Már csak...
52
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Séta Monacóban
 • Autentikus kisvárosok:
  Malaucene, Roussillon,
  Gordes, Bonnieux, Lacoste
  Ménerbes, Oppede-le-Vieux
 • Provence-i piacok
 • Evezés a Sorgue folyón
 • Túra a Mont Ventoux csúcsára
 • Két kerékpártúra
Provence

Provence 

Vidéki piacok, középkori kisvárosok,
gyalog-, kerékpár- és kajaktúrák Franciaország legendás tájain
Élet egy 17. századi francia faluban, provence-i lakomák, vidéki piacok forgataga, medence-parti esték, pihenés a napsütötte délen – a lehetőség adott, most mindezt átélheted. Aktív programok sokaságán ismerheted meg Dél-Franciaország legendás tájait és életstílusát.
Megelevenednek a Provence-ról szóló könyvek és filmek, a középkori hegyi falvak, vásárok, az öntudatos vidéki gazdák, a végletekig kifinomult szakácsok és borászok.
Levendulamezők és francia pékségek, vörös homokkőtornyok és kőből épült kisvárosok utcáin csapongunk. Megígérhetjük: nem akarsz majd hazajönni.
Időpontok:
2017. június 16 - 26. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
2017. augusztus 25 - szeptember 04. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
159.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 1 éjszaka szállást az Olasz Riviéra egyik tengerparti városában, szállodában.
 • 7 éjszaka szállást Provence-ban, Malaucene kisvárosában, kényelmes apartmanokban.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az étkezést.
 • A belépőket és a fakultatív programok árát.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 50.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 109.900 Ft, amely indulás előtt előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 30-38 fő.
Ajánlott korhatár: 6-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 6 nap.
Túravezetők:
Levente túravezetőként és az útifilmjeink készítőjeként vesz részt a Baraka életében. Megjárta Provence-t, a Dolomitokat, evezett Montenegróban és bringázott az Isztrián. Ritkán látható kamera nélkül, így egyre több filmje enged betekintést a túráinkba. Ahol Levente megjelenik, a hangulattal nem lesz gond.
Sokoldalú egyéniség, tapasztalt utazó, aki a magashegyi túrákért, Franciaországért és a keleti kultúrákért egyaránt rajong. Hátizsákkal a fél világot bejárta, közben outdoor tréner, sziklamászó, búvár, pilóta, rendezvényszervező és a legkomolyabb barlangász a csapatunkban.
0. nap
Budapest – utazás Franciaország felé
 • Utazás: június 16-án, illetve augusztus 25-én este 22 órakor indulunk Budapestről, a Műcsarnok melletti parkolóból. Az éjszakát a buszon utazással töltjük. Szlovénián áthaladva csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak parkolóiban.
1. nap
Olasz Riviéra (szállás: szálloda)
 • Olasz Riviéra: kora délután érkezünk az Olasz Riviéra egyik tengerparti városába, ahol egy hotelben szállunk meg éjszakára. A nap hátralévő részét a városka tengerpartján és az óvárosban tölthetjük szabadprogram keretében.


2. nap
Olasz Riviéra – Monaco – Provence – Malaucene (szállás: apartmanok)
 • Monaco: reggel elhagyjuk az Olasz Riviérát és a buszunkkal indulunk tovább Provence irányába. Útközben azonban megállunk egy rövid városnézés erejéig a harmincezer lakosú és csupán 1,95 km2 területű Monacóban. A leghíresebb látnivaló az Óceánográfiai Múzeum, ahol több százezer literes, hatalmas akváriumok mutatják be látványosan a Földközi-tenger élővilágát. Ezuán érdemes sétálnunk egyet a kikötőben, valamint megnézni a Hercegi Palotát.
 • Malaucene: a kora délutáni órákban indulunk tovább a provence-i szállásunkra, ahová néhány órás utazás után érkezünk meg. A színhely a festői Malaucene kisvárosa, amely Provence legendás hegye, a Mount Ventoux mellett található. A környéket kiterjedt szőlőültetvények borítják, a városka maga pedig egy középkori vár köré épült. Provence-i stílusban épült modern, 2 illetve 4 fős apartmanokban foglaljuk el a szállásunkat, amik csupán pár perc sétára találhatóak Malaucene központjától. Ezen a helyen töltjük utazásunk összes hátralévő éjszakáját. 

A szállásunk Provence-ban: 

3. nap
Malaucene – Roussillon – Provence-i Colorado – Malaucene (szállás: apartmanok)
 • Kerékpártúra az Okker-vidéken: a Provence-ban töltött időnket kerékpározással kezdjük, amely talán a legautentikusabb módja a vidékkel való ismerkedésnek. A bringatúra helyszínére, az Okker-vidékre autóbusszal utazunk, majd a helyszínen bérelt kerékpárok nyergébe pattanunk. Körülbelül 35 kilométert tekerünk dimbes-dombos tájakon, végig alacsony forgalmú, apró falvakat összekötő közutakon. Az első állomásunk az Okker Múzeum, ahol a festékanyag feldolgozásával és hasznosításával ismerkedünk meg. Majd folytatjuk a túrát, amelynek a következő megállója Roussillon kisvárosa, amely – a közeli okkerbányáknak köszönhetően – Provence egyik leglátványosabb települése. Szinte kivétel nélkül minden épület mélyvörös vagy okkersárga, nem véletlenül az idelátogató turisták kedvence ez a hely. Egy rövid gyalogos kirándulás vár itt ránk az Okker-ösvényen, amin végigsétálva elképesztő színű és különleges formájú sziklák és hegyoldalak jelentik a látnivalókat. A túra után kipihenhetjük magunkat Roussillon valamelyik kávézójában és benézhetünk néhány igényes kézművesboltba is. Majd újra biciklikkel indulunk útnak; alsórendű utakon, eldugott falvakon keresztül, szőlőligetek, gyümölcsösök és farmok között kerékpározunk tovább, miközben kiváló képet kapunk Provence rejtett életéről. Nemsokára megérkezünk a Rustrel falu melletti Provence-i Colorado elnevezésű helyre, ahol véget ér a kerékpártúránk. Táv: 35 km, szint: fel 300 m, le 300 m. (***)
 • Provence-i Colorado: miután leadtuk a kerékpárokat, gyalogosan indulunk a látványos terület megismerésére. Citromsárga, rozsdabarna, okker színű és hófehér tornyok valamint meredek partfalak között sétálhatunk, amelyek valóban mintha az észak-amerikai Colorado vidékét idéznék. (*) A nap végén busszal utazunk vissza Malaucene kisvárosába, a szállásunkra.
4. nap
Malaucene – Sénanque – Gordes – Malaucene (szállás: apartmanok)
 • Sénanque-i apátság: délelőtt az 1148-ban alapított Sénanque-i apátságba látogatunk, amely Franciaország egyik legszebb román kori cisztercita kolostora. Egy helyi idegenvezető vezet minket körbe az apátság épületén, majd vásárolhatunk azokból a termékekből is, amit a szerzetesek helyben készítenek.
 • Gordes: az egyik legszebb fekvésű provence-i városka, ahol ezen a napon tartják a heti piacot. Elsősorban vidéki termelők árulnak itt, akik a saját maguk által megtermelt vagy készített portékájukat kínálják: sajtokat, kolbászokat, olívabogyókat, péksüteményeket, mézeket, lekvárokat, pástétomokat, borokat és gyümölcsöket. Mindenből kétségbeejtően gazdag a választék. Szinte minden árustól kaphatunk kóstolót, hogy eldöntsük melyik a legfinomabb sajt, olívabogyó vagy bor. A piac mellett a városkára is érdemes odafigyelnünk, hiszen Gordes nemcsak Provence, de egész Franciaország egyik legszebb települése. Már maga a fekvése is egyedülálló, hiszen egy szikla tetején áll, alatta szőlőbirtokok húzódnak. Új ház az óvárosban néhány száz éve nem épült. A hangulat utánozhatatlan; keskeny sikátorok, kőből épült lakóházak, meredek lépcsősorok. A városka tetején pedig egy 11. századi kastély trónol. Nem véletlenül Gordes a párizsi elit egyik kedvenc nyaralóhelye.
 • Borkóstolás: délután Gordes egyik családi borospincéjét keressük fel, ahol megkóstolunk több borfajtát is, majd természetesen vásárolhatunk is belőlük.
 • Malaucene: a délután hátralévő része a pihenésé. Este érdemes felkeresni Malaucene valamelyik kellemes éttermét.
5. nap
Malaucene – Mont Ventoux – Malaucene (szállás: apartmanok)
 • Malaucene: délelőtt felkeressük a Malaucene főterén rendezett piacot, ahol remek lehetőségünk lesz beszerezni a mai gyalogtúrára való ebédünket. Kedvünkre válogathatunk a helyi termelők portékái között, és közben a városkát is alaposan megismerjük.
 • Mount Ventoux: autóbusszal utazunk a mai gyalogtúránk helyszínére, Provence legendás hegyéhez, amely rendszeresen szerepel a Tour de France kerékpárverseny útvonalában. A hegytetőre vezető aszfaltút minden versenyen óriási csatározások helyszíne. A buszunkat egy parkolóban hagyva, gyalog folytatjuk utunkat. Célunk a Mount Ventoux teteje, ahová egy jól járható gyalogösvényen juthatunk fel. A csúcsra vezető emelkedő utolsó szakaszát hófehér sziklák között tesszük meg, amiket a távoli szemlélők gyakran hónak hisznek. Az 1909 m magas tetőn nagyszerű panoráma fogad, tiszta időben az Alpok déli vonulatai is felsejlenek. Megpihenünk a csúcson, majd egy másik parkolóig túrázunk. Itt ér véget a túránk, ahol beszállunk a buszunkba és visszautazunk a szállásunkra. Táv: 11 km, szint: fel 450 m, le 400 m. (**)
 • Malaucene: a túra után ezúttal is lesz elég időnk pihenni a szállásunkon vagy Malaucene kisvárosában.
6. nap
Malaucene – Avignon – Pont du Gard – Rasteau – Malaucene (szállás: apartmanok)
 • Avignon: ezen a délelőttön Avignonba látogatunk, amelynek neve Franciaországban egyet jelent a nyaranta megrendezett előadóművészeti fesztivállal; de természetesen ezen kívül is rengeteg látnivalót tartogat számunkra ez a nagyszerű város. A legérdekesebb nevezetességek a mintegy 4,5 km hosszú városfalon belül találhatóak, amit nagyszerűen helyreállított bástyák és tornyok ékesítenek. A falakon belül találjuk az óvárost, tele keskeny utcákkal, tágas terekkel és kávézókkal. Avignon leghíresebb látnivalója a 14. században épült Pápai Palota, amelynek termei és tágas udvarai a pápaság felhalmozott kincseiről tanúskodnak, holott a belső helyiségek csaknem teljesen üresek.
 • Pont du Gard: az Avignonban tett látogatásunk után a híres Pont du Gard háromszintes hídjához utazunk, amely az UNESCO Világörökségek között is megtalálható. A hatalmas méretű építményt a rómaiak alkották i. e. 19-ben, és a Nimes-be vezető 50 kilométer hosszúságú vízvezeték-rendszer része volt. A Gard folyó fölött átvezető híd 275 m hosszú és naponta húszezer köbméter vizet szállított. Ha kedvünk tartja, akár meg is fürödhetünk a folyóban.
 • Rasteau: délután Rasteau csendes kisvárosába látogatunk, amely messzeföldön híres borászatairól. A környéken nagyon sokfajta szőlőt termesztenek, amikből a helyi borosgazdák neves és díjnyertes borokat készítenek. Felkeressük az egyik patináns pincészetet, ahol nagyon sokat megtudhatunk a Rhone-völgyi borokról, és meg is kóstoljuk azokat. A nap végén visszautazunk a szállásunkra.
7. nap
Malaucene – Bonnieux – Lacoste – Ménerbes – Oppede-le-Vieux – Coustellet – Malaucene
(szállás: apartmanok)
 • Kerékpártúra Peter Mayle nyomában: ezen a napon ismét kerékpározni indulunk. Autóbusszal utazunk a bringatúra helyszínére, Bonnieux-be, ahol ezen a napon tartják a heti piacot. A vásárról vásárra járó árusok és termelők lassan már ismerőssé válnak, így ismét vásárolhatunk tőlük a kedvenceinkké vált sajtokból, kenyerekből és pástétomokból. Érdemes felkeresni Bonnieux Pék Múzeumát, ami egy 17. századi épületben kapott helyet. A pékségeknek Provence-ban óriási kultusza van; a franciák egy jó kenyérért akár egy órát is képesek utazni. Ez talán most még hihetetlennek tűnik számunkra, de a helyszínen meg fogjuk érteni az okát... Miután beteltünk az ízek kavalkádjával és jól bereggeliztünk, Peter Mayle nyomába eredünk. Ha valaki egy kicsit is érdeklődött már Provence iránt, akkor bizonyára olvasott legalább egy könyvet az angol szerzőtől (Egy év Provence-ban, Provence A-Z, Hotel Pastis, stb.). A magyarul is nagy sikernek örvendő könyvek szerzője az igazi provence-i vidéki életet mutatja be őszintén és sokszor megmosolyogtatóan. Az egyik legsikeresebb könyvében az élet örökké három hegyi falu körül zajlik; Bonnieux, Lacoste és Ménerbes utcáin és vendéglőiben, hiszen Peter Mayle errefelé lakott. Nos, ezen a vidéken kirándulunk ma. A Luberon hegy lábánál épült Bonnieux-ben bérelt kerékpárok nyergébe pattanunk és egy körülbelül 30 kilométeres biciklitúrára indulunk. Körutunk első megállóhelye Lacoste, ahol csodás kilátás vár minket. A keskeny, macskaköves utcák tipikus provence-i hangulatot árasztanak. Megnézhetjük Sade márki egykori kastélyát, amely ma Pierre Cardin tulajdona. A következő település Ménerbes, majd Oppede-le-Vieux középkori kisvárosában állunk meg ismét, amely meglepően hűen őrzi a többszáz évvel ezelőtt emelt épületek meseszerű hangulatát. A település 300 méteres magasságból néz le az alatta elterülő völgyre. Fent egy ódon várkastély trónol, a városkát pedig egy várfal veszi körbe. Kerékpártúránk Coustellet kisvárosában ér véget, ahonnan a buszunkkal utazunk vissza a szállásunkra. Táv: 30 km, szint: fel 200 m, le 200 m. (***)
8. nap
Malaucene – Fontaine de Vaucluse – Isle-sur-la-Sorgue – Gordes – Malaucene (szállás: apartmanok)
 • Vaucluse-forrás: a mai első látnivalónk a világ ötödik legnagyobb vízhozamú forrása (Franciaországban az első), amely hatalmas területről gyűjti össze a csapadékot. A hatalmas forrás egy barlangi folyóból tör a felszínre egy 230 méteres sziklafal lábánál. A vízzel teli barlangrendszer egyik kutatója Jacques Cousteau volt. A Vaucluse-forrástól indul a gyors folyású Sorgue folyó, amely mind a mai napig egy papírmalmot működtet.
 • Kajaktúra: egy fakultatív program keretében a Vaucluse-forrástól nem messze kétszemélyes kajakokba szállunk és kényelmes tempóban, 2-3 óra alatt leevezünk a Sorgue folyón egészen Isle-sur-la-Sorgue kisvárosáig.
 • A szarvasgomba nyomában: délután egy újabb izgalmas program következik; szarvasgomba „vadászatra” indulunk a Gordes környéki erdőkben. A szarvasgomba szabálytalan alakú gumó, ami a talaj alatt, elsősorban idősebb tölgyfák gyökerein él. Nagyon nehéz rátalálni, a gombászok kutyák vagy sertések szaglását hívják segítségül. A francia konyha igazi csemegeként tartja számon. Egy-egy nagyobb példányért több száz vagy akár ezer eurót is megadnak, nem véletlen, hogy a gombászok kincsként őrzik titkos lelőhelyeiket. Ebbe a különleges, titkokkal teli világba avat be minket két helyi szarvasgombász, akikkel két külön csoportban gomba-keresésre indulunk. (*) A program végén természetesen meg is kóstoljuk ezt az ízletes csemegét. A kora esti órákban utazunk vissza szállásunkra.
9. nap
Malaucene – Isle-sur-la-Sorgue – utazás Magyarország felé (éjszaka a buszon)
 • Isle-sur-la-Sorgue: reggel elhagyjuk a szállásunkat és Isle-sur-la-Sorgue városába utazunk, ezen a napon tartják ugyanis Provence egyik legnagyobb heti piacát, kiegészítve Franciaország második legnagyobb régiségpiacával. Végigsétálunk az árusok portékái között, miközben megismerkedünk a városkával is. Az óvárost keskeny csatornák veszik körbe, amik 24 vízkereket hajtanak; ezek régebben malmokat működtettek. Betérhetünk Franciaország legrégebbi kávézójába, ami szintén Isle-sur-la-Sorgue-ban található. A városnézés után búcsút veszünk Provence-tól és megkezdjük a hazautazásunkat.
 • Utazás: a napunk hátralévő része utazással telik. Az éjszakát is a buszon utazással töltjük.
10. nap
Budapest
 • Utazás: délelőtt érkezünk Budapestre.
 
 
 
A túrák nehézsége
 • Az utazásunk egy komolyabb gyalogtúrát és két kerékpártúrát tartalmaz, amelyek teljesítéséhez átlagosan sportos erőnlét szükséges. A túrák természetesen ki is hagyhatóak, ebben az esetben a szálláson vagy a buszon maradhatunk.
 • A Mont Ventoux megmászásának nehézsége átlagosnak mondható. Fontos azonban tudni, hogy körtúráról van szó, tehát menet közben nem lehet visszafordulni, az időjárás pedig változékony lehet.
 • A kerékpártúrák nehézsége is átlagos. A távolság csekély ugyan, de néhány kisebb emelkedő szerepel az útvonalban. A túrákon való részvételhez kerékpáros tapasztalat és a közlekedési szabályok ismerete szükséges. Mivel a túrák kezdő- és végpontjai nem egyeznek meg, ezért útközben nincs visszafordulási lehetőség. Az útvonalak végig csendes, alacsony forgalmú vagy forgalomtól elzárt aszfaltburkolatú vagy murvás úton vezetnek.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai...
  Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.

 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe