Jelenleg nincs aktuális időpontunk.
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Casablanca
 • Királyvárosok: Rabat, Fez
  Marrakesh
 • Erg Chebbi homoksivatag
 • Todra-szurdok
 • Dades-völgy
 • Kashbák útja
 • Tinerhir pálmaerdeje
 • Ait Benhaddou kashbája
Marokkó királyvárosai és oázisai

Marokkó királyvárosai és oázisai 

Kilenc napos, a legelejétől a legvégéig élménydús és tartalmas utazás Marokkóba, Észak-Afrika legszebb és legváltozatosabb országába.
Repülővel érkezünk Casablancába, majd Rabat és Fez királyvárosai után a sivatag felé indulunk. Az Atlasz-hegység hágóin átkelve érkezünk a Szahara homoktengerébe, ahol tevegelés vár ránk. Sivatagi szurdokvölgyeken, datolyapálma-oázisokon át, agyagerődök mellett utazunk tovább Marrakesh-be, ahol az ezeregyéjszakák mesés hangulata fogad.
Időpontok:
Jelenleg nincs aktuális időpontunk.
Részvételi költség:
299.900 Ft + repülőjegy
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást különjáratú autóbusszal.
 • 7 éjszaka szállást színvonalas szállodákban, kétágyas szobákban.
 • 7 reggelit és 5 vacsorát.
 • A programban szereplő legtöbb látnivaló belépőjét.
 • A helyi idegenvezetést és a Baraka túravezetését.
 • A további étkezéseket és az italokat a vacsorák során.
 • Egyes belépőket.
 • A borravalókat.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 150.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 149.900 Ft + repülőjegy és repülőtéri illeték, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
 
Választható egyágyas felár: 58.000 Ft.
 
Repülőjegy és repülőtéri illeték:
 • Budapest-Casablanca oda-vissza repülőjegy: 75.000 Ft-tól.
 • Repülőtéri illeték: 57.300 Ft.
A repülőjegy ára a jelentkezés idejétől függ.
A repülőtéri illeték összege a jegykiállításig változhat.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 10-20 fő.
Ajánlott korhatár: 7-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 4 nap.
Repülési útvonal: Bu­da­pest-Frankfurt-Casablanca oda-vissza (Lufthansa).
Az utazás szervezéséről:
Olvasd el, hogyan szervezzük ezt az utazást, hogyan foglaljuk le a szállásokat és mit kell tudni a közlekedési eszközök, a programok és az étkezések szervezéséről. Tovább...
Túravezető:
Hivatásos túravezető, akivel nehéz találkozni Magyarországon. Élt Portugáliában, Spanyolországban, Kirgizisztánban és Kínában. Legjobban a hegyeket és a sivatagokat szereti, de főleg azt, ha idegen nyelven alkudozhat egy bazárban. Dolgozott overland truckon, nyelvtanárként és idegenvezetőként. Kínaiul tanul, fuvolázik és egyfolytában utazik.
1. nap
Budapest – Frankfurt – Casablanca
(szállás: szálloda, étkezés: a repülőn szokásos)
 • Repülés: a kora esti órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Frankfurtba, ahonnan rövid várakozás után folytatjuk a repülésünket Marokkó felé.
 • Casablanca: éjfél után szállunk le Casablanca repülőterén, majd egy szállodába utazunk, ahol egy éjszakát töltünk.
2. nap
Casablanca – Rabat – Fez (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, vacsora)
 • Casablanca: a reggeli után Casablanca egyetlen fontos látnivalóját keressük fel, a II. Hasszán Mecsetet. Az Atlanti-óceán partján álló, 1993-ban elkészült épület  Afrika legnagyobb muszlim temploma. 35.000 kézműves 7 éven át építette; a 200 méteres tornyából éjszaka lézersugár jelzi a mekkai irányt. II. Hasszán király költséget nem kímélve állított maradandó emléket az Alaouita uralkodóháznak.
 • Rabat: Casablancából Rabatba utazunk, Marokkó fővárosába, az ország négy királyvárosának egyikébe. Felkeressük V. Mohammad mauzóleumát, majd a Oudaias kashbát, ahol a magas falak mögött kanyargós utcák, apró terek és óceánra néző teraszok kaptak helyet. A medina valamelyik éttermében meg is ebédelhetünk.
 • Utazás Fezbe: a rabati séta után buszra szállunk és Fez királyvárosába utazunk. Egy itteni szállodában egymás után két éjszakát töltünk.
3. nap
Fez (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, vacsora)
 • Városnézés Fezben: ezt a napunkat teljes egészében Fez városában töltjük. Egy helyi idegenvezető kíséretében indulunk Marokkó legrégebben alapított királyvárosának megismerésére. Elsőként egy kilátópontból vesszük szemügyre a várost és a medinát, majd egy fazekas manufaktúrába látogatunk, ahol kézzel készítik a híres marokkói mozaikokat. Ezek az iparművészeti alkotások díszíthetnek házfalakat, bútorokat vagy egyszerű dísztárgyakat. Ezután a labirintus-szerű medinát, azaz az óvárost (Fes el-Bali) fedezzük fel, ami „a világ legnagyobb középkori óvárosa a világon” címmel büszkélkedhet. A keskeny sikátorok útvesztőit jól ismerő helyi vezető nélkül kockázatos lenne önálló sétára indulni a medina belsejében, mert hamar eltévednénk. A medina szinte egy önálló város a városban. A teherhordó öszvérek vezetői például évekig tanulják a különböző sikátorok, átjárók és üzletek elhelyezkedését. Mintegy 9400 kis utca található egy viszonylag szűk területen. A medina sűrűjében felkeressük a Fez jelképévé vált bőrcserzőket, ahol vásárolhatunk is a bőrből készült termékekből. Majd megnézünk egy medreszét azaz vallási iskolát, egy mecsetet és több érdekes üzletet. Délután szabadprogram keretében barangolhatunk a látványos Kék kapu környékén, amely a medina szélén helyezkedik el. A vacsorát a szállodánk éttermében fogyasztjuk el.
4. nap
Fez – Azrou – Erg Chebbi (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, vacsora)
 • Utazás az Atlasz-hegységben: a napunk legnagyobb része utazással telik, amelynek során Fezből egészen a sivatagig utazunk. Átkelünk a Közép- majd a Magas-Atlasz hegyvonulatain, és közben többször is megállunk az utunkba eső látnivalóknál. A Magas-Atlasz hágói után a Ziz-völgyön haladunk keresztül, miközben a táj egyre sivatagosabbá válik.
 • Azrou és a cédruserdő: délelőtt esik utunkba Azrou kisvárosa, amely a gyarmati időkben a franciák kedvelt üdülőhelye volt. A városkát kiterjedt cédruserdő veszi körbe, ahol berber majmok élnek. Jó eséllyel láthatunk mi is néhányat.
 • Szahara, Erg Chebbi sivatag: délután érkezünk a Szahara szélére, az Erg Chebbi sivatag homokdűnéinek lábához. Tevehátra szállunk, hogy igazán autentikus módon ismerhessünk meg a homoksivatag fantasztikus világát. Felsétálhatunk az egyik legmagasabb dűne tetejére, ahonnan lenyűgöző tájkép bontakozik ki előttünk: szinte a Szahara kellős közepén érezhetjük magunkat. A dűnék formája, nagysága és színe egyaránt a szaharai nagy homoktengereket idézi. A tevegelés után egy hangulatos szállodában foglaljuk el a szobáinkat, amely közvetlenül a dűnék lábánál épült. A hotel éttermében az egész utazásunk egyik legjobb vacsoráját fogyaszthatjuk el.
5. nap
Erg Chebbi – Rissani – Tafilalet – Tinerhir
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli, vacsora)
 • Erg Chebbi: még napfelkelte előtt kisétálunk a szállodánkból a homoksivatag szélére és felkapaszkodunk az egyik legmagasabb dűne tetejére. (*) A napfelkelte és a reggeli fények csodás látványt ígérnek. Ezután visszatérünk a hotelbe, ahol megreggelizünk.
 • Rissani és Tafilalet: igazi sivatagi oázisrendszer, amely évszázadokon át az egyik legfontosabb kereskedelmi központ volt, a Szahara kapuja. Aranyat, fűszereket, rabszolgákat adtak-vettek itt a korabeli kereskedők. Rövid sétát teszünk az egyik oázisban, majd folytatjuk utunkat.
 • Tinerhir: néhány órás utazás után érkezünk Tinerhir zöldellő oázisvárosába, ahol több százezer datolyapálma osztozik az életet adó vízen. Először egy kilátópontból megcsodáljuk Tinerhir és a környező hegyek látványát, majd délután a városközpontot is felfedezzük. A piacon áthaladva felkeresünk egy gazdag szőnyegüzletet, ahol megismerkedünk a Marokkóban elterjedt szőnyegstílusokkal. Természetesen vásárolhatunk is az értékes szőttesekből.
6. nap
Tinerhir – Todra-szurdok – Dades-völgy – Kashbák útja – Ouarzazate
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli, vacsora)
 • Todra-szurdok: a mai első látnivalónk a Tinerhir mellett található szurdokvölgy, amely csaknem 300 méteres, függőleges sziklafalakkal rendelkezik. A legszűkebb pontján alig 10 méterre magasodnak a gigantikus vörösmészkő falak egymástól. A szurdok alján egy patak fut, ami mellett sétálva ismerhetjük meg Marokkó egyik legfantasztikusabb természeti látnivalóját. (*)
 • Utazás a Dades-szurdok vidékén: a Todra-szurdokot magunk mögött hagyva egy 2800 méter magas hágót veszünk célba. Az utazásunk legmagasabb pontja felé haladunk, miközben kicsiny berber falvak mellett haladunk el, és útközben többször is megállunk rövid pihenőkre, fotószünetekre. Áthaladunk a hatalmas kiterjedésű Dades-völgy leglátványosabb szerpentinútján is, amely a Magas-Atlasz és a Sarhro-hegység között vezet.
 • Utazás a Kashbák útján: a hegyvidéket magunk mögött hagyva a híres Kashbák útján utazunk tovább. Marokkó egyik legcsodálatosabb útvonala mentén számos kisebb-nagyobb agyagerődöt, azaz kashbát láthatunk elszórva.
 • Ouarzazate: a mai szállásunk helyszíne, egy hamisítatlan sivatagi kisváros, ahová késő délután érkezünk. Az egykori francia helyőrség nagy fejlődésen ment keresztül: Ouarzazate ma már marokkói filmstúdiók központja és a sivatagba induló utazók fontos megállóhelye. Vacsora után az este hátralévő részét a szállodánk medencéje mellett vagy a városközpontban tölthetjük.
7. nap
Ouarzazate – Ait Benhaddou – Marrakesh (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Ait Benhaddou: reggel elhagyjuk Ouarzazate városát és a közeli Ait Benhaddouba utazunk, amely a legszebb marokkói ksar, azaz az észak-afrikai berber nép hagyományos agyagerődje. Olyannyira gyönyörű ez a hely, hogy Ait Benhaddou számos híres film díszlete is volt már: Názáreti Jézus, A Nílus gyöngye, Indiana Jones, Múmia, Gladiátor, stb. A városka természetesen szerepel az UNESCO Világörökségek listáján is. Bejárjuk az agyagváros sikátorait és felmegyünk a ksar feletti dombra, a régi magtár romjaihoz, ahol nagyszerű kilátás fogad minket.
 • Telouet kashba: Ait Benhaddou-t egy látványos útvonalon hagyjuk el, ami számos további kashba, idilli oázisok és autentikus hegyi falvak mellett vezet. A legszebb közülük az impozáns Telouet kashba, amit közelebbről is megnézünk. A látványos épületegyüttes mellett a panoráma is igen figyelemreméltó.
 • Utazás át Tizi-n-Tichka hágón: délután a Magas-Atlasz 3-4000 méteres vonulatai között utazunk tovább. A buszunkkal felkapaszkodunk a 2260 m magas Tizi-n-Tichka hágóba, amely a Maliba vezető ősi karavánút egyik szakasza. Ezt a rendkívül látványos utat évszázadok óta használják a Szahara kereskedői.
 • Este Marrakesh-ben: késő délután érkezünk Marokkó, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a világ egyik legkáprázatosabb városába. Először elfoglaljuk a szállásunkat, majd felkeressük Marrakesh központját, a Djemaa el-Fna főteret. A bábeli forgatagban zenészek, mutatványosok, árusok, kígyóbűvölők és mesemondók kötik le a járókelőket. A főtér mentén számos étterem található, amik közül az emeleti terasszal rendelkezőket ajánljuk, mivel innen remek kilátás nyílik a főtérre. Érdemes besétálni a szuk sikátoraiba is, ahol az üzletekben csak késő este hagy alább az egész napos sürgés-forgás. A sikátorok, átjárók és az ezernyi üzlet útvesztőjében a különféle foglalkozások mestereit elkülönülten találjuk; létezik kelmefestők és aranyművesek szukja éppúgy, mint szőnyegkészítők és agyagművesek szukja is.
8. nap
Marrakesh – Casablanca (étkezés: reggeli)
 • Városnézés Marrakesh-ben: az egész napunkat az Atlasz-hegység lábánál épült, másfélmilliós Marrakesh-ben, Marokkó legattraktívabb városában töltjük. A nap első felében egy helyi idegenvezetővel keressük fel Marrakesh legfontosabb látnivalóit. A 70 m magas Koutoubia Mecset a főtér mellett található és amellett, hogy meseszép, fontos tájékozódási pont a városban. Felkeressük a Saaida sírokat, ahol az 1500-as években élt Saaida szultán és udvartartása nyugszik. Megnézünk a Bahia Badi Palotát valamint egy érdekes fűszerüzletet, ahol megtudhatjuk, hogy a berberek a fűszereket gyógyításra is használják.
 • Szabadprogram: a közös városnézés után a napunk hátralévő részét szabadprogram keretében töltjük. Tovább barangolhatunk a Djemaa el-Fna főtéren, a medina sikátoraiban, a szuk üzletei között, vagy felkereshetjük a Majorelle Kertet. A Jacques Majorelle, francia festő által alapított botanikus kert egyik későbbi tulajdonosa Yves Saint Laurent divattervező volt. A halála után a hamvait a kertben szórták szét. A növényzet és a táj mellett a kert másik látnivalója az Iszlám Művészeti Múzeum, amely szintén igen figyelemreméltó.
 • Utazás Casablancába: az egész napos marrakesh-i városnézés után, az esti órákban Casablanca repülőterére utazunk.
9. nap
Marrakesh – Frankfurt – Budapest
 • Repülés: az éjszakai órákban indul Casablancából a Frankfurtba tartó repülőjáratunk. A reggeli átszállás után Budapest felé folytatjuk a repülésünket, és még a délelőtt folyamán meg is érkezünk a Liszt Ferenc repülőtérre.
 
Az utazás nehézsége
 • Az utazás programjában nem szerepel olyan gyalogtúra, amely komoly fizikai erőnlétet vagy állóképességet igényelne. Ennek ellenére az utazás nem könnyű. Utazás közben sokszor nagy távolságokat teszünk meg. Az egész napos városnézések, a gyaloglások és egyes kilátópontok elérése fárasztó lehet.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe