Már csak...
106
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Túra a 2864 m magas
  Triglav csúcsra
 • Öt napos vándorlás
  menedékháztól menedékházig
 • A és B nehézségű ferraták
 • Triglav Nemzeti Park
 • Hét tó völgye
 • Savica-vízesés
 • Bohinji-tó
 
Júliai-Alpok átkelés, via ferrata

Júliai-Alpok átkelés, via ferrata 

Autóbusszal utazunk a Júliai-Alpok északi lábához, ahol felkapjuk a hátizsákjainkat és öt nap alatt átszeljük a hegységet. Olyan magashegyi túraösvényeken haladunk, amik alacsony nehézségű via ferrata szakaszokat is tartalmaznak. Az ehhez szükséges profi felszerelést természetesen irodánk biztosítja. 
Menedékháztól menedékházig vándorlunk és közben egy sor hágón és csúcson kelünk át. Természetesen érintjük a hegység legmagasabb csúcsát, a 2864 méteres Triglavot is! 
Időpontok:
2017. augusztus 09 - 13. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
84.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 4 éjszaka szállást alpesi menedékházakban.
 • A via ferrata felszerelés bérleti díját.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az étkezést.
 • A belépőket.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 30.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 54.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 10-15 fő.
Ajánlott korhatár: 18-55 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 3 nap.
Túravezetők:
Attila tapasztalt sziklamászó, aki tanfolyamokon oktatja a lelkes mászó ifjúságot. Szinte minden hétvégéjét az ausztriai sziklafalakon tölti. A Baraka utasai főleg via ferrátákon, hótalpas túrákon illetve Korzika vad hegyein találkozhatnak vele, ahol nagy biztonsággal vezeti útjainkat.
Sokoldalú egyéniség, tapasztalt utazó, aki a magashegyi túrákért, Franciaországért és a keleti kultúrákért egyaránt rajong. Hátizsákkal a fél világot bejárta, közben outdoor tréner, sziklamászó, búvár, pilóta, rendezvényszervező és a legkomolyabb barlangász a csapatunkban.
1. nap
Budapest – Peričnik-vízesés (750 m) – Aljazev menedékház (1015 m)
(szállás: menedékház)
 • Utazás: reggel 06:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Műcsarnok melletti parkolóból. Az M7-es autópályán utazunk Szlovénia felé, és a kora délutáni órákban meg is érkezünk a Júliai-Alpok lábához.
 • Júliai-Alpok: Szlovénia legmagasabb hegységét szinte teljesen lefedi a Triglav Nemzeti Park, a nevében utalva a legmagasabb, 2864 méteres csúcsra. A hihetetlenül változatos hegységet meredek sziklafalak, kopár hegycsúcsok, zöldellő alpesi völgyek, tündöklő tavak, hatalmas vízesések és szűk szurdokvölgyek jellemzik – nem véletlen, hogy az outdoorsportok kedvelői igazi paradicsomi vidéknek tartják.
 • Vrata-völgy: miután megérkeztünk a Júliai-Alpokhoz, a Vrata-völgy felé kanyarodunk, amely a hegység központi része felé vezet. Egészen a Peričnik menedékházig (750 m) utazunk, ahonnan egy rövid gyalogos kirándulásra indulunk. A célunk a látványos Peričnik-vízesés, Szlovénia egyik leghíresebb zuhataga, amely két részből áll. A felső 16 m magas, míg az alsó 52 méteres. Megpihenünk a vízesésnél, majd visszatérünk a buszunkhoz. Táv: 2,5 km, szint: fel 250 m, le 250 m, menetidő: 1-1,5 óra. (**)
 • Túra az Aljazev menedékházhoz: a bemelegítő kirándulást követően magunkhoz vesszük a hátizsákjainkat, a túravezetőktől megkapjuk a via ferrata felszerelést, majd pár napra elbúcsúzunk az autóbuszunktól. Ötnapos gyalogtúrára indulunk, amelynek során a Júliai-Alpok egyik leglátványosabb útvonalán átszeljük az egész hegységet. A túrát több helyen láncos, illetve via ferrata szakaszok teszik változatossá és meglehetősen izgalmassá. A Peričnik-vízesés után a Vrata-völgy felső része felé indulunk. A mai célunk az 1015 m magasan fekvő Aljazev menedékház, ahol az éjszakát töltjük. Az útvonalunk itt még széles, murvás- illetve aszfaltúton vezet, de másnap már igazi alpesi ösvényeken gyaloglunk. Táv: 5,5 km, szint: fel 415 m, le 150 m, menetidő: 2-2,5 óra. (***) Miután elfoglaltuk a szállásunkat, este a túravezetőink rövid ismertetést tartanak a via ferrata felszerelés helyes használatáról.
2. nap
Aljazev menedékház (1015 m) – Valentina Stanica menedékház (2332 m)
Cmir csúcs (2393 m) – Valentina Stanica menedékház (2332 m)
(szállás: menedékház)
 • Túra a Valentina Stanica menedékházhoz: a reggeli után rögtön útnak is indulunk; elhagyjuk az Aljazev menedékházat (1015 m) és hátizsákokkal a hátunkon a Júliai-Alpok legmagasabb hegyeit célozzuk meg. A gyalogösvényt hamarosan egy via ferrata szakasz váltja, ami nem nehéz, csupán A/B nehézségű, de mindenképpen odafigyelést és kellő óvatosságot igényel. A Triglav csúcs északi oldalán haladunk az egyre csak emelkedő, meredek útvonalon, amit több via ferrata szakasz tesz változatossá. Ebédidőre érkezünk meg a mai szálláshelyünkre, a Valentina Stanica menedékházba, amely 2332 m magasan, egy alpesi medencében épült. Táv: 4 km, szint: fel 1320 m, menetidő: 4 óra, a via ferrata nehézsége: A/B. (****)
 • Túra a Cmir csúcsra: elfoglaljuk a szállásunkat a Valentina Stanica házban, majd az ebéd és egy rövid pihenés után újabb túrára indulunk. A hátizsákjainkat ezúttal a menedékházban hagyjuk. A célunk a 2393 méteres Cmir csúcs, ahová magashegyi gyalogösvény és egy rövid via ferrata szakasz vezet. A hegytetőn egészen kivételes panoráma vár minket; a Júliai-Alpok szinte összes csúcsát láthatjuk és szinte karnyújtásnyira magasodik előttünk a 2864 méteres Triglav is. Késő délután érkezünk vissza a Valentina Stanica menedékházba, ahol az éjszakát töltjük. Táv: 4,5 km, szint: fel 200 m, le 200 m, menetidő: 5-6 óra, a via ferrata nehézsége: A/B. (****)
3. nap
Valentina Stanica menedékház (2332 m) – Triglavski menedékház
(2515 m) Triglav csúcs (2864 m) – Triglavski menedékház (2515 m)
Planika menedékház
(2401 m) (szállás: menedékház)
 • Túra a Triglav csúcsra: a gyalogtúránk talán leglátványosabb és legizgalmasabb szakasza következik ezen a napon. Elhagyjuk a Valentina Stanica menedékházat (2332 m), és átszeljük a sziklás Kredarica-fennsíkot. Egyes helyeken láncokba kapaszkodva tudunk csak előrejutni, ám az útvonal technikailag nem különösebben nehéz. Körülbelül egy óra alatt érjük el a Triglavski házat, amely 2515 m magasan, közvetlenül a Triglav csúcs alatt épült. Megpihenünk itt egy rövid időre, és a hátizsákjainkat a házban hagyjuk. Egy meredek hegygerincen indulunk útnak a Triglav csúcsa felé. A sziklás útvonalon csak a via ferrata felszerelésünket használva tudunk előrejutni. A csúcs felé vezető utolsó szakasz egy szélesebb hegygerincen vezet keresztül, ahonnan kétoldalt többszáz méteres szakadékok nyílnak. Felkapaszkodva a 2864 m magas Triglav csúcsra, tiszta időben káprázatos kilátás fogad minket; a Júliai-Alpok és egyben Szlovénia legmagasabb pontján állunk. Némi pihenés után leereszkedünk a Triglavski házba, ahol megebédelhetünk. Ezután a hátizsákjainkat magunkhoz véve útnak indulunk a mai szálláshelyünk, a Dom Planika (2401 m) felé. Ebben a Triglav déli lábánál fekvő menedékházban töltjük a mai éjszakát. Táv: 7 km, szint: fel 1200 m, le 1150 m, menetidő: 7 óra, a via ferrata nehézsége: A/B. (****)
4. nap
Planika menedékház (2401 m) – Trzaska menedékház (2151 m)
Hét tó völgye – Hét tavi turistaház
(1685 m) (szállás: menedékház)
 • Túra a Hét tavi turistaházhoz: kora reggel – tiszta idő esetén – megcsodálhatjuk a napfelkelte aranyló fényeit a Triglav csúcsán. Ezután összepakoljuk a felszerelésünket a Planika menedékházban (2401 m) és útnak indulunk déli irányba. Sziklás, magashegyi ösvényen túrázunk, ahonnan jól láthatjuk a Júliai-Alpok dél felé induló, zöldellő völgyeit. Hamarosan a 2164 méteres Dolic-hágóba, majd a közeli Trzaska koca házhoz (2151 m) érkezünk. A rövid pihenő után megcélozzuk a 2568 méteres Kanjavec csúcsot, ahol az ösvény utolsó szakasza már láncokkal biztosított. Leereszkedünk a hegycsúcs másik oldalán a 2300 méteres Hribarice-hágó irányába, ahonnan az útvonalunk már végig lefelé vezet. A Hét tó völgyében túrázunk, ahol valóban egymás után következnek a szép alpesi tavak. A kopár sziklavilágot fokozatosan magunk mögött hagyjuk és egyre zöldebb magashegyi réteken túrázunk tovább. A nap végén érkezünk meg a két tengerszem között, gyönyörű környezetben épült Hét tavi turistaházba (1685 m), ahol az éjszakát töltjük. Táv: 10,5 km, szint: fel 800 m, le 1500 m, menetidő: 8 óra, a via ferrata nehézsége: A. (****)
5. nap
Hét tavi turistaház (1685 m) – Savica-vízesés – Bohinji-tó (560 m)
Budapest
 • Túra a Hét tavi turistaházhoz: az ötnapos gyalogtúránk utolsó szakasza már egészen rövid, azonban viszonylag nagy szintet kell még ereszkednünk. Elhagyjuk a Hét tavi turistaházat (1685 m) és gyönyörű fenyőerdőben gyaloglunk egyre lejjebb. A Lopucniska-völgyben túrázunk, majd megpihenünk a kicsiny Crno-tengerszemnél (1294 m). Ezután átkelünk a Komarca sziklás hegygerincén, amin egy láncokkal biztosított, nehéz, meredek, de viszonylag rövid út vezet keresztül. A hegyorom másik oldalán a Savica menedékházhoz érkezünk, ahonnan egy jól járható úton tudunk felsétálni a 78 m magas Savica-vízeséshez. A túra végén ezen a könnyű útvonalon ereszkedünk le a gyönyörű Bohinji-tó partjára, Ukanc (560 m) kicsiny településére. Táv: 8,5 km, szint: fel 150 m, le 1275 m, menetidő: 5 óra, a via ferrata nehézsége: A. (****)
 • Utazás: a Bohinji-tónál ér véget a gyalogtúránk, itt várakozik ránk az autóbuszunk. A túra után nincs más hátra, mint a hazautazás. Kora délután indulunk útnak és az esti órákban érkezünk Budapestre, a Műcsarnok melletti parkolóba.
 
Fotók: Baraka archívum
 
 
A gyalogtúra nehézsége
 • Ez az ötnapos utazás igazi magashegyi gyalogtúra olyanok számára, akik gyakorlott túrázók, nem először járnak magashegyi túrán, sportos erőnlétűek, rendszeresen túráznak és/vagy sportolnak, továbbá rendelkeznek a túrához szükséges felszereléssel.
 • A program az átlagostól nehezebb gyalogtúrákat tartalmaz, amik via ferrata szakaszokat is tartalmaznak. A túrák nem kifejezetten via ferrata túrák, sokkal inkább olyan magashegyi gyalogtúrák, amelyek egyes helyeken rövidebb via ferrata szakaszokon vezetnek át. Egy-egy túranap során a via ferrata szakaszok nem hosszabbak 2-3 óránál, ennek ellenére nagyon lényeges az általunk biztosított felszerelés megfelelő használata.
 • A napi távolságok nem kimagaslóak, a szintemelkedés azonban jelentős. Figyelembe kell vennünk a sorozatterhelést és azt, hogy az öt napra elegendő felszerelésünket egy hátizsákban magunkkal kell vinnünk.
 • A Júliai-Alpok hegyi ösvényei rendkívül változatosak. A túráink útvonala egyaránt érint kellemes erdei ösvényeket, nehezebb sziklás, törmelékes terepet és olyan meredek és kitett szakaszokat, ahol csak láncokba kapaszkodva és/vagy a via ferrata felszerelésünket használva tudunk előre haladni.
 • Mivel a gyalogtúránk körtúra és a kiindulási pontunk nem egyezik meg az érkezési ponttal, továbbá a szállásaink minden éjszaka más-más menedékházban lesznek, ezért a túrák közben nincs visszafordulási lehetőség.
 • A túrák során aktív kézhasználatra lesz szükség. A részvételhez elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció, a szédülésmentesség, a lépésbiztonság és a nagyfokú odafigyelés. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
 • A zordra forduló időjárás jelentősen nehezítheti a túrákat, ezért nagyon lényeges a jó minőségű túraruházat használata.
 • Ha jelentkezés előtt nem vagy biztos a képességeidben, bátran konzultálj túravezetőinkkel!
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe