Jelenleg nincs aktuális időpontunk.
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Reykjavík
 • Thingvellir Nemzeti Park
 • Geysir
 • Vízesések: Gullfoss,
  Seljalandsfoss, Skógafoss
 • Thórsmörk és Godaland
 • Felföldi gyalogtúrák
 • Skógari skanzen
 • Fontana termálfürdő 
Izlandi hétvége, Felföld

Izlandi hétvége, Felföld 

Ötnapos utazás gejzírek, vízesések,
gleccserek és vulkánok között
Izland a világ egyik legkülönlegesebb és legszebb vidéke. Szerencsés módon a déli országrészben találjuk a természeti látnivalók jó részét, amiket akár egy ötnapos utazás keretében is kényelmesen be tudunk járni. Láthatunk lenyűgöző vízeséseket, tündöklő jégmezőket, lélegzetelállító vulkanikus tájakat, ott állhatunk a gejzír mellett és túrázhatunk olyan vidéken, amit még az izlandiak is egyszerűen csak úgy hívnak: „az Istenek földje”.
Az utazásunk különlegességét a felföldi kirándulás jelenti, a nehezen megközelíthető Thórsmörk vidéke, ahol érintetlen természet és egyedülálló panoráma vár ránk.
Időpontok:
Jelenleg nincs aktuális időpontunk.
Részvételi költség:
269.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást repülővel, közvetlen járattal Budapestről.
 • Az utazást különjáratú autóbusszal.
 • 4 éjszaka szállást turistaházakban.
 • A Baraka túravezetését.
 • A repülőtéri illetéket.
 • Az étkezést.
 • A belépők és fakultatív programok árát.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 120.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 149.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Repülőtéri illeték: 39.900 Ft.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 25-35 fő.
Ajánlott korhatár: 10-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 3 nap.
Repülési útvonal: Budapest-Keflavík-Budapest.
Túravezetők:
Gergő levéltárosként dolgozik, a nyarakat azonban kalandos utazásokkal tölti. Különösen az északi tájak vonzzák, elsősorban Izland a kedvence, ahol számtalanszor járt már. Népmeséivel igyekszik gördülékennyé tenni a felföldi utazásokat. Észak-Norvégia sem esik messze Izlandtól, így Gergőtől sem.
Péter igazi outdoor arc: sziklát mászik, kerékpározik, fut, síel, jógázik, miközben alig várja, hogy egyre újabb országokat fedezzen fel. A Barakánál főleg Izland tartozik hozzá, de előfordul a Dolomitokban vagy épp Dél-Afrikában is. Peti a hétköznapokban komoly ember, egy startup oktatási céget visz.
1. nap
Budapest – Keflavík – Reykjavík – Krysuvík – Seljalandsfoss – Skógafoss – Skógar (szállás: turistaház)
 • Repülés: a reggeli órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről közvetlen járattal Izlandra. Körülbelül 4 óra repülés után, délelőtt érkezünk Izland nemzetközi repülőterére, Keflavíkba. Beszállunk a ránk várakozó, terepjáró képességekkel is rendelkező autóbuszba, amely az utazás során végig velünk marad.
 • Reykjavík: az utazásunk első állomása a Reykjavík mellett álló, Gyöngy nevű épület, amelynek remek panorámával rendelkező, futurisztikus kilátóteraszáról vehetjük először szemügyre a világ legészakibb fővárosát. Ezután felkeressük a 75 m magas, modern, minimalista stílusban épült Hallgrímskirkaja templomot, amelynek tornya remek tájékozódási pont, hiszen sok esetben már 20 kilométeres távolságból látható. Ezután szabadprogram keretében fedezhetjük fel Reykjavík nem túl kiterjedt, de érdekes belvárosát. Érdemes felkeresni a sétálóutcát, a kikötőt és a Városháza melletti tavat.
 • Krysuvík: geotermális mező: a következő látnivalónk Izland egyik legkisebb, de az egyik leglátványosabb geotermikus területe, ahol iszapfortyogók, szolfatárák, színes vulkáni kőzetek és hévforrások között teszünk egy sétát. (*)
 • Seljalandsfoss: elhagyva a Reykjanes-félszigetet, Izland déli partvidéke felé indulunk. Hamarosan a 60 m magas, kecses Seljalandsfoss vízeséshez érkezünk, amely még izlandi viszonylatban is egyedülálló. A zuhatag hiszen teljesen körbejárható, azaz bemerészkedhetünk a vízfüggöny mögé. Előtte azonban nem árt, ha felhúzzuk az esőkabátunk cipzárját. (*)
 • Skógar és a Skógafoss: késő délután érkezünk meg Skógar falucska turistaházába, ahol egymás után három éjszakát töltünk. A szállásunk közvetlenül a gyönyörű, 62 m magas Skógafoss vízesés mellett található, így az esti órákban önállóan sétálhatunk ki a zuhataghoz. Egy hosszú lépcsősoron felkapaszkodhatunk akár a vízesés tetejéhez is, de már félúton is egy remek kilátópont kínálkozik. Ha a kirándulásokról időben visszaérkezünk, a turistaház melletti étteremben meg is vacsorázhatunk.
2. nap
Skógar – Skógaheidi-völgy – Skógari Skanzen – Vík – Dyrhólaey – Skógar
(szállás: turistaház)
 • Skógaheidi-völgy: reggel egy rövid túrára indulunk a Skógafoss fölötti fennsíkra. Először felkapaszkodunk a Skógafoss melletti lépcsősoron a hatalmas vízesés fölé, majd az Eyjafjallajökull és a Mýrdalsjökull jégmezők felé fordulunk. Az ösvényünk először egy szurdokban vezet, majd kinyílik a völgy, amely több nagy vízesést rejt. Körülbelül 1-1,5 órát túrázunk felfelé, majd az egyik lenyűgöző zuhatagnál megpihenünk. Visszafelé a már ismert úton jutunk le Skógar faluba. Táv: 6 km, szint: fel 280 m, le 280 m. (∗∗)
 • Skógari skanzen: a túra után felkeressük Izland egyik leglátványosabb szabadtéri múzeumát, ahol számos épület mutatja be a korabeli izlandi emberek életét. A házak nemcsak kívülről, hanem belülről is nagyon érdekesek, hiszen mindegyik korhűen berendezett. Láthatunk lakóházakat, iskolát és egy kis fatemplomot is. A skanzen mellett egy rendkívül gazdag múzeumot is megnézünk, továbbá egy nagy kiállítási csarnokot, amiben a korabeli izlandi élet rengeteg tárgyi emlékét gyűjtötték össze. Akik fogékonyak a technika iránt, számos régi, Izlandon használt járművet szemlélhetnek meg alaposan.
 • Vík: rövid megállót tartunk Izland legdélebbi kisvárosában, amely alig 300 fős lakosságával a legnagyobb település 100 kilométeres körzetben.
 • Dyrholaey: Izland egyik legszebb természeti látnivalója, egy gigantikus méretű sziklakapu, amelynek lábait a tenger hullámai nyaldossák. Egy meredek úton kapaszkodunk fel buszunkkal egy káprázatos kilátópontba, ahol egy világítótorony áll. Tiszta időben jól láthatjuk innen nem csak Dyrholaey sziklakapuját, hanem a távoli Eyjafjallajökull jégmezőt is.
 • Skógar: az éjszakát Skógar turistaházában töltjük, amelynek közelében egy éttermet is találunk.
3. nap
Skógar – Thórsmörk – Godaland – Stakkholtsgjá-kanyon – Skógar
(szállás: turistaház)
 • Thórsmörk: ezen a reggelen a Felföldön található Thórsmörk felé indulunk, ahol hamar elfogy a jóminőségű aszfaltút. Úttalan-utakon haladunk és számos gázlón kelünk át a buszunkkal. Az út legutolsó szakaszán a háborgó Krossá folyó mellett haladunk, amely vad hegyi folyóhoz illően igen gyors folyású. A tapasztalt sofőrünk azonban magabiztosan vezeti át járművünket a gázlókon.
 • Godaland: magyarul az istenek földje, a mai túránk helyszíne. Miután kiszálltunk a buszunkból, nem kell sokat gyalogolnunk felfelé, hogy elképesztően szép tájakat láthassunk. A Godalandon a Felföld döbbenetes panorámája fogad: alattunk egy mély kanyon húzódik, míg a távolban hófödte hegyek sorakoznak. Egy-egy rövidebb szakaszon a sziklához erősített drótkötelek segítenek át minket, de az elénk táruló panoráma minden fáradozásunkért kárpótol. Táv: 10 km, szint: fel 500 m, le 500 m. (***) Egy kilátópontig túrázunk, majd a már ismert útvonalon visszaérünk a buszunkhoz.
 • Stakkholtsgjá-kanyon: késő délután egy újabb túra vár ránk; ezúttal a függőleges sziklafalakkal rendelkező Stakkholtsgjá-szurdokvölgyet járjuk be, amit a sorozatos patakátkelések tesznek izgalmassá. Ha sikerül eljutnunk az egyre szűkülő szurdok legvégéig, akkor egy lenyűgöző vízesést pillanthatunk meg. Táv: 2 km, szint: fel 15 m, le 15 m. (∗)
 • Skógar: a mai éjszakát ismét Skógar turistaházában töltjük.
4. nap
Laugarvatn – Eyjafjallajökull Múzeum – Stöng – Hjálparfoss –
Fontana Termálfürdő – Laugarvatn (szállás: turistaház)
 • Eyjafjallajökull Múzeum: reggel elhagyjuk a skógari szállásunkat, majd nemsokára elhaladunk buszunkkal az Eyjafjallajökull vulkán előtt. Itt áll a kicsiny Eyjafjallajökull Múzeum, amely a vulkán 2010-es kitörésének hatásait mutatja be egy rövidfilm segítségével. A múzeumot annak a farmgazdaságnak a munkatársai hozták létre, amit a legközvetlenebbül érintett az Eyjafjallajökull drámai hamuszórása.
 • Stöng tanya: a hatalmas Hekla vulkán az 1104-es kitörése során rengeteg hamuval borította be a Thjórsá folyó völgyét, és az ottani viking tanyákat. Az épületek mind elpusztultak, köztük a Stöng tanya is, amit sokan az izlandi Pompejinek neveznek, bár a méreteik nem összehasonlíthatóak. A viking tanyát rekonstruálták és újjáépítették néhány kilométerrel távolabb, Búrfellben. Ezt keressük fel a déli órákban.
 • Hjálparfoss vízesés: a déli országrész egyik legérdekesebb vízesése, amely a Fossá és a Thjórsá folyók összefolyásánál alakult ki. A zuhatag a Hekla kitörésekor keletkezett, és szép bazaltoszlopok tetejéről zúdul a mélybe.
 • Laugarvatn: késő délután érkezünk a szállásunkra, a Laugarvatn mellett épült, jól felszerelt turistaszállásra, ahol egy éjszakát töltünk.
 • Fontana Termálfürdő: a nap végén az egyik legkellemesebb programunk következik, a Laugarvatn közelében épült Fontana Termálfürdő. A kellemes geotermális forróvíz, a finn szauna és a gőzkabinok maximális wellness élményt nyújtanak. A fürdőzés után az itteni étteremben meg is vacsorázhatunk.
5. nap
Laugarvatn – Gullfoss – Geysir –  Thingvellir Nemzeti Park – Keflavík – Budapest
 • Gullfoss: reggel elhagyjuk a szállásunkat és a déli országrész legnagyobb zuhatagához, az Arany-vízeséshez utazunk. Több kilátópontból is szemügyre vehetjük a Hvítá folyó gigantikus zuhatagát, ahol két lépcsőben 32 m magasról zúdul alá a hatalmas víztömeg.
 • Geysir és Strokkur: a következő látnivalónk Izland első számú nevezetessége, a Geysir, amely nem csupán a szigetország leghíresebb természeti látnivalója, hanem a Föld összes gejzírének névadója is egyben. Sajnos manapság a nagy Geysir csak igen ritkán működik, de a mellette található Strokkur (magyarul Köpülő) jóval aktívabb. A Strokkur 10-15 percenként tör ki, átlagosan 15-20 m magasra lövellve ki a forró vizet.
 • Thingvellir Nemzeti Park: délután az izlandiak legfontosabb történelmi emlékhelyére látogatunk, ahol 930-ban összeült az ország első parlamentje, az Althingi. A park geológiailag is nagyon érdekes, hiszen itt látható egyedül a felszínen az a törésvonal, amely kettéosztja 3000 méteres mélységben az Atlanti-óceánt és amelynek mentén távolodik Európa Észak-Amerikától. Felkeressük továbbá az Öxará-vízesést, a Törvénydombot és átsétálunk a „Népek-hasadékán”. (*)
 • Repülés: késő délután a keflavíki repülőterére utazunk, ahonnan a Budapestre tartó repülőjáratunk indul. Az esti órákban szállunk fel és a Liszt Ferenc repülőtérre késő este érkezünk.
 
 
 
A gyalogtúrák nehézsége
 • A programban szereplő gyalogtúrák teljesítéséhez átlagosan sportos erőnlét és túrázási tapasztalat szükséges. A legnehezebb túra Godaland területén vezet, ahol egy rövid szakaszon a sziklákhoz erősített láncok segítik az előrejutást. Ez a szakasz kitett és meredek, így a godalandi túrát tériszonyban szenvedőknek nem ajánljuk.
 • A többi túra távolsága és szintemelkedése alacsonyabb, azonban a terepviszonyok nem sokkal könnyebbek. Az ösvények sziklásak, törmelékesek, olykor meredekek és több helyen csúszósak lehetnek.
 • Az időjárás jelentősen befolyásolhatja egy-egy túra nehézségét, ezért a megfelelő felszerelés (esőkabát, esőnadrág, túrabakancs, stb.) nagyon lényeges.
 • Különösen zord időjárás esetén, esetleg vulkáni működés következtében az irodánk fenntartja a jogot a program megváltoztatására. Egy ilyen jellegű döntés a Baraka túravezetőjének hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű.
 • A gyalogtúrákon kizáró ok bármilyen mozgásszervi, érrendszeri, szív-, illetve tüdőbetegség. Lényeges a magabiztos mozgáskoordináció és a lépésbiztonság.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai...
  Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.

 
 
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe