Már csak...
31
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Összesen 126 km az Őrség
  mesebeli útjain
 • Őrségi Nemzeti Park
 • Évszázados épületek, festői
  erdők, kaszálók, öreg
  templomok és haranglábak
 • Szalafő Pityerszer skanzen
 • Őriszentpéter, Velemér
 • Pihenés a Vadása-tónál
 
Kerékpártúra az Őrségben

Kerékpártúra az Őrségben 

Kerékpáros hétvége a legendás szépségű Őrség dimbes-dombos tájain. A szállásunk egy kényelmes szentgotthárdi szállodában lesz; innen indulunk szombat és vasárnap egy-egy kerékpártúrára. Szerencsénk van, mivel az Őrség keskeny útjai ideálisak a bringások számára, amellett, hogy a vidék legszebb részein vezetnek keresztül.
Az egymást váltó erdők és legelők látványa, a skanzen jellegű bájos falvak, az öreg templomok és haranglábak, a csend, a nyugalom, a természettel harmóniában élő emberek jelentik elsősorban az Őrség varázsát.
Időpontok:
2017. május 26 - 28. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
39.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • 2 éjszaka szállást háromcsillagos szállodában, kétágyas szobákban.
 • 2 reggelit a szállodában.
 • A kerékpárok és a kerékpáros sisakok bérleti díját.
 • A csomagszállítást és az autós kíséretet.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az utazást Szentgotthárdra.
 • A további étkezést.
 • A belépőket.
A részvételi költség egy összegben és jelentkezéskor fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 20-40 fő.
Ajánlott korhatár: 10-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 0 nap.
Saját kerékpár: ha ragaszkodaz a saját kerékpárodhoz, természetesen elindulhatsz a túrán azzal is, de a részvételi költség nem csökken számodra.
SZÉP Kártya: ezt az utazást – részben vagy egészben – kifizetheted SZÉP Kártyával is, a „Szálláshely” zseb terhére. Irodánk mindhárom kibocsájtó bank (K&H, OTP, MKB) SZÉP Kártyáját elfogadja. Amennyiben ezen a módon szeretnél fizetni, kérjük a Jelentkezési lap „Egyéb üzenet az irodának” rovatában jelezd ezt irodánk felé. Ezt követően munkatársaink felveszik Veled a kapcsolatot.
Túravezetők:
Norbi az egyik gazdája a kerékpáros, evezős és hótalpas túráinknak. Mindegy, hogy Hollandiában vezet biciklitúrát, Csehországban kajakozást vagy Ausztriában hótalpas túrát, utasaink maximálisan számíthatnak sok éves tapasztalatára. Emellett Norbi évről évre nagyon sok új utazást is tervez a Barakának.
Pisti 15 éve vezet vízitúrákat elsősorban idehaza. Kiváló ismerője a Dunának, a Tiszának, a Rábának, a Szigetköznek, az Ipolynak és még hosszan sorolhatnánk. A Baraka vízitúrás utasai kiváló túravezetőt ismerhetnek meg személyében. Hamarosan a kerékpártúráink vezetésében is egyre aktívabb szerepet vállal.
1. nap
Szentgotthárd (szállás: szálloda)
 • Találkozás: péntek este 18:00 és 20:00 óra között várjuk a résztvevőket Szentgotthárdon, az Őrség kapujában. A szállásunk két éjszakára egy háromcsillagos hotelben lesz, aminek a pontos címét indulás előtt adjuk meg a résztvevők számára. A szobák elfoglalása után részletesen megbeszéljük a következő két nap programját. 
2. nap
Szentgotthárd – Farkasfa – Szalafő – Őriszentpéter – Pankasz – Vadása-tó – Szentgotthárd
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Őrség: hazánk nyugati, dimbes-dombos tája az ország legtöbb természeti és építészeti szépséggel rendelkező vidékei közé tartozik. Az egymást váltó erdők és legelők látványa, a bájos falvak, a csend, a nyugalom, a természettel harmóniában élő emberek jelentik elsősorban az Őrség varázsát. Az alacsony forgalmú és szép panorámával rendelkező utak valamint a sok látnivaló miatt a vidék ideális helyszín a kerékpártúrázók számára.
 • Kerékpártúra: a reggeli után kiosztjuk a kerékpárokat és segítünk mindenkinek a bringák személyre szabott beállításában. Ismertetjük a mai túra útvonalát, majd neki is vágunk az első szakasznak. Amint magunk mögött hagyjuk Szentgotthárdot, rövid tekerés után meg is állunk az első állomásunkon, Farkasfán. Megnézzük a falu közepén épült, a tájegységre jellemző „kötényes” haranglábat, majd folytatjuk kerékpártúránkat. Csaknem fél óra alatt érjük el a következő állomásunkat, Szalafőt, az egyetlen őrségi települést, amelyik szinte teljes egészében szép régi házakból áll. Megismerkedhetünk itt az Őrség egyedülálló településszerkezetével, továbbá a Szalafő-Pityerszer Skanzennel, ahol meseszerű betekintést kaphatunk az Őrség múltjába. A pihenő után a tájegység központi részén fekvő Őriszentpéterre biciklizünk, ahol megnézzük az 1240 körül épült Szent Péter templomot. Ezt követően Nagyrákos érintésével Pankasz faluba bringázunk, ahol a Dunántúl legöregebb, tölgyfából készült haranglábát nézhetjük meg. Innen már csak 9 kilométer a Vadása-tó, a környéken élők kedvenc pihenőhelye, ahol a kis tavacska vizében akár meg is mártózhatunk. A pihenés után folytatjuk kerékpártúránkat, amelynek során a Rába folyó partján épült Hegyhátszentmártonon keresztül, a folyó mentén felfelé tekerve érkezünk vissza a szállásunkra, Szentgotthárdra. Táv: 76 km. (***) A nap hátralévő része a jól megérdemelt pihenésé.
3. nap
Szentgotthárd – Őriszentpéter – Magyarszombatfa – Velemér – Szentgyörgyvölgy – Kerkafalva –
Őriszentpéter (étkezés: reggeli)
 • Utazás: reggel elhagyjuk a szállodánkat és az autóinkkal Szentgotthárdról a mai kerékpártúránk helyszínére, Őriszentpéterre utazunk. A település az Őrségi Nemzeti Park központja, amely a vidék természeti, kultúrtörténeti és néprajzi értékeinek megóvására hivatott.
 • Kerékpártúra: Őriszentpéteren leparkoljuk az autóinkat, majd nyeregbe pattanunk és irány Magyarszombatfa. Az itteni fazekasság évszázados múltra tekint vissza, az iparművész családok generációról generációra adják tovább a megszerzett tudást és tapasztalatot. Felkeressük az itteni „fazekasházat”, egy 19. században épült, zsúpfedeles épületet, ahol megismerkedhetünk az itteni fazekassággal. A korhű épület udvarán egy égetőkemencét is láthatunk. Tovább folytatva túránkat, a néhány kilométerre fekvő Velemérre bringázunk, ahol egy újabb nevezetes látnivaló miatt szakítjuk meg a túrát. Az itteni erdő szélén áll ugyanis egy 13. századi román stílusú templom, amelyben Aquila János 1377 körül festett falfestményeit láthatjuk. Egy újabb rövid szakasz megtétele után érkezünk Szentgyörgyvölgyre, amely a legnyugatibb és legkésőbb épült magyar festett kazettás református templomáról híres. Innen tovább Magyarföld és Kerkáskápolna érintésével kerékpározunk Kerkafalvára, ahol rövid pihenőt tartunk. Ezt követően pedig már nincs más hátra, mint hogy Szattán és Nagyrákoson át Őriszentpéterre tekerjünk, oda, ahol az autóinkat hagytuk. Táv: 50 km. (***) Itt ér véget programunk, és innen utazhat haza minden résztvevő egyénileg.
 
 
A kerékpártúrák nehézsége
 • Az egyes napok túrái átlagos nehézségűek. A túra sikeres teljesítéséhez elegendő az átlagosan sportos erőnlét, de lényeges a kerékpáros tapasztalat. Olyanok jelentkezését várjuk, akik meg tudnak tenni egyben 20-30 kilométert, továbbá fel tudnak tekerni néhány lankás emelkedőn.
 • A kerékpártúrák szinte végig kis forgalmú közutakon vezetnek. A túrákat gyakran szakítják meg pihenők, amiket legtöbbször egybekötünk valamilyen látnivaló felkeresésével. Emiatt még a nagyobb távolságot sem érezhetjük hosszúnak, hiszen közben sok idő jut pihenésre. A túra átlagsebessége körülbelül 15-20 km/óra, ami azt jelenti, hogy ezt a tempót minden résztvevő hosszú ideig tudja tartani
 • Mindkét túranap útvonala körtúra, ezért nincs lehetőség egy-egy napi szakasz kihagyására, illetve visszafordulásra.
 • A kerékpártúrán való részvétel feltétele, hogy a résztvevők megfelelően urai legyenek a kerékpárnak, tisztában legyenek a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokkal, továbbá ne jelentsenek veszélyt magukra, társaikra, illetve az utakon közlekedőkre. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai...
  Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe