Már csak...
130
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Salzkammerguti tóvidék
 • Négy alpesi csúcs:
  Loser (1821 m)
  Mahdlgupf (1261 m),
  Predigstuhl (1278 m),
  Drahenstein (1060 m)
 • Városnézés Hallstattban
 • Túra a Lammerklamm
  szurdokban
Salzkammergut via ferrata

Salzkammergut via ferrata 

Négy kalandos
via ferrata túra
Közepes nehézségű via ferrata túra Ausztriában, az elragadó szépségű salzkammerguti tóvidéken. A négy túránk mindegyike egy-egy alpesi hegycsúcsot vesz célba, ahonnan a panoráma – a tavaknak köszönhetően – még osztrák viszonylatban is egészen egyedülálló.
A via ferrata túrák között lesz időnk arra is, hogy megismerkedjünk Hallstatt kisvárosával, sőt egy kirándulásra is sor kerül a Lammerklamm szurdokvölgyben.
Időpontok:
2017. szeptember 07 - 11. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
74.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • 4 éjszaka szállást színvonalas kempingben.
 • A via ferrata felszerelés bérleti díját.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az utazást.
 • Az étkezést.
 • A belépőket.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 25.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék:
49.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 8-12 fő.
Ajánlott korhatár: 18-55 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 3 nap.
Túravezetők:
Attila tapasztalt sziklamászó, aki tanfolyamokon oktatja a lelkes mászó ifjúságot. Szinte minden hétvégéjét az ausztriai sziklafalakon tölti. A Baraka utasai főleg via ferrátákon, hótalpas túrákon illetve Korzika vad hegyein találkozhatnak vele, ahol nagy biztonsággal vezeti útjainkat.
Szívügyének tekinti a sport és a mozgás megszerettetését másokkal. Keresve sem találna erre jobb terepet, mint Skandinávia, az Alpok vagy a Kárpátok magashegyeit. Mókamester, civilben edző, aktív sziklamászó, és amit senki nem gondolna róla: jogi diplomája is van. Főleg túrás utakon találkozhatunk vele.
1. nap
Bad Goisern – Leadership ferrata – Predigstuhl csúcs (1278 m) – St. Wolfgang (szállás: kemping)
 • Találkozás: szeptember 7-én legkésőbb 11:00 óráig várunk minden résztvevőt az ausztriai Bad Goisern településén, a templom előtt. A regisztráció és rövid ismerkedés után az autóinkkal megteszünk még néhány kilométert egy közeli parkolóig, amely a mai túránk kiindulópontja lesz.
 • Leadership ferrata: a parkolóban kiosztjuk a via ferrata felszereléseket, majd egy rövid elméleti oktatást tartunk a használatukról. Ezután neki is vágunk az utazás első túrájának, amely kezdetben egy fenyőerdőben vezet felfelé. Az ösvényünk hamarosan ferrata útvonalban folytatódik, amelynek kezdetén magunkra öltjük a felszerelést, és megkezdjük a kapaszkodást. Az első nehezebb métereken túljutva létrák következnek, amiken felkapaszkodunk. Ezután egy szűk sziklakürtőhöz, úgynevezett kéményhez érkezünk, aminek a belsejében mászunk egyre feljebb. A kéményből kiérve egy könnyebb szakasz következik, és hamarosan már az 1278 méteres Predigstuhl csúcsán állhatunk, ahol a panorámát csodálva pihenhetünk meg. Lefelé egy kellemes ösvényen túrázunk vissza a parkolóba, ahol az autóinkat hagytuk. Táv: 4,5 km, szint: fel 300 m, le 300 m, menetidő: 3-4 óra, a via ferrata túra nehézsége: C. (***) A túra után egy teraszos vendéglőben fogyaszthatjuk el kései ebédünket.
 • St. Wolfgang: a városnézés után a közeli St. Wolfgang közelében fekvő kempingünkbe utazunk. A gyönyörű környezetben fekvő tóparti kempingben egymás után négy éjszakát töltünk.
2. nap
St. Wolfgang – Mondsee (494 m) – Drahenstein (1060 m) – Mondsee (494 m) – St. Wolfgang
(szállás: kemping)
 • Utazás: reggel a kempingből a közeli Mondsee partjára utazunk, amely a legmelegebb vizű tó a salzkammerguti régióban. Meleg nyári napokon igazi vakációs hangulat uralkodik a tóparton.
 • Drahenwand ferrata: a mai túránk célja a Mondsee felett magasodó, impozáns Drachenstein 1060 méteres csúcsa, ahová egy pazar vonalvezetésű ferrata út vezet. A tópartról indulva körülbelül egy órás erdei túrával érjük el a ferrata beszállását. Felvesszük a felszerelésünket és először egy sziklatömbre kapaszkodunk fel. A könnyű, bemelegítő szakasz után függőleges létrákon kapaszkodunk tovább, majd megkerülünk egy látványos vízesést. Folyamatosan emelkedünk, miközben sima táblák, fémlépések és vietnami hidak teszik változatossá és izgalmassá a túrát. Egyre nagyobb mélység tátong a lábunk alatt, miközben elérjük a mai túránk legnehezebb szakaszát, ami azonban kikerülhető. Ki-ki választhat a könnyebb vagy nehezebb szakasz közül, amik egyaránt a Drahenstein sziklás és csipkézett gerincére vezetnek. Innen már nincs messze az 1060 méteres csúcs, ahol Salzkammergut egyik legszebb panorámája bontakozik ki előttünk. Megpihenünk a hegytetőn, majd a Drahenstein tömbjét megkerülve, egy szerpentinen túrázunk le a tóparton parkoló autóinkhoz. Táv: 7,5 km, szint: fel 920 m, le 920 m, menetidő: 7-8 óra, a via ferrata túra nehézsége: C/D. (****)
 • St. Wolfgang: a túra után visszautazunk a St. Wolfgang kisvárosa mellett fekvő kempingünkbe.
3. nap
St. Wolfgang – Attersee (470 m) – Mahdlgupf csúcs (1261 m) – Attersee (470 m) – St. Wolfgang
(szállás: kemping)
 • Utazás: kora reggel indulunk a mai túránkra és alig egy órás utazás után érkezünk az Attersee partjára, a mai ferrata túránk kiindulópontjába.
 • Attersee ferrata: ez az útvonal valamelyest nehezebb az előző napihoz képest, az ott szerzett tapasztalatok azonban mindenképpen jól jönnek. A parkolóból indulva egy meredek hegyoldalban kezdjük a túrát, amit egy vízszintesebb szakasz követ. Itt felvesszük a via ferrata felszerelésünket és hamarosan neki is vágunk az Attersee ferratának. A felettünk magasodó sziklafal első szakaszán könyebb és nehezebb szakaszok váltják egymást, a lenyűgöző panoráma azonban feledteti a nehézségeket. Egyre magasabbra kapaszkodunk, miközben természetesen több pihenőt is tartunk. A túra középső szakaszán érjük el a legizgalmasabb szakaszt, egy D nehézségű betétet. Amint ezen túljutunk, ismét könnyebbé válik az útvonal. A hosszan tartó kapaszkodást ismét egy nehezebb szakasszal zárjuk, amely azonban már közvetlenül a csúcsra vezet minket. Körbetekintve az 1261 méteres Mahdlgupf tetejéről a tündöklő Attersee víztükre nyújtja a legszebb látványt, de a magasból látható hegyek és települések látványa is lenyűgöző. Miután megpihentünk és elfogyasztottuk a magunkkal hozott emelózsiánkat, a Schoberstein gerincén kezdjük meg az ereszkedést, majd egy meredek szerpentinen túrázva jutunk vissza az Attersee partjára. Táv: 7 km, szint: fel 1000 m, le 1000 m, menetidő: 7-8 óra, a via ferrata túra nehézsége: D. (****)
 • St. Wolfgang: a hosszú túra után visszautazunk a kempingünkbe, ahol a nap hátralévő részét pihenéssel tölthetjük.
4. nap
St. Wolfgang – Loser menedékház (1485 m) – Sissi ferrata – Loser csúcs (1821 m)
Loser menedékház (1485 m) Hallstatt – St. Wolfgang (szállás: kemping)
 • Utazás: ezúttal Bad Aussee településére utazunk, majd onnan egy fizetős úton az 1485 méteres magasságban épült Loser menedékházhoz autózunk. Már a parkolóban fantasztikus kilátás fogad; jól láthatjuk Dachstein havas hegytömbjét és a Loser sziklatornyait.
 • Sissi ferrata: a mai via ferrata túránk névadója, Erzsébet királyné maga is megfordult az 1821 méteres Loser csúcson; az ő tiszteletére létesült 2007-ben a turistaútnál nyilvánvalóan nehezebb, de nagyon szép és izgalmas via ferrata útvonal. A túrát fél óra gyaloglással kezdjük, mígnem megérkezünk a ferrata beszállásához. Felvesszük a felszerelésünket, majd a karabinerekkel a sziklafalhoz rögzített drótkötélhez kapcsoljuk magunkat. Rögtön egy nehezebb pilléren kezdjük a mászást, de hamarosan könnyebb szakasz következik. Az egyes szakaszok nehézségei ezután is váltakoznak, de a legszebb és legizgalmasabb szakasz a csúcs alatt egy kissé áthajló sziklafalon vár ránk. Ezután gyorsan fel is érünk az 1821 méteres csúcsra, ahol teljes körpanoráma a jutalmunk. Megpihenünk a hegytetőn, majd a Loser gerincén kezdjük meg a lefelé vezető utat. Elhaladunk az Augstsee tengerszem mellett, majd egy meredek lejtő következik és ezzel vissza is érkezünk a Loser menedékházhoz. Táv: 5 km, szint: fel 650 m, le 650 m, menetidő: 3,5-4 óra, a via ferrata túra nehézsége: D. (****) A túra után betérhetünk a Loser hütte éttermébe.
 • Hallstatt: késő délután felkeressük Salzkammergut legszebb fekvésű települését, a fantasztikus fekvésű Hallstattot. Az alig néhány utcából álló település jellegzetessége, hogy a helyszűke miatt az épületek fecskefészek módjára a hegyoldalba épültek. A kőből és fából épült házak között egy sincs, amely ne a százéves hagyományok szerint készült volna. Az UNESCO Világörökségek között is megtalálható, autómentes városkát szabadprogram keretében fedezhetjük fel.
 • St. Wolfgang: a nap végén visszautazunk a tóparti kempingünkbe.
5. nap
St. Wolfgang – Lammerklamm – Budapest
 • Lammerklamm: reggel elhagyjuk a kempingünket és közösen felkeressük Salzkammergut természeti látnivalói közül az egyik legnagyobb attrakciót, a Lammerklamm szurdokvölgyet. Egy kellemes, pihentető sétát teszünk a kiépített völgyben, ahol 20 méteres sziklafalak között tör utat magának a Lammer folyó. A látványos szurdokot a sziklákhoz erősített hidakon és lépcsőkön járhatjuk be. A legszűkebb szorosban csupán 2 méter a távolság a sziklafalak között. (*)
 • Utazás: a kirándulás után véget és a programunk, így nincs más hátra, mint a hazautazás.
 
Via ferrata
 • Ez az olasz eredetű, de nálunk is meghonosodott kifejezés olyan sziklafalakon vezető útvonalakat jelöl, ahol mesterséges fogások, létrák, láncok, hidak és pallók segítik az előrejutást. Mesterségesen kiépített „sziklamászó utak“ , amik nem sziklamászóknak készültek. Olyan turisták vesznek részt via ferrata túrákon, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek a túrázásban és szeretik a kihívásokat. Nem sziklamászásról van tehát szó, hiszen egy-egy sziklafalon számtalan létra, lánc vagy mesterségesen a sziklába épített fogás áll rendelkezésünkre. A legnehezebb részeken hidak ívelnek át. Mégis majdnem úgy érezhetjük magunkat, mintha sziklamászók lennénk, hiszen a saját erőnkből érünk el mások számára megközelíthetetlen hágókat és csúcsokat. És tegyük hozzá: mindezt a legnagyobb biztonságban, hiszen irodánk gondoskodik megfelelő felszerelésről és szakavatott túravezetőkről. Minden résztvevő sisakot és beülőt visel, ezen felül a sziklákhoz rögzített drótkötelekhez csatoljuk, biztosítjuk magunkat. Az útvonalak kitett sziklapárkányokon, éles gerinceken vagy meredek hegyoldalakon vezetnek, mindig olyan helyeken, ahová egyszerű turistaösvények nem vezetnek.
A túrák nehézsége
 • Az utazásunk közepes nehézségű via ferrata túrákat tartalmaz. Olyan résztvevőknek ajánljuk, akik járatosak a magashegyi túrázásban, jártak már komolyabb láncos utakon és/vagy könnyebb via ferrata túrákon, valamint sportos fizikummal rendelkeznek.
 • A négy túra nehézsége a túrákon belül is változatos. A nehézségük alapvetően közepes, de szinte minden nap lesz egy-egy rövid nehezebb szakasz is.
 • A túrák szintemelkedései jelentősek, a távolságok azonban nem kimagaslóak. A hegyi ösvények sziklásak illetve törmelékesek, de jól járhatóak.
 • A ferrata túrák biztonságosak és jól biztosíthatóak. A képzett túravezetőinknél további biztosítási felszerelések vannak arra az esetre, ha valaki nagyobb biztonságérzetre vágyik.
 • A ferrata túrán való részvételnek nem feltétele, hogy rendelkezz sziklamászó-ismeretekkel, de mindenképpen előny ha részt vettél már korábban ferrata túrán.
 • Ha túlságosan elfáradtál, egy-egy napi túra ki is hagyható. Ilyenkor a kempingben lehet maradni, vagy valamilyen egyéni kirándulásra indulni a közelben.
 • A részvételhez elengedhetetlen a szédülésmentesség, a magabiztos koordináció és lépésbiztosság. Kizáró ok a tériszony, a megfelelő mozgáskoordináció hiánya továbbá bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
 • Ha jelentkezés előtt nem vagy biztos a képességeidben, konzultálj túravezetőinkkel!
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai...
  Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe