Már csak...
26
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • A Swarza-patak völgye
 • Két izgalmas klettersteig túra
 • Höllental-völgy
 • Rax-fennsík
 • Alpesi menedékházak
 • Schneeberg panoráma
 • Jakobskogel (1737 m)
 • Weichtal-szurdok
 • Turmstein sziklatorony
 
Rax-Schneeberg klettersteig

Rax-Schneeberg klettersteig 

Háromnapos, kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott klettersteig túránkat Ausztria hozzánk legközelebb eső magashegységében, a Rax-Alpokban és a Schneeberg-hegy oldalában szervezzük. Igazi alpesi hangulat, virágos rétek, meredek sziklafalak és lenyűgöző kilátópontok várnak minket.
A túrák nem nehezek és nem is túlságosan hosszúak, így valóban ideálisak kezdőknek is, ugyanakkor látványosak és kellőképpen változatosak.
Időpontok:
2017. május 26 - 28. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
2017. június 09 - 11. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
39.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • 2 éjszaka szállást panzióban, közös hálóteremben.
 • 2 svédasztalos reggelit.
 • A via ferrata felszerelés bérleti díját.
 • Ingyenes szaunahasználatot a szállásunkon.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az utazást.
 • A további étkezést.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
A részvételi költség egy összegben és jelentkezéskor fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 10-15 fő.
Ajánlott korhatár: 14-55 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 0 nap.
Szállás kétszemélyes szobában: ha a közös hálóterem helyett egy saját fürdővel rendelkező kétszemélyes szobában szeretnél megszállni, akkor erre a panzióban vagy ahhoz közel, egy másik épületben van lehetőség. Kérjük keresd irodánkat és készítünk számodra ajánlatot.  
Egyéni utazás: az autós utazást javasoljuk. A távolság Budapesttől kb. 300 km. Ha valaki nem tud autóval kiutazni, megpróbáljuk összehozni az autóval rendelkező résztvevőkkel.
Túravezetők:
Attila főleg via ferrata és tengeri kajak túrákat vezet a Barakánál. Ő az egyik létrehozója az 1996. évi albániai útjainknak, amik megalapozták a Baraka jövőjét. Azóta is Albánia és Balkán rajongó, amik ugyanannyira fontosak számára mint a régi hobbik, a sziklamászás és a barlangászás.
Attila tapasztalt sziklamászó, aki tanfolyamokon oktatja a lelkes mászó ifjúságot. Szinte minden hétvégéjét az ausztriai sziklafalakon tölti. A Baraka utasai főleg via ferrátákon, hótalpas túrákon illetve Korzika vad hegyein találkozhatnak vele, ahol nagy biztonsággal vezeti útjainkat.
1. nap
Rax-Alpok – Reichenau (szállás: turistaszállás)
 • Találkozás: péntek délután legkésőbb 18:00 óráig várunk minden résztvevőt Ausztriában, a Rax-Alpok szívében, Reichenau településén. A szállásunk egy hangulatos, patakparti panzióban lesz, aminek a pontos címét indulás előtt adjuk meg a résztvevőknek. A regisztrációt a szállás elfoglalása követi, majd egy rövid elméleti oktatást tartunk a via ferrata (klettersteig) felszerelés használatáról és a következő két nap részletes programjáról. Emiatt nagyon lényeges a pontos érkezés a szállásra.
 
2. nap
Reichenau (550 m) – Grosses Höllental-völgy – Rax-fennsík – Otto menedékház (1644 m)
Jakobskogel (1737 m) – Reichenau (550 m) (szállás: turistaszállás, étkezés: reggeli)
 • Rax-Alpok: az első túránk célja a Keleti-Alpok Magyarországhoz legközelebb eső magashegyége, amely Stájerország és Alsó-Ausztria határán fekszik. A Rax-Alpok legmagasabb pontja a 2007 méter magas Heukuppe. A hegység ideális terepet biztosít a kezdő és haladó ferrata túrázók számára.
 • Klettersteig túra az Otto menedékházig: a reggeli után az autóinkkal közelítjük meg a Grosses Höllental-völgyet, ahonnan egész napos ferrata túrára indulunk. 200-300 m magas sziklafalak között, egy egyre emelkedő ösvényen túrázva, körülbelül egy órás gyaloglás után érkezünk az első klettersteig szakasz beszállásához.Itt felvesszük a felszerelésünket, majd vaslétrákon, kitett párkányokon indulunk meredeken fölfelé. Az útvonal több hosszabb-rövidebb klettersteig szakaszt tartalmaz, ahol a felszerelésünkkel biztosítjuk magunkat. A kora délutáni órákban, több száz méter szintkülönbség legyőzése után érkezünk a Rax-fennsík egyik kilátópontjába, ahol remek panoráma vár minket. Jól láthatjuk innen többek között a Schneeberg 2076 m magas csúcsát is. A rövid pihenő után alpesi réteken keresztül túrázunk az Otto menedékházhoz, miközben érintjük a Jakobskogel 1737 m magas csúcsát. Az Ottohütténél tartjuk az ebédszünetünket, ahol szép idő esetén a kilátóteraszon érdemes leülnünk, mert innen akár a Fertő-tóig is elláthatunk.
 • Klettersteig túra az Otto menedékháztól Reichenauig: délután ha marad elég időnk, egy kalandos klettersteig útvonalon megmászunk egy látványos sziklatornyot. Ezután egy olyan – vaslépcsőkkel és létrákkal tarkított, meredek – gyalogösvényen túrázunk szinte végig lefelé, amely tartalmaz egy rövid klettersteig szakaszt is. A túra végén az autóinkhoz érkezünk. Táv: 10 km, szint: fel 1300 m, le 1300 m, menetidő: 7-8 óra, a klettersteig túra nehézsége: B. (∗∗∗∗) A szállásunk Reichenau településén lesz.
3. nap
Reichenau (550 m) – Weichtal-szurdok – Kientaler menedékház (1380 m) – Reichenau (550 m) (étkezés: reggeli)
 • Schneeberg: a mai túránk célja a Keleti-Alpok legmagasabb, 2076 méteres hegysége, amely már távolról is igazán impozáns látványt nyújt.
 • Klettersteig túra a Weichtal-szurdokban: a reggeli után elhagyjuk a szállásunkat és az autóinkkal pár perc alatt a Weichtal-szurdok bejáratánál fekvő parkolóba utazunk. Innen indulunk a mai túránkra, amelynek célja a 30-40 méteres sziklafalakkal rendelkező szurdokvölgy bejárása. Az ösvényünk folyamatosan emelkedik, miközben egyre gyakrabban létrák és a sziklafalakhoz rögzített láncok segítik az előrejutásunkat. A szurdok egyes helyeken 2-3 méteresre szűkül össze. A túrának ez a szakasza technikás, de nem szükséges hozzá a klettersteig felszerelés használata. Hamarosan kiérünk a látványos és izgalmas szurdokvölgyből, majd megpihenünk a Jakobs-forrásnál. Innen már nincs messze a Kientaler menedékház, a következő via ferrata túránk kiindulópontja.
 • Klettersteig túra a Turmstein sziklatoronyra: megpihenünk a menedékháznál, majd felvesszük a felszerelésünket és nekivágunk az épület mellett magasodó hatalmas sziklatömbnek. A csúcsra egy drótkötéllel és mesterséges fogásokkal ellátott, kalandos út vezet. A fáradozásaink jutalma az elénk táruló remek panoráma; jól láthatjuk innen ugyanis a Rax-fennsíkot és az előző napi túránk helyszínét.
 • Túra a Weichtal parkolóba és hazautazás: visszaereszkedünk a Kientaler menedékházhoz, ahol megpihenünk és megebédelhetünk. Ezután egy szép erdei ösvényen keresztül visszatúrázunk a Weichtal parkolóba, ahol az autóinkat hagytuk. Táv: 8 km, szint: fel 850 m, le 850 m, menetidő: 6 óra, a klettersteig túra nehézsége: A és B. (∗∗∗) A délutáni órákban zárul a programunk, ekkor indulhatunk haza egyénileg Magyarországra.
Fotók: Kovács Attila (Gekkó), Szatmári Zoltán
 
 
Milyen egy klettersteig túra?
 • Ez a német eredetű, de nálunk is meghonosodott kifejezés olyan sziklafalakon vezető útvonalakat jelöl, ahol mesterséges fogások, létrák, láncok, hidak és pallók segítik az előrejutást. Mesterségesen kiépített „sziklamászó utak“ , amik nem sziklamászóknak készültek. Olyan turisták vesznek részt klettersteig túrákon, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek a túrázásban és szeretik a kihívásokat. Nem sziklamászásról van tehát szó, hiszen egy-egy sziklafalon számtalan létra, lánc vagy mesterségesen a sziklába épített fogás áll rendelkezésünkre. A legnehezebb részeken hidak ívelnek át. Mégis majdnem úgy érezhetjük magunkat, mintha sziklamászók lennénk, hiszen a saját erőnkből érünk el mások számára megközelíthetetlen hágókat és csúcsokat. És tegyük hozzá: mindezt a legnagyobb biztonságban, hiszen irodánk gondoskodik megfelelő felszerelésről és szakavatott túravezetőkről. Minden résztvevő sisakot és beülőt visel, ezen felül a sziklákhoz rögzített drótkötelekhez csatoljuk, biztosítjuk magunkat. Az útvonalak kitett sziklapárkányokon, éles gerinceken vagy meredek hegyoldalakon vezetnek, mindig olyan helyeken, ahová egyszerű turistaösvények nem vezetnek.
A túrák nehézsége
 • Ezt a túrát különösen azoknak ajánljuk, akik nem jártak még klettersteig túrán, de ki szeretnék próbálni magukat és kíváncsiak a túrázás egy új módjára. Az útvonalak nem túlságosan nehezek, ezért főleg kezdőknek ajánljuk, de a tapasztaltabb túrázók számára is kaladosak lehetnek. A túránk remek bevezetés a klettersteig túrázás világába, és felkészülési lehetőség a nehezebb, például a Dolomitokban szervezett via ferrata túrákra.
 • A klettersteig túrák során folyamatosan szükség van kézhasználatra, ennek ellenére az utak biztonságosak és jól biztosíthatóak. A túrákhoz sportos erőnlét és aktív életvitel szükséges. Mindenképpen előny, ha rendszeresen szoktál túrázni vagy sportolni, de a túránk nem kíván különleges fizikális állóképességet.
 • Fontos információ, hogy mind a két túránk körtúra, tehát útközben nincs visszafordulási lehetőség.
 • A túrán való részvételnek nem feltétele, hogy rendelkezz sziklamászó-ismeretekkel, de fontos a hegyi jártasság és a túrázási tapasztalat. A túravezetőink természetesen segítenek mindenkinek a kezdeti lépések megtételében és végig a kis létszámú csoport mellett maradnak.
 • A részvételhez elengedhetetlen a szédülésmentesség, a magabiztos koordináció és lépésbiztosság. Kizáró ok a tériszony, a megfelelő mozgáskoordináció hiánya továbbá bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.
 • Ha jelentkezés előtt nem vagy biztos a képességeidben, konzultálj túravezetőinkkel!
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai...
  Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe