Már csak...
128
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • 4 túra 6 nap alatt
 • Gavernie-cirkuszvölgy
 • Pireneusok főgerinc
 • Roland-hágó (2807 m)
 • Ordasa Nemzeti Park
 • Az Ordesa vízesései
 • Alpesi menedékházak
 • Torla középkori városa
 • Bucharo-hágó (2270 m)
 

 

A hat napos utazásunk a Pireneusok központi régiójában vezet. A Franciaország és Spanyolország határvidékén húzódó hegység egyik leggyönyörűbb túraútvonalát járjuk be menedékháztól menedékházig.
A híres Gavernie-cirkuszvölgyből indulunk, átkelünk a legendás Roland-hágón, végiggyaloglunk a szédítő méretekkel rendelkező Ordesa-kanyonon Torla középkori kisvárosába. Majd egy lenyűgöző völgyön és egy újabb hágón visszatérünk a kiindulási pontunkba. Az ösvények végig jól járhatóak, a panoráma mindvégig káprázatos.
Időpontok:
2017. augusztus 31 - szeptember 05. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
149.900 Ft + repülőjegy
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal.
 • 4 éjszaka szállást menedékházakban
 • 1 éjszaka szállást bungalókban, Torla közelében.
 • 4 reggelit és 4 vacsorát.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az italokat a vacsorák során.
 • A további étkezést.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 80.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 69.900 Ft + a repülőjegy és repülőtéri illeték ára, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.

Repülőjegy és repülőtéri illeték:
 • Budapest-Pau oda-vissza repülőjegy illetékkel együtt: 120.000 Ft-tól.
A repülőjegy ára a jelentkezés idejétől függ.
A repülőtéri illeték összege a jegykiállításig változhat.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 14-24 fő.
Ajánlott korhatár: 16-55 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 4 nap.
Repülési útvonal: Budapest-Párizs-Pau és vissza (Air France).
Túravezetők:
Attila tapasztalt sziklamászó, aki tanfolyamokon oktatja a lelkes mászó ifjúságot. Szinte minden hétvégéjét az ausztriai sziklafalakon tölti. A Baraka utasai főleg via ferrátákon, hótalpas túrákon illetve Korzika vad hegyein találkozhatnak vele, ahol nagy biztonsággal vezeti útjainkat.
Főállású túravezető; mondhatnánk rá, hogy senior, ha nem néznénk az életkorát. Rengeteg európai túraútvonal és alpesi hegy van a kisujjában, de imád mesélni kulturális látnivalókról is. Manapság Európa felfedezetlen szigetein és magashegyei között keresi a kihívásokat.
1. nap
Budapest – Párizs – Pau – Gavarnie
(szállás: menedékház; étkezés: vacsora)
 • Repülés: a kora reggeli órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről menetrendszerinti járattal Párizsba. Néhány órás várakozás után repülünk tovább a Pireneusok északi lábánál fekvő Pau városába.
 • Utazás: a repülőtéren beszállunk a ránk várakozó kisbuszba és Európa egyik legszebb és legvadregényesebb magashegysége felé indulunk.
 • Pireneusok: a Franciaország és Spanyolország határán fekvő hegység jellege alapvetően tér el a sokak által ismert Alpoktól. Amíg az Alpokban rengeteg út, felvonó, sípálya, hotel és üdülőfalu szolgálja a turisták kényelmét, addig a Pireneusok kiépítettsége elenyésző. A hegységet alig szeli át néhány hágó, a közlekedés mind a mai napig nehézkes, nagyon kevés a menedékházak száma, felvonókat pedig szinte alig találni. Azonban ez adja a Pireneusok vadregényességét, háborítatlanságát és szépségét. Sokan Európa leggyönyörűbb magashegységének tartják a Pireneusokat, és mi ennek a vidéknek járjuk be a központi részét, a legmagasabb hágókat és egyben a legizgalmasabb túraútvonalat.
 • Gavarnie: az 1360 m magasan, a Központi-Pireneusok francia oldalán fekvő település, a Pireneusok Nemzeti Park egyik túraközpontja. Egy olyan U alakú völgykatlan végében fekszik, amely 800 m széles, a legmagasabb pontja pedig csaknem 3000 méteres. Itt található Európa legmagasabb vízesése, amely nem kevesebb, mint 423 m magas. Délután érkezünk a szállásunkra, majd a nap hátralévő részét pihenéssel vagy a környék felfedezésével tölthetjük.
2. nap
Gavarnie (1360 m) – Sarradets menedékház (2587 m)
(szállás: menedékház; étkezés: reggeli és vacsora)
 • Gyalogtúra a Gavarnie-cirkuszvölgyből a Sarradets menedékházig: ezen a reggelen indulunk a 4 napos, végig csodálatos látvánnyal kecsegtető, magashegyi gyalogtúránkra. A hátizsákunkban a teljes felszerelésünket (hálózsák, ruházat, némi élelem) magunkkal visszük, miközben minden éjszakát más-más menedékházban töltünk. Az első túranap magunk mögött hagyjuk Gavarnie települését és rögtön egy meredek emelkedővel találjuk magunkat szembe. A fantasztikus Gavarnie-völgy jobb oldalán, egy szerpentinen túrázunk egyre feljebb, miközben fokozatosan elérjük az erdőhatárt. A kibontakozó panoráma először nyújt igazi betekintést a Pireneusok grandiózus méreteibe. Folytatva túránkat egyre feljebb jutunk a sziklás terepen és elhaladunk a kicsiny Taillon-gleccser mellett. Hamarosan a Col des Sarradets hágóba (2589 m) érkezünk, ahonnan már látni a mai szállásunkat, a Sarradets menedékházat (2587 m). Táv: 8 km, szint: fel 1250 m, menetidő: 5-6 óra. (****)
 • Sarradets menedékház: a Francia Alpin Klub kezelésében lévő ház egy kitett sziklateraszra épült és csodálatos kilátással bír. Szinte madártávlatból láthatjuk a Gavarnie-völgyet, amelynek többszáz méteres sziklafalai nyáron is sokszor havas csúcsokban végződnek. 
3. nap
Sarradets menedékház (2587 m) – Roland-hágó (2807 m)
Torla (1033 m) (szállás: bungalók; étkezés: reggeli)
 • Gyalogtúra a Sarradets menedékháztól a Góriz menedékházig: az utazásunk legszebb és legizgalmasabb szakasza következik ezen a napon. Korán hagyjuk el a 2587 m magasan épült Sarradets menedékházat és egy meredek ösvényen vágunk neki a Pireneusok főgerincének. Hamarosan a legendás, 2807 méteres Roland-hágóba érkezünk, amely távolról egy kicsiny repedésnek látszik, közelről azonban egy óriási hasadék, egyfajta „ablak” a Pireneusok főgerincében. Átkelünk a hágón, amely egyben Franciaország és Spanyolország határa, és immár a spanyol oldalon folytatjuk a túrát. Igazi magashegyi környezetben haladunk hosszasan; útközben némi szerencsével mormotákat, zergéket és keselyűket láthatunk. A panorámát a fokozatosan kibontakozó, 3355 m magas Monte Perdido csúcs határozza meg. Ebédidőre érkezünk a 2160 m magasan található Góriz menedékházhoz, ahol megpihenünk.
 • Gyalogtúra az Ordesa-völgyben: a túránk következő szakasza az Ordesa Nemzeti Parkban folytatódik. Elhagyjuk a Góriz menedékházat és hamarosan egy lefelé vezető, kitett és láncokkal biztosított szakasz következik. Ezen a rövid ereszkedésen túljutva érkezünk az Ordesa-völgybe, amelynél nagyobb és szebb kanyont aligha találunk Európában. Az itteni UNESCO Bioszféra Rezervátum számos ritka növény- és állatfajnak ad otthont, amellett, hogy a lenyűgöző panoráma miatt a turisták kedvence is. Elhaladunk a látványos Lófarok-vízesés mellett, majd egy kellemes, lejtős ösvényen túrázunk tovább. Útközben további vízesések esnek utunkba, míg végül a nemzeti park kijáratához érkezünk. Táv: 22 km, szint: fel 350 m, le 1440 m, menetidő: 10-11 óra. (****) A mai túra után menetrendszerinti buszra szállunk és Torla mellett fekvő szállásunkra utazunk. Ezt az éjszakát egy kemping 4 fős bungalóiban töltjük.
4. nap
Torla (1033 m) – San Nicolas de Bujaruelo menedékház (1338 m)
(szállás: menedékház; étkezés: vacsora)
 • Torla: délelőtt pihenésképp megismerkedünk Torla kisvárosával, ahová a szállásunkról fél órás sétával jutunk el. A Pireneusok déli lábánál, 1033 m magasan fekvő Torla az Ordesa Nemzeti Park központja. Maga a település és a fekvése is lenyűgöző. A középkori óváros épületei mind kőből épültek és az autómentes utcák több pontjáról is páratlan kilátás nyílik a környező hegyvidékre.
 • Gyalogtúra a San Nicolas de Bujaruelo menedékházig: a városnézés után visszasétálunk a szállásunkra, felvesszük a hátizsákjainkat és útnak indulunk a Bujaruelo-völgy felé. Az első szakaszt aszfaltúton tesszük meg, majd a Rio Ara folyó mentén, könnyű turistaúton gyaloglunk. Gyönyörű erdős vidéken haladunk, miközben számos helyről jól láthatjuk az Ordesa Nemzeti Park sziklafalait. A híres GR-11 túraútvonalat követjük, egészen az 1338 m magasan található San Nicolas de Bujaruelo menedékházig, amely egy gyönyörű völgyben, egy középkori kőhíd mellett épült. Táv: 11 km, szint: fel 305 m, menetidő: 4-5 óra. (***) Az éjszakát ebben a menedékházban töltjük.
5. nap
San Nicolas de Bujaruelo menedékház (1338 m)
Port de Bucharo (2270 m) – Gavarnie (1360 m)
(szállás: menedékház; étkezés: reggeli és vacsora)
 • Gyalogtúra a San Nicolas de Bujaruelo menedékháztól a Gavarnie-völgybe: a gyalogtúránk utolsó szakasza következik ezen a napon. Elhagyjuk a San Nicolas de Bujaruelo menedékházat és ismét a Pireneusok főgerincét célozzuk meg. Meredek emelkedő áll előttünk, amely egyenesen a 2270 m magas Bucharo-hágóba vezet minket. Elhagyjuk a fenyőerdőt és sziklás terepen, igazi magashegyi környezetben túrázunk. Hamarosan ismét a spanyol-francia határon állunk, a Pireneusok leghíresebb hágójában. Évszázadokon keresztül ez a hágó volt az egyetlen átjáró a hegység északi és déli része között. Annak idején Napóleon útépítéssel próbálkozott itt, de meghiúsult a terve. Rövid pihenés után a francia oldalon folytatjuk a túrát, és fokozatosan ereszkedve nemsokára rátérünk arra a panorámaútra, amelyen három nappal korábban kapaszkodtunk felfelé. A délutáni órákban érkezünk vissza Gavarnie településére. Táv: 10 km, szint: fel 935 m, le 960 m, menetidő: 6-7 óra. (****)
 • Gavarnie: elfoglaljuk a szállásunkat a már ismert menedékházban, majd a nap hátralévő részét pihenéssel tölthetjük.
6. nap
Gavarnie – Pau – Párizs – Budapest (étkezés: reggeli)
 • Utazás: délelőtt autóbuszra szállunk és Pau repülőterére utazunk.
 • Repülés: egy belföldi járattal Párizsba repülünk, majd néhány órás várakozás után Budapest felé folytatjuk az utazásunkat. Az esti órákban érkezünk a Liszt Ferenc repülőtérre.
A gyalogtúrák nehézsége
 • Ez az utazás igazi magashegyi gyalogtúra olyanok számára, akik gyakorlott túrázók, nem először járnak magashegyi túrán, sportos erőnlétűek, rendszeresen túráznak és/vagy sportolnak, továbbá rendelkeznek a túrához szükséges felszereléssel.
 • A túra nehézségét több tényező adja együttesen. A legfontosabb a szintemelkedés és a sorozatterhelés. Hasonló nehezítő tényező a hátizsákunk, amelyet a benne lévő felszereléssel együtt végig kell vinnünk a gyalogtúra útvonalán. A túrát a kedvezőtlenre forduló időjárás is nehezítheti, ezért nagyon lényeges a megfelelő felszerelés.
 • A túra technikailag nem nehéz, mivel szinte végig kitaposott magashegyi ösvényeken túrázunk. Egyetlen technikailag nehezebb szakasz vár ránk az Ordesa-kanyon felső részében, ahol sziklafalhoz erősített láncok segítik az ereszkedésünket. Ezen a részen aktív kézhasználatra lesz szükség.
 • A túra során nincs visszafordulási lehetőség, mivel a szállásaink minden nap más helyszíneken lesznek. Mivel körtúráról van szó, így nincs lehetőség egy-egy napi túra kihagyására, illetve visszafordulásra. Ha valaki útközben megszakítaná a túrát, a túravezetőnk nem tud számára érdemi segítséget nyújtani.
 • A gyalogtúra során elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció, a szédülésmentesség, a lépésbiztonság, a nagyfokú odafigyelés, és néhány esetben a kézhasználat. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
 • A Pireneusokra jellemző változékony, magashegyi időjárás miatt elengedhetetlen a megfelelő felszerelés. Ennek megléte szintén feltétele a túrán való részvételnek.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe