Már csak...
122
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • 209 kilométeres kerékpár-
  túra a Prágából Drezdába
 • Mesebeli kisvárosok az Elba
  mentén: Melnik, Roudnice,
  Litomerice, Decin.
 • Városnézés Prágában
  és Drezdában
 • Kirándulás Szász Svájc
  fantasztikus sziklái között
Kerékpártúra Prágától Drezdáig#az Elba mentén

Kerékpártúra Prágától Drezdáig#az Elba mentén 

Ötnapos, 209 kilométer hosszú bringatúra Európa két gyönyörű városa között. Az utunk kiváló minőségű kerékpárutakon, gyönyörű természeti környezetben vezet a Moldva és Elba folyók mentén. Érintjük a lenyűgöző sziklavidékéről híres Szász Svájc területét, sziklatornyok tetején trónoló várakhoz kapaszkodunk fel gyalogosan, és mesebeli cseh városkákban állunk meg pihenni. Az utunk elején Prágával, a végén Drezdával ismerkedhetünk meg szabadprogram keretében.
A kerékpárokat irodánk biztosítja, de hozhatod a saját bringádat is!
Időpontok:
2017. augusztus 30 - szeptember 03. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
124.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 2 éjszaka szállást szállodában.
 • 2 éjszaka szállást ifjúsági szállóban.
 • 4 reggelit.
 • A kerékpárok és a kerékpáros sisakok bérleti díját, vagy a saját kerékpárok szállítását Budapesttől Budapestig.
 • A csomagszállítást.
 • A Baraka túravezetését.
 • A további étkezést.
 • A belépőket.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 45.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 79.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 20-40 fő.
Ajánlott korhatár: 10-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 3 nap.
Saját kerékpár: ha ragaszkodsz a saját kerékpárodhoz, természetesen elindulhatsz a túrán azzal is, de a részvételi költség nem csökken számodra. A kerékpárodat az autóbusz utánfutójában tudjuk szállítani. Nem feltétlenül szükséges, de a szállításhoz jó ha van egy kerékpáros hordtáska.
Túravezetők:
Zoli a kajak- és kerékpártúrák alapembere, rengeteg útvonal alapos ismerője. Évtizedes tapasztalata van a vízitúrázásban és vitorlázásban. Legtöbbször a csoportok végén lelkesíti az utasainkat, mert ahol megjelenik, vele jár a jó hangulat. Nemrégen új hobbit talált: Új-Zélandot.
Norbi az egyik gazdája a kerékpáros, evezős és hótalpas túráinknak. Mindegy, hogy Hollandiában vezet biciklitúrát, Csehországban kajakozást vagy Ausztriában hótalpas túrát, utasaink maximálisan számíthatnak sok éves tapasztalatára. Emellett Norbi évről évre nagyon sok új utazást is tervez a Barakának.
1. nap
Budapest – Prága (szállás: ifjúsági szálló)
 • Utazás: reggel 06:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Műcsarnok melletti parkolóból. Körülbelül 8 órás utazás után, a kora délutáni órákban érkezünk Prágába, Csehország fővárosába.
 • Prága: először elfoglaljuk a szállásunkat egy belvároshoz közeli ifjúsági szállóban, majd a város szabadprogram keretében történő felfedezésére indulunk. A világháborús pusztítások szerencsére elkerülték Prága történelmi belvárosát és a szocialista építészet is megállt az Óváros határán; így a város központja ma olyan, mint egy mesekönyv. A gótika és a barokk aranykorát idéző utcákon és tereken mintha megállt volna az idő. Gyönyörű árkádos házak között, girbe-gurba, macskaköves utcákon barangolhatunk és folyton rácsodálkozhatunk egy-egy épületre, belső udvarra vagy egy rejtett kis terecskére. A szállásunktól könnyedén elérhetjük a Moldvát és a fölötte átívelő Károly-hidat, ami Prága jelképének számít. Ezen átsétálva jutunk a Régi Városház térre, az Óváros központjába. Az itteni barangolás után a Károly-hídon át jutunk vissza a Kisoldalra, ahol egy parkon keresztül sétálhatunk fel a Várnegyedbe. Itt nem találunk szinte egyetlen épületet sem, amely a 18. század után épült volna. A Várnegyed vagy más néven a Hradzsin leghíresebb látnivalója a Szent Vitus székesegyház és a Szent György bazilika, amit érdemes felkeresnünk. Ezután meredek utcákon sétálhatunk le a városközpontba, ahol a hosszú nap után érdemes beülni egy hamisítatlan prágai sörözőbe vagy étterembe.
2. nap
Prága – Troja – Melnik – Roudnice nad Labem
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Utazás: reggel elhagyjuk a Prága belvárosában található szállásunkat és a buszunkkal a város északi szegletében található egyik parkhoz utazunk. Innen indul a háromnapos kerékpártúránk, amelynek során Prágából a németországi Drezdába bringázunk.
 • Kerékpártúra: a Moldva mentén fekvő parkban kiosztjuk a kerékpárokat és a sisakokat, majd segítünk mindenkinek a bringák személyre szabott beállításában. Miután tettünk a parkban egy-két próbakört, megkezdjük az összesen 209 kilométeres kerékpártúránk első szakaszát. Átgurulunk a Moldva felett vezető és kizárólag a bringások és gyalogosok számára épített karcsú hídon, majd egy fotó kedvéért megállunk a Troja Palotánál. A 17. században épült barokk nyári palota előtt egy gondosan megtervezett és szépen gondozott francia kert is remek fotótémát kínál. Elhaladunk az állatkert mellett és ezzel el is hagyjuk Prága vonzáskörzetét. Közvetlenül a Moldva mentén, festői tájakon és jó minőségű kerékpárutakon tekerünk. Klecany falunál egy rövid ideig elhagyjuk a folyópartot, de miután levágtunk egy folyókanyarulatot, visszatérünk a Moldva partjára. Megpihenünk egy hangulatos, vízparti sörözőben, ahol igazi cseh sörökkel olthatjuk szomjunkat. Ezután hol a Moldva partján, hol apró falvakon át tekerünk egészen a Moldva és az Elba összefolyásánál épült Melnik kisvárosáig. Már messziről láthatjuk a szőlőligetekkel borított domb tetején épült várkastélyt és a mellette álló Péter-Pál templomot. A kései ebédszünetünket Melnik főterén tartjuk, amelyet gótikus és reneszánsz lábas házak szegélyeznek. A pihenő után már az Elba mentén tekerünk egészen Roudnice nad Labem kisvárosáig. Táv: 78 km. (***)
 • Roudnice nad Labem: az éjszakát a település hangulatos főterén található szállodában töltjük.
3. nap
Roudnice nad Labem – Litomerice – Strekov vára – Decin
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Kerékpártúra: a reggeli után elhagyjuk a szállásunkat és nekivágunk a kerékpártúránk következő szakaszának. Roudnice nad Labem kisvárosa után végig az Elba mentén tekerünk váltakozva apró cseh falvak, a folyópart és komló ültetvények között. Körülbelül egy órás tekerés után Litomerice városába érkezünk.
 • Litomerice: a kisváros főterén parkolunk le a bringákkal, majd szabadprogram keretében indulhatunk a látnivalók felfedezésére. Az Elba és az Eger folyók összefolyásánál, a Cseh-középhegység lábánál épült Litomerice a 17. században a „Bohémia kertje” elnevezést kapta, köszönhetően a remek klímának és a termékeny talajnak. A vidék azóta is bővelkedik szőlő és gyümölcs ültetvényekben. A sétánk során érdemes felkeresni a Szent István székesegyházat, a Régi városházát és a Fekete Sas házat.
 • Kerékpártúra: a városnézés után folytatjuk kerékpártúránkat. Végig az Elba festői folyópartján haladunk, ahol erdős szakaszok és apró települések váltják egymást. A kiépített kerékpárút fekvése páratlan, mivel kilométereken keresztül követhetjük az Elba folyását. Hamarosan azonban újabb pihenőhöz, Strekov várához érkezünk.
 • Strekov vára: a hatalmas monolit sziklán épült várkastély már messziről impozáns látványt nyújt. Kellő elszántsággal felkapaszkodhatunk a fellegvárba és onnan gyönyörködhetünk a kilátásban (*), ám ha valaki inkább a szirt lábánál maradna, akkor megszemlélheti az itteni duzzasztómű zsiliprendszerének működését, amely az Elba szabályozásakor épült.
 • Kerékpártúra: a pihenő után folytatjuk a bringatúránkat; elhaladunk Usti városa mellett és a délutáni órákban érkezünk meg a mai szálláshelyünkre Decin kisvárosába. Táv: 69 km. (***)
 • Decin: a szobáink elfoglalása után érdemes egy nagy sétát tennünk a Bohémia északi kapujaként is ismert Decinben. Az Elba jobb partján, egy szikla tetején trónol a Decini vár, festői panorámát biztosítva a városnak. Vele szemben, a folyó túloldalán, egy másik szikla tetején pedig egy kis kastélyt láthatunk. Ide – a csodás kilátás kedvéért – fel is kapaszkodhatunk.
4. nap
Decin – Hrensko – Königstein – Szász-Svájc Nemzeti Park –
Pirna – Drezda (szállás: ifjúsági szálló, étkezés: reggeli)
 • Kerékpártúra: reggel bringára pattanunk és elhagyjuk Decint. Az Elba bal partján vezető kerékpárúton kezdjük a mai túránkat és a cseh-német határ irányába tekerünk. Ahogy az Elba völgye egyre keskenyebb lesz, úgy válik a táj egyre látványosabbá. Hamarosan az Elba Homokkő-hegységbe érkezünk vagy más néven Szász Svájc területére. A kerékpárút emelkedés nélkül követi az Elbát, miközben látványos sziklaformációk mellett haladunk el. Az utolsó csehországi látnivalónkat Hrensko sziklákkal egybeépült házai jelentik, majd hamarosan elérjük az országhatárt és átkelünk Németországba. Bár az Elba-menti homokkő hegyek Csehországban is nagyon látványosak, igazán a németországi rész vált világhíressé Szász Svájc néven.
 • Königstein: az első németországi megállónk Königstein hatalmas vára lesz, ahová egy körülbelül negyven perces gyalogtúrával jutunk fel. A várban rengeteg a látnivaló, ahogyan a várfalakról látható panoráma is elrőrangú. Miután alaposan megismerkedtünk Königstein várával, leereszkedünk a hasonló nevű településre (*), majd folytatjuk a kerékpártúránkat.  
 • Szász Svájc Nemzeti Park: csupán 6 kilométert bringázunk a következő látnivalónkig, a Szász Svájc Nemzeti Park központjáig. Oberrathen kisvárosában, az Elba partján hagyjuk a bringáinkat, majd egy rövid gyalogos kirándulásra indulunk. Ehhez először komppal átkelünk az Elbán Niederrathen üdülőfaluba, majd a kellemesen emelkedő Basteiweg gyalogösvényen indulunk el. Körülbelül 45 perc alatt érünk fel a Bástya-hegyre, ahol a sziklatornyok között egy gondosan kiépített, lépcsőkből és hidakból álló panorámaösvény található. Ezt végigjárva páratlan kilátásban lehet részünk az Elba és a környező sziklavidék irányába. Végigsétálunk a 76 m hosszú Basteibrückén, azaz a Bástya-hídon, amely a Mardeltelle-völgy sziklatornyai között ível át, majd a kirándulás végén visszatérünk az Elbához. (*) Mielőtt komppal átkelnénk a folyón, érdemes betérni valamelyik kellemes vendéglátóhelyre.
 • Kerékpártúra: a Szász Svájc Nemzeti Parkban tett kirándulásunk után folytatjuk a kerékpártúránkat, de körülbelül 12 kilométer megtétele után ismét egy remek látnivalóhoz érkezünk. Pirna városka főterén hagyjuk a bringákat és gyalogosan fedezzük fel a szép óvárost. Ezután vár még ránk egy 21 kilométeres szakasz, hogy a kerékpártúránk utolsó szakaszát is teljesítve megérkezzünk Drezdába. Táv: 62 km. (***)
 • Drezda: az autóbuszunk az Elba partjától nem messze várakozik ránk. Bepakoljuk a kerékpárokat az utánfutóba, majd a szállásunkra utazunk. Ezt az éjszakát Drezda egyik ifjúsági szállójában töltjük.
5. nap
Drezda – Budapest (étkezés: reggeli)
 • Drezda: ezen a napon már nem ülünk kerékpárokra, hanem gyalogszerrel fedezzük fel Drezda csodálatos látnivalóit. A buszunkkal a városközpontba utazunk, ahonnan mindenki szabadprogram keretében választhat Drezda sok-sok nevezetessége közül. A „Szászország fővárosaként” és az „Elba Firenzéjeként” is ismert város épületei a II. világháború szőnyegbombázásai miatt jórészt elpusztultak. A háború után az épületeket  fokozatosan helyreállították, így ma Drezda történelmi negyede régi pompájában várja látogatóit. A gyönyörű város legismertebb épülete a 18. század elején épült Zwinger. A közelben található a Theaterplatz, Európa egyik legszebb tere, amelyet különböző stílusú épületek vesznek körbe: a Képtár, az Operaház, az Óvárosi Őrház, az egykori katolikus Udvari templom és a luxusszállóként újjáépített Taschenberg Palota. Nem szabad kihagyni a városnéző sétánkból Drezda kastélyát, a dómot és a régi hidat sem. Érdemes útba ejtenünk a régi híd szomszédságában található Brühl Palota előtti teraszt is, amelyet „Európa erkélyének” neveznek.
 • Utazás: az alapos városnézés után nincs más dolgunk, mint a hazautazás. A nap hátralévő részét utazással töltjük, és az esti órákban érkezünk Budapestre, a Műcsarnok melletti parkolóba. 
Fotók: Róth Norbert, Baraka archívum
 
 
A kerékpártúra nehézsége
 • Az ötnapos utazásunk három napja telik kerékpártúrákkal. Az egyes túranapok nehézsége közepes. A távolságok átlagosak, ráadásul sok pihenő szakítja meg az egyes túrákat. A szintemelkedés sem okozhat gondot, hiszen végig „vízszintben” haladunk a Moldva és az Elba mentén vezető kerékpárutakon.
 • A túrák átlagsebessége körülbelül 15-20 km/óra, ami azt jelenti, hogy ezt a sebességet szinte mindenki, aki átlagosan sportos erőnléttel rendelkezik, hosszú időn keresztül képes tartani.
 • Az útvonalunk szinte végig kiváló minőségű kerékpárutakon vagy alacsony forgalmú közutakon vezet, de egyes csehországi szakaszok murvás vagy burkolat nélküli utakat is tartalmaznak.
 • A túrák teljesítéséhez természetesen fontos a kerékpáros tapasztalat és, hogy a résztvevők egyben le tudjanak tekerni 20-30 kilométert. Lényeges továbbá, hogy a résztvevők megfelelően urai legyenek a kerékpárnak, tisztában legyenek a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokkal, továbbá ne jelentsenek veszélyt magukra, társaikra, illetve az utakon közlekedőkre.
 • Mivel kerékpártúránk Prágából Drezdába vezet, így nincs lehetőség visszafordulásra. A buszunk azonban szállásról szállásra követ minket, így egy-egy túranap akár ki is hagyható.
 • Az egyes kerékpártúrákra csupán egy napi felszereléssel kell elindulnunk, mivel a felszerelésünk többi részét a buszunk hozza utánunk.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe