Már csak...
152
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Ballestas-szigetek
 • Nazca vonalak
 • Arequipa
 • Colca-kanyon
 • Titicaca-tó, Amantani-sziget
 • Cuzco
 • Urubamba-völgy
 • Inka ösvény gyalogtúra
 • Machu Picchu
 
Peru overland

Peru overland 

Expedíciós utazás a Nazca-vonalaktól
az Inka ösvényig
Háromhetes utazás a gyönyörű Peruban, amely az Andok lenyűgöző hegyláncaival, az indián, az inka és a spanyol gyarmati eredetű kultúrájával, sivatagi és esőerdei tájaival, szenzációs hangulatú városaival az egyik legvonzóbb ország a földkerekségen. Repülünk a Nazca-vonalak felett, hajózunk a Titicaca-tavon, végigjárjuk a legendás Inka-ösvényt és bejárjuk Machu Picchu ősi inka városát.
Egy speciális expedíciós teherautóval utazunk, amellyel könnyedén szeljük át az Andok többezer méteres hágóit.
Időpontok:
2017. szeptember 24 - október 14. Már csak néhány helyünk van! Jelentkezem!
Részvételi költség:
699.900 Ft + repülőjegy
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást expedíciós járművel, hajóval, csónakokkal és vonattal.
 • 9 éjszaka szállást szállodákban.
 • 7 éjszaka szállást hostelekben.
 • 1 éjszaka szállást indián családoknál az Amantani-szigeten.
 • 2 éjszaka szállást bérelt, kétszemélyes sátrakban az Inka-ösvényen.
 • 19 reggelit, 14 ebédet és 4 vacsorát.
 • Az Inka ösvény túraengedélyét.
 • Az Inka ösvényen a teherhordók, a hegyivezetők, a sátrak, a kemping-felszerelés és az étkezés költségeit.
 • A nemzeti parkok belépődíjait.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az italokat az ebédek és vacsorák során.
 • A további étkezést.
 • A belépők és fakultatív programok árát.
 • A borravalókat és személyes kiadásokat.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 250.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 449.900 Ft + a repülőjegyek és repülőtéri illetékek ára, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
 
Repülőjegy:
 • Budapest-Lima oda-vissza repülőjegy illetékkel együtt: 320.000 Ft-tól.
  Cuzco-Lima oda-vissza repülőjegy illetékkel együtt: 75.000 Ft.
A repülőjegyek árai a jelentkezés idejétől függnek.
A repülőtéri illetékek összege a jegykiállításig változhat. 
 
Az utazás részvételi költségéből adható törzsutaskedvezmény maximum 40.000 Ft.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 18-26 fő.
Ajánlott korhatár: 16-55 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 15 nap.
Repülési útvonal: Budapest-Amszterdam-Lima és Cuzco-Amszterdam-Budapest (KLM és Peruvian).

A JELENTKEZÉS IDEJE (KÉRJÜK FIGYELMESEN OLVASD EL!)

 • Az Inka-ösvényen a perui hatóságok korlátozzák a túrázók számát, ami azt jelenti, hogy egy-egy nap csak bizonyos számú turista tartózkodhat az ösvényen. Az engedélyek kiadása jelentkezési és fizetési sorrendben történik, az igénylők az egész világból tevődnek össze. Emiatt nagyon fontos, hogy időben jelentkezz és küldd el az utazás előlegét, ellenkező esetben könnyen megtörténhet, hogy nem jut számodra engedély az Inka-ösvényre. Az utazásra 4-6 hónappal az indulás előtt kell jelentkezni, ebben az esetben is csak irodánk visszaigazolását követően lehetsz biztos az engedély kiadásában. Tovább...
Az utazás szervezéséről:
Olvasd el, hogyan szervezzük ezt az utazást, hogyan foglaljuk le a szállásokat és mit kell tudni a közlekedési eszközök, a programok és az étkezések szervezéséről. Tovább...
Túravezető:
Főállású túravezető; mondhatnánk rá, hogy senior, ha nem néznénk az életkorát. Rengeteg európai túraútvonal és alpesi hegy van a kisujjában, de imád mesélni kulturális látnivalókról is. Manapság Európa felfedezetlen szigetein és magashegyei között keresi a kihívásokat.
1. nap
Budapest – Amszterdam – Lima (szállás: hostel, étkezés: a repülőn szokásos)
 • Repülés: a kora reggeli órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Amszterdamba, majd onnan átszállás után Peru felé folytatjuk a repülésünket. Az időeltolódásnak köszönhetően még ezen a napon meg is érkezünk Peru nyolcmilliós fővárosába, Limába. A repülőtéren beszállunk a ránk várakozó autóbuszba és a szállásunkra utazunk, amely a Mireflores városrészében található. Limában egy éjszakát töltünk.
2. nap
Lima – Paracas Nemzeti Park – Paracas – Ballestas-szigetek – Huacachina
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd)
 • Overland utazás: a reggeli után bepakolunk az expedíciós overland járművünkbe, amellyel három hét alatt körbeutazzuk Perut. Miután magunkhoz vettünk minden szükséges felszerelést, útnak is indulunk az overland utazásra.
 • Paracas Nemzeti Park: Limát magunk mögött hagyva mintegy 200 kilométert utazunk dél felé egészen a kicsiny Paracas halászfaluba, amely a hasonló nevű nemzeti park központja. Itt az overland járművünkről egy kishajóra szállunk át és a Csendes-óceán hullámain a Ballestas-szigetek felé indulunk. Egy fél órás, izgalmas út után érkezünk a szigetekhez, ahol többek között pingvinek és flamingók élnek, a parti sziklákon pedig oroszlánfókák sütkéreznek. Körülbelül egy órán keresztül járjuk hajóval a sziklás partvidéket, hogy alaposan megfigyelhessük az itt élő ritka madarakat. Érdemes kalapot vagy sapkát viselnünk, mert rengeteg madár repdes a levegőben és vigyáznunk kell, nehogy túl sok „szerencse“ érje a fejünket. A hajókirándulás után visszatérünk a szárazföldre, ahol közösen elkészítjük az első overland ebédünket, majd folytatjuk utazásunkat.
 • Huacachina oázis: délután érkezünk a fantasztikus természeti környezetben fekvő, gyönyörű üdülőfaluba, amit homokdűnék, pálmafák, egy szép tó és stílusos épületek varázsolnak valódi oázissá. Ezen a mesebeli helyen töltjük a mai éjszakát, egy egyszerű szállodában.
 • Homokfutóval a dűnék között: miután elfoglaltuk a szobáinkat, egy fakultatív program keretében kipróbálhatjuk, milyen egy buggyval, azaz homokfutóval száguldozni a homoksivatagban.
3. nap
Huacachina – Nazca (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
 • Nazca: a reggeli után elhagyjuk Huacachina oázisát és Nazca városába utazunk. A nap hátralévő részét itt töltjük, a szállásunk egy hotelben lesz.
 • Nazca vonalak: a nevezetes ábrák jellemzően a magasból rajzolódnak ki igazán, így fakultatív programként 4-5 fős kisrepülőgépekkel felváltva emelkedünk a magasba. A levegőből csodálhatjuk meg a Nazca vonalakat, amik készítésének az okát máig homály fedi. Az egyik legnagyobb titok, hogy hogyan kerültek a sokszor több kilométer nagyságú alakzatok a sivatag szikláiba, hiszen az ábrák hatalmas méretei miatt a felszínről lehetetlen egyszerre átlátni ezeket. A történészek szerint a nazcai kultúra az i.e. 200-tól egészen i.sz. 600-ig készítette a titokzatos ábrákat, amik – egy lehetséges magyarázat szerint – csillagászati naptárt alkottak. Magyarázat persze több is van, sok könyvben olvashatunk földönkívülieknek szóló üzenetekről is. A kisgépekben ülve mi is elmerenghetünk a rejtélyen, miközben átélhetjük a repülés igazi élményét.
4. nap
Nazca – Chauchilla – Puerto Inca (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd)
 • Chauchilla: Nazcát magunk mögött hagyva a Panamericana országúton utazunk tovább. Hamarosan Chauchilla pre-inka temetőjéhez érkezünk, amely a legrégebbi ilyen jellegű látnivaló Peruban. A temetőben néhány sír nyitott, így láthatóak az i.sz. 900-1300 közti időszakból való inka csontok, koponyák, múmiák, cserép- és ruhadarabok. A sivatagi szárazság az oka, amiért évszázadokon keresztül ennyire épen maradtak ezek a maradványok.
 • Puerto Inca: délután Puerto Inca romjaihoz utazunk, amely az inkák idejében Cuzco tengeri kikötőjeként működött. Kis szerencsével megkövesedett kagylókat vagy akár krokodilfogakat is találhatunk a homokban. Délután rövid túrára indulunk a Csendes-óceán sziklaszirtekkel és romantikus öblökkel szabdalt partján, azokon az ösvényeken, amiken hajdanán az inkák is közlekedtek. Elsétálunk a régi kikötőben álló inka település romjaihoz, megnézzük az egykori házak, éléskamrák maradványait és az „Inka székére” felkapaszkodva csodáljuk meg a lenyűgöző tájat. (*) Az éjszakát az óceánpart egyik hangulatos öblében található bungalókban töltjük.
5. nap
Puerto Inca – Arequipa (szállás: hostel, étkezés: reggeli, ebéd)
 • Utazás: ennek a napnak a nagyobbik része utazással telik Peru egyik legizgalmasabb és legvadabb vidékén. A hófödte vulkánok, termálforrások és magasan fekvő sivatagok vidékén járunk, amely egyedülálló, abszolút különleges és teljesen egyedi tája a Földnek.
 • Arequipa: kora este érkezünk Arequipába, amely 700.000 lakosával Peru második legnagyobb városa, és az ország legszebb fekvésű települése. A város egy gyönyörű völgyben fekszik, közvetlenül mellette pedig Peru legszebb vulkánjai emelkednek: El Misti (5822 m), Chachani (6075 m), Pichu-Pichu (5669 m). Mind közül az El Misti a legszebb, tökéletes kúp és hófödte vulkáni formájával. A szállásunk egy vendégszerető család kellemes hostelében lesz, ahol egymás után két éjszakát töltünk.
6. nap
Arequipa (szállás: hostel, étkezés: reggeli)
 • Arequipa: egész napos városnézésre indulunk a 2325 m magasan épült városban, amely a Nyugati-Andok magashegyi, kősivatagos tájain fekszik. Arequipát sokan „Fehér Városnak“ is hívják, mert a legtöbb háza azokból a világos vulkáni kövekből épült, amik a várost övező tűzhányók lábainál korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre. A gyönyörű Arequipa óvárosa természetesen szerepel az UNESCO Világörökségek listáján is. Rengeteg a látnivaló, az épületek, templomok többsége még a spanyol gyarmati időkből származik. A közös városnézésünket az elegáns Plaza de Armas téren kezdjük. Pálmafák, kertek, szökőkutak, hangulatos éttermek, érdekes ajándéküzletek és a város híres katedrálisa – csak néhány Arequipa főterének látnivalóiból. Mindenképpen érdemes felkeresnünk a Santa Catalina kolostort, amely elnyerte a „Peru legszebb gyarmati épülete“ díjat. 1995 szeptemberében 6380 m magasan találtak rá Juanitára, az „inka hercegnőre“, aki akkor már 500 éve jégbe fagyva várta kiszabadítóit. Az akkoriban óriási tudományos szenzációt keltő, a fagy miatt kitűnő állapotban fennmaradt és mumifikálódott emberi maradványt a Santuarios Andinos múzeumban láthatjuk. Nem szabad elfeledkeznünk Arequipa piacáról, számtalan templomáról és gyarmati épületeiről sem, amelyek mind hozzájárulnak a város egyedi és összetéveszthetetlen arcához.
7. nap
Arequipa – Salinas Nemzeti Park – Colca-kanyon – Chivay (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd)
 • Utazás: reggel elhagyjuk Arequipát és a Salinas Nemzeti Parkon keresztül a Colca-kanyonhoz utazunk. A napunk jelentős része utazással telik, amit azonban útközben több helyen megszakítunk. Elhaladunk a 6075 m magas Chanchani vulkán mellett, alpakák, lámák és vikunyák legelésző csapatai között utazunk, majd az expedíciós járművünkkel felkapaszkodunk a 4800 m magas Vizcachani kilátópontba, ahonnan egyszerre 6 csodás tűzhányót pillanthatunk meg. Gyönyörű tájakon folytatjuk utazásunkat az egyes helyeken 3500 m mély Colca-kanyon vidékén, ahol utunk talán legszebb panorámája vár ránk. Pre-inka teraszok óriási amfiteátriumai, hegyoldalban legelésző állatok, és Dél-Amerika legaktívabb vulkánja, a füstölgő Sabayncay látványa kíséri utazásunkat. Természetesen útközben több kilátópontból is megcsodálhatjuk a gigantikus kanyont, és remek kézműves termékeket vásárolhatunk a helyiektől.
 • Cruz de Condor kilátópont: egy rövid túrára indulunk a Colca-kanyon szélén futó ösvényen, ahonnan jól láthatjuk a vidék jellegzetes kondorkeselyűit, amint a felszálló légáramlatokat kihasználva emelkednek a magasba. Az ösvényünkről egyaránt láthatjuk az 1200 méterrel alattunk hömpölygő folyót és a 3200 m magas Mismi vulkánt is. Célunk a Cruz de Condor kilátópont, ahol leírhatatlan kilátás tárul elénk. Táv: 3 km, szint: fel 50 m, le 50 m. (*)
 • La Cerela hőforrás: a kirándulás után utazunk a La Cerela hőforráshoz, amelynek vizében akár meg is mártózhatunk.
 • Chivay: a kisváros a Colca-kanyon központja, a mai szállásunk helyszíne. Egy egyszerű szállodában egy éjszakát töltünk.
8. nap
Chivay – Sillustani tornyok – Puno (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd)
 • Utazás: ezen a napon is folytatjuk overland utazásunkat. A mai célunk nem kevesebb, mint hogy átkeljünk az Andok 5-6000 méteres hegyláncain. Gyönyörű tavak mellett utazunk a végeláthatatlan andesi felföldön, miközben kitűnően megfigyelhetjük a vidék állatvilágát. Az ebédünket az egyik legszebb lagúna partján fogyasztjuk el, majd rövid sétára indulunk, aminek során kis szerencsével egészen közelről láthatunk flamingókat.
 • Sillustani tornyok: délután az Umayu-tóhoz utazunk, hogy megnézzük a 15. századból származó Sillustani tornyokat, amik az inkák temetkezési rituáléiban játszottak szerepet.
 • Puno: az esti órákban érkezünk az Andok keleti lábánál meghúzódó Puno városába, amely a híres Titicaca-tó partján fekszik. A szállásunk egy egyszerű szállodában lesz, ahol egy éjszakát töltünk.
9. nap
Puno – Titicaca-tó – Uros sziget – Amantani sziget (szállás: családoknál, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
 • Titicaca-tó: Dél-Amerika egyik leghíresebb és legegyedülállóbb vidékén fekszik a hatalmas Titicaca-tó, amit a 8000 négyzetkilométeres felszíne miatt akár beltengernek is nevezhetnénk. A tó nagyon magasan, 3856 méterrel a tengerszint felett található, ezzel a világ legmagasabban fekvő hajózható tava. A tájkép lélegzetelállító: a háttérben havas hegyvonulatok, előtérben a tó misztikus és nyugodt víztükre.
 • Uros- és Amantani-szigetek: a Titicaca-tó partján és a szigetein a Peru legősibb népeihez tartozó kecsua és aymara indiánok élnek. Ezek a népcsoportok az inkákat ezer évvel megelőzve telepedtek le ezen a fenséges tájon. Az utazásunk egyik legnagyobb kalandja kezdődik ma reggel, amikor Puno kikötőjében hajóra szállunk, hogy felkeressük a Titicaca-tó híres úszó szigeteit. Az uros indiánok által nádból épített szigetek mesterségesek, és az itt élők otthonaként szolgálnak. Felkeressük az Uros-szigeteken élő indiánokat és különös falvait, majd továbbhajózunk az Amantani-szigetre. Ez a sziget sokkal kevésbé látogatott, mint az Uros-szigetek, épp ezért autentikusabban maradtak fent az ősi szokások. A csoportunk tagjai több indián család vendégszeretetét élvezik majd, akik csak spanyolul vagy a saját indián nyelvükön beszélnek. Délután közösen elsétálunk a sziget egyik magasabb pontján található Hold templomhoz, hogy innen csodáljuk meg a Titicaca-tó vizén tükröződő naplementét. Táv: 3 km, szint fel: 200 m, le: 200 m (**). Az éjszakát indián családok otthonaiban, egyszerű körülmények között töltjük. 
10. nap
Amantani-sziget – Taquile-sziget – Puno (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd)
 • Taquile-sziget: délelőtt elhagyjuk az Amantani-szigetet és áthajózunk a Taquile-szigetre, ahol az indiánok egy egészen más népcsoportja él. Teszünk egy nagy sétát a szigeten (*), majd visszahajózunk Puno városába.
 • Puno: a délutánt szabadprogram keretében töltjük. Érdemes felkeresni az 1757-ben épült barokk katedrálist, majd sétálni egyet a forgalmas és nyüzsgő belvárosban. Az üzletekben alpakák és lámák szőréből készült, kitűnő minőségű ruhákat és más ajándéktárgyakat vásárolhatunk. Puno egyik egyszerű szállodájában egy éjszakát töltünk. 
11. nap
Puno – Cuzco (szállás: hostel, étkezés: reggeli, ebéd)
 • Utazás: reggel elhagyjuk Puno városát és észak felé, az Andok zöldellő folyómedrei, havas hegycsúcsai és mély völgyei felé utazunk. A járművünkkel átkelünk egy 4320 méter magas hágón, majd a délutáni órákban megérkezünk Cuzcóba.
 • Cuzco: az Inka Birodalom egykori fővárosa a híres Szent-völgy, az Inka-ösvény és Machu Picchu bejáratában fekszik. Rengeteg látnivaló vár itt ránk, és ezen az estén már meg is kezdhetjük ismerkedésünket az elragadó várossal. Az érkezésünk után elfoglaljuk a szállásunkat egy hostelben, ahol egymás után két éjszakát töltünk.
12. nap
Cuzco (szállás: hostel, étkezés: reggeli)
 • Cuzco: az egész napunkat Peru legnépszerűbb városában, a 3326 m magasan fekvő, háromszázezres Cuzcóban töltjük. Az inkák által 1100-ban alapított város nevének jelentése: a világ köldöke. Az UNESCO Világörökségek között is szereplő óvárosban az inka emlékek helyett sokkal inkább a spanyol gyarmati időket idéző, gyönyörű koloniális épületek találhatóak. A közös városnézésünket a Plaza de Armas főtéren kezdjük, ahol az első látnivalónk Cuzco híres katedrálisa. Felkeressük a Naptemplomot és az Inka Múzeumot, majd a napunk hátralévő részében szabadprogram keretében érdemes ismerkedni tovább a várossal. Körben a főtéren valamint a környező kis utcákban rengeteg szép épületet láthatunk, amik földszintjén főleg kecsua indián népviseletet árusító üzletek találhatóak. Cuzcóban nagyon sok hangulatos és igényes bár és étterem található, amiket mindenképpen érdemes kipróbálnunk a nap folyamán.
13. nap
Cuzco – Urubamba-völgy – Pisac (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd)
 • Cuzco inka emlékei: reggel elhagyjuk Cuzcót és a híres Urubamba-völgy felé indulunk, amely a túrázók álmát jelentő Inka-ösvény kiindulópontja. A napunk legnagyobb részében azonban még Cuzco környékének inka emlékeit járjuk végig. Az első állomásunk a Cuzco közelében fekvő Saqusawaman épületkomplexumának romjai. Ezután megnézzünk a Quenco áldozati helyet, majd a Puka Pukara, azaz a Vörös Erőd következik, ahonnan remek kilátás nyílik a környékre. Rövid utazást követően hegyi falvakon és eukaliptusz erdőkön keresztül érkezünk az Urumabba-völgy bejáratához.
 • Pisac: a városka főterén felkeressük a környék egyik legnagyobb kézműves piacát, ahol megebédelünk, majd délután körbejárjuk a közeli hegyeken található inka kori emlékeket. (*) Az éjszakát Pisac egyik szállodájában töltjük. 
14. nap
Pisac – Moray – Maras – Ollantaytambo (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd)
 • Urubamba-völgy: ezen a napon is folytatjuk az Urubamba-völggyel való ismerkedésünket, ami Szent-völgy néven is ismert. A vidék természeti képe hihetetlenül változatos: hófödte hegycsúcsok, kopár hegyek, földművelés alá fogott teraszok, színes cseréptetős indián falvak, a vad Urubamba folyó; mindez pedig egy semmihez sem fogható magasztos hangulattal párosul. Ezen a napon is sok érdekes látnivalót keresünk fel. Ezek közül az első Moray különleges, kör alakú teraszai, amiket az inkák mezőgazdasági laboratóriumként használtak. Ezután Maras többszáz sólepárló medencéjéhez kirándulunk. (*)
 • Ollantaytambo: délután egy érdekes inka lépcsős erődöt nézünk meg, ahol szinte időutazásban lehet részünk. Sétálunk egyet Ollantaytambo régi épüleinek maradványai között, amely többek közt arról nevezetes, hogy az itteni harcok folyamán a gyarmatosító spanyolokon az inkák kerekedtek felül. A mai szállásunk a kicsiny település egyik egyszerű szállodájában lesz.
 
15. nap
Ollantaytambo – Chilka (2600 m) – Inka-ösvény – Llulluchapampa (3968 m)
(szállás: sátor, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
 • Inka-ösvény: ezen a reggelen megkezdjük a gyalogtúránkat Dél-Amerika legismertebb és legnépszerűbb gyalogtúra útvonalán, az Inka-ösvényen. Az útvonal hófödte hegycsúcsok, buja köderdők és misztikus inka romok között vezet, a túra végén pedig Machu Picchu ősi városa fogadja a túrázókat. Az Inka-ösvény végigjárása a legméltóbb módja annak, hogy eljussunk az inkák titokzatos városába, amely egy elveszett világ jelképe mindenki számára. Az Inka-ösvény a gyalogtúrázók igazi mekkája.
 • Gyalogtúra: a mai túra Chilka települése után, 2600 m magasan kezdődik. A Rio Cusichaca folyó mellett túrázunk lassan emelkedve, miközben az 5750 méteres Veronika csúcs látványában gyönyörködhetünk. A túra első napja kitűnő bevezetés és ráhangolódás az Inka-ösvényre, hiszen már ekkor több inka rom mellett is elhaladunk. Ezen a napon szinte végig felfelé túrázunk, de szerencsére az egész nap rendelkezésünkre áll, hogy legyőzzük az előttünk álló emelkedőket. Késő délután érkezünk meg a Llulluchapampa nevű táborba, amely 3968 m magasan fekszik. Táv: 14 km, szint: fel 1370 m, menetidő: 8-9 óra. (∗∗∗∗) Az éjszakát sátrakban töltjük, amiket a teherhordóink már előre felállítottak. A vacsoránkat  kecsua indián szakácsunk készíti.
16. nap
Inka-ösvény: Llulluchapampa (3968 m) – Warmiwanusqa-hágó (4198 m) – Runku Raqay (3998 m)
Phuyupatamarca (3700 m) (szállás: sátor, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
 • Gyalogtúra: a reggeli után elhagyjuk a 3968 m magasan fekvő táborunkat és folytatjuk az Inka-ösvényen tett gyalogtúránkat. Délelőtt érkezünk a legnagyobb erőpróbához, a 4198 m magas Warmiwanusqa-hágóhoz, ami tekintélyes magasságú ugyan, de gyakorlott túrázóknak nem jelenthet gondot. A fáradozásainkért a fantasztikus táj bizonyosan mindenkit kárpótol. A hágóról körülbelül egy óra alatt ereszkedünk le 3600 méterre, a Rio Pacamayo azaz a Napfelkelte folyó völgyébe. Innen megint felfelé visz az ösvényünk, és hamarosan Runku Raqay inka romjaihoz érkezünk. Ezután két kis tó mellett elhaladva érjük el mai túránk második hágóját, a 3998 méteres Runku Raqayt. Tiszta idő esetén, jól láthatjuk innen a hófödte Cordillera Vilcabamba vonulatait, és megpillanthatjuk a 6246 méteres Pumasillo csúcsot is. A hágó túloldalán a látványos Sayaq Marka, azaz az „Elérhetetlen város“ romjaihoz érkezünk. Ezt követően az inkák által kitűnően kikövezett ösvényen továbbhaladva gyönyörködhetünk a köderdők buja rengetegében. Táv: 18 km, szint: fel 600 m, le 900 m, menetidő: 8 óra. (∗∗∗∗)
 • Phuyupatamarca: a szállásunk a mai túranap harmadik hágóján vár minket, fantasztikus természeti környezetben, 3700 méteres magasságban. Lenyűgöző körpanorámában gyönyörködhetünk; a színes sátortáborunknak a 6272 méteres Salkantay és az 5700 méteres Umantay csúcsok adnak lenyűgöző hátteret. A táborhely alatt megbújó egykori település romjai pedig csak még misztikusabbá varázsolják a tájat.
17. nap
Inka-ösvény: Phuyupatamarca (3700 m) – Winay Wayna (2500 m) – Nap-kapu (2750 m)
Machu Picchu (2460 m)Aguas Callientes (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd)
 • Gyalogtúra: a Phuyupatamarca festői környezetben fekvő táborhelyet hátrahagyva egy meredek, lépcsős útvonalon indulunk lefelé. Több mint ezer métert ereszkedünk, egészen Winay Wayna 2500 m magasan fekvő inka városáig. Az egészen egyedülálló építészeti remekmű hátterében feltűnik a San Francisco hegy 5250 méteres, havas csúcsa is. Ezen a csodás helyen tartjuk az ebédszünetünket. A pihenő után már csak egy rövid séta választ el minket a Nap kaputól, ahonnan megpillanthatjuk Machu Picchut, az inkák szent városát. Táv: 13 km, szint: fel 250 m, le 1500 m, menetidő: 5-6 óra (∗∗∗∗)
 • Machu Picchu: a világ egyik legszebb és leghíresebb panorámája fogad itt minket. Előttünk fekszik az elveszett város, Peru, sőt egész Dél-Amerika leghíresebb archeológiai lelőhelye, a világ egyik legismertebb látnivalója, mindenfajta egzotikus utazás jelképe. Megpihenünk egy kilátópontban, majd a romváros alapos megismerését másnapra hagyva buszra szállunk.
 • Aguas Callientes: egy hegyi szerpentinúton leereszkedve közelítjük meg az Urubamba folyó völgyében épült városkát, ami szinte teljes egészében a Machu Picchura igyekvő utazók kiszolgálására szolgál. Ennek megfelelően rengeteg jó éttermet és érdekes üzletet találunk az utcákon. Egy hotelben foglaljuk el a szállásunkat, ahol egymás után két éjszakát töltünk. A nap hátralévő része a pihenésé.
18. nap
Aguas Callientes – Machu Picchu – Cuzco (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Machu Picchu: igen korai órában, még napfelkelte előtt szállunk buszra, majd Aguas Calientes kisvárosából egy turistákat szállító menetrendszerinti busszal Machu Picchuhoz utazunk. Így a napfelkelte idején a legszebb panorámát adó kilátópontból csodálhatjuk meg az inka város látképét. A települést ismeretlen céllal építették az inkák erre a gyönyörű, ám igen nehezen megközelíthető helyre. Egyes elméletek szerint az inkák kiválasztottjai, papok vagy más, nagy tiszteletben álló emberek éltek itt. Az, hogy ma ilyen jó állapotban csodálhatjuk meg Machu Picchut, főleg annak köszönhető, hogy a spanyol gyarmatosítók a dzsungelben nem találtak rá, és emiatt nem tudták lerombolni. Délelőtt egy körülbelül kétórás vezetett sétát teszünk a romok között, majd szabadprogram keretében ismerkedhetünk tovább Machu Picchu gyönyörű városával. Végigjárhatjuk a kilátópontokat, sétálhatunk a korabeli utcákon és épületek között. (*) Kora délután autóbusszal visszatérünk a völgy mélyén fekvő Aguas Calientesbe.
 • Utazás: megebédelhetünk Aguas Calientes valamelyik éttermében, majd a felszerelésünkkel együtt vonatra szállunk és az Urubamba-völgyében futó híres vasútvonalon hagyjuk el Machu Pichu vidékét. Gyönyörű trópusi erdővel borított hegyoldalak között kanyarog velünk a vonat egészen Ollantaytambo kisvárosáig, ahol átszállunk egy kisbuszra. Közúton utazunk tovább egészen Cuzco városáig, ahová este érkezünk meg.
 • Cuzco: a már jól ismert hotelben foglaljuk el a szállásunkat, ahol egymás után két éjszakát töltünk.
19. nap
Cuzco (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Cuzco: az egész napunkat szabadprogram keretében, Cuzco városában töltjük. Kipihenhetjük a háromnapos Inka-ösvény túra fáradalmait és kedvünkre barangolhatunk a világ egyik leghangulatosabb városában. A főtér környékén rengeteg érdekes látnivalót, üzletet és éttermet találunk. Az éjszakát szállodában töltjük.
20. nap
Cuzco – Lima – utazás Európa felé (éjszaka a repülőn, étkezés: reggeli és a repülőn szokásos)
 • Cuzco: a napunk első felét még szabadprogram keretében Cuzcóban töltjük, majd a város repülőterére utazunk.
 • Repülés: Cuzcóból egy belföldi járattal Limába repülünk, majd átszállás után Amszterdam felé folytatjuk utazásunkat. Az éjszakát a repülőn töltjük.
21. nap
Amszterdam – Budapest (étkezés: a repülőn szokásos)
 • Repülés: amszterdami átszállás után repülünk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre, ahová késő este érkezünk.
 
 
 
A gyalogtúrák nehézsége
 • A három napos Inka-ösvény túra végigjárása sportos erőnlétet és túrázási tapasztalatot igényel. Egy-egy napi túra még nem volna túlságosan nehéz, de a sorozatterhelés miatt az egymás utáni túranapokat nehezebbnek érezhetjük, mintha csak egy-egy nap túráznánk. Ennek ellenére az Inka-Ösvény végigjárása nem kíván kimagasló erőnlétet. Aki rendszeresen túrázik és/vagy sportol, bátran vállalkozhat a túrára.
 • Lényeges információ, hogy a túra során nincs visszafordulási lehetőség, mivel a kiindulási pontunk nem egyezik meg az érkezési ponttal.
 • A távolságok és a szintemelkedések mellett a nagy tengerszint feletti magasság okozhat nehézséget. 3000 m felett a ritkább levegő miatt érezhetően csökken a fizikai teljesítőképességünk. 3500 m felett már jelentkezhetnek az enyhe hegyibetegség tünetei, elsősorban a fejfájás. A nagy magasságban való túrázást azonban nagyban megkönnyíti a megfelelő akklimatizáció; ezért töltünk el viszonylag több időt a Titicaca-tó vidékén és Cuzcóban. Mire az utazásunk során az Inka-ösvényhez érkezünk, jó eséllyel már mindenki megfelelően alkalmazkodott a nagy magassághoz.
 • Az ösvények végig jól járhatóak, főleg sziklásak és porosak, több helyen lépcsős szakaszokat is tartalmzanak, és egyes szakaszok meredekek lehetnek. Technikailag nehezebb szakaszokra sehol nem kell számítani. A gyalogtúra teljesítéséhez nincs szükség semmilyen speciális felszerelésre.
 • Az Inka-ösvény gyalogtúrát teljes egészében helyi partnerünk szervezi kecsua indiánok bevonásával. A teherhordók a sátrakon, az élelmiszeren és a konyhai felszerelésen kívül a mi csomagjainkat is magukkal viszik egyik táborhelyről a másikra. Minden résztvevő maximum 8 kg felszerelést adhat át a teherhordóknak, amiben a hálózsáknak és a váltás ruhának kell lennie. Nekünk a gyalogtúrán csak egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne a személyes tárgyainkkal, a tartalék ruhával, a fényképezőgéppel és az ivóvízzel.
 • A gyalogtúrán használatos sátrakat és matracokat, az étkezősátrat, az edényeket, a kempingszékeket és asztalokat, valamint az élelmiszert mind a helyszínen kapjuk.
 • A gyalogtúrán az ébresztőt általában napfelkelte idején kapjuk, majd nem sokkal utána megreggelizünk. A teherhordóink összepakolják a sátrakat és elindulnak a következő szállásunk felé; mi követjük őket. A délelőtt túrázással telik, majd dél körül odaérünk a teherhordóink azon csapatához, akik az ebédet készítik számunkra. Megebédelünk, majd délután ismét túrázás vár ránk. Vacsora előtt érkezünk a táborhelyünkre, ahol már várnak minket az előre felállított sátrak.
 • A gyalogtúra során elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció, a szédülésmentesség és a lépésbiztonság. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai...
  Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.

 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe