Már csak...
3
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Az Isztria-félsziget
  titokzatos belső vidékei
 • Középkori hangulatú falvak
 • A Fojba folyó szurdoka
 • Pula óvárosa
  és az Amfiteátrum
 • Városnézés Rovinjban
 • Lim-fjord
 • Porec óvárosa
Kerékpártúra az Isztrián

Kerékpártúra az Isztrián 

Kellemes tavaszi bringatúra a mediterrán Horvátországban
Szinte mindenki nyaralt már az Isztria valamelyik strandolóktól nyüzsgő tengerpartján.
De ki gondolta volna, hogy a belső vidékek középkori falvakat, gyönyörű olívaligeteket és ősi szőlőföldeket rejtenek? Ki gondolta volna, hogy az Isztria belső tájai az olaszországi Toszkána legszebb vidékeit idézik és hogy ideális kerékpáros útvonalak rejtőznek nem is oly messze a partoktól?
Gyere és fedezd fel az igazi Isztriát!
Időpontok:
2017. április 28 - május 01. Már csak néhány helyünk van! Jelentkezem!
Részvételi költség:
94.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 3 éjszaka szállást tengerparti szállodában.
 • 3 reggelit a szállásunkon.
 • A kerékpárok és a kerékpáros sisakok bérleti díját, vagy a saját kerékpárok szállítását Budapesttől Budapestig.
 • A Baraka túravezetését.
 • A további étkezést.
 • A belépőket.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 35.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 59.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 20-40 fő.
Ajánlott korhatár: 10-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 1 nap.
Saját kerékpár: ha ragaszkodsz a saját kerékpárodhoz, természetesen elindulhatsz a túrán azzal is, de a részvételi költség nem csökken számodra. A kerékpárodat az autóbusz utánfutójában tudjuk szállítani. Célszerű valamilyen hordtáskáról gondoskodni a kerékpár biztonságos szállításához.
Túravezetők:
Zoli a kajak- és kerékpártúrák alapembere, rengeteg útvonal alapos ismerője. Évtizedes tapasztalata van a vízitúrázásban és vitorlázásban. Legtöbbször a csoportok végén lelkesíti az utasainkat, mert ahol megjelenik, vele jár a jó hangulat. Nemrégen új hobbit talált: Új-Zélandot.
Norbi az egyik gazdája a kerékpáros, evezős és hótalpas túráinknak. Mindegy, hogy Hollandiában vezet biciklitúrát, Csehországban kajakozást vagy Ausztriában hótalpas túrát, utasaink maximálisan számíthatnak sok éves tapasztalatára. Emellett Norbi évről évre nagyon sok új utazást is tervez a Barakának.
1. nap
Budapest – Trviz – Kaldir – Motovun – Medulin (szállás: szálloda)
 • Utazás: reggel 06:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Műcsarnok melletti parkolóból. Magyarországon és Horvátország északkeleti részén átutazva a déli órákban érkezünk az Isztriai-félszigetre.
 • Isztria: a mediterrán félsziget különleges része Horvátországnak, mert amíg a tengerparti sáv ezer szállal kapcsolódik az Adriához, addig a félsziget belső vidékei külön életet élnek. A dombtetőkre épült kisvárosok, az olaszos építészet, az olajfaligetek és szőlőföldek Toszkána legszebb tájait idézik.
 • Trviz: a mai kerékpártúránk kiindulópontja az Isztriai-félsziget közepén található. Egy parkolóban kiosztjuk a kerékpárokat, majd mindegyik bringán elvégezzük a személyre szabott beállításokat. Ezután neki is vágunk az első kerékpártúrának.
 • Kaldir: kanyargós úton, dimbes-dombos tájakon kerékpározunk Kaldir apró településére, ahol pihenőt tartunk. Az itt lakók apró gazdaságokban főleg olívaolaj és bor készítésével foglalatoskodnak.
 • Motovun: a mai félnapos bringatúránk célja a dombtetőre épült, festői város. A középkori hangulatot árasztó Motovun mindössze hatszáz lakos otthona és helyenként 15 m magas várfal veszi körbe. Táv: 24 km, szint: fel 200 m, le 200 m. (**) Miután megérkeztünk, letesszük a kerékpárokat és gyalogosan indulunk Motovun felfedezésére. Először a várfalak tetején teszünk egy sétát, majd a szűk kis utcákon barangolunk. Érdemes megpihenni a hangulatos vendéglők vagy kávézók egyikében, és benézni a helyes kis üzletekbe, ahol helyi szarvasgombából készült termékek is kaphatóak.
 • Medulin: a nap végén utazunk a tengerparti városkába, amely az Isztria legdélebbi részén fekszik. Egy itteni hotelben töltjük utazásunk mind a három éjszakáját.


2. nap
Medulin – Pazin – Zminj – Svetvincenat – Vodnjan – Pula – Medulin (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Pazin: autóbusszal utazunk a kisvárosba, amit gyalogosan fedezhetünk fel. Pazin különlegessége a Fojba folyó által kivájt 120 méter mély szurdok és a fölé épült várkastély. A szurdok egy része barlangban folytatódik, amelyben a Fojba folyó zubog. Ez a rejtélyes barlang ihlette Verne Gyulát a Sándor Mátyás című regényének megírására.
 • Zminj: a mai kerékpártúránk kiindulópontja, ahonnan az Isztria belső, dimbes-dombos vidékéről a tengerpart felé indulunk. Alacsony forgalmú, alig járt utakon tekerünk, miközben egészen apró falvak és tanyák között gurulunk.
 • Svetvincenat: az első megállónk Svetvincenat kisvárosa, aminek fő látnivalója a Grimani család 17. századi várkastélya és a középkori hangulatot árasztó főtér.
 • Vodnjan: 15 kilométer megtétele után érkezünk Vodnjan ódon településére, ahol a Szent Balázs plébánia áll. A templom érdekessége, hogy a főoltár mögött több szentté vagy boldoggá avatott ember múmiája található. A mai napig nincs rá magyarázat, hogy a tetemek balzsamozás nélkül hogyan maradtak fenn ennyire jó állapotban.
 • Pula: Vodnjan után 17 kilométert tekerünk Pula városáig, amely az Isztriai-félsziget központja. Itt ér véget a mai bringatúránk. Táv: 55 km, szint: fel 100 m, le 400. (***) A kikötőben tesszük le a kerékpárjainkat, ahonnan kiindulva szabadprogram keretében, gyalogosan fedezhetjük fel a festői város nevezetességeit. Elsősorban az óváros szépségeit érdemes felkeresni, de elsétálhatunk a hatalmas és kitűnő állapotban fennmaradt Amfiteátrumhoz is. A nap végén autóbusszal utazunk vissza a Medulin üdülőfaluban található szállodánkba.
3. nap
Medulin – Fazana – Rovinj – Lim-fjord – Vrsar – Porec – Medulin (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Fazana: a mai kerékpártúránk kiindulópontja, amit ezúttal is autóbusszal közelítünk meg. A rövid utazást követően bringákra pattanunk és az Adria mentén tekerünk. Egy 4 kilométeres murvás szakaszon eltávolodunk a tengertől, de rövidesen újra aszfalton bringázunk.
 • Rovinj: a festői Rovinj a horvát tengerpart egyik legszebb városa. Egy hosszabb pihenőt tartunk az olaszos hangulatú óvárosban, amit szezonon kívül igazán kellemes élmény felfedezni. Érdemes felsétálni a dombtetőre épült Szent Eufémia templomhoz, amely az óváros szívében épült. A templom tornya a közeli Velence díszes harangtornyát, a Campanilét idézi. Szép kilátás nyílik innen nemcsak Rovinj óvárosára, hanem a települést körbeölelő 22 kisebb-nagyobb szigetre is. A városnéző sétánkat a kikötőben zárhatjuk egy tökéletes olasz capuccino társaságában. Ezt követően bringákra pattanunk és a város szélén parkoló buszunkhoz tekerünk. A mai útvonalunk kellemetlenül meredek szakaszát autóbusszal tesszük meg.
 • Lim-fjord: busszal utazunk a Lim-fjordhoz, ami csak nevében „fjord”, hiszen nem gleccser alakította ki. Egy kilátópontból szemléljük meg a 10 kilométer hosszan a szárazföldbe nyúló, keskeny tengeröblöt, majd buszunkkal a mai kerékpártúránk második szakaszához utazunk.
 • Vrsar: a tengerparti kisvároskában szállunk újra nyeregbe és folytatjuk bringatúránkat.
 • Porec: a mai túránk végcélja, ahová 11 kilométeres bringázás után érkezünk. A délután hátralévő részét az ódon hangulatú óvárosban töltjük. A macskaköves főutcán végigsétálva jutunk az Euphrasius bazilikához, ami az UNESCO Világörökségek között is szerepel. A toronyba felkapaszkodva gyönyörködhetünk a lemenő nap fényeiben, valamint Porec óvárosának gyönyörű látványában. Táv: 50 km, szint: fel 200 m, le 250 m. (***) Az estébe hajló látogatás után visszautazunk a szállásunkra.
4. nap
Medulin – Roc – Hum – Dolenja Vas – Budapest (étkezés: reggeli)
 • Roc: elhagyjuk a tengerparti szállodánkat és utazásunk utolsó kerékpártúrájának helyszínére indulunk. Körülbelül egy órás buszozás után érkezünk a Cicarija-hegység lábánál épült aprócska Roc településre. A várfallal körülvett, csupán néhány házból álló falucska különös atmoszférával bír. Ihatunk egy kávét a település egyetlen kávézójában, majd nyeregbe pattanunk, hogy az Isztria újabb csodás helyszíneit fedezzük fel.
 • Hum: a Roctól Hum kisvárosáig tartó 7 kilométeres szakaszon 11 úgynevezetett glagolita szobor állít emléket a Cirill és Metód által a 9. században kifejlesztett és elterjesztett glagolita írásnak. A nem egészen két tucat házból álló Hum településére érve egy rövid pihenőt tartunk.
 • Dolenja Vas: kellemes, dimbes-dombos tájon folytatjuk a bringatúránkat egészen Dolenja Vas faluig, ahol az autóbuszunk várakozik ránk. Táv: 16 km, szint: fel 190 m, le 190 m. (**) Leadjuk a kerékpárokat és buszra szállunk.
 • Utazás: a napunk hátralévő része utazással telik, miközben Budapestre tartunk.  Az esti órákban érkezünk a Műcsarnok melletti parkolóba.
 
Fotók: Róth Norbert, Baraka archívum
 
 
A kerékpártúra nehézsége
 • Az utazásunk két könnyű és két közepes nehézségű kerékpártúrát tartalmaz. A napi távolságok nem kimagaslóan nagyok. A túrák teljesítését nagyobb emelkedők sem nehezítik. Van ugyan az útvonalunkban néhány kisebb emelkedő, de ezek valóban rövidek és egyáltalán nem meredekek.  
 • A kerékpártúra átlagsebessége körülbelül 15-18 km/óra, ami azt jelenti, hogy ezt a sebességet szinte mindenki hosszú időn keresztül tudja tartani.
 • A kerékpártúrák alacsony forgalmú közutakon vezetnek. Az utak aszfaltozottak, eltekintve néhány kilométeres murvás szakasztól.
 • A napi távolságokat sokszor megszakítjuk pihenőkkel, ebédszünettel és különböző látnivalók felkeresésével. Emiatt még a legnagyobb távolságot sem érezhetjük hosszúnak, hiszen közben sok idő jut pihenésre.
 • A túrák teljesítéséhez kerékpáros tapasztalat szükséges. Fontos, hogy a résztvevők egyben tudjanak teljesíteni 30 kilométert. Lényeges továbbá, hogy a résztvevők megfelelően urai legyenek a kerékpárnak, tisztában legyenek a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokkal, továbbá ne jelentsenek veszélyt magukra, társaikra, illetve az utakon közlekedőkre.
 • A legtöbb kerékpártúránk egyik pontból egy másikba vezet, ami azt jelenti, hogy útközben nincs visszafordulási lehetőség. De egy-egy napi túra akár ki is hagyható.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai...
  Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe