Már csak...
115
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Chianti és Le Crete vidéke
 • Kerékpár- és gyalogtúrák
 • Városnézés Sienában
  és Perugiában
 • Középkori kisvárosok: Lilliano
  Montepulciano, Pienza,
  Cortona, Gubbio, Assisi,
 • San Gimignano
 • Trasimeno-tó
Napsütötte Toszkána

Napsütötte Toszkána 

Kalandos programok
Toszkána legendás helyszínein
Toszkána legendás La Crete és Chianti vidékére utazunk, valamint Umbriába ahol az utakat olajfák szegélyezik, ahol a hullámzó dombokat pipacsmezők és szőlőskertek borítják. Itt találhatóak a legszebb olasz városok: Siena, Assisi, Cortona, Perugia. A természet Toszkánában egyaránt csábít túrázásra és kerékpározásra – ezt tükrözik az aktív programjaink.
A szállásunk egy tradicionális századi farmon lesz, ahol toszkán stílusú, modern berendezésű, kényelmes apartmanokban szállunk meg.
Időpontok:
2017. augusztus 18 - 26. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
199.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 7 éjszaka szállást egy tradicionális farmház apartmanjaiban.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az étkezést.
 • A belépőket és a fakultatív programok árát.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 70.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 129.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 30-42 fő.
Ajánlott korhatár: 6-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 5 nap.
Túravezetők:
Szívügyének tekinti a sport és a mozgás megszerettetését másokkal. Keresve sem találna erre jobb terepet, mint Skandinávia, az Alpok vagy a Kárpátok magashegyeit. Mókamester, civilben edző, aktív sziklamászó, és amit senki nem gondolna róla: jogi diplomája is van. Főleg túrás utakon találkozhatunk vele.
Edvárd főállású idegenvezető, aki egyrészt francia turistákat szokott kalauzolni Magyarországon, másrészt Baraka csoportokat szokott vezetni egzotikus országokba; elsősorban Kubába és Marokkóba.
0. nap
Budapest – utazás Toszkána felé
 • Utazás: augusztus 18-án, péntek este 23:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Műcsarnok mellől. Az éjszakát a buszon utazással töltjük, miközben átutazunk Szlovénián és Olaszország északi részén.
1. nap
San Gimignano – Touro (szállás: farmház)
 • Dél-Toszkána: kora délután érkezünk Toszkána déli, dimbes-dombos vidékére, amely középkori falvaival, kisvárosaival és festői tájaival nem csak Olaszország, hanem egész Európa legszebb vidékei közé tartozik. Az utak mentén olajfaligetek és szőlőbirtokok, a távolban évszázados farmgazdaságok épületei húzódnak.
 • San Gimignano: az utazásunk első állomása San Gimignano kisvárosa, amely tökéletes helyszín arra, hogy megszerezzük első benyomásainkat Toszkánáról. A meghökkentő városkát sokan „középkori Manhattan”-nek hívják a messziről is jól látható, magas tornyai miatt. Az óváros nem nagy területű, mégis kell pár óra ahhoz, hogy felfedezzük minden részletét. A legérdekesebb látnivaló a Palazzo Comulane, az egykori városháza, amelyben ma múzeum található, és ahonnan fel lehet kapaszkodni San Gimignano egyetlen látogatható tornyába. A kilátás miatt mindenképpen érdemes leküzdeni a több száz lépcsőfokot.
 • Tradicionális farmház: késő délután érkezünk a szállásunkra, amely a festői Trasimeno-tó közelében, Tuoro kisvárosa mellett található. A Toszkána és Umbria találkozásánál fekvő vidék különösen zöld; a farmházaink is szőlőföldek és olajfaligetek között állnak. A családi birtokon eredeti toszkán stílusú apartmanok, tágas kert és egy medence várja a vendégeket. A farm tulajdonosai bort és olívaolajat készítenek. A farm apartmanjaiban töltjük utazásunk összes éjszakáját. Miután elfoglaltuk a szobáinkat, a nap hátralévő részét pihenéssel és a környék felfedezésével tölthetjük.
2. nap
Touro – Chianti vidék – Castello di Brolio – Radda in Chianti –
Lilliano – Touro
(szállás: farmház)
 • Chianti: ezen a napon a híres Chianti vidékre utazunk, amely szinte megtestesíti a klasszikus toszkán tájat. Lágyan hullámzó dombok, pipacsmezők, olaj- és szőlőligetek között utazunk a mai látnivalóinkhoz.
 • Castello di Brolio: a 12. századi kastélyt – amely a Ricasoli család tulajdonában áll – egy helyi idegenvezető kalauzolásával ismerhetjük meg. Bejárjuk a díszes belső termeket, majd végigsétálunk a parkon egészen a kápolnáig. A Chianti vidéken készül Olaszország egyik leghíresebb bora, a Chianti Classico, aminek termelésében a Brolio kastély munkatársai is kiveszik részüket.
 • Radda in Chianti: a következő látnivalónk az egészen apró Radda in Chianti, amely egy tipikus toszkán kisváros képét nyújtja. Hihetetlen innen a kilátás, de az utcákon is érdemes sétálni. A szabadprogram alatt akár meg is ebédelhetünk.
 • Lilliano: délután érkezünk a csupán pár épületből álló Lilliano településére, amely mintha egy mese díszlete volna: árnyas fasorral övezett út vezet a faluba, ahol egy nemesi kúriát, vidéki farmházakat és családi pincészetet találunk. Látogatást teszünk egy több mint száz éve működő borászatban, ahol megkóstoljuk a világhíres Chianti Classicót. Ezután visszautazunk a szállásunkra, ahol a nap hátralévő részét pihenéssel tölthetjük.
3. nap
Tuoro – Castiglione del Lago – Trasimeno-tó – Passignano – Cortona – Tuoro (szállás: farmház)
 • Trasimeno-tó: ezen a napon egy rövid időre elhagyjuk Toszkána területét és Umbria tartományba látogatunk. Alaposan megismerkedünk a Trasimeno-tó és környékének látnivalóival.
 • Castiglione del Lago: a tóparti kisváros a Trasimeno-tó központja. Először a középkori óvárosával ismerkedünk meg, amelynek legfőbb nevezetessége a Palazzo della Corgna. A hercegi palota ódon falai között 16. századi freskókat csodálhatunk meg. Ezután szabadprogram keretében sétálunk egyet az óvárosi utcákon és tereken.
 • Kerékpártúra: a városnézés után egy fakultatív kerékpártúrára indulunk a Trasimeno-tó partján. Castiglione del Lago kisvárosából északi irányba indulunk, majd hamarosan egy idilli partszakaszon megállunk strandolni. Innen már nincs messze a bringatúránk célja, Passignano kisvárosa. Táv: 24 km. (**)
 • Cortona: késő délután Cortonát fedezzük fel, Toszkána egyik legelragadóbb kisvárosát, amely egy 600 m magas hegy oldalában épült. Az alsó- és a felsőváros között egészen meglepő a szintkülönbség. A kilátás miatt mindenképp megéri felkeresni a legfelső utcákat, hiszen jól láthatjuk innen a Chiana-völgyet, valamint a Trasimeno-tavat. Cortona középkori óvárosa nem sokat változott az idők során, az utcákon és tereken sétálva lépten-nyomon rengeteg érdekességet fedezhetünk fel.
4. nap
Tuoro – Assisi – Monte Subasio – Tuoro (szállás: farmház)
 • Assisi: délelőtt Assisi Szent Ferenc városába látogatunk, amely annak ellenére, hogy híres zarándokhely, megőrizte kisvárosias báját. A hegyoldalba épített Assisi legfontosabb látnivalója a Szent Ferenc székesegyház, amely lényegében két egymásra épített templom. Rajta kívül még nagyon sok nevezetességet rejt Assisi, amik közül szinte mind kapcsolódik valamilyen módon a ferences rend alapítójához.
 • Gyalogtúra: a városnézés után egy félnapos gyalogtúrára indulunk a Monte Subasio hegyi ösvényein. Assisi legmagasabb pontjáról, a Rocca Minore torony mellől indulunk és amint elhagytuk a várost, rögtön erdős vidéken gyaloglunk. A túra közben érintjük azt a remetelakot, ahová Szent Ferenc visszavonult, majd teszünk egy körtúrát a Monte Subasio felső régiójában. Útközben több helyről is remek kilátás nyílik Assisi fallal körülvett óvárosára. A túra Assisiben ér véget. Táv: 11 km, szint: fel 700 m, le 700 m. (***)
 • Tuoro: a túra után visszatérünk a szállásunkra, ahol a nap hátralévő része a pihenésé.
5. nap
Tuoro – Abbazia di Monte Oliveto Maggiore – Siena – Tuoro
(szállás: farmház)
 • Abbazia di Monte Oliveto Maggiore: délelőtt a 14. század óta működő Monte Oliveto Maggiore apátságba látogatunk, ahol egy bencés szerzetes vezet minket körbe a lenyűgöző épületegyüttesen.
 • Siena: a következő látnivalónk Siena, Toszkána jelképe és egyik legszebb városa. Közösen elsétálunk a főtérig, ahonnan kiindulva szabadprogram keretében fedezhetjük fel a történelmi óvárost. Siena egy ízig-vérig középkori, de mégis nagyvilági város, szebbnél szebb nevezetességekkel és hamisítatlan toszkán hangulattal. Sienát sem a reneszánsz, sem a barokk nem érintette meg; mind a mai napig Európa egyik legegységesebb gótikus városa maradt. Érdemes megnézni a városházát (Palazzo Pubblico) valamint a Dóm teret a Dómmal, amelyben olyan mesterek alkottak, mint Michelangelo, Donatello, Bernini vagy Pisano. A Dóm Múzeumból kinézve a festői kilátásban is gyönyörködhetünk.
 • Tuoro: a városnézés után a farmházunk tulajdonosai által termelt borokkal és olívaolajokkal ismerkedünk meg. Először a szőlő- és olajbogyótermesztés kulisszatitkaiba nyerünk bepillantást, majd a kóstoló következik.
6. nap
Tuoro – Pienza – Montepulciano – Tuoro (szállás: farmház)
 • Le Crete: ezt a napot Toszkána legismertebb, legtöbbet fényképezett vidékén, a festői szépségű Le Crete területén töltjük.
 • Pienza: egy látványos panorámaúton, ciprusligetek és arisztokrata kastélynak tűnő toszkán farmok között utazunk a középkori hangulatú Pienzába. Az UNESCO Világörökségek között is szereplő elragadó kisváros elsősorban II. Pius pápa szülőhelyeként ismert. A hegytetőre épült Pienzát keskeny sikátorok, kőből épült házak, árnyas terek és remek kilátás jellemzik.
 • Gyalogtúra: Pienzából egy látványos gyalogtúrára indulunk, hogy alaposabban megismerjük a festői Le Crete vidéket. Dimbes-dombos tájakon, falusi kertek, farmgazdaságok és szőlőültetvények között egészen Montepulcianóig túrázunk. Táv: 14 km, szint: fel 500 m, le 400 m. (***)
 • Montepulciano: a túra végén felkapaszkodunk a Montepulciano legmagasabb pontján található főtérre, ahol több nevezetes épület is található. Megnézzük a székesegyházat és a városházát, amelynek az egyik tornyába – a kilátás kedvéért – fel is lépcsőzhetünk. A magasból Toszkána egyik leghíresebb bortermelő vidékére vethetünk pillantást.
 • Sajtkóstolás: a nap végén egy közeli farmra látogatunk, ahol remek sajtokat kóstolhatunk meg. Természetesen vásárolhatunk is az ízletes toszkán sajtokból, majd visszautazunk a szállásunkra.
7. nap
Tuoro – Gubbio – Perugia – Tuoro (szállás: farmház)
 • Gubbio: az Ingino hegy tetején, 500 m magasan épült Gubbio fekvése még Olaszországban is egészen különleges. A parkolóból meredek út vezet fel a fallal körülvett városkába, amelynek legfontosabb nevezetessége a Konzulok palotája. Az épület a Piazza Grandéra néz, ahogyan Gubbio több nevezetes műemléke is. Érdemes felkeresni a székesegyházat és a hercegi palotát, de a legjobb időtöltés cél nélkül barangolni a meredek és keskeny utcákon.
 • Perugia: dél körül Gubbióból Perugiába utazunk, amely Olaszország egyik legépebben fennmaradt középkori hegyi városa. Ahogy azt már megszokhattuk, az óvárosba meredek kapaszkodó vezet, ahol aztán autómentes sétálóutcák, tágas terek és évszázados épületek fogadnak. Közösen felsétálunk a főtérre, ahol a puritán külsejű székesegyház és Perugia híres szökőkútja, a Fontana Maggiore található. A várost szabadprogram keretében ismerhetjük meg. Érdemes elveszni a labirintus szerű utcákban, beülni egy-egy étterembe vagy kávézóba és élvezni a hely hangulatát.
 • Tuoro: késő délután visszatérünk a szállásunkra, ahol az utazásunk utolsó éjszakáját töltjük.
8. nap
Tuoro – Budapest
 • Utazás: kora reggel útnak indulunk Magyarország felé, majd szinte az egész napunk utazással telik. A késő esti órákban érkezünk Budapestre, a Műcsarnok melletti parkolóba.
 
Fotók: Szatmári Zoltán, Baraka archívum
 
 
A túrák nehézsége
 • Az utazás két gyalogtúrát és egy kerékpártúrát tartalmaz, amelyek közepes nehézségűek.
 • A gyalogtúrák során a távolságok és a szintemelkedések átlagosnak számítanak. Az ösvények jól járhatóak, néhol meredekek, porosak illetve sziklásak. A túrák teljesítéséhez átlagosan sportos erőnlét és túrázási tapasztalat szükséges.
 • A Trasimeno-tó partján vezető kerékpártúra távolsága nem jelentős, amit ráadásul meg is szakítunk egy fürdőzéssel. Az útvonal kiépített kerékpárúton vezet és nem tartalmaz szintemelkedést. A túrán való részvételhez kerékpáros tapasztalat és a közlekedési szabályok ismerete szükséges. Mivel a kerékpártúra kezdő- és végpontja nem egyeznek meg, ezért útközben nincs visszafordulási lehetőség.
 • Az aktív programokon való részvétel feltétele a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztosság és a tériszonytól való mentesség. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.

 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe