • Az utazás összesen nyolc, nagyon változatos túrát tartalmaz. Egyes túrák rövidek és könnyűek, míg vannak hosszabb, nehezebb gyalogtúrák is. Mindre jellemző, hogy átlagosan sportos erőnléttel végigjárhatóak. A túrák teljesítéséhez tehát nincs szükség kimagasló kondícióra, de a túrázási tapasztalat nagyon lényeges. A két nehezebb túránk (Munkebu menedékház, Rago Nemzeti Park) során is elegendő az átlagosan jó, sportos kondíció, de a technikás terep miatt nagyon fontos a korábbi túrázások során szerzett tapasztalat. A túrák nehézségét nem elsősorban a szintemelkedés adja, hanem a sziklás terep, valamint a Rago Nemzeti Park túrája esetén a távolság is.
 • A Lofoten-szigetek két túrájának egy-egy rövidebb szakaszán a sziklákhoz erősített láncok segítségét kell igénybe vennünk az előrehaladáshoz. A Rago Nemzeti Parkban pedig előfordulhat, hogy a bakancsainkat levéve, mezítláb kell átgázolnunk egy sekély patakon.
 • A gyalogtúrák során csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne esőkabáttal, meleg ruhával, élelemmel és ivóvízzel. Mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy az időjárás nehezítheti a túrákat. Zord idő esetén, esőben fokozódik a túrák nehézsége. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő esőkabáttal, esőnadrággal, tartalék meleg ruhákkal és vízhatlan bakanccsal induljunk útnak. Az észak-európai tájak jellegzetessége a néhol zsombékos, ingoványos, nedves talaj, ezért lényeges a vízálló túrabakancs. Egy-egy gyalogtúra ki is hagyható, ilyen esetben a szállásunkon vagy egy kisvárosban maradhatunk.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.

 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe