Jelenleg nincs aktuális időpontunk.
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
Mount Meru

Mount Meru 

Gyalogtúra a 4565 méteres hegycsúcsra.
Vadles az Arusha Nemzeti Parkban
A Meru csúcstúrája nemcsak kiváló akklimatizáció a Kilimandzsáróra indulók számára, hanem egy életreszóló élményt ígérő, fantasztikus gyalogtúra. A szunnyadó vulkán teljes egészében az Arusha Nemzeti Park része, így a túra első és utolsó napjain könnyen összefuthatunk az ösvényünkön legelésző zsiráfokkal vagy zebrákkal.
A csúcsot a Kilimandzsáróhoz képest könnyebb elérni, ám a látvány legalább annyira lebilincselő. A túra során menedékházakban alszunk, a felszerelésünket teherhordók hozzák utánunk.
Időpontok:
Jelenleg nincs aktuális időpontunk.
Részvételi költség:
289.900 Ft + repülőjegy
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást bérelt kisbusszal.
 • 2 éjszaka szállást Arushában, szállodában, kétágyas szobákban.
 • 3 éjszaka szállást menedékházakban a gyalogtúra során.
 • 5 reggelit, 4 ebédet és 3 vacsorát.
 • A teherhordást a Mount Merun.
 • Az Arusha Nemzeti Park belépőjét.
 • A helyi sofőrök és vezetők díjait.
 • A Baraka túravezetését.
 • A további étkezést, valamint az italokat.
 • A csoporttól külön utazók számára a repülőtéri transzfereket.
 • A tanzániai vízum árát.
 • A borravalókat és személyes kiadásokat.
 • A helyszínen fizetendő repülőtéri illetéket és biztonsági díjat.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 120.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 169.900 Ft, valamint a repülőjegy és a repülőtéri illeték ára, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
 
Repülőjegy:
 • Budapest-Amszterdam-Kilimanjaro oda-vissza repülőjegy illetékkel: 379.000 Ft-tól.
A repülőjegy ára a jelentkezés idejétől függ.
A repülőtéri illeték összege a jegykiállításig változhat.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 10-25 fő.
Ajánlott korhatár: 16-55 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 4 nap.
Repülési útvonal: Budapest-Amszterdam-Arusha és vissza (KLM).
Csatlakozás: a Mount Meru túra után csatlakozhatsz A nagy afrikai állatvándorlás, a Kilimandzsáró és a Zanzibár utazásokhoz.
Az utazás szervezéséről:
Olvasd el, hogyan szervezzük ezt az utazást, hogyan foglaljuk le a szállásokat és mit kell tudni a közlekedési eszközök, a programok és az étkezések szervezéséről. Tovább...
Túravezető:
Laci az egyik legtapasztaltabb magashegyi túravezetőnk, aki nagyon sok alpesi csúcson megfordult már az Andoktól a Himalájáig. A másik szakterületét Afrika, a Kilimandzsáró és a via ferrata utak jelentik, de besegít néhány európai gyalogtúra során is.
1. nap
Budapest – Amszterdam – Arusha
(szállás: szálloda, étkezés: a repülőn szokásos)
 • Repülés: kora reggel indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről a KLM menetrendszerinti járatával. Amszterdami átszállás után folytatjuk a repülésünket Tanzánia felé, ahová az esti órákban meg is érkezünk.
 • Arusha: a Kilimanjaro nemzetközi repülőtéren szállunk le, amely Arushához, a Mount Meruhoz és a Kilimandzsáróhoz eső legközelebbi légikikötő. A csoporttal együtt érkezőkkel autóbusszal a szállodába utazunk; akik külön repülnek, taxival juthatnak el az arushai szállásunkra. Arusha Tanzánia egyik legfontosabb idegenforgalmi központja, a legnépszerűbb túrák és szafarik kiindulópontja. A városban egy éjszakát töltünk.
2. nap
Arusha – Momela Gate (1500 m) – Miriakamba menedékház (2515 m)
(szállás: menedékház, étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)
 • Utazás: a reggeli után útnak indulunk Arushából egy kisbusszal a Mount Meru lábához. A felszerelésünknek azt a részét, amire a túrán nem lesz szükségünk, a szállodában hagyjuk. Néhány órás utazást követően érkezünk meg az 1500 m magasan fekvő Momela Kapuhoz, a gyalogtúránk kiindulópontjába.
 • Mount Meru: a 4565 m magas Meru vulkán geológiai értelemben fiatal, a legutóbbi kitörése 1877-ben volt. Tanzánia északi részén található, 70 kilométerre a Kilimandzsárótól, amit tiszta időben jól látni a Mount Meru oldalából. Az alsó részét sűrű erdőségek borítják, a felső régiója egyes helyeken sziklás, máshol vulkáni hamuval borított. A Meru az Arusha Nemzeti Park közepén helyezkedik el, és igen gazdag állatvilágnak nyújt otthont.
 • Momela Gate: miután megérkeztünk a gyalogtúránk kiindulópontjába, a teherhordók átveszik a – fejenként maxium 10 kg súlyú – csomagunkat, majd a szükséges adminisztráció után kezdődhet a túra.
 • Gyalogtúra a Miriakamba menedékházhoz: az ösvényünk eleinte füves-ligetes szavannán halad át, majd ahogy egyre feljebb érünk, egyre sűrűbb lesz az erdő. Mivel az Arusha Nemzeti Park területén túrázunk, ezért könnyen előfordulhat, hogy megpillantunk néhány zebrát vagy zsiráfot. Az útvonalunk egyik nevezetes pontja a Fig Tree Arch, egy hatalmas fa, amelynek a kétágú törzse alatt vezet az út. A fa törzsében kialakult „alagútban” akár autók is elférnek. A túra közben láthatunk hegyi folyókat és vízeséseket, sőt ha tiszta az idő, akkor a Kilimandzsáró hófödte hegycsúcsának távoli látványában is gyönyörködhetünk. Késő délután érkezünk meg a 2525 m magasan épült Miriakamba menedékházhoz, ahol az éjszakát töltjük. Táv: 7 km, szint: fel 1015 m, menetidő: 3-4 óra. (***)
 • Miriakamba menedékház: ha nem vagyunk még fáradtak, elsétálhatunk egy közeli kilátóponthoz, ahonnan madártávlatból tekinthetünk le az Arusha Nemzeti Park szavannáira. A Miriakamba menedékházban egy éjszakát töltünk.
3. nap
Miriakamba menedékház (2515 m) – Saddle menedékház (3570 m)
Little Meru csúcs
(3820 m) – Saddle menedékház (3570 m)
(szállás: menedékház, étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)
 • Gyalogtúra a Saddle menedékházhoz: reggel elhagyjuk a Miriakamba menedékházat (2515 m) és folytatjuk a túránkat. Fantasztikusan szép erdős környezetben, hatalmas, mohával borított fák között, kisebb-nagyobb tisztásokon át gyaloglunk egyre feljebb. A sűrű lombkoronák között gyakran fel-felbukkan a Kilimandzsáró havas csúcsa. Ebédidőben az Elephant Ridge nevű sziklagerinchez érkezünk, ahol egy csodás panorámát ígérő kilátópontban fogyasztjuk el a csomagolt ebédünket. Innen már beláthatunk a Mount Meru kráterének belsejébe és megpillanthatjuk a csúcs alatti meredek sziklafalakat. A pihenő után egyre ritkásabb és alacsonyabb fák között folytatjuk a túrát. Hamarosan megérkezünk a 3570 m magasan épült Saddle menedékházhoz, a mai szálláshelyünkre. Táv: 5 km, szint: fel 1055 m, menetidő: 3-4 óra. (****)
 • Akklimatizációs túra a Little Meru csúcsra: pihenünk egy keveset a menedékházban, majd egy rövid akklimatizációs kirándulásra indulunk a közeli Little Meru csúcsra. Körülbelül egy óra alatt érjük el a 3820 m magas hegytetőt, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik. Jól láthatjuk a Mount Meru 4565 méteres csúcsát, a patkó alakú vulkáni kaldérát, a kaldéra belső sziklafalait, valamint a 3667 méteres Ash Cone vulkáni hamukúpját. A naplemente káprázatos fényeiben túrázunk vissza a Saddle menedékházhoz, ahol megvacsorázunk. Táv: 3 km, szint: fel 250 m, le 250 m, menetidő: 2 óra. (***)
4. nap
Saddle menedékház (3570 m) – Mount Meru csúcs (4565 m)
Saddle menedékház
(3570 m) – Miriakamba menedékház (2515 m)
(szállás: menedékház, étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)
 • Csúcstúra: éjfél után nem sokkal indulunk a Mount Meru csúcsára, hogy a napfelkelte fényei már a csúcson érjenek minket. Sötétben, a fejlámpáinkkal világítva túrázunk egyre feljebb egy viszonylag meredekebb ösvényen. Hamarosan elérjük a 3800 m magas Rhino Point nevű kilátópontot, ahol megpihenünk. Ezután kitett, sziklás szakasz következik, ahol néhány helyen jó, ha megkapaszkodunk a kezünkkel is a sziklákban. Ez a rész azonban hamar véget ér, és ismét jól járható ösvényen haladunk tovább. A csúcsra egy sziklás hegygerincen felkapaszkodva jutunk, de a kilátás már mindenhonnan lélegzetelállítóan szép. A Napot a Kilimandzsáró mögül láthatjuk felkelni, amint aranyszínűvé varázsolja a lábunk alatt elterülő Mount Meru vulkáni kaldéráját. Kelet-Afrika egyik legkülönlegesebb panorámája tárul a szemünk elé. Megpihenünk a hegytetőn és elkészítjük a csúcsfotókat. Lefelé a már végigjárt útvonalon ereszkedünk, de ez a szakasz újabb meglepetésekkel szolgál: mivel az éjszaka sötétjében nem láthattuk a túraösvény szépségeit, ezért most, lefelé gyalogolva csodálhatjuk meg azt. A délelőtti órákban érkezünk vissza a Saddle menedékházhoz (3570 m), ahol egy kiadós reggeli vár ránk. Táv: 9 km, szint: fel 995 m, le 995 m, menetidő: 7 óra. (****)
 • Gyalogtúra a Saddle menedékházhoz: pihenünk egy keveset, majd útnak indulunk lefelé, a Miriakamba menedékházhoz (2515 m). Táv: 5 km, szint: le 1055 m, menetidő: 2 óra. (***) Délután érkezünk a szállásunkra, ahol a nap hátralévő részét pihenéssel töltjük.
5. nap
Miriakamba menedékház (2515 m) – Momela Gate (1500 m) – Arusha
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd)
 • Gyalogtúra a Momela Kapuhoz: a gyalogtúránk utolsó napján nincs más hátra, mint hogy a Miriakamba menedékházból (2515 m) a Mount Meru lábához, a Momela Kapuhoz (1500 m) túrázzunk. Ezt a szakaszt már jól ismerjük az első túranapról, ennek ellenére biztosan sokszor fogunk rácsodálkozni az erdő, a ligetek és a szavanna szépségeire. Táv: 7 km, szint: le 1015 m, menetidő: 3 óra. (***) Dél körül a Momela Kapunál ér véget a túránk, ahol átadjuk a teherhordóinknak szánt borravalót, majd elbúcsúzunk tőlük.
 • Utazás: a túra után kisbuszokba szállunk és az Arusha Nemzeti Parkon keresztül Arushába utazunk. Útközben azonban elidőzünk még egy kicsit a nemzeti parkban, amely gazdag állatvilágával büszkélkedhet. Láthatunk zsiráfokat, zebrákat, antilopokat, kafferbivalyokat, majmokat, flamingókat és még sok más őshonos állatot.
 • Arusha: egy egyszerű hotelben foglaljuk el a szállásunkat, majd felkeressük a kedvenc éttermünket, hogy megünnepeljük a remélhetőleg sokak számára sikeres csúcsmászást.
6. nap
Arusha (étkezés: reggeli)
 
A gyalogtúra nehézsége
 • A Mount Meru csúcsának elérése könnyebb a Kilimandzsáró túránál, de az átlagos gyalogtúráktól nehezebb. A nehézséget elsősorban a sorozatterhelés, a csúcs nagy tengerszint feletti magassága, a nomád körülmények, az éjszakai túrázás, valamint egyes helyeken a sziklás terep jelenti. Mindezek ellenére a gyakorlottabb túrázók bátran elindulhatnak a túrán, ha rendszeresen mozognak, sportolnak és túráznak.
 • A napi távolságok és szintemelkedések a csúcstúra kivételével nem nagyok. A csúcstúrán éjfél után indulva mintegy ezer méteres szintkülönbséget teszünk meg, mindezt 3500 méter fölött, ahol a kevesebb oxigén miatt érezhetően romlik a teljesítőképességünk. A csúcs elérése után a lefelé vezető kétezer méteres ereszkedés ezután már könnyedén fog menni.
 • A Mount Meru elérése kiváló akklimatizációs túra a Kilimandzsáróra készülőknek. Bátran ajánljuk azoknak, akik teljesen biztosra szeretnének menni a Kilimandzsárót illetően.
 • A csúcstúra útvonalán olyan sziklás szakaszokra is számítanunk kell, ahol a biztonság kedvéért jó, ha kézzel is megkapaszkodunk. Emiatt nagyon lényeges a magabiztos mozgáskoordináció és lépésbiztonság, továbbá a tériszonytól és szédüléstől való mentesség. Kizáró ok bármilyen mozgásszervi, szív- és érrendszeri betegség.
 • 3500 m felett már érezhetően kisebb a légkör oxigén tartalma, ami rontja a teljesítőképességünket. A magassághoz azonban megfelelő akklimatizációval könnyen hozzászokhatunk; ezért ajánljuk mindenki számára a második túranapon a Little Meru csúcsra induló akklimatizációs túrát. A magasabb régiókban természetesen lassan haladunk, hogy mindenki megfelelően tudjon alkalmazkodni a magassághoz. 3500 m felett jelentkezhetnek a hegyibetegség enyhébb tünetei, a fejfájás, az étvágytalanság és az alvászavar. Ez azonban még nem olyan jelentős magasság, hogy a tünetek rosszabbra fordulnának.
 • Fontos tudni, hogy a magassághoz való alkalmazkodás nem erőnlét, hanem elsősorban egyéni adottság kérdése. Sok erős és tapasztalt túrázó kevésbé bírja a magasságot, mint a szinte először túrázó kezdő. Hogy ki hogyan reagál a magasságra, az igazából csak a helyszínen derül ki. Az akklimatizáció lényege a lassú és fokozatos emelkedés.
 • A gyalogtúra során a felszerelésünk nagyobbik részét, 10 kg-t a teherhordóink visznek. Nekünk csak egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinnünk, benne a személyes dolgainkkal, esőkabáttal, tartalék meleg ruhával, ivóvízzel, a csomagolt ebéddel és a fényképezőgépünkkel.
 • A túra során ha valaki nem szeretne felmenni a Mount Meru csúcsára vagy túlságosan fáradt, akkor valamelyik szálláson maradhat, és ott várhatja meg a csúcsról visszatérő csapatot.
 • Összefoglalva ezt a túrát olyan túrázóknak ajánljuk, akik egészséges életmódot követnek, rendszeresen mozognak, túráznak, sportolnak és kellőképpen motiváltak, hogy elérjék Afrika egyik legszebb hegycsúcsát.
 • A túrára kitartást igénylő sportokkal célszerű készülni. Ajánljuk a rendszeres túrázást, a futást, a kerékpározást, a spinninget vagy az úszást.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
 
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe