Már csak...
94
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Négy káprázatos via ferrata
  a Lienzi Dolomitokban
 • Grosse Gamswiesenspitze
  csúcs (2486 m)
 • Izgalmas vietnami hidak
 • Vadregényes szurdokvölgyek: 
  Pirknerklamm, Galitzerklamm
 • Lienz kisvárosa
 • Tristacher-tó
 
Lienzi Dolomitok via ferrata

Lienzi Dolomitok via ferrata 

Ötnapos hosszú hétvége Ausztriában, az olasz Dolomitok szomszédságában emelkedő Lienzi Dolomitokban. Három izgalmas via ferrata túrát szervezünk, kettőt a magashegység csúcsrégiójában, egyet titokzatos szurdokvölgyekben.
A első túra igazán könnyű, az utána következők már kissé nehezebbek, de a kezdők számára is nyugodtan ajánlhatóak.
Lienz kisvárosában lesz a szállásunk kempingben vagy hotelben. A via ferrata felszerelést természetesen irodánk biztosítja.
Időpontok:
2017. augusztus 02 - 06. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
74.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • 4 éjszaka szállást színvonalas kempingben.
 • A via ferrata felszerelés bérleti díját.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az utazást.
 • Az étkezést.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 25.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék:
49.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 8-12 fő.
Ajánlott korhatár: 18-55 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 3 nap.
Egyéni utazás: az autós utazást javasoljuk. A távolság Budapesttől kb. 630 km. Ha valaki nem tud autóval kiutazni, megpróbáljuk az autóval rendelkező résztvevőkkel „összehozni“.
Túravezetők:
Attila tapasztalt sziklamászó, aki tanfolyamokon oktatja a lelkes mászó ifjúságot. Szinte minden hétvégéjét az ausztriai sziklafalakon tölti. A Baraka utasai főleg via ferrátákon, hótalpas túrákon illetve Korzika vad hegyein találkozhatnak vele, ahol nagy biztonsággal vezeti útjainkat.
Számos ferrata túránk utóvédharcosa és a csoport lelkesítője. Kiváló abban, hogy rábeszélje azokat is a gyalogtúrák utolsó kilométereinek megtételére, akik – hogy úgy mondjuk –, már veszítettek kicsit a lelkesedésükből. Megfordult Európa minden országában, túrázott a hegyekben és mászott a sziklafalakon.
1. nap
Lienz (szállás: kemping)
 • Találkozás: délután legkésőbb 18:00 óráig várunk minden résztvevőt az ausztriai Lienz kisvárosa közelében található Camping Seewiese területén. A kemping a gyönyörű Tristacher-tó partján fekszik, amely Kelet-Tirol egyetlen fürdésre alkalmas tava, és amely körül egy hangulatos sétaút is kanyarog. Miután minden résztvevő megérkezett, részletesen ismertetjük a következő napok programját, kiosztjuk és beállítjuk a felszerelést, majd egy rövid oktatást tartunk a használatukról. Emiatt kérjük a 18:00 órai érkezés pontos betartását.
 • Lienz és a Lienzi Dolomitok: a Dráva és az Isel folyók találkozásánál épült Lienz festői középkori kisváros, Kelet-Tirol székhelye. Olyan hegyek közelében fekszik, mint a Lienzi Dolomitok – túráink helyszíne –, vagy a Grossglockner Nemzeti Park. A Lienzi Dolomitok egyesíti magában az olaszországi Dolomitokra jellemző gigantikus sziklatornyok látványát a zöldellő alpesi rétekkel, havasi legelőkkel és idilli hegyi falvakkal. A Lienzi Dolomitok legmagasabb csúcsa a 2770 m magas Grosse Sandspitze. A hegység változatos terepviszonyai és bámulatos hegycsúcsai ideális helyszínt biztosítanak a kezdő és haladó via ferrátázók számára.
2. nap
Lienz – Lienzi Dolomitok menedékház (1616 m) – Karlsbader
menedékház
(2240 m) – Lienzi Dolomitok menedékház (1616 m) – Lienz
(szállás: kemping)
 • Utazás: a kempingből indulva autókkal közelítjük meg a mai túránk kiindulási pontját, az 1616 m magasan épült Lienzi Dolomitok menedékházat.
 • Via ferrata túra a Karlsbader menedékházhoz: a parkolóban felvesszük a hátizsákjainkat és gyalog indulunk útnak. A mai – nem túlságosan hosszú, bemelegítő – túránk kiváló betekintést ad a magashegyi via ferraták szépségeibe. Először csodálatos alpesi fenyvesben túrázunk, majd ahogy magunk mögött hagyjuk az erdőhatárt, úgy nyílik ki előttünk fokozatosan a panoráma. Ahol elérjük a ferrata kezdetét, felvesszük a beülőt és a sisakot, majd a beülőhöz kapcsolt rövid kötél végén lévő karabinerekkel a sziklafalhoz rögzített drótkötélhez csatoljuk magunkat. Először egy szép sziklagerincen haladunk felfelé, amely fokozatosan bevezet minket a Lienzi Dolomitok sziklavilágába. Ezután egy hagyományos túraösvény következik, amely elhalad a Laserwand hegytömbje alatt és egészen a 2240 m magasan épült Karlsbader menedékházig kanyarog. Tartunk itt egy hosszabb pihenőt, ami alatt meg is ebédelhetünk a hüttében. Tehetünk egy sétát a kéken ragyogó Laser-tó partján és élvezhetjük a fölénk tornyosuló sziklacsúcsok látványát. Jól láthatjuk innen másnapi úticélunkat is, a Grosse Gamswiesenspitze csúcsát. A pihenő után egy másik túraösvényen gyaloglunk le a parkolóba, ahol az autóinkat hagytuk. Táv: 9,5 km, szint: fel 700 m, le 700 m, menetidő: 5-6 óra, a via ferrata túra nehézsége: B. (***)
 • Lienz, Tristacher-tó: a túra után visszaautózunk a szállásunkra. Délután lesz elég időnk arra, hogy besétáljunk Lienz hangulatos városközpontjába vagy megkerüljük a kemping mellett fekvő Tristacher-tavat, amiben akár úszhatunk is egyet.
3. nap
Lienz – Lienzi Dolomitok menedékház (1616 m) – Grosse
Gamswiesenspitze (2486 m) – Lienzi Dolomitok menedékház (1616 m)
Lienz (szállás: kemping)
 • Utazás: a mai túránk is a Lienzi Dolomitok menedékház parkolójából (1616 m) indul, ahová az autóinkkal utazunk.
 • Via ferrata túra a Grosse Gamswiesenspitze csúcsára: az útvonal legelső szakaszát – a Karlsbader menedékházhoz vezető ösvényt – már ismerjük. Innen ezúttal a Kerschbaumer-hágóba indulunk, miközben magunk mögött hagyjuk az erdők zöldjét és egy törmeléklejtőn kanyargó ösvényen kapaszkodunk felfelé. Amint felérünk, hirtelen elénk tárul a panoráma: egyszerre két völgybe láthatunk be, amiket égbetörő csúcsok szegélyeznek. Megpihenünk a hágóban, majd folytatjuk túránkat a mai via ferrata szakasz beszállása felé. Hamarosan meg is érkezünk a Grosse Gamswiesenspitze lábához, ahol felvesszük a felszerelésünket és nekilátunk a csúcsra vezető ferrátának. Meredek hegyoldalban haladunk, ahol a hosszabb emelkedéseket néhol rövidebb ereszkedések kísérik. A mesterséges lépések és fogások jól jönnek, hiszen így olyan érzésünk van, mintha sziklamászók módjára szökellnénk fel a meredek falakon. A túra közben egy rövid, úgynevezett vietnami hídon is áthaladunk, ami olyan kötélhidat jelent, ahol az alsó drótkötélen lépdelünk, miközben a két felső drótkötélbe kapaszkodunk. Természetesen ezen a kötélhídon is biztosítással haladunk át. A Grosse Gamswiesenspitze csúcsára vezető utolsó métereket már egy füves hegygerincen tesszük meg. A hegytetőn tartjuk az ebédszünetünket, miközben az alattunk elterülő tájon legeltethetjük a szemünket. Lefelé egy hagyományos túraösvényen gyaloglunk először a Kerschbaumer-hágóba, majd utána a parkolóba, ahol az autóinkat hagytuk. Táv: 10 km, szint: fel 1200 m, le 1200 m, menetidő: 7-8 óra, a via ferrata túra nehézsége: C. (****)
 • Lienz, Tristacher-tó: a nap hátralévő része a pihenésé. Strandolhatunk egyet a Tristacher-tó partján, utána pedig megvacsorázhatunk a kempingünk éttermében.
4. nap
Lienz – Pirknerklamm – Galitzerklamm – Lienz (szállás: kemping)
 • Via ferrata a Pirknerklamm szurdokban: a mai túránk több rövidebb via ferrata utat tartalmaz, amik alapvetően más jellegűek, mint az eddigiek. Ezúttal keskeny szurdokvölgyeket fedezünk fel és olyan csodaszép, eldugott helyekre jutunk el, ahová kiépített ferrata utak nélkül aligha tudnánk. A túra kezdetét ezúttal is az autóinkkal közelítjük meg. Közel félórát utazunk, majd negyedórát gyaloglunk a Pirknerklamm szurdokvölgyéig. Egy mohával benőtt régi malom mellett bújunk bele a beülőnkbe, majd átkelünk a Pirkner-patakon. Rögtön egy nehéz szakasszal kezdünk, ami szerencsére nem túlságosan hosszú. Egy nagy sziklatömbre kapaszkodunk fel a rögzített fémlépések és a biztonsági drótkötél segítségével. Ezután végig a szurdok falain haladunk előre és több vietnami hídon is átkelünk. A meredekebb szakaszokat 5-10 méteres vízesések teszik változatossá. Hamarosan kiérünk a Pirknerklamm szurdokvölgyéből és egy ösvényen visszatúrázunk az autókhoz.
 • Via ferrata a Galitzenklamm szurdokban: az első szurdoktúrát egy másik követi, ahová szintén autókkal utazunk. Ezúttal a Galitzenklamm a célunk, ahol több lehetőségünk is van a ferrata utak szempontjából. Az első szakaszt gyorsan elérjük, ahol egy elváló sziklatömb gerincén haladunk a beépített létrák és fémlépések segítségével. Ezt követően egy nehéz via ferrata következik, amely azonban ki is hagyható. A kezdők csak a túravezetőnk engedélyével vállalkozzanak rá! Akik azonban kellőképpen felkészültek és kalandvágyók, ők kipróbálhatnak egy rövid, látványos, D nehézségű ferratát! A mai túránk utolsó szakaszát a Galitzenklamm szurdokában kiépített, látványos panorámaúton tesszük meg. Táv: 4 km, szint: fel 450 m, le 450 m, menetidő: 4-5 óra, a via ferrata túra nehézsége: C (opcionális D szakasszal). (****) A túrák után a Galitzenklamm vendéglője ideális helyszín lehet a vacsorára.
5. nap
Lienz – Hazautazás Magyarországra
 • Hazautazás: reggel indulunk haza Lienz kisvárosából Magyarországra.
 
 
 
A túrák nehézsége
 • Az utazásunk via ferrata túrái a könnyűtől indulnak a nehezek felé. Az első B nehézségű út valóban könnyű és rövid, ami bátran ajánlható a teljesen kezdők számára is. Ezután két C nehézségű túra következik, ami a haladók számára is sok izgalmat és kalandot tartogat, de a kezdők számára is járható. Ha pedig valaki elég erőt és ügyességet érez magában, az utolsó túranap kipróbálhat egy rövid D nehézségű utat. Ez a szakasz azonban ki is hagyható.
 • A harmadik túranap ferrata útjai nedves szurdokvölgyekben vezetnek, ami azt jelenti, hogy a lépések, a létrák és a drótkötelek sok helyen nedvesek lesznek. Emiatt nagyon lényeges a megfelelő túrabakancs, aminek nem csúszós a talpa.
 • A túrák teljesítéséhez sportos erőnlét szükséges, de közepes fizikális állóképességgel és némi akaraterővel a legnehezebb túra is teljesíthető. Olyanoknak ajánljuk ezt az utazást, akik rendszeresen túráznak és/vagy sportolnak.
 • A hegyi ösvények sziklásak illetve törmelékesek, de jól járhatóak. A ferrata túrák biztonságosak és jól biztosíthatóak. Képzett túravezetőinknél pedig további biztosítási felszerelések vannak arra az esetre, ha valaki nagyobb biztonságérzetre vágyik.
 • Ha elfáradtunk, egy-egy napi túra ki is hagyható, ilyenkor a kempingben maradhatunk vagy valamilyen egyéni kirándulásra indulhatunk.
 • A túrán való részvételnek nem feltétele, hogy rendelkezz sziklamászó-ismeretekkel, de előny a magashegyi jártasság és a túrázási tapasztalat. Vezetőink természetesen segítenek mindenkinek a kezdeti lépések megtételében és végig a kis létszámú csoport mellett maradnak.
 • Elengedhetetlen a szédülésmentesség, a magabiztos koordináció és lépésbiztosság. Kizáró ok a tériszony és a megfelelő mozgáskoordináció hiánya. Ha jelentkezés előtt nem vagy biztos képességeidben, konzultálj túravezetőinkkel!
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe