Már csak...
36
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Garda-tó
 • Torbole, Riva del Garda
 • Négy izgalmas via ferrata
  túra a Garda-tó környékén
 • Csúcsok: Cima Capi (909 m),
  Cima Sat (1246 m),
  Monte Casale (1632 m)
 • Che Guevara ferrata
 • Malcesine, Sirmione
Garda-tó via ferrata

Garda-tó via ferrata 

A Garda-tó fölött hegyek via ferratái messzeföldön híresek: izgalmasak, változatosak és gyönyörű helyeken vezetnek. A túráink a könnyűtől haladnak a nehezebbek felé, hogy a kezdők is elegendő tapasztalatot szerezhessenek. A túrák után néhány festői kisvárossal is megismerkedünk, amik nélkül nem volna teljes egy Garda-tavi utazás.
Időpontok:
2017. május 31 - június 05. Már csak néhány helyünk van! Jelentkezem!
2017. szeptember 19 - 24. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
94.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 4 éjszaka szállást háromcsillagos szállodában, kétágyas szobákban.
 • 4 reggelit.
 • A via ferrata felszerelés bérleti díját.
 • A Baraka túravezetését.
 • A további étkezést.
 • A belépők árát.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 35.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 59.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 8-12 fő.
Ajánlott korhatár: 18-55 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 2 nap.
Túravezetők:
Attila tapasztalt sziklamászó, aki tanfolyamokon oktatja a lelkes mászó ifjúságot. Szinte minden hétvégéjét az ausztriai sziklafalakon tölti. A Baraka utasai főleg via ferrátákon, hótalpas túrákon illetve Korzika vad hegyein találkozhatnak vele, ahol nagy biztonsággal vezeti útjainkat.
Számos ferrata túránk utóvédharcosa és a csoport lelkesítője. Kiváló abban, hogy rábeszélje azokat is a gyalogtúrák utolsó kilométereinek megtételére, akik – hogy úgy mondjuk –, már veszítettek kicsit a lelkesedésükből. Megfordult Európa minden országában, túrázott a hegyekben és mászott a sziklafalakon.
0. nap
Budapest – utazás Olaszország felé
 • Utazás: május 31-én, illetve szeptember 19-én este 22 órakor indulunk Budapestről, a Műcsarnok melletti parkolóból. Az éjszakát a buszon utazással töltjük. Szlovénián áthaladva csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak parkolóiban.
1. nap
Arco – Monte Colodri – Arco – Torbole (szállás: szálloda)
 • Garda-tó: délelőtt érkezünk az észak-olaszországi Garda-tóhoz, amely az Alpok lábánál fekszik és Olaszország legnagyobb tava. A környező hegyek és a tó igazi outdoor paradicsomot alkotnak, ahol megannyi sportot lehet kipróbálni és magas szinten űzni. A hegyi sportok központja Arco kisvárosa, mivel a környező hegyek kiváló terepet biztosítanak a kerékpárosoknak, a túrázóknak és a via ferratázóknak egyaránt.
 • Via ferrata a Monte Colodri csúcsára: délelőtt érkezünk Arcóba, ahol egy rövid pihenést követően rögtön az utazás első túrájára indulunk. Kiosztjuk a via ferrata felszerelést, majd a használatukról egy rövid oktatást tartunk. Ezután el is indulunk az első, bemelegítő jellegű via ferrata túránkra, aminek a beszállásáig alig kell gyalogolnunk. Arco jellegzetes „szikláját”, a Monte Colodrit vesszük célba, amelyen több mászó-útvonal is vezet, de erre a látványos hegyre épült Arco középkori vára is. Magunkra öltjük a ferrata felszerelést és a sziklafalhoz erősített acélhuzalhoz csatoljuk, biztosítjuk magunkat. Mesterségesen kialakított lépések és fogások segítségével haladunk egyre feljebb a Monte Colodri 400 m magas csúcsa felé. Túra közben egyre szebb lesz a panoráma, ami természetesen a hegytetőn válik teljessé. Megpihenünk a csúcson, majd egy hegygerincen vezető panorámaúton végigtúrázva,  egy hosszabb ösvényen jutunk le Arco központjába. Táv: 6 km, szint: fel 300 m, le 300 m, menetidő: 4-5 óra, a via ferrata túra nehézsége: B. (***)
 • Arco: a túra után lesz arra időnk, hogy szabadprogram keretében fedezzük fel Arco festői óvárosát. Tehetünk egy sétát a macskaköves utcákon és tereken, utána megebédelhetünk a környék legjobb „take away” pizzériájában.
 • Torbole: délután Torboléba, a szállásunk helyszínére utazunk. A kisváros főleg a szörfösök számára fogalom, de a tóparti sétány és az apró óváros mindenki számára tartogat meglepetéseket. Elfoglaljuk a szobáinkat egy hotelben, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni. A nap hátralévő része a pihenésé.
2. nap
Torbole – Biacesa – Cima Capi csúcs (909 m) – Biacesa – Torbole – Malcesine – Torbole
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Via ferrata, Cima Capi: a mai via ferrata túránk jóval hosszabb és látványosabb  az előző napi bemelegítő túrához képest. A szállásunkról korán indulunk autóbusszal a közeli Biacesa (420 m) faluba, illetve a település mellett fekvő egyik parkolóba. Biacesa a Garda-tavat nyugati irányból határoló hegyek mögött, a Ledro-völgyben helyezkedik el. Először egy erdei gyalogösvényen indulunk útnak, majd pár kilométer megtétele után egy remek kilátópontba érkezünk, ahonnan ráláthatunk a Garda-tó alattunk húzódó víztükrére. Innen nem messze indul a biztosított ferrata szakasz, ahol már a kezünkkel kell kapaszkodnunk az előrejutáshoz. Könnyebb és mászósabb szakaszok váltogatják egymást, de olykor hagyományos ösvényen is megteszünk pár métert. Közben persze folyamatosan haladunk egyre feljebb a Cima Capi oldalában, és számos olyan kilátópontot érintünk, ahonnan festői a látkép a Garda-tó irányába. A túra során szinte végig gyönyörködhetünk a lélegzetelállító látványban. Hamarosan megérkezünk a Cima Capi 909 m magas csúcsára, ahol megpihenünk és elfogyasztjuk a magunkkal hozott elemózsiánkat. Alattunk több száz méterrel Riva del Garda városát és a Garda-tavat láthatjuk. Lefelé egy másik útvonalon ereszkedünk le Biacesa (420 m) faluba, ahová már hagyományos túraösvény vezet. Táv: 8 km, szint: fel 490 m, le 490 m, menetidő: 6-7 óra, a via ferrata túra nehézsége: B. (****) A túra után betérünk egy hangulatos vendéglőbe, ahol megvárjuk az értünk jövő buszunkat.
 • Torbole: a túra után visszatérünk a szállodánkba és pihenünk egy keveset az esti program előtt.
 • Malcesine: délután a buszunkkal a Garda-tó keleti partvidékének legelragadóbb településére, Malcesinébe utazunk. Felkereshetjük a várat, andaloghatunk az üzletekkel teli sikátorokban, majd megvacsorázhatunk Malcesine valamelyik remek éttermében. Az esti órákban utazunk vissza a szállásunkra.
 
3. nap
Torbole – Cima Sat csúcs (1246 m) – Riva del Garda – Torbole (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Via ferrata, Cima Sat: az utazásunk egyik legizgalmasabb via ferrata túrája kezdődik ezen a reggelen. A Riva del Garda és a Garda-tó fölé emelkedő hegyek egyik csúcsát vesszük célba. Riva óvárosa mellől indul a sziklás ösvényünk, amin először 525 métert emelkedünk. Az erdőhatáron elérünk egy kis kápolnát (625 m), amely a tópartról nézve szinte hozzátapad a Monte Englo sziklafalához. Megpihenünk a kicsiny Santa Barbara templomnál és – immár sokadszorra – megszemléljük Riva panorámáját. Ezután a ferrata beszállásához gyaloglunk, ahol magunkra öltjük a felszerelésünket és már kezdődhet is a túra izgalmasabbik szakasza. Mintegy 600 méteres kapaszkodás vár ránk közepesen nehéz terepen, miközben végig jól biztosítható szakaszokon haladunk egyre feljebb. A nehezebb szakaszokon nem kevesebb, mint nyolc létra ível át, amik közül a leghosszabb 40 méteres! Közben a kilátás – mondanunk sem kell – káprázatos. A Garda-tó vidékének egyik leglátványosabb és legizgalmasabb ferratáját végigjárva érkezünk az 1246 m magas Cima Sat csúcsra, ahol jól fog esni a pihenés. Lefelé egy jól járható, de törmelékes és meredek ösvényen túrázunk egészen Riva del Garda városáig. Táv: 16 km, szint: fel 1150 m, le 1150 m, menetidő: 7-9 óra, a via ferrata túra nehézsége: C. (****)
 • Torbole: a túra után visszautazunk Torbole kisvárosába, ahol a nap hátralévő részét pihenéssel és a környék felfedezésével tölthetjük.
4. nap
Torbole – Pietramurata (250 m) – Monte Casale (1632 m) – Pietramurata (250 m) – Torbole
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Via ferrata, Che Guevara út: korán indulunk buszunkkal, hogy bejárjuk a Garda-tó vidékének egyik leglátványosabb ferrátáját, a legendás Che Guevara utat. A 250 m magasan épült Pietramurata városka melletti kőbányától indul a mai túránk, amely nem tekinthető túlságosan technikásnak, de a jelentős szintemelkedés miatt fárasztó. Fél órás gyaloglás után meg is érkezünk a ferrata beszállásáig, ahol magunkra vesszük a felszerelésünket és nekivágunk az előttünk álló „feladatnak”. A Che Guevara út felváltva áll ferratából és normál túra-szakaszokból. A ferrátákon megtett emelkedés azonban nem kevesebb, mint 1200 méter. A meredek szakaszokat könnyű párkányok váltják, amiken olykor meg is pihenünk. Hosszan kapaszkodunk, de szerencsére egyik szakasz sem kíván különösebb technikai felkészültséget. A szintemelkedés miatt az előző napi túráink helyszínei lassan apró domboknak látszódnak csupán. Kora délután érünk fel az 1632 m magas Monte Casale csúcsára, ahol a ránk váró panoráma minden fáradtságot megér. Megpihenünk, majd betérünk a Don Zion Pisoni menedékházba, ahol ha időnk engedi, meleg ételt is ehetünk. A túra további részében hosszasan ereszkedünk lefelé előbb egy keskeny és meredek ösvényen, aztán egy lankásabb és szélesebb úton. Táv: 14 km, szint: fel 1400 m, le 1400 m, menetidő: 8-9 óra, a via ferrata túra nehézsége: C. (****) A késő délutáni órákban utazunk vissza a szállásunkra.
5. nap
Torbole – Sirmione – Budapest (étkezés: reggeli)
 • Sirmione: reggel elhagyjuk a szállásunkat és a Garda-tó déli részén fekvő Sirmione kisvárosába utazunk. Szabadprogram keretében járhatjuk be a bájos óvárost, ahol elragadó utcácskákon sétálhatunk egyet.
 • Utazás: a rövid városnézés után nincs más hátra, mint a hazautazás. Beszállunk a buszunkba és egészen Budapestig utazunk. Útközben csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak pihenőiben. A késő esti órákban érkezünk a Műcsarnok melletti parkolóba.
 
 
Via ferrata
 • Ez az olasz eredetű, de nálunk is meghonosodott kifejezés olyan sziklafalakon vezető útvonalakat jelöl, ahol mesterséges fogások, létrák, láncok, hidak és pallók segítik az előrejutást. Mesterségesen kiépített „sziklamászó utak“ , amik nem sziklamászóknak készültek. Olyan turisták vesznek részt via ferrata túrákon, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek a túrázásban és szeretik a kihívásokat. Nem sziklamászásról van tehát szó, hiszen egy-egy sziklafalon számtalan létra, lánc vagy mesterségesen a sziklába épített fogás áll rendelkezésünkre. A legnehezebb részeken hidak ívelnek át. Mégis majdnem úgy érezhetjük magunkat, mintha sziklamászók lennénk, hiszen a saját erőnkből érünk el mások számára megközelíthetetlen hágókat és csúcsokat. És tegyük hozzá: mindezt a legnagyobb biztonságban, hiszen irodánk gondoskodik megfelelő felszerelésről és szakavatott túravezetőkről. Minden résztvevő sisakot és beülőt visel, ezen felül a sziklákhoz rögzített drótkötelekhez csatoljuk, biztosítjuk magunkat. Az útvonalak kitett sziklapárkányokon, éles gerinceken vagy meredek hegyoldalakon vezetnek, mindig olyan helyeken, ahová egyszerű turistaösvények nem vezetnek.
A túrák nehézsége
 • Ez az utazásunk könnyű és közepes nehézségű via ferrata túrákat tartalmaz. A túrák ajánlhatóak kezdőknek is, akik sportos erőnléttel rendelkeznek, de gyakorlott ferrata túrázók számára is izgalmasak és látványosak.
 • A négy túranap közül az elsőn egy rövid és könnyű utat járunk be. Ez tökéletesen alkalmas a bemelegítésre és a felszerelés használatának tökéletes elsajátítására. Az ezután következő túrák nehézségben egymásra épülnek. Mire a harmadik és negyedik napi túrához érkezünk, addigra már minden résztvevő várhatóan tökéletesen elsajátította a via ferrata túrázás fortélyait.
 • Az első és második napi könnyebb túrák után nehezebbek következnek, ahol mindenképpen szükséges a túrázási tapasztalat. A szintemelkedések jelentősek, a menetidők hosszúak, ezért megfelelő állóképesség szükséges. Azonban közepes fizikális állóképességgel és némi akaraterővel a legnehezebb túránk is teljesíthető. Olyanoknak ajánljuk ezt az utazást, akik rendszeresen túráznak és/vagy sportolnak.
 • A hegyi ösvények sziklásak illetve törmelékesek, de jól járhatóak. A ferrata túrák biztonságosak és jól biztosíthatóak. Képzett túravezetőinknél pedig további biztosítási felszerelések vannak arra az esetre, ha valaki nagyobb biztonságérzetre vágyik.
 • Ha elfáradtunk, egy-egy napi túra ki is hagyható, ilyenkor a szállásunkon maradhatunk vagy (korlátozott számban) részt vehetünk a túránkkal párhuzamosan szerveződő kerkékpártúra aznapi programján. A kerékpárokat irodánk biztosítja.
 • A ferrata túrán való részvételnek nem feltétele, hogy rendelkezz sziklamászó-ismeretekkel, de előny a magashegyi jártasság és a túrázási tapasztalat. Vezetőink természetesen segítenek mindenkinek a kezdeti lépések megtételében és végig a kis létszámú csoport mellett maradnak.
 • A részvételhez elengedhetetlen a szédülésmentesség, a magabiztos koordináció és lépésbiztosság. Kizáró ok a tériszony és a megfelelő mozgáskoordináció hiánya. Ha jelentkezés előtt nem vagy biztos képességeidben, konzultálj túravezetőinkkel!
 • Az egyes napok túráinak nehézségét egy ötös skálán osztályoztuk. Az egyes értékek magyarázata itt olvasható. A via ferrata túrák nehézségét külön adjuk meg (A, B, C, stb.). Ezek ismertetése itt található.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe