Már csak...
75
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Reims katedrálisa
 • 328 km bringázás a Loire-
  völgyben
 • Középkori óvárosok: Angers,
  Saumur, Tours, Amboise,
  Blois, Orléans
 • Fontevraud-apátság
 • A Loire-völgy legszebb
  főúri kastélyai
Kerékpártúra a Loire-völgyben

Kerékpártúra a Loire-völgyben 

Kilenc napos utazás a Loire-völgybe, vagy ahogyan az itt lakók nevezik: Franciaország kertjébe. Útközben megismerkedünk a reimsi Katedrálissal, majd a Loire-völgybe utazunk, ahol összesen 328 kilométert tekerünk.
A bringatúrán számolatlanul suhanunk el a reneszánsz, barokk és klasszicista kastélyok mellett. A legszebbeket persze alaposan bejárjuk, csakúgy mint a hozzájuk tartozó pazar kerteket és parkokat. Nem említettük még a Loire mentén fekvő középkori kisvárosokat, amik szintén nagy koncentrációban találhatóak a kerékpártúránk útvonalában.
Időpontok:
2017. július 14 - 23. Már csak néhány helyünk van! Jelentkezem!
Részvételi költség:
209.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 1 éjszaka szállást Reims városában, szállodában, kétágyas szobákban.
 • 2 éjszaka szállást Angers városában, szállodában, kétágyas szobákban.
 • 3 éjszaka szállást Blois városában, szállodában, kétágyas szobákban.
 • 1 éjszaka szállást Orléans városában, szállodában, kétágyas szobákban.
 • 7 reggelit a szállodákban.
 • A kerékpárok és a kerékpáros sisakok bérleti díját, vagy a saját kerékpárok szállítását Budapesttől Budapestig.
 • A Baraka túravezetését.
 • A további étkezést.
 • A belépőket.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 80.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 129.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 20-40 fő.
Ajánlott korhatár: 10-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 5 nap.
Saját kerékpár: ha ragaszkodsz a saját kerékpárodhoz, természetesen elindulhatsz a túrán azzal is, de a részvételi költség nem csökken számodra. A kerékpárodat az autóbusz utánfutójában tudjuk szállítani. Célszerű valamilyen hordtáskáról gondoskodni a kerékpár biztonságos szállításához.
Repülős csatlakozás: ha valaki repülővel szeretne utazni Franciaországba, a túra elején Reims vagy Angers városában csatlakozhat a csoportunkhoz. A program Orléans-ban zárul, ahonnan vonattal lehet Párizsba utazni. Irodánk segít a repülőjegy lefoglalásában, illetve a jelentkezés után pontosítjuk a csatlakozás helyét és idejét. Az utazás ára nem csökkenhet repülős csatlakozás esetén, a buszunkkal viszont szívesen vállaljuk a csomagszállítást Budapesttől Budapestig.
Túravezetők:
Péterrel ritkán lehet a kerékpárja nélkül találkozni. De ha mégsem lenne a keze ügyében valamelyik bringája, akkor egy kajakot keressünk valahol. Peti triatlonozik, Ironman versenyeken indul, és hosszú külföldi tartózkodása után most a Barakánál kerékpár- és kajaktúrákat vezet.
Balázs a kerékpáros, evezős és hótalpas túráink tapasztalt vezetője. Az utazások között edzéseket tart, miközben ő maga is profi triatlonos – komoly eredményekkel. Kitűnően ért ahhoz, hogyan lehet pár jó szóval átsegíteni az utasainkat a túrák nehezebb szakaszain.
0. nap
Budapest – utazás Franciaország felé
 • Utazás: július 14-én este 22 órakor indulunk Budapestről, a Műcsarnok melletti parkolóból. Az éjszakát a buszon utazással töltjük. Ausztrián és Németországon áthaladva csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak parkolóiban.
1. nap
Reims (szállás: szálloda)
 • Utazás: a napunk nagyobbik része utazással telik. A délután folyamán érkezünk Reims városába, ahol egy hotelben foglaljuk el a szobáinkat.
 • Reims: a délután hátralévő részét Reims belvárosában érdemes eltöltenünk, ami csupán néhány perces sétára található a szállodánktól. Szabadprogram keretében, egyénileg fedezhetjük fel az óvárost, különös tekintettel a Katedrálisra, amely Franciaország egyik legfontosabb gótikus temploma; évszázadokon keresztül ugyanis itt koronázták a francia királyokat. A Katedrális 1991 óta az UNESCO Világörökségek között szerepel. Reims városában egy éjszakát töltünk.
2. nap
Reims – Angers (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Utazás: korán hagyjuk el Reims városát, majd körülbelül 430 kilométert utazunk Angers-ig, a Loire-völgy egyik jelentős településéig, amely a folyómenti kerékpártúránk kiindulópontja.
 • Loire-völgy: a Loire Franciaország leghosszabb folyója, amely a Francia-középhegységben ered és az Atlanti-óceánba ömlik. Az 1020 kilométeres útja során szurdokokon és széles síkságokon halad keresztül, de a legszebb arcát „Franciaország kertjében”, azaz a Loire-völgyben mutatja. A folyóvölgy középső részén egymást érik az elegáns kastélyok, amik folyamatos látnivalót kínálnak a kerékpártúrázók számára.
 • Angers: kora délután érkezünk a városba, ahol a nap hátralévő részét szabadprogram keretében töltjük. Angers volt az Anjou grófok fővárosa, ahonnan a 9. században az ország délnyugati részét irányították. Nem csoda, hogy a város szebbnél szebb épületekből áll, különös tekintettel a várkastélyra, amely a Loire menti főúri építészet egyik legszebb példája. A hatalmas erőd kerülete csaknem 1 kilométer, a falakat 17 torony ékesíti. Nem szabad kihagynunk a St-Maurice katedrálist sem, de majdnem ugyanilyen mértékben ajánljuk Angers kávéházi kultúrájának felderítését is. Késő délután foglaljuk el a szállásunkat egy szállodában, ahol egymás után két éjszakát töltünk.
3. nap
Angers – Saumur – Fontevraud – Angers (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Kerékpártúra Angers-ból Saumurig: ezen a reggelen indulunk a Loire-völgyben tett kerékpártúránk első szakaszára. Elhagyjuk Angers-t és a Loire jobb partján tekerve körülbelül másfél óra alatt érjük el Saint-Mathurin falut, ahol egy hídon átkelünk a bal partra. Saint-Remy-la-Varenne településén megnézzük a templomot, majd folytatva túránkat a Loire szigetekkel tagolt részéhez érkezünk. A folyó itt már lustán hömpölyög és a magával szállított hordalékot lerakva kisebb-nagyobb szigeteket alkot. A folyó egyik szép részén tartunk egy pihenőt, majd folytatjuk a túrát. Gennes, Cunault, Tréves, középkori templomok és várak, gótika és reneszánsz amerre csak nézünk. Számtalan hely kínálkozik szebbnél szebb fotók készítésére.
 • Saumur: kora délután érkezünk a festői szépségű városba, amely a Loire és a Thouet folyók összefolyásánál épült. A történelmi városközpontba gurulunk, majd letesszük a bringákat, hogy szabadprogram keretében, gyalogosan ismerkedhessünk meg az óvárossal. Saumur büszkesége a képeskönyvbe illő, hegyes tornyokkal közrefogott várkastély, ami manapság múzeumként működik. Igen figyelemreméltó a Loire két partját összekötő boltívsoros kőhíd is, nem véletlenül a város jelképe. Érdemes a Saint-Pierre templom előtti téren leülni egy kávéra vagy akár egy pohár cabernet franc-ra, amit a Loire-menti borvidék legjobbjaként tartanak számon.
 • Kerékpártúra Saumurből Fontevraud-ig: a pihenő után folytatjuk a bringatúránkat és főleg szőlőültetvények között tekerve, először Parnay kisvárosában állunk meg ismét. Megcsodáljuk az itteni gótikus templomot, majd letekerjük az utolsó kilométereket Fontevraud településéig. Táv: 70 km. (***)
 • Utazás: beszállunk az időközben megérkezett buszunkba és visszautazunk Angers városába, a szállásunkra.
4. nap
Angers – Fontevraud – Azay-le-Rideau – Villandry – Tours (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Utazás: a reggeli után elhagyjuk az angers-i szállásunkat és a buszunkkal visszautazunk Fontevraud kisvárosába, ahol az előző nap abbahagytuk a bringatúrát.
 • Fontevraud-apátság: az első utunk a 12. századi, román kori Fontevraud-apátsághoz vezet, amely Franciaország legnagyobb és leggazdagabb apátsága. 1101-ben alapították, majd a középkorban négy különálló kolostor működött benne. Az intézményt egyedülálló módon egy apátnő vezette. Az UNESCO Világörökségek között is megtalálható apátság szolgál örök nyughelyül többek között Oroszlánszívű Richárd angol király és II. Henrik számára is.
 • Kerékpártúra Fontevraud-ból Tours-ig: az apátsággal való megismerkedésünk után kezdjük a mai kerékpártúránkat. Átkelünk a Loire-ba ömlő Wienne folyón, majd megcsodáljuk Candes-Saint-Martin kisváros látképét. Egy hosszabb szakasz után érkezünk Azay-le-Rideau településére, amely nem a Loire mentén fekszik ugyan, de mindenképpen megéri a kitérőt. Szabadprogram keretében ismerkedhetünk meg az itteni kastéllyal, amely az 1500-as években az Indre folyó egyik szigetére épült. A festői látványt nyújtó épület a francia reneszánsz építészet egyik legszebb példája. A kastélylátogatás után folytatjuk a kerékpártúránkat és visszatérünk a Loire partjára. Csaknem 15 kilométer tekerés után újabb nevezetes helyszínre érkezünk, Villandry kastélyához. A gazdag múlttal rendelkező épületet 1906-ban vásárolta meg Joachim Cavallo, aki időt és pénzt nem kímélve restaurálta a kastélyt és az azt körülvevő kerteket. Ma itt láthatjuk a világ leghíresebb és legszebb reneszánsz kertjeinek egyikét, beleértve a vízi-, virágos- és konyhakertet. A szabadidő után ismét bringázás következik, a Cher folyót követve csaknem 20 kilométer van hátra Tours városáig. Táv: 76 km. (***)
 • Tours: a kerékpártúra után egy szállodában foglaljuk el a szobáinkat, ahol egymás után két éjszakát töltünk.
5. nap
Tours – Chenonceaux – Amboise – Tours (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Tours: ezen a napon egy rövidebb, pihentetőbb szakasz vár ránk, így délelőtt van időnk megismerkedni Tours belvárosával. Tours-t a széles sugárútjai és pezsgő, kozmopolita hangulata miatt sokan a vidék Párizsának is nevezik. A pompás épületekből álló óváros ékessége a gótikus Saint-Gatien székesegyház, amelynek két tornya csaknem 70 méter magas. Mindenképp iktassuk be a sétánkba a Plumereau teret is, amely az óváros szíve, és ahol a legjobban egy kávézó napernyője alól csodálhatjuk meg a mesébe illő épületeket.
 • Kerékpártúra Tours-ból Chenonceaux-ig: a városnéző séta után indul a mai kerékpártúránk. Elhagyjuk a várost és szőlőültetvények között haladva kisebb-nagyobb megállókkal 32 kilométert tekerve érkezünk Amboise városába. Ezután délnek fordulunk és egy időre elhagyjuk a Loire völgyét; a célunk a 13 kilométerre található Chenonceau kastélya, a vidék egyik legnépszerűbb látnivalója.
 • Chenonceau: a Cher folyó fölé épült romantikus várkastély és a mellette található 70 hektáros park még a Loire-menti kastélyok között is különleges látványt nyújt. A korhűen berendezett helyiségek végigjárása után érdemes a hatalmas kastélykertben is sétálni egyet, majd megnézni a közelben fekvő, 16. századi farmot.
 • Kerékpártúra Chenonceaux-tól Amboise-ig: a kastélykertben töltött szabadidő után ismét bringákra pattanunk és az Amboise-i Erdő alacsony forgalmú útjain visszatekerünk Amboise városába. Táv: 56 km. (***)
 • Amboise: a délután hátralévő részét a Loire déli partján fekvő óvárosban töltjük, amely fölött mi más őrködne, mint a királyi kastély. A panoráma miatt megéri felkapaszkodni a várdombra, de megkereshetjük Leonardo da Vinci házát is; a polihisztor itt töltötte ugyanis élete utolsó három évét.
 • Utazás: az amboise-i városnéző séta után buszra szállunk és visszautazunk Tours városába, a szállásunkra.
6. nap
Tours – Amboise – Chaumont-sur-Loire – Orléans (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Utazás: reggel Amboise kisvárosába utazunk, oda ahol az előző nap abbahagytuk a bringatúrát.
 • Kerékpártúra Amboise-tól Chaumont-sur-Loire-ig: Amboise-ból indul a mai kerékpártúránk, amelynek során először a Loire északi partján bringázunk. Szebbnél szebb tájakon, apró települések és farmok között haladunk, majd körülbelül 25 kilométer megtétele után érkezünk Chaumont-sur-Loire festői településére. A Loire fölött átívelő kőhídon átkelve lenyűgöző látványt nyújt az itteni reneszánsz várkastély.
 • Chaumont-sur-Loire: szabadprogram keretében ismerkedhetünk meg a dombtetőn található, bástyákkal megerősített kastéllyal és a körülötte elterülő romantikus angolparkkal. Érdemes tenni itt egy nagy sétát, különösen azért, mert minden nyáron számos kertépítő művész állítja ki itt műveit. A kastélytól induló promenádon egészen a folyópartig sétálhatunk.
 • Kerékpártúra Chaumont-sur-Loire-tól Blois-ig: a pihenő után a Loire bal partján folytatjuk a túránkat, és körülbelül két óra tekerés után meg is érkezünk Blois városába, a szállásunkra, ahol véget ér a mai kerékpártúránk. Táv: 52 km. (**)
 • Blois: a bringázás után a délutánunk hátralévő részét a gazdag és eseménydús történelmi múlttal rendelkező királyi városban töltjük. A meredek és kanyargós utcákból álló óváros központi tere a place de Victor Hugo, ami fölé a díszes és méltóságteljes Blois-i kastély magasodik. Az épület beavat minket a Loire-völgyi kastélyépítészetbe: a különböző épületszárnyak más-más stílusban, a reneszánsz, a gótika és a klasszicizmus jegyében épültek.
 • Orléans: a városnézés után buszra szállunk és a mai szállásunkra, Orléans városában utazunk. Egymás után két éjszakát töltünk egy itteni hotelben.
7. nap
Orléans – Blois – Chambord – Beaugency – Orléans (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Utazás: reggel Blois városába utazunk, oda ahol az előző nap abbahagytuk a bringatúrát.
 • Kerékpártúra Blois-tól Chambord-ig: magunk mögött hagyjuk Blois-t és először a Loire déli oldalán, a Cosson-patak mellett tekerünk. Még a délelőtt folyamán megérkezünk Chambord kastélyához.
 • Chateau de Chambord: a legnagyobb reneszánsz kastély a Loire-völgyben, amely méltó megkoronázása utazásunknak. 15 éven át 1800 munkás és művész építette; sokak szerint a kastély híres kettős csigalépcsőjét maga Leonardo da Vinci tervezte. Az épület egy hatalmas park közepén épült, amit 32 kilométeres fal vesz körül. A kastéllyal és a kerttel szabadprogram keretében ismerkedhetünk meg.
 • Kerékpártúra Chambord-tól Orléans-ig: a pihenő után folytatjuk a kerékpártúránkat és újra a Loire-t követve hagyjuk magunk mögött a kilométereket. Rövidesen átkelünk a folyó északi partjára, majd 16 kilométer megtétele után Beaugency kisvárosába érkezünk. Az itteni pihenő során érdemes megismerkednünk a remek hangulatú településsel. A 40 méter magas középkori őrtorony, a templom, a kastély és a városháza tarthat számot érdeklődésünkre. A szabadidő után a Loire jobb partján bringázunk, majd 22 kilométer megtétele után megérkezünk a kerékpártúránk végcéljához, Orléans városába. Táv: 74 km. (***)
 • Orléans: miután megérkeztünk a szállásunkra, a nap hátralévő részét Orléans óvárosában érdemes eltölteni. A legmonumentálisabb látnivaló a Szent Kereszt-katedrális, de érdemes felkeresni a Jeanne d’Arc-házat is, amiben múzeum mutatja be a 17 éves harcos szűz életét. Az óváros zegzugos utcáiban tett sétánk során rengeteg középkori lakóházat láthatunk, amik közül magasan kiemelkedik a pompás Groslot Palota.
8. nap
Orléans – utazás Magyarország felé (éjszaka a buszon, étkezés: reggeli)
 • Utazás: délelőtt megkezdjük a hazautazásunkat Magyarországra. Az egész napunk utazással telik és csak rövid szünetekre állunk meg benzinkutak pihenőiben. Az éjszakát a buszon töltjük.
9. nap
Budapest
 • Utazás: napközben érkezünk Budapestre, a Műcsarnok melletti parkolóba.
 
A kerékpártúrák nehézsége
 • Az utazás kerékpártúrái könnyűek vagy közepes nehézségűek. Egyes túrák hosszabbak, de ezek teljesítése sem jelenthet gondot, mivel szintemelkedés nem nehezíti a túrát, és útközben többször megállunk hosszabb-rövidebb pihenőkre.
 • A túrák egyik része kiépített kerékpárutakon, másik része alacsony forgalmú közutakon vezet. Szinte végig aszfaltúton tekerünk, de egyes szakaszokon előfordulnak rövidebb murvás szakaszok is.
 • A napi távolságokat sokszor megszakítjuk pihenőkkel, ebédszünettel, városnézéssel és kastélyok felkeresésével. Emiatt még a legnagyobb távolságot sem érezhetjük hosszúnak, hiszen közben sok idő jut pihenésre.
 • A túrák teljesítéséhez kerékpáros tapasztalat szükséges. Fontos, hogy a résztvevők egyben tudjanak teljesíteni 30-35 kilométert. Lényeges továbbá, hogy a résztvevők megfelelően urai legyenek a kerékpárnak, tisztában legyenek a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokkal, továbbá ne jelentsenek veszélyt magukra, társaikra, illetve az utakon közlekedőkre. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe