Már csak...
37
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Amman, Jordánia fővárosa
 • Izgalmas szurdoktúra
  a Mujib-kanyonban
 • Fürdés a Holt-tengerben
 • Gyalogtúra a Dana Természet-
  védelmi Terület
 • Petra és Kis-Petra
 • Dzsiptúra a Wadi Rum
  sivatagban
Jordánia

Jordánia 

Sivatagi kalandtúra a pünkösdi
hosszú hétvégén
Hat napos, aktív utazás a Közel-Kelet legtöbb természeti szépséget felvonultató országában. Alaposan bejárjuk Petra romvárosát, de a sokak által ismert látnivalóknál is keressük a rejtett, titkos helyszíneket.
Túrázunk a Dana Természetvédelmi Területen, és a vízbe gázolva fedezzük fel a Mujib-kanyont. Dzsipekkel és gyalog kirándulunk a Wadi Rum sivatagában, sőt két éjszakát a vörös sivatagban töltünk. A napfelkeltéket és naplementéket a legjobb kilátópontokból csodáljuk meg, és felfedezhetjük magunknak a sivatag éjszakai égboltját.
Időpontok:
2017. június 01 - 06. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
199.900 Ft + repülőjegy
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal és terepjárókkal.
 • 2 éjszaka szállást háromcsillagos szállodában, kétágyas szobákban.
 • 2 éjszaka szállást egy hangulatos sivatagi táborban, a Wadi Rumban.
 • 1 éjszaka szállást vendégházban, Dana faluban.
 • 5 reggelit, 4 ebédet és 5 vacsorát.
 • A programban szereplő legtöbb látnivaló belépőjét.
 • A csoportos vízumot.
 • A helyi idegenvezetést és a Baraka túravezetését.
 • Az italokat az étkezések során.
 • A Mujib-kanyon belépőjét.
 • A borravalókat.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 100.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 99.900 Ft + repülőjegy és repülőtéri illeték, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
 
Választható egyágyas felár: 38.500 Ft.
 
Repülőjegyek és repülőtéri illetékek:
 • Budapest-Bécs-Amman oda-vissza repülőjegy: 68.000 Ft-tól.
 • Repülőtéri illeték: 109.500 Ft.
A repülőjegy ára a jelentkezés idejétől függ.
A repülőtéri illeték összege a jegykiállításig változhat.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 10-30 fő.
Ajánlott korhatár: 7-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 3 nap.
Repülési útvonal: Budapest-Bécs-Amman és vissza (Austrian Airlines).
Túravezető:
Tapasztalt túravezető, polihisztor, aki órákat tud mesélni norvég hegyekről, francia kastélyokról vagy épp a jordán sivatagról. Tanár és terepfutó, sok Baraka túra ismerője, aki megállja (üli?) a helyét kerékpáron és tengeri kajakban is. A túrabotot is ugyanolyan jól forgatja, mint a busz mikrofonját.
1. nap
Budapest – Bécs – Amman
(szállás: szálloda, étkezés: a repülőn szokásos és vacsora)
 • Repülés: a reggeli órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Bécsbe, majd onnan Jordánia felé repülünk tovább. Kora délután szállunk le Ammanban, az ország fővárosában.
 • Amman: a repülőtéren beszállunk a ránk várakozó autóbuszba, amely a sivatagi program kivételével végig velünk lesz az utazás alatt. Először Amman központjába utazunk, ahol egy autóbuszos városnézésen veszünk részt, majd sétálunk egyet a medinában, azaz az óvárosban, illetve a bazárban. A nap végén a szállodánkba utazunk, ahol elfoglaljuk a szobáinkat és megvacsorázunk. Ezen a szállásunkon egy éjszakát töltünk.
2. nap
Amman – Mujib-kanyon Természetvédelmi Terület – Holt-tenger – Dana
(szállás: vendégház, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
 • Mujib Természetvédelmi Terület: kora reggel elhagyjuk Ammant és a Mujib Természetvédelmi Területre utazunk. Jordánia leglátványosabb kanyontúrái várják itt az utazókat. A 2-3 órás túra során a Mujib folyó völgyével ismerkedünk meg alaposabban. Az útvonal a Siq ösvényen halad, amely a látogatóközponttól indul, majd elhalad egy víztározó gátja felett. Hamarosan egy homokkő-szurdokban túrázunk, aminek az alján a Mujib folyó tör előre. A vízszint 30-100 cm között változhat, de előfordulhat, hogy hogy egy-egy rövid szakaszon – előre kifeszített biztonsági kötelek használata mellett – úsznunk kell. Hol szárazon, hol a patakon keresztül haladunk egészen egy 20 m magas vízesésig, ahol megpihenünk. Innen a már megismert útvonalon térünk vissza az autóbuszunkhoz. Táv: 4 km, szint: fel 50 m, le 50 m. (**)
 • Holt-tenger: a túra után a Holt-tengerhez utazunk, ahol először megebédelünk. A Holt-tenger 411 méterrel fekszik az általános tengerszint alatt – ezzel a partja bolygónk szárazföldjeinek legmélyebb pontja. A Holt-tenger sótartalma tízszer magasabb, mint a Földközi-tengeré; eléri a 30 százalékot. Az extrém magas sótartalom miatt úszásról szó sem lehet, mivel lényegében lebegünk a víz felszínén. Ezt a különleges élményt élhetjük át a Holt-tenger egyik kiépített strandján, ahol természetesen le is zuhanyozhatunk a fürdőzést követően.
 • Dana: délután a Dana Természetvédelmi Terület központjába, Dana faluba utazunk. Kora este érkezünk a kőből épült házakból álló, kicsiny településre, ahol egy egyszerűen berendezett vendégházban lesz a mai szállásunk.
3. nap
Dana – Dana Természetvédelmi Terület – Wadi Rum
(szállás: sivatagi tábor, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
 • Dana Természetvédelmi Terület: délelőtt egy lenyűgöző szépségű gyalogtúrára indulunk a Dana Természetvédelmi Területen, amely Jordánia legnagyobb rezervátuma. Rendkívül változatos ez a vidék; alapvetően sivatagi a táj, de ezt 1500 méteres hegyek, meredek szurdokvölgyek és hatalmas sziklák törik meg. A terület leglátványosabb részein túrázunk keresztül, homokkő tornyok között, száraz kanyonok oldalában és elképesztő panorámaösvényeken. A sivatagi éghajlat ellenére a növényzet egészen változatos; citrusfák, trópusi akáciák és sivatagi cserjék zöldellnek a sziklák között. Táv: 10 km, szint: fel 380 m, le 380 m. (***) A túra után megebédelünk Dana egyik éttermében.
 • Wadi Rum: délután Jordánia egyik legszebb vidékére, a Wadi Rum sivatagába utazunk. Ahol az utak véget érnek, a buszról terepjárókra szállunk és így vágunk neki a vörös homokdűnékből és hatalmas homokkőtornyokból álló varázslatos tájnak. A Wadi Rum széles völgyek sokasága, amiket meredek sziklafalak határolnak. A dzsip-túránk során terepjáró kisteherautók platóin utazunk, és a sivatag-lakó beduinok ősi karavánútján haladunk. Útközben több helyen is megállunk különleges sziklaalakzatoknál, kilátópontoknál és beduin árusoknál. Naplemente idejére érkezünk a mai szálláshelyünkre, egy egyszerűen felszerelt, de nagyon hangulatos és gyönyörű természeti környezetben létesült sivatagi táborba. Az éjszakát telepített sátrakban töltjük. A vacsora után érdemes kisétálnunk a homokdűnék közé, mivel a sivatagban látható éjszakai égbolt sokkal tisztább, a csillagok jóval fényesebben ragyognak, mint ahogyan azt a városokban ismerjük.
4. nap
Wadi Rum
(szállás: sivatagi tábor, étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)
 • Wadi Rum, dzsiptúra: ezt a napot a Wadi Rum kimeríthetetlen természeti látnivalói között töltjük. Reggel terepjárókra szállunk, és egy 3-4 órás körutazásra indulunk. A vezetőink azok a beduinok lesznek, akik itt nőttek fel, és jóformán az egész életüket a sziklasivatagban töltik. A terepjárós utazás során alaposan megismerkedünk a Wadi Rum gránit és homokkő hegyeivel; többször is kiszállunk a járművekből, hogy kilátópontokba kapaszkodjunk fel, és szurdokvölgyekbe, vízmosásokba merészkedjünk be. Kora délután elfogyasztjuk a csomagolt ebédünket, majd ezután egy néhány órás gyalogtúra következik.
 • Wadi Rum, gyalogtúra: délután célba vesszük a környék egyik legmagasabb hegyét. Izgalmas útvonalon, szűk szurdokvölgyekben, sziklás vidéken túrázunk egyre feljebb. Egy kilátópontig jutunk, ahonnan szinte madártávlatból láthatjuk a Wadi Rum vörös sivatagát. Megpihenünk, majd a már ismert útvonalon visszatúrázunk a terepjárókhoz. Táv: 8 km, szint: fel 200 m, le 200 m. (***)
 • Sivatagi tábor: a vacsoránkat a vendéglátóink hagyományos beduin módon készítik el, és igazi kulináris élmény ígérkezik. A nap végén felkapaszkodunk egy közeli szikla tetejére, hogy onnan csodáljuk meg, miként festi vörösre a lemenő nap a sivatagi tájat. Ezt az éjszakát ismét a sivatagi táborban töltjük.
5. nap
Wadi Rum – Petra – Wadi Mousa
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
 • Wadi Rum: kora reggel, még a napfelkelte előtt egy körülbelül egy órás terepjárós kirándulásra indulunk a Wadi Rumban. A célunk egy szép kilátópont, ahonnan megcsodálhatjuk a sivatag horizontján felkelő napot. Ezután visszautazunk a táborunkba, ahol megreggelizünk.
 • Petra: a reggeli után elhagyjuk a sivatagi tábort és Petrába utazunk, amely nem csak Jordánia, de az egész Közel-Kelet egyik legnagyszerűbb látványossága. Petra nem csupán egyetlen sziklába vájt épületet jelent, hanem egy egykor húszezer lakost számláló, kiterjedt várost, ami a nabateus nép központja volt. Az épületek egy részét a korabeli kézművesek a sziklába vájták, amiknek azóta is csodájára jár a világ. Petrát egy nehezen megközelíthető helyen, magas hegyek között hozták létre. A főbejárata, a Siq egy 1,2 kilométer hosszú szurdokvölgy, amelynek falai 200 méter magasak és egyes helyeken csak 2-3 méter széles köztük az átjáró. Ahol a Siq véget ér, ott áll a Kincstár, a leghíresebb petrai sziklatemplom, ami lenyűgöző kezdőpontja a romvárossal való ismerkedésünknek. Először egy helyi idegenvezető kíséretében felkeressük a legfontosabb helyszíneket és sziklába vájt „épületeket”, majd marad elegendő időnk arra is, hogy szabadprogram keretében ismerkedjünk Petrával. Hatalmas templomokat, színházat, barlanglakásokat, sírokat és más helyiségeket láthatunk szép számmal, amiket mind a vöröses színű homokkőbe vájtak a nabateusok. Egy hosszabb kirándulás keretében felkereshetjük a Kolostort is, ami szintén egy sziklatemplom Petra területén, és talán még látványosabb, mint a sokak által ismert Kincstár. (*)
 • Wadi Mousa: a petrai látogatás után a közeli Wadi Mousa városában, egy háromcsillagos szállodában foglaljuk el a szobáinkat. A vacsora után szétnézhetünk a városka temérdek ajándékboltja között.
6. nap
Wadi Mousa – Amman – Bécs – Budapest
(étkezés: reggeli és a repülőn szokásos)
 • Kis-Petra: a reggeli után a Siq al-Barid völgybe, azaz Kis-Petrába utazunk, ahol a mindenki által ismert Petra kicsinyített mását, annak tulajdonképpen a folytatását találjuk. Kis-Petra sokkal kevésbé látogatott, így lényegesen csendesebb és nyugodtabb hely Petránál. A szűk völgyet két oldalt függőleges sziklafalak határolják, amikbe a korabeli emberek sziklalakásokat, templomot, különféle kisebb-nagyobb üregeket és ciszternákat vájtak. Ezek közül némelyiket belülről is megnézzük. Ahogy haladunk előre, a völgy teljesen összeszűkül és csak nagyobb sziklákon átmászva juthatunk előre. Amikor elértünk a Siq al-Berid belsejébe, megpihenünk és visszafordulunk. Táv: 1 km, szint: fel 20 m, le 20 m. (*) A kirándulás után buszra szállunk és Amman felé indulunk.
 • Repülés: a délutáni órákban indulunk Amman repülőteréről Bécsbe, ahonnan átszállás után Budapestre repülünk. A késő esti órákban szállunk le a Liszt Ferenc repülőtéren.
 Fotók: Baraka archívum, Serfőző Zoltán
 
 
A gyalogtúrák nehézsége
 • Az utazás programjában három gyalogtúra és további kisebb-nagyobb séták szerepelnek. Az első túra a Mujib-kanyonban vezet, ahol a távolság és a szintemelkedés csekély, a terep azonban nehezen járható. Ez elsősorban a szurdokban folyó pataknak köszönhető, amibe mindenképpen bele kell gázolnunk. A vízszint 30-100 cm körül várható, de nem kizárt, hogy egy-egy rövid szakaszon – előre kifeszített biztonsági kötelek használata mellett – úsznunk kell. Mindez az aktuális időjárástól függ. Ehhez a túrához a legcélszerűbb strapabíró túraszandált vagy vízicipőt felvennünk. A nemzeti park szabályai szerint a Mujib-kanyont nem látogathatják 18 év alattiak. Ha valaki nem szeretne részt venni ezen a túrán, akkor a Holt-tenger partján időzhet.
 • A Dana Nemzeti Park és a Wadi Rum közepes nehézségű gyalogtúrái során sziklás, jól járható, de egyes helyeken kitett ösvényekre kell készülni. Tériszonyban szenvedőknek nem ajánljuk ezeket a túrákat.
 • Petrában ha elgyaloglunk a Kolostor nevű sziklatemplomig, akkor tulajdonképpen már ez is túrának számít, de a nehézsége alacsony.
 • A gyalogtúrákat olyanoknak ajánljuk, akik egészséges, aktív életvitelt folytatnak, szoktak túrázni és/vagy sportolni. A túrák teljesítéséhez mindenképpen szükséges a túrázási tapasztalat.
 • A túrák végigjárásához elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztonság és a tériszonytól való mentesség, kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.
 • Jordániában nagy melegre lehet számítani, emiatt az aktív programok során mindig sok vizet vigyünk magunkkal.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe