Már csak...
75
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Hat gyalogtúra, kerékpározás,
  tengeri kajakozás és
  gleccsertúra
 • Városnézések: Trondheim
  Andalsnes és Bergen
 • Trollok fala
 • Geirangerfjord
 • Jostedalsbreen Nemzeti Park
 • Oslo világhíres múzeumai
 
Norvégia fjordvidéke

Norvégia fjordvidéke 

Kalandtúra Európa leggyönyörűbb országában
Tizenhat napos utazás Dél-Norvégiában gigantikus fjordok, káprázatos gleccserek, hatalmas zuhatagok és szédítő kilátópontok között. Sokak szerint Norvégia nemcsak Európa, de a világ egyik legszebb országa. A természeti látnivalók száma kimeríthetetlen.
A vidék változatosságát követi a programjaink sokfélesége. A gyalogtúrák mellett kipróbálhatjuk a kajakozást egy fjordban és a gleccsertúrát. Autóbusszal utazunk Norvégiába, a szállásaink pedig színvonalas ifjúsági szállókban és faházakban lesznek.
Időpontok:
2017. július 14 - 29. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
349.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • Az utazást komppal Németország és Svédország között oda-vissza.
 • 9 éjszaka szállást ifjúsági szállókban.
 • 3 éjszaka szállást motelben.
 • 3 éjszaka szállást faházakban.
 • 7 reggelit.
 • A Baraka túravezetését.
 • A további étkezést.
 • A belépők és fakultatív programok árát.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 120.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 229.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 30-45 fő.
Ajánlott korhatár: 7-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 11 nap.
Repülős csatlakozás: a Norvégiáig tartó buszos utazás helyett a repülést is választhatod, az utazás elején és végén ugyanis érintjük Oslót. Segítünk a repülőjegy lefoglalásában, de egyénileg is intézheted a repülést. Fontos azonban, hogy a menetrendet előre egyeztesd velünk. Lényeges, hogy a repülőtéri transzfert nem vállaljuk, tehát egyénileg kell eljutnod a találkozási pontra. Az utazás ára nem csökken repülős utazás esetén, a csomagszállítást azonban vállaljuk.
Szállás kabinban az éjszakai hajós utazás során: a szabad férőhelyek erejéig lehetőség van kabint bérelni a Németország és Svédország között közlekedő hajón, mindkét úton.
2 ágyas kabinban oda-vissza:     34.000 Ft/fő
4 ágyas kabinban oda-vissza:     20.000 Ft/fő
Kabinos szállás igénylése esetén kérjük, vedd fel irodánkkal a kapcsolatot.
Túravezetők:
Tapasztalt túravezető, polihisztor, aki órákat tud mesélni norvég hegyekről, francia kastélyokról vagy épp a jordán sivatagról. Tanár és terepfutó, sok Baraka túra ismerője, aki megállja (üli?) a helyét kerékpáron és tengeri kajakban is. A túrabotot is ugyanolyan jól forgatja, mint a busz mikrofonját.
Amó új csapattagunk, de nagyon régi támogatónk és segítőnk. Világutazó, sportoló, kalandor és tapasztalt túraszervező egyszemélyben. Jelenleg még csak Norvégiában bizonyítja túravezetői rátermettségét, de hamarosan más utakon is közreműködik majd.
1. nap
Budapest – Rostock – utazás Trelleborg felé (éjszaka a hajón)
 • Utazás: reggel 5 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Műcsarnok melletti parkolóból. Az egész napunk utazással telik, és csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak pihenőhelyein. Az esti órákban érkezünk a németországi Rostock kikötőjébe, ahonnan egy többszintes komppal folytatjuk az utazásunkat. Az éjszakát a hajó belső helyiségeiben, a bárban vagy a szalonban tölthetjük. A kényelmesebb utazás érdekében felvihetjük a fedélzetre a hálózsákunkat és egy vékony matracot, de lehetőség van kabin bérlésére is.
2. nap
Trelleborg – Oslo (szállás: ifjúsági szálló)
 • Utazás: a kora reggeli órákban érkezünk a svédországi Trelleborg kikötőjébe, ahonnan autóbusszal folytatjuk az utásunkat. A nap első felében Svédország keleti partvidékén haladunk Norvégia felé.
 • Oslo: Svédországot magunk mögött hagyva hamarosan belépünk Norvégiába, majd délután megérkezünk Oslóba, az ország fővárosába. Az első utunk a múzeum-negyedbe, a Bygdoy-félszigetre vezet, ahol Norvégia legjobb kiállításai találhatóak. A Viking Hajók Múzeumában az egykori viking nép letűnt társadalmába nyerhetünk bepillantást, a Fram Múzeumban Nansen és Amundsen hajójával, a Frammal, valamint a híres sarkvidéki expedíciókkal ismerkedhetünk meg. A Tengerészeti Múzeum többek között a norvég halászok mindennapjait mutatja be, míg a Kon-Tiki Múzeumban Thor Heyerdahl polinéziai utazásairól szóló, ámulatba ejtően gazdag tárlatát járhatjuk végig. Oslóban egy éjszakát töltünk, ám nem kell aggódnunk amiatt, hogy nem lesz elegendő időnk a város megismerésére, hiszen az utazás végén ismét eltöltünk itt egy éjszakát.
3. nap
Oslo – Olav bánya – Roros – Brekken (szállás: faházak, étkezés: reggeli)
 • Utazás: reggel elhagyjuk Oslót és a Skandináv-hegység felé utazunk. Tipikus skandináv tájakon, végeláthatatlan erdőségek és kisebb-nagyobb tavak mentén haladunk egyre északabbra, mígnem délután megérkezünk Roros városába.
 • Roros: a kisváros fontos bányászati központ, nem véletlen, hogy a környék legérdekesebb látnivalója egy bánya. Az Olav rézbánya azonban egészen különleges; minden látogatója számára különleges élményt ígér. Mélyen a föld alá ereszkedünk, hogy lássuk, hogyan dolgoztak 400 évvel ezelőtt a korabeli bányászok. Többek között megfordulunk egy akkora méretű teremben is, amelyet a legtöbb természetes mészkőbarlang is megirigyelhetne. A látogatás után az UNESCO Világörökségek között is helyet kapott Roros óvárosának 300 éves, napszítta és szúette faházai között sétálunk egyet.
 • Brekken: a nap végén az elszórt farmokból és hétvégi házakból álló Brekken üdülőfaluba utazunk. A szállásaink erdei környezetben épült, hangulatos faházakban lesznek, amikben egy éjszakát töltünk.
4. nap
Brekken – Trondheim (szállás: ifjúsági szálló)
 • Brekken: reggel a korán kelőkkel elsétálunk egy közeli tóhoz, amely nagyon szép természeti környezetben fekszik. Táv: 1,5 km, szint: fel 50 m, le 50 m. (∗)
 • Utazás: elhagyjuk Brekkent és Trondheim felé folytatjuk az utazásunkat.
 • Trondheim: kora délután érkezünk Norvégia harmadik legnagyobb városába, Trondheimbe, az ország középkori székhelyére. Közösen felkeressük a gyönyörű Nidaros katedrálist, majd átsétálunk a matuzsálemi korú Gamle Bybro-hídon. A folyó túloldalán a régi rakpart húzódik, ahol egykori kereskedőházak között sétálhatunk, és felkapaszkodhatunk a belvárost övező hegy macskaköves utcáira. A nap hátralévő részét szabadprogram keretében töltjük. Érdemes megnézni a világ első kerékpár-liftjét, és a Királyi Palotát, amely Skandinávia legnagyobb fából épült palotája. Felkereshetjük a Kristiansten Erődöt vagy a Természettudományi Múzeumot. Az éjszakát Trondheim egyik ifjúsági szállójában töltjük.
5. nap
Trondheim – Atlanti út – Bud – Andalsnes
(szállás: ifjúsági szálló, étkezés: reggeli)
 • Utazás az Atlanti-úton: reggel elhagyjuk Trondheim városát és a tengerpart mentén futó, rendkívül látványos vonalvezetésű Atlanti-úton indulunk dél felé. A kecses hidakkal teletűzdelt országút páratlan a maga nemében: a tengerből alig kimagasló sziklaszirteken vezet, amiket hidakkal kötöttek össze. Útközben több kilátópontnál is megállunk, az egyik helyen egy nagyobb sétára is indulunk. (∗)
 • Bud: napközben a gyönyörű fekvésű Bud halászfaluban tartunk egy hosszabb pihenőt. Megnézhetjük a Norvégiára oly jellemző, színesre festett, úgynevezett rorbu házakat, amik cölöpökön állnak és a tenger fölé magasodnak. A kikötőből elsétálunk egy korabeli, világháborús német erődhöz is.
 • Utazás Andalsnesbe: a Budban eltöltött szabadidő után folytatjuk az utazásunkat dél felé, amit egy kompátkelés szakít meg. Estére érkezünk Andalsnes kisvárosába, ahol a szállásunk egy nagyszerű környezetben épült, hangulatos ifjúsági szállóban lesz. Egymás után két éjszakát töltünk ezen a szálláshelyen.
6. nap
Andalsnes – Litlefjellet – Trollok fala – Andalsnes
(szállás: ifjúsági szálló, étkezés: reggeli)
 • Gyalogtúra a Litlefjellet kilátópontba: reggel egy rövid, ám annál látványosabb túrára indulunk, amelynek helyszínére egy meredek szerpentinen autóbusszal utazunk. A buszunkat hátrahagyva egy sziklagerincen túrázunk végig a 780 m magas Litlefjellet kilátópontba, ahol az alattunk tátongó mélység fölött átnézve először pillanthatjuk meg a drámai hatású Trollok falát. Ez a függőleges fal a legnehezebben megmászható sziklafalak között szerepel, amit tiszta időben teljes pompájában csodálhatunk meg. Táv: 1,5 km, szint: fel 150 m, le 150 m. (**) A túra után visszautazunk a szállásunkra, közben alulról is megszemléljük a Trollok falát.
 • Gyalogtúra a Nesakslat csúcsra: délután egy újabb, rendkívül izgalmas és látványos túrát ajánlunk az átlagnál jobb kondicióval rendelkezők számára. A túra célja az Andalsnes felett emelkedő Nesakslat csúcs, ahová egy pallókkal és láncokkal ellátott izgalmas útvonal vezet. Táv: 6 km, szint: fel 750 m, le 750 m. (****)
 • Andalsnes: a Nesakslat csúcsra vezető túra helyett többféle program is választható. Korlátozott számban bérelhetünk kerékpárokat és Andalsnes kikötőjéből a Romsdalfjord mentén eltekerhetünk a Trollok falának lábához. De tehetünk egy sétát is egy nemrégiben épült futókör mentén, amely nagyon szép természeti környezetben vezet. Az éjszakát Andalsnes ifjúsági szállójában töltjük.
7. nap
Andalsnes – Litlefjellet – Nesakslat csúcs – Andalsnes
(szállás: ifjúsági szálló, étkezés: reggeli)
 • Az Óriások ösvényén a Troll-hágóba: reggel elhagyjuk Andalsnes ifjúsági szállóját, majd a buszunkkal rátérünk Norvégia egyik leghíresebb útszakaszára, a meredek, hajtűkanyarokkal teletűzdelt, fantasztikus kilátással bíró Óriások ösvényére. A 700 m magas Troll-hágóba vezető szerpentin igazi mérnöki csúcsteljesítmény. Útközben láthatjuk a 180 méter magas, döbbenetes sodrással alázúduló Stigfossen-vízesést is. Felérve a Troll-hágóba, tehetünk egy sétát, mivel minden irányban remek panoráma nyílik innen.
 • Gyalogtúra a Bispevatnet tóhoz: a Troll-hágóból egy rövid, de nagyon látványos gyalogtúrára indulunk. A célunk az 1002 m magasan fekvő, gyönyörű fekvésű Bispevatnet tó, amely a Finnan-gleccserből táplálkozik. A tavat még nyáron is gyakran jégtáblák fedik. Szép kilátás nyílik innen az 1462 méteres Bispen csúcsra. Megpihenünk a tónál, majd a már ismert útvonalon visszatúrázunk a buszunkhoz. Táv: 6 km, szint: fel 300 m, le 300 m. (**)
 • Utazás: a túra után Norvégia páratlan szépségű fjordvidékén utazunk tovább.
 • Hajózás a Geirangerfjordon: nemsokára a Sunnylvsfjord partjához érkezünk, ahol a buszunkkal együtt egy turistahajóra szállunk. A hatalmas méretekkel rendelkező, híres Geirangerfjordon hajózunk, amely megannyi norvégiai képeslap megunhatatlan fotótémája. A hajóról kitűnően láthatjuk a fjord meredek partfalait és a szinte felfoghatatlan méreteit. A fjord végében, a kicsiny Geiranger faluban érünk partot, ahonnan egy rövid pihenőt követően indulunk tovább a buszunkkal.
 • Kilátópont a Geirangerfjord fölött: Geiranger faluból egy meredek szerpentinen kapaszkodunk fel a Geirangerfjorddal szemben fekvő, 1476 m magas Dalsnibba csúcs irányába. Útközben megállunk egy remek kilátópontban, ahonnan nemcsak a hatalmas fjordot láthatjuk felülről, hanem a háttérben rengeteg havas hegycsúcsot is.
 • Stryn-tó: az esti órákban érkezünk a mai szálláshelyünkre, a festői Stryn-tó partjára, ahol egy ifjúsági szállóban foglaljuk el a szobáinkat. Egy éjszakát fogunk eltölteni ezen a gyönyörű helyszínen.
8. nap
Stryn-tó – Jostedalsbreen Nemzeti Park – Laerdal (szállás: motel)
 • Jostedalsbreen Nemzeti Park: korán hagyjuk el a szállásunkat, hogy a Jostedalsbreen Nemzeti Park gleccservidékére utazzunk. A park területén találjuk a kontinentális Európa legnagyobb összefüggő jégmezejét. Megállunk egy rövid időre a Böyabreen-gleccsernél, majd a rendkívül látványos Nigardsbreen-gleccserhez utazunk, amely a hatalmas Jostedal-jégmező egyik oldalága. Egy rövid gyalogtúrára indulunk, amelynek során sziklás terepen egy gleccsertóig gyaloglunk. Innen már szinte testközelből láthatjuk a Nigardsbreen-gleccser jégfalát. Táv: 4 km, szint: fel 50 m, le 50 m. (**)
 • Gleccsertúra: akik kedvet éreznek hozzá, részt vehetnek egy izgalmas, egy óra hosszúságú gleccsertúrán, amelynek során hágóvassal a lábunkon, egy tapasztalt hegyivezető kíséretében vágunk neki a Nigardsbreen-gleccser egy veszélytelen részének. A hágóvas használatához nem szükséges semmiféle előképzettség, a használata nagyon hamar elsajátítható. Hágóvassal a lábunkon lényegesen könnyebben és biztonságosabban tudunk járni a csúszós jég felszínén. A program során olyan panorámában gyönyörködhetünk, mint kevés helyen a világon. Láthatjuk, hogy a jégmező felszíne egyáltalán nem homogén, rajta patakok folynak, repedések tarkítják, moréna borítja, és jeges csúcsok emelkednek ki a felszínéről. (**)
 • Utazás a fjordvidéken: a Jostedalsbreen Nemzeti Parkban tett látogatás után Norvégia látványos fjordvidékén utazunk tovább. Útközben a panorámás szakaszok alagutakkal váltakoznak.
 • Laerdal: a mai szállásunk Laerdal kisváros közelében, a hasonló nevű fjord mentén egy motelben lesz. Két éjszakát töltünk ezen a helyen.
9. nap
Laerdal – Flamsbana vasútvonal – Borgund – Laerdal (szállás: motel)
 • Utazás a Flamsbana vasúton: délelőtt egy remek fakultatív program helyszínére utazunk, amit a világ leghosszabb közúti alagútján közelítünk meg. A célunk a Flamsbana vasút, amit sokan a világ legszebb vasútvonalának tartanak, az ezen való utazást pedig hatalmas élménynek. A 20 kilométeres távon a szerelvények 865 méteres szintemelkedést küzdenek le. Körülbelül egy óra alatt érkezünk meg a felső állomásra, ahonnan – megfelelő időjárás esetén – helyben bérelt kerékpárokkal gurulunk le az alsó állomásra. Az útvonal szinte végig lejt, de tartalmaz egy-két rövid emelkedőt is. Az út első szakasza murvás szerpentin, később aszfaltborítású.
 • Laerdal: akik a vonatozás és a kerékpározás helyett inkább a városnézést választják, azok számára Laerdal felfedezését ajánljuk. Az egykori forgalmas kikötőváros mára bájos kisvárossá szelídült, amely ideális helyszínt biztosít egy sétára vagy piknikezésre.
 • Borgund: délután felkeressük Borgund fából épült, híres dongatemplomát, Norvégia egyik legnagyobb építészeti látványosságát. A fatemplom a legszebb példája a maroknyi ránk maradt, viking és keresztény stílust ötvöző középkori épületnek.
 • Laerdal: a templomlátogatást követően visszautazunk a Laerdal melletti szállásunkra.
10. nap
Laerdal – Gudvangen – Naeroyfjord – Voss – Bergen (szállás: ifjúsági szálló)
 • Tengeri kajakozás: reggel elhagyjuk a laerdali szállásunkat, majd egy rendkívül izgalmas és látványos fakultatív program helyszínére utazunk. Gudvangen kicsiny településéről tengeri kajakozásra nyílik lehetőség, amely az utazásunk egyik csúcspontja! Professzionális, stabil egy- vagy kétszemélyes tengeri kajakokba szállunk, majd a legkeskenyebb norvég fjord, a Naeroyfjord felfedezésére indulunk. A körülbelül 5 órás program egy ebédet is tartalmaz, amit közösen készítünk el szabad tűzön. A kajakozás során kapunk mentőmellényt, hullámkötényt, valamint egy vízhatlan zsákot, amibe a személyes dolgainkat tehetjük.
 • Utazás Voss kisvárosába: a kajakozás után gyönyörű norvég hegyek között Voss kisvárosába utazunk. A festői fekvésű település Norvégia egyik legnépszerűbb outdoorsport-központja.
 • Mölster-farm: Voss egyik legérdekesebb látnivalója a régi Mölster-farmból kialakított skanzen, ahol a korabeli, fából épült és gyepszőnyeggel borított házakban ismerkedünk meg az itt élt gazdálkodók életével.
 • Bergen: a nap végén Bergenbe utazunk, ahol a szállásunk egy ifjúsági szállóban lesz. A naplementét már a Bergen kertvárosára nyíló teraszról élvezhetjük. Egymás után két éjszakát töltünk ebben az ifjúsági szállóban.
11. nap
Bergen (szállás: ifjúsági szálló, étkezés: reggeli)
 • Városnézés Bergenben: az egész napunkat az egykori Hanza városban, a remek hangulatú és állandóan nyüzsgő Bergenben töltjük. A város nemcsak Norvégia, hanem egész Európa egyik legszebb települése. Elsőként a Bryggen rakpartot keressük fel, amely az UNESCO Világörökségek között is szerepel. Korabeli faházak és kellemes vendéglők között sétálhatunk egyet. A napunk hátralévő részét szabadprogram keretében tölthetjük Bergenben. Érdemes felkeresni a Torget halpiacot, a Hanza Múzemot és a Kode Művészeti Múzeumot. Ellátogathatunk a tengeri Akváriumba és fogaskerekű kisvasúttal a Floyen-hegyről vehetjük szemügyre Bergen panorámáját.
12. nap
Bergen – Latefossen-vízesés – Preikestolen – Ryfylke
(szállás: ifjúsági szálló, étkezés: reggeli)
 • Utazás: reggel elhagyjuk Bergent és egy hosszabb utazás elé nézünk. A norvég fjordvidék déli része felé utazunk, de útközben több érdekes programot is beiktatunk.
 • Latefossen-vízesés: az utazás közben remek sétára ad lehetőséget a lebilincselő hatású és félelmetes erejű, 400 m magas Latefossen-vízesés. Itt két zuhatag találkozik egymással, és a víztömeg egy széles folyó medrében háborogva rohan tovább. Egy folyón átívelő, állandóan vízpermetben ázó hídról még jobban megérezhetjük a víztömeg erejét. Norvégia több ezer vízeséséből az egyik leglenyűgözőbbet láthatjuk.  
 • Gyalogtúra a Preikestolen sziklateraszhoz: délután Norvégia egyik leglátványosabb természeti látnivalóját, a Preikestolen sziklakilátóját keressük fel, amely az utóbbi időben a legextrémebb extrémsport, a bázisugrás helyszíneként vált különösen ismertté. Egy parkolóban hagyjuk a buszunkat és egy hegyi ösvényen gyalog indulunk felfelé. A Skandináv-hegységre oly jellemző fjell-jellegű, köves, sziklás terepen túrázunk. Az erdőhatár fölé érve kinyílik a táj és hamarosan előtűnik a Preikestolen, azaz a  Prédikálószék 600 m magas, hatalmas sziklatömbje. A természetes teraszról tiszta időben bámulatos látvány tárul a szemünk elé. Ha kimerészkedünk a szikla széléig, jól láthatjuk az alattunk fekvő Lysefjord víztükrét is. Megpihenünk a Prédikálószéken, majd a már ismert útvonalon visszatúrázunk a buszunkhoz. Táv: 8 km, szint: fel 450 m, le 450 m. (**)
 • Ryfylke: a túra után a szállásunkra utazunk, Ryfylke településére, ahol egy ifjúsági szállóban töltjük a mai éjszakát.
13. nap
Ryfylke – Lysefjord – Rogaland – Kjeragnosen – Kjeragbolten – Valle
(szállás: ifjúsági szálló, étkezés: reggeli)
 • Hajózás a Lysefjordban: délelőtt egy fakultatív hajókirándulást ajánlunk annak a Lysefjordnak a víztükrén, amelyet előző nap a magasból, a Preikestolen sziklateraszáról láthattunk. A kikötőben a csapatunk kettéválik. Egyik része hajóra száll, hogy a fjordban végigutazva egymás után csodálhassa meg alulról a Preikestolen sziklateraszát, majd a mai napi túránk célját, a Kjeragbolten sziklát. A csapatunk másik fele autóbusszal, Rogaland fjellvidéki tájain közelíti meg a fjord végét. A kikötőben egyesül újra a csapatunk, és együtt indulunk a mai túránk helyszínére.
 • Gyalogtúra a Kjeragbolten sziklához: a nap hátralévő része a gyalogtúráé. Az Öygardstöl kilátóhelyről indul a mai túránk, ahol már a buszból kilépve is lélegzetelállító a panoráma. Sziklás, meredek terepen túrázunk, ahol több helyen láncok segítik az előrejutást. Átkelünk néhány gerincen, majd lapos kőtáblákon gyaloglunk tovább. Hamarosan a Kjeragnosen sziklateraszhoz érkezünk, amely nem kevesebb, mint 1100 méterrel emelkedik a Lysefjord fölé. Ha lenézünk a félelmetes mélységbe, alattunk a fjord sötét víztükre csillog. Megpihenünk, majd folytatjuk a túrát a Kjeragbolten kőtuskóhoz, amely látványos módon, két függőleges sziklafal közé szorulva áll az ezer méteres mélység fölött. Ez Norvégia egyik legérdekesebb természeti látnivalója. Láthatunk itt egy vízesést is, amelynek vízfüggönye nagy szél esetén nem éri el a földet. A látványos helyszín után a már megismert útvonalon térünk vissza a buszunkhoz. Táv: 11 km, szint: fel 700 m, le 700 m. (∗∗∗)
 • Valle: a túra után Valle településére utazunk, ahol a mai szállásunk egy ifjúsági szállóban lesz.
14. nap
Valle – Oslo (szállás: ifjúsági szálló)
 • Utazás: reggel elhagyjuk Valle ifjúsági szállóját, majd néhány órás utazás következik. Átszeljük a Setesdal-völgyet és az Oslofjord végében fekvő fővárosba utazunk.
 • Oslo: először megnézzük a Holmenkollen síugrósáncot, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik Oslóra, majd a nemzetközileg is elimsert Vigeland norvég szobrászművész fantasztikus alkotásai között sétálunk egyet. A parkból gyalogosan indulunk a belváros felé, útközben bejárva Oslo központját. Elsétálunk a Királyi Palota, az egyetem, a városháza és a Parlament mellett, majd megcsodáljuk az Akhersus Erődből elénk táruló kikötői panorámát. A közös séta után elfoglaljuk a szállásunkat, majd szabadprogram keretében ismerkedhetünk tovább Oslo központjával.
15. nap
Oslo – Trelleborg – utazás Rostock felé (éjszaka a hajón)
 • Oslo: a nap első felét még Oslóban töltjük, így alkalmunk nyílik felkeresni a város néhány jellegzetes látnivalóját. Ilyen az Operaház és a Nemzeti Múzeum, ahol a világhíres festők alkotásai között a norvég Munch Sikoly című festményét is láthatjuk. Sétálhatunk egyet a hangulatos kikötői negyedben is, ahol érdekes üzletek és vendéglátóhelyek váltják egymást.
 • Utazás: kora délután beszállunk a buszunkba és megkezdjük a hazautazásunkat. Elhagyjuk Norvégiát és belépünk Svédországba. Trelleborg kikötőjéből az esti komppal indulunk a németországi Rostock városába. Az éjszakát a hajón utazással töltjük.
16. nap
Rostock – Budapest
 • Utazás: kora reggel érkezünk a németországi Rostockba, ahonnan Magyarország felé folytatjuk az utazásunk. Késő este érkezünk Budapestre, a Műcsarnok melletti parkolóba.
 
Fotók: Baraka archívum
 
 
A gyalogtúrák nehézsége
 • Az utazás gyalogtúrái könnyűek vagy közepes nehézségűek. A túrák nagyon látványosak, ugyanakkor technikailag nem nehezek. Nagy szintemelkedéssel és jelentős távolsággal egyik gyalogtúránkon sem kell megküzdenünk. A sikeres teljesítéshez átlagosan sportos erőnlét szükséges, és lényeges a túrázási tapasztalat.
 • Az utazás legtöbb túrája félnapos, amiket akár ki is hagyhatunk – ilyenkor a szállásunkon, egy településen vagy a buszunknál lehet maradni.
 • A túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne tartalék meleg ruhával, esőkabáttal és esőnadrággal, valamint élelemmel és ivóvízzel.
 • A Jostedalsbreen Nemzeti Parkban szervezünk egy fakultatív gleccsertúrát, amelynek során hágóvasakkal a lábunkon túrázunk egy gleccser felszínén. A hágóvasak használata nem igényel előképzettséget, a túra nehézsége nem jelentős. A gleccsertúrát egy norvég hegyivezető bonyolítja le.
 • A kirándulásokat nehezítheti a barátságtalanná váló időjárás, ami Norvégiában még a nyári hónapokban sem ritka. Ezért mindenképpen kiváló minőségű felszereléssel érdemes útnak indulni, hogy az esetleges rossz időt is könnyen viseljük. Figyelembe kell vennünk, hogy sokszor nedves, csúszós vagy sziklás terepen túrázunk, ami külön odafigyelést igényel.
 • A túrák során lényeges a magabiztos mozgáskoordináció és a szédülésmentesség. Kizáró ok a tériszony és bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
 • Szervezünk egy fakultatív kajakozást is, amelyen a részvétel feltétele a biztos úszni tudás. Ennél a programnál sem lényeges az előképzettség, mivel a tengeri kajakok használata is viszonylag gyorsan megtanulható.
 • A program 9. napján egy fakultatív kerékpározás is szerepel. Mivel az útvonal szinte végig lejt, ezért fizikálisan ez a túra nagyon könnyű. Egy-két rövidebb emelkedő szerepel csak az útvonalban. A részvételt azoknak ajánljuk, akik magabiztosan tudnak kerékpározni és tisztában vannak a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokkal.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe