Jelenleg nincs aktuális időpontunk.
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
Kilimandzsáró

Kilimandzsáró 

Gyalogtúra Afrika legmagasabb pontjára,
a legkomfortosabb útvonalon
Az 5896 méter magas Kilimandzsáró megmászására indulunk, sokak szerint a földkerekség egyik legszebb túraútvonalán. Az összes lehetséges ösvény közül a Marangu utat választjuk, amely mind közül a leglátványosabb, a legkönnyebb, és amelyik a legjobban elősegíti az akklimatizációnkat. A csomagjainkat teherhordók viszik, az étkezésünkről külön szakács gondoskodik, a szállásaink magashegyi menedékházakban lesznek.
A túra előtt ajánljuk a Mount Meru gyalogtúrát, A nagy afrikai állatvándorlás, illetve a Zanzibár programjainkat.
Időpontok:
Jelenleg nincs aktuális időpontunk.
Részvételi költség:
549.900 Ft + repülőjegy
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást bérelt kisbusszal.
 • 2 éjszaka szállást Arushában, szállodában, kétágyas szobákban.
 • 5 éjszaka szállást menedékházakban a gyalogtúra során.
 • 7 reggelit, 6 ebédet és 5 vacsorát.
 • A teherhordást a Kilimandzsárón.
 • A Kilimandzsáró Nemzeti Park belépőjét.
 • A helyi sofőrök és túravezetők díjait.
 • A Baraka túravezetését.
 • A további étkezést, valamint az italokat.
 • A csoporttól külön utazók számára a repülőtéri transzfereket.
 • A tanzániai vízum árát.
 • A borravalókat és személyes kiadásokat.
 • A helyszínen fizetendő repülőtéri illetéket és biztonsági díjat.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 200.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 349.900 Ft, valamint, a repülőjegy és a repülőtéri illeték ára, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
 
Repülőjegy és repülőtéri illeték:
 • Budapest-Amszterdam-Kilimanjaro oda-vissza repülőjegy illetékkel: 379.000 Ft-tól.
A repülőjegy ára a jelentkezés idejétől függ.
A repülőtéri illeték összege a jegykiállításig változhat.
 
Az utazás részvételi költségéből adható törzsutaskedvezmény maximum 35.000 Ft.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 10-25 fő.
Ajánlott korhatár: 16-55 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 6 nap.
Repülési útvonal: Budapest-Amszterdam-Arusha és vissza (KLM).
Csatlakozás: a tökéletes akklimatizáció miatt ajánljuk a Mount Meru gyalogtúrát. A két program között részt vehetsz A nagy afrikai állatvándorlás utunkon, a túrák után pedig Zanzibáron pihenhetsz.
Az utazás szervezéséről:
Olvasd el, hogyan szervezzük ezt az utazást, hogyan foglaljuk le a szállásokat és mit kell tudni a közlekedési eszközök, a programok és az étkezések szervezéséről. Tovább...
Túravezető:
Laci az egyik legtapasztaltabb magashegyi túravezetőnk, aki nagyon sok alpesi csúcson megfordult már az Andoktól a Himalájáig. A másik szakterületét Afrika, a Kilimandzsáró és a via ferrata utak jelentik, de besegít néhány európai gyalogtúra során is.
1. nap
Arusha (szállás: szálloda)
 • Érkezés Arushába: ezen a napon érkezünk Arushába a repülés menetrendjétől függően napközben vagy az esti órákban. A Kilimandzsáró túra előtt választhatjuk A nagy afrikai állatvándorlás programot, de érkezhetünk Magyarországról is. A csoporttal együtt érkezőkkel autóbusszal a szállodába utazunk; akik külön repülnek, taxival juthatnak el az arushai szállásunkra.
 • Arusha: Tanzánia egyik legfontosabb idegenforgalmi központja, mivel a város közel fekszik a híres nemzeti parkokhoz és a Kilimandzsáróhoz. Emiatt Arusha a szafarik és a gyalogtúrák első számú kiindulópontja Tanzániában. A turisták számára keveset nyújt, mégis érdemes tenni egy sétát a központban, amely egy tipikus afrikai város képét nyújtja. Az éjszakát Arusha egyik szállodájában töltjük.
2. nap
Arusha – Marangu Gate (1850 m) – Mandara ház (2700 m)
(szállás: menedékház, étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)
 • Utazás: a reggeli után útnak indulunk Arushából egy kisbusszal a Kilimandzsáró lábához. A felszerelésünknek azt a részét, amire a túrán nem lesz szükségünk, a szállodában hagyjuk. Körülbelül három órás utazás után érkezünk a Marangu Kapuhoz, azaz a gyalogtúra kezdetéhez.
 • Marangu út: a Kilimandzsáró csúcsát összesen 7 útvonalon lehet megközelíteni. Ezek közül 6 útvonalon nem korlátozzák a résztvevők számát, és csak sátrakban lehet tölteni az éjszakát. Egyetlen útvonalon azonban – a Marangu úton – limitált a napi résztvevők száma, az éjszakákat pedig menedékházakban tölthetik a túrázók. Ez a Kilimandzsáró legkönnyebb és legszebb útvonala, továbbá a legjobb lehetőségeket biztosítja az akklimatizáció számára. Az összes menedékház rendelkezik egyszerű mosdóval és illemhelyiséggel, amik jelentősen növelik a túrázók komfortérzetét. A Marangu út menedékházainak korlátozott a befogadóképessége, ezért ez az egyik legkevésbé zsúfolt útvonal a Kilimandzsárón. Mindez nem mondható el a második népszerű útvonalról, a Machame útról, ami egyrészt fizikálisan nagyobb kihívás elé állítja a túrázókat, másrészt a zsúfolt sátortáborok környékén rosszak a higiéniai viszonyok.
 • Marangu Gate: miután megérkeztünk a Marangu útvonal bejáratához, a teherhordók átveszik a – fejenként maxium 10 kg súlyú – csomagunkat, majd a szükséges adminisztráció után kezdődhet a túra.
 • Gyalogtúra a Mandara menedékházig: az 1850 méteren fekvő Marangu kaputól indulunk egy jól kiépített ösvényen felfelé. Gyönyörű, buja trópusi erdőn haladunk keresztül, közben egy pihenőhelyen elfogyasztjuk a túra kezdetén kapott „ebéd-dobozunk” tartalmát. Folytatva a túrát a délutáni órákban érjük el a 2700 m magasan található Mandara menedékházat, ahol az éjszakát töltjük. Táv: 8 km, szint: fel 850 m, menetidő: 3-4 óra. (***)
 • Maundi kráter: délután ha az időjárás engedi, egy rövid kirándulásra indulunk, és körülbelül egy óra alatt körbejárjuk a Maundi krátert. Közben megpillanthatjuk Afrika harmadik legmagasabb csúcsát, az 5149 méteres Mawenzit. Ezután visszatérünk a Mandara menedékházhoz, ahol megvacsorázunk. (*)
3. nap
Mandara ház (2700 m) – Horombo ház (3700 m)
(szállás: menedékház, étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)
 • Gyalogtúra a Horombo menedékházhoz: reggel ismét átadjuk a felszerelésünk nagyobbik részét a teherhordóknak, míg a kisebbik részét egy hátizsákban magunkal visszük. A 2700 m magasan épült Mandara menedékháztól indulunk és hamarosan magunk mögött hagyjuk a sűrű trópusi erdőt. Kinyílik előttünk a táj és látványos óriáshangák között vezet az utunk. Most már nagyon gyakran feltűnik előttünk túránk célja, a Kibo hatalmas vulkáni kúpja, de jól láthatjuk a közelebb fekvő, sziklás Mawenzi hegytömbjét is. Jól járható, de egyre sziklásabb ösvényen túrázunk egyre feljebb, egészen a 3700 m magasan épült Horombo menedékházhoz. Táv: 13 km, szint: fel 1000 m, menetidő: 5-7 óra. (****)
 • Horombo ház: a Horombo nem egyetlen házat jelöl, mivel külön épületekben kaptak helyet a hálóhelyiségek, az étkező valamint a vizesblokk. A délutánt pihenéssel vagy a környéken tett sétával tölthetjük. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.
4. nap
Horombo ház (3700 m) – Mawenzi kunyhó (4530 m)
Horombo ház (3700 m)
(szállás: menedékház, étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)
 • Mawenzi: ezen a reggelen egy akklimatizációs túrára indulunk, amelynek célja, hogy minél jobban segítse a nagy magassághoz való alkalmazkodásunkat. A hatalmas Kilimandzsáró hegység három nagyobb krátere a Kibo (5896 m), a Mawenzi (5149 m) és a Shira (4006 m). Ezek közül a szinte megmászhatatlannak tűnő, sziklás Mawenzi a legimpozánsabb.
 • Akklimatizációs túra a Mawenzi lábához: a túra során a 3700 m magasan fekvő Horombo menedékháztól egészen 4530 méterre, a Mawenzi lábához gyaloglunk. A Horombo ház után nem sokkal elhaladunk a Zebra-sziklák mellett, amik a vulkáni működés hatására váltak szinte zebracsíkossá. 3-4 óra elteltével érkezünk a Mawenzi kunyhóhoz (4530 m), ami egy apró menedék a hegymászók számára. Megpihenünk és eltöltünk egy kis időt az 5149 m magas Hans Meyer csúcs alatt épült kunyhónál, majd visszatúrázunk a Horombo házhoz. Táv: 10 km, szint: fel 830 m, le 830 m, menetidő: 5-6 óra. (****)
 • Horombo ház: kora délután elfogyasztjuk a késői ebédünket, majd a nap hátralévő részét pihenéssel töltjük.
5. nap
Horombo ház (3700 m) – Kibo ház (4700 m)
(szállás: menedékház, étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)
 • Gyalogtúra a Kibo menedékházig: reggel folytatjuk a túránkat a Kilimandzsáró csúcsa felé. A mai célunk a legmagasabban fekvő menedékház, a 4700 méteren épült Kibo. Sziklás terepen túrázunk és nemsokára elérjük a Last Water Point nevű forrást, ahonnan valóban utoljára vehetünk vizet a Kibo csúcsa felé. 3-4 óra múlva elhaladunk a Jiwe la Ukoyo szikla közelében, amely hegyes alakja miatt fontos tájékozódási pont. Amint egyre magasabbra jutunk, teljesen eltűnik a növényzet, és szinte holdbéli tájon túrázunk egyre feljebb. Délután érkezünk a Kibo menedékházhoz, ahol az éjszakát töltjük. Táv: 10 km, szint: fel 1000 m, menetidő: 5-7 óra. (****)
 • Kibo menedékház: a Kilimandzsáró alaptábora maga a Kibo ház, amely kényelemben és szolgáltatásban lényegesen egyszerűbb a többinél. Ami azonban lényeges számunkra – hogy tiszta, száraz és szélcsendes helyen tudjunk pihenni a csúcstúra előtt –, azt biztosítja. Este igyekszünk minél előbb nyugovóra térni, hogy eleget tudjunk aludni a másnapi túra előtt.
6. nap
Kibo ház (4700 m) – Uhuru csúcs (5896 m) – Horombo ház (3700 m)
(szállás: menedékház, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
 • Csúcstúra: egy meglehetősen hosszú napnak nézünk elébe, ami alig valamivel éjfél után kezdődik. Éjszaka indulunk útnak a Kilimandzsáró csúcsa felé. Magunk mögött hagyjuk a Kibo menedékházat (4700 m) és sötétben, fejlámpáink fényében túrázunk egyre feljebb. Hosszas gyaloglás után, 5182 méter magasan elérjük a Hans Meyer-barlangot, ahol megpihenünk. A tempó a nagy magasság miatt nagyon lassú. Ezután a Kibo hamukúpjának lábától az út meredekké válik, miközben egy szerpentinen túrázunk felfelé a Kibo oldalában. Az utolsó szakasz nem túl könnyű, de hamarosan elérjük a kráter szélét. Megpihenünk a Kibo peremén, az 5680 m magas Gillman’s Point csúcson, ahol ránk köszönt a napfelkelte. Végre kitárul előttünk a panoráma és a Nap melegétől felmelegedhetünk. A látvány csodálatos: alattunk Afrika, és a kontinens legmagasabb pontja sincs már messze. Beláthatunk a Kibo kráterébe, megpillanthatjuk a Keleti Jégmezőt, továbbá a hátunk mögött a Mawenzi is teljes pompájában tündököl. A Gillman’s Pointtól további 1,5-2 órás túrával érjük el – a Kibo kráterének szélén haladva – a Kilimandzsáró legmagasabb pontját, az 5896 m magas Uhuru csúcsot. Ezzel megérkeztünk Afrika tetejére. Megpihenünk és elkészítjük a csúcsfotókat. Táv: 8 km, szint: fel 1200 m, le 1200 m, menetidő: összesen 10-11 óra. (*****)
 • Gyalogtúra a Horombo házig: a pihenés után elindulunk vissza a Kibo házhoz. Lefelé már sokkal gyorsabban haladunk, érintjük a Gillman’s Pointot, majd hosszan ereszkedve, a déli órákban megérkezünk a Kibo menedékházhoz. Itt megebédelünk, pihenünk egy keveset, majd folytatjuk a túránkat lefelé. Újabb ezer métert ereszkedünk a már jól ismert Horombo házig, ahol az éjszakát töltjük. Táv: 10 km, szint: le 1000 m, menetidő: 3-4 óra. (***)
7. nap
Horombo ház (3700 m) – Mandara ház (2700 m) – Marangu Gate
(1850 m) – Arusha (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd)
 • Gyalogtúra a Marangu Kapuig: a reggeli után elhagyjuk a Horombo menedékházat és útnak indulunk lefelé. Folyamatosan ereszkedünk a már ismerős, egyre zöldebb, egyre dúsabb növényzetű úton. Elhaladunk a Mandara ház (2700 m) mellett, ahol már eltöltöttünk egy éjszakát, majd a Marangu Kapuhoz (1850 m) érkezünk. Táv: 20 km, szint: le 1850 m, menetidő: 5-6 óra. (***) Megkapjuk a túra teljesítéséért járó oklevelet, majd az egész gyalogtúra végén átadjuk a teherhordóinknak szánt borravalót.
 • Utazás: a túra után autóbusszal Arushába utazunk.
 • Arusha: egy egyszerű hotelben foglaljuk el a szállásunkat, majd felkeressük a kedvenc éttermünket, hogy megünnepeljük a remélhetőleg sokak számára sikeres csúcsmászást.
8. nap
Arusha (étkezés: reggeli)
 • Indulás Arushából: a reggeli után a Zanzibár programmal folytatjuk az utazást, vagy a repülőtérről megkezdjük a hazautazásunkat.
 
A gyalogtúrák nehézsége
 • Komoly gyalogtúrára kell számítani, ennek ellenére nem hegymászókat várunk, hanem tapasztalt túrázókat. Olyanoknak ajánljuk a Kilimandzsáró gyalogtúrát, akik túráztak már magashegységben és időnként állóképességet igénylő sportot űznek (futás, úszás, kerékpározás, stb.).
 • A túra első három napjának nehézsége nem különösen nagy. A napi ezer méteres szintemelkedéseket könnyen teljesíthetjük. A felszerelésünket teherhordók viszik, ami jelentősen javítja a teljesítményünket. A hat napos túra kétségkívül legnehezebb napja az ötödik, amikor 1200 m szintemelkedést kell leküzdenünk, méghozzá nagy magasságban. Az Uhuru csúcs elérése után pedig 2200 métert ereszkedünk a szállásunkig. A nehézséget a nagy magasság és az emiatt kevés oxigén jelenti. Mindezek ellenére elmondható, hogy ha valaki aktív életmódot követ, rendszeresen túrázik, sportol, akkor nyugodtan elindulhat a túrán. Ha valaki az átlagtól jobb kondicióval rendelkezik, és kellőképpen elszánt, nagy valószínűséggel eléri a csúcsot.
 • Az utazás előtt esetleg ajánlott edzésekkel fizikálisan felkészülni a gyalogtúrára. Mivel a teljes útvonal nem körtúra, ezért akik esetleg útközben elfáradtak vagy kimerültek, egy közbülső szálláson maradhatnak. Az Uhuru csúcsra nem „kötelező“ felmenni, az előtte/alatta található Gillman’s Point (5680 m) is kitűnő cél lehet. Aki viszont innen nem szeretne tovább túrázni a Kibo csúcsra, rögtön vissza kell fordulnia és lejjebb ereszkedni.
 • A túrához semmilyen hegymászótechnikára vagy eszközre nincs szükség. Ha valaki nem túlzottan tapasztalt, de kellőképpen lelkes, fel tud készülni a túrára. Jelentősen növeli a csúcsrajutás esélyeit a gyalogtúra útvonalába iktatott akklimatizációs nap, amely abban segít, hogy jobban alkalmazkodjunk a nagy magassághoz.
 • A túra során lényeges a magabiztos mozgáskoordináció és lépésbiztonság, továbbá a tériszonytól és szédüléstől való mentesség. Kizáró ok bármilyen mozgásszervi, szív- és érrendszeri betegség.
 • A Kilimandzsáró csúcsának elérésében rengeteget segíthet, ha előtte részt veszünk a Mount Meru túrán is.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.

 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe