Izland
Lappföld
Jordánia
Korzika
Csehország
Provence
Ajánlataink
Egy utazás előtt az egyik legfontosabb teendő, hogy utánanézzünk, az érintett országba vagy országokba milyen típusú útiokmányra (személyi igazolvány vagy útlevél) van szükség, esetleg szükséges-e vízum beszerzése.

Az utazásaink részletes ismertetői mind tartalmazzák az ezzel kapcsolatos tudnivalókat. Emellett nyomatékosan ajánljuk mindenkinek, hogy időben ellenőrizze a szükséges útiokmányok meglétét és érvényességét. Általános szabály, hogy mind az útlevélnek, mind a személyi igazolványnak érvényesnek kell lennie a hazaérkezést követő minimum további hat hónapig.

Egyes országokba vízum szükséges a beutazáshoz. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat is tartalmazzák az utazásaink leírásai. Vízumköteles országok esetén különösen fontos az útlevél érvényessége, továbbá az időben való jelentkezés, hiszen a vízumok elintézése több ország esetében is hosszú időt vesz igénybe.

Fontos: vízumköteles országok esetén nem csupán az útlevél érvényességére kell odafigyelni. Az olyan országokba való beutazáshoz, ahol belépéskor a határon kapjuk meg a vízumot, az is nagyon fontos, hogy elegendő számú üres oldalt tartalmazzon az útlevél. Ellenkező esetben megtagadhatják a vízum kiadását és ezzel az országba való belépést. Általános esetben egy vízumra egy üres oldalpárt kell számolni.

Fontos: a Baraka nem vállalja a felelősséget, ha valaki érvénytelen személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, esetleg vízumköteles országba vízum nélkül indul el, és emiatt nem tud részt venni az utazáson.
Utazás személyi igazolvánnyal
A schengeni megállapodásnak köszönhetően Európa legtöbb országába már elegendő a személyi igazolványt magunkkal vinni. A schengeni országok a következők:

Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia és Szlovénia.

Továbbá kétoldalú egyezményeknek köszönhetően személyi igazolvánnyal utazhatunk Horvátországba és Romániába is.

Jó tudni: az is lényeges, hogy egy schengeni országot milyen útvonalon érünk el. Például ha Görögországba szárazföldön (Szerbián keresztül) utazunk, akkor nem elég a személyi igazolvány, mindenképpen útlevélre lesz szükségünk az utazáshoz.
 
HÍRLEVÉL
Hírek, utazások, hasznos tippek
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe