Már csak...
114
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Szardínia káprázatos strandjai
 • Orgosolo hegyi kisvárosa
 • Palau tengerpartja
 • Maddalena-szigetek
 • Városnézés Bonifacióban
 • Bavella-hegyvonulat
 • Ajaccio
 • Spelunca-szurdokvölgy
 • Lac de Nino tengerszem
Szardínia és Korzika

Szardínia és Korzika 

Majd' kéthetes autóbuszos körutazás az Olaszországhoz tartozó Szardínián és a Franciaországhoz tartozó Korzikán. A szigeteket komppal közelítjük meg, a szállásaink hangulatos kempingekben lesznek.
Szardínián főleg a nyaralásra koncentrálunk, hiszen a sziget északi partvonalán találjuk a Földközi-tenger számos toplistás strandját. Majd hajóval és kerékpárral fedezzük fel Szardínia partvidékét. Korzikán a hegyek és a túrák veszik át a főszerepet; gyönyörű helyeken járunk, a legtöbben nem is gondolnák, milyen természeti szépségeket rejt ez a vadregényes sziget.
Időpontok:
2017. augusztus 17 - 29. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
154.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről
 • Az utazást komppal az olasz szárazföld, Szardínia és Korzika között.
 • 10 éjszaka szállást színvonalas kempingekben.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az étkezést.
 • A belépőket és a fakultatív programok árát.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 50.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 104.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 30-40 fő.
Ajánlott korhatár: 7-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 9 nap.
Túravezetők:
Attila főleg via ferrata és tengeri kajak túrákat vezet a Barakánál. Ő az egyik létrehozója az 1996. évi albániai útjainknak, amik megalapozták a Baraka jövőjét. Azóta is Albánia és Balkán rajongó, amik ugyanannyira fontosak számára mint a régi hobbik, a sziklamászás és a barlangászás.
Attila tapasztalt sziklamászó, aki tanfolyamokon oktatja a lelkes mászó ifjúságot. Szinte minden hétvégéjét az ausztriai sziklafalakon tölti. A Baraka utasai főleg via ferrátákon, hótalpas túrákon illetve Korzika vad hegyein találkozhatnak vele, ahol nagy biztonsággal vezeti útjainkat.
1. nap
Budapest – Livorno – utazás Szardínia felé (éjszaka a hajón)
 • Utazás: reggel 05:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről. Az egész napunk utazással telik, és csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak pihenőhelyein. Átutazunk Szlovénián, majd kora este érkezünk az észak-olaszországi Livorno kikötőjébe.
 • Hajózás: késő este indulunk egy többemeletes komphajóval Livornóból Szardínia felé. Az éjszakát a hajó pihenő helyiségeiben, a fedélzeten vagy a bárban töltjük hálózsákjainkban. 


2. nap
Golfo Aranci – Capo Camino – Cala Gonone (szállás: kemping)
 • Golfo Aranci: a reggeli órákban érkezünk az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetére. A keleti parton fekvő Golfo Aranci hajóállomáson érünk partot, amely Szardínia egyik legfontosabb kikötője.
 • Capo Camino: a kikötőben beszállunk a buszunkba és rögtön tovább is utazunk déli irányba. Az első megállónk a sziklás Capo Camino tengeri fok, ahol egy világítótorony áll. Maga az épület talán nem túl látványos, de a környező természet fantasztikus. Megállunk itt egy fürdőzés erejéig, és aki szeretne, tehet egy sétát a tengerpartot övező látványos sziklákon is.
 • Cala Gonone: napközben érkezünk a közeli Cala Gonone tengerparti városkába, ahol egy kellemes kempingben állítjuk fel sátrainkat. Ezen a szállásunkon – amely csupán pár percre fekszik a homokos strandtól –, egymás után két éjszakát töltünk. A délután hátralévő részét pihenéssel, strandolással és Cala Gonone felfedezésével tölthetjük. 
3. nap
Cala Gonone – Cala Luna – Architeddu Lupiru – Cala Gonone (szállás: kemping)
 • Gyalogtúra a Cala Luna öbölbe: Szardínia tengerparti vidékének egyik leglenyűgözőbb területére, a Cala Luna öbölbe látogatunk, amelyet gyalog vagy vízi úton közelíthetünk meg. Mi a gyalogtúrát választjuk, mivel az útvonal végig nagyon szép erdős vidéken vezet. A szállásunkról autóbusszal egy közeli parkolóba utazunk, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. Felkapaszkodunk a tengerpartot övező sziklás hegyek oldalába, miközben több helyen a tengert is megpillanthatjuk. Körülbelül 2-2,5 óra gyaloglás után érkezünk a Cala Luna félhold alakú öblébe, ahol egy apró bár várja vendégeit. Táv: 6 km, szint: fel 150 m, le 150 m. (∗∗) Úszhatunk egyet a tengerben, majd kedvünkre napozhatunk és strandolhatunk a hófehér homokkal borított tengerparton.
 • Architeddu Lupiru: ha valaki a strandolás helyett inkább egy rövid kirándulást választ, azok számára egy különleges, ablakos sziklát ajánlunk. Ez a második túránk a Cala Luna öbölből indul, és egy köves csapáson az Architeddu Lupiru sziklához vezet. Szardínia egyik legkülönlegesebb sziklaalakzatában egy hatalmas lyuk tátong. Remek fényképeket készíthetünk itt Szardínia parti szikláiról és a sötétkék Tirrén-tengerről. Táv: oda-vissza 4 km, szint: fel 250 m, le 250 m. (∗∗)
 • Hajózás Cala Gonone kisvárosába: délután visszatúrázhatunk Cala Luna strandjáról Cala Gonone kisvárosába, de talán érdemesebb a fakultatív hajózást választani. Útközben (külön belépő ellenében) megnézhetjük a Bue Marino tengeri barlangot is, ahol lenyűgöző látványt nyújt a csillogó tengervíz és a barlang különös sziklaalakzatainak fényjátéka. Az éjszakát ismét Cala Gonone kempingjében töltjük.
4. nap
Cala Gonone – Serra Orrios Nuraghe – Orgosolo – Medve-szikla – Palau (szállás: kemping)
 • Serra Orrios Nuraghe: reggel elhagyjuk Cala Gonone tengerparti kisvárosát, és a Serra Orrios Nuraghe régészeti lelőhelyre utazunk. A szardíniai táj jellegzetességei az úgynevezett nuraghék, amiket a vaskor embere épített sokezer évvel ezelőtt. Hatalmas sziklákból készült toronyszerű építményekről van szó, amelyek lakóházként és erődítményként is funkcionáltak. Érdekességüket többek között az adja, hogy az óriási sziklák kötőanyag nélkül alkotják az építmények falait és boltozatát. A szardíniai nuraghék közül az egyik leghíresebb a Serra Orrios, amivel alaposan megismerkedünk.
 • Orgosolo: a következő látnivalónk a Supremonte hegyvidék meredek hegyoldalába épült kisváros. Orgosolo utcái és épületei nem nyújtanak túl sok látnivalót; mégis érdemes sétálnunk egyet, hiszen a házak falait rengeteg falfestmény díszíti. Mintegy 30 éve jelentek meg az első falfestmények, amiket évről-évre újabbak követnek. A legkülönbözőbb témákat találjuk meg a vidéki élet bemutatásától, az egyszerű portrékon keresztül a politikai üzenetű festményekig. Orgosolo nem is oly rég még a szardíniai banditizmus melegágya volt. Több legenda is szárnyra kapott a gazdagokat kirabló és a zsákmányt a szegények közt szétosztó rablóvezérekről. Ezt az érdekes múltat az Orgosolóban élő férfiak arcán is tetten érhetjük, sok helyi lakosról könnyen elképzelhetjük ugyanis, hogy valamelyik egykori banditavezér egyenes ági leszármazottja. A városban élő szárdok erősen kötődnek a hagyományaikhoz; az öregek általában a hagyományos öltözéket viselik.
 • Medve-szikla: a városnézés után a mai szállásunk közelében fekvő, híres Medve-sziklához utazunk, amely egy érdekes alakú, hatalmas sziklaképződmény. Remek fotókat készíthetünk a szikláról és a háttérben tündöklő Tirrén-tengerről.
 • Palau: délután érkezünk meg Palau kisvárosába, ahol egy fantasztikus fekvésű kempingben töltünk el két éjszakát. A nap hátralévő részét a kemping strandján tölthetjük vagy megismerkedhetünk Palau belvárosával.
5. nap
Palau (szállás: kemping)
 • Palau: az egész napot Palau gyönyörű tengerpartján és a kisvárosban tölthetjük pihenéssel, strandolással, de két fakultatív program közül is választhatunk.
 • Hajós körút: az egyik választható program egy hajós körút, amely a Szardíniát övező szigetvilág káprázatos helyszíneire kalauzol el. A kisebb szigetek teljesen lakatlanok, a gyönyörű strandok pedig háborítatlanok. Több alkalommal is megállunk a motoros hajónkkal, hogy megmártózzunk a Tirrén-tenger idilli öbleiben.
 • La Maddalena és Caprera szigete: a másik fakultatív program során Palau kikötőjében kompra szállunk és a Szardínia és Korzika között található La Maddalena szigetére hajózunk. Egy hangulatos kisvárosba érkezünk, ahol nyaranta pezsgő élet zajlik. A szűk utcákon és macskaköves tereken számtalan kis üzletet, éttermet és fagylaltozót találunk. Szabadprogram keretében tölthetjük el itt az időnket, majd egyénileg utazhatunk vissza komppal Palaura. Akik azonban jobban kíváncsiak La Maddalenára, valamint a szomszédos Caprera szigetére, azok helyben kerékpárt vagy robogót bérelve ismerkedhetnek tovább a szigetvilággal. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kerékpárok és robogók csak korlátozott számban állnak rendelkezésre. Ha tehát kibérlünk valamilyen járművet, akkor egy hídon keresztül juthatunk át Caprera szigetére, ahol nincs egyetlen település sem, csupán néhány épület és a háborítatlan természet. Bármelyik kis öbölben megállhatunk strandolni egyet, de megnézhetjük Giuseppe Garibaldi egykori lakóházát is, ahol az olasz szabadságharcos élete utolsó éveit töltötte teljes visszavonultságban. Mivel a komp La Maddalena és Palau között rendszeresen jár, így több időpont közül is választhatunk, hogy mikor térünk vissza egyénileg a kempingünkbe.
6. nap
Palau – Bonifacio – Zonza (szállás: kemping)
 • Utazás: reggel elhagyjuk a kempingünket és Palau kikötőjében búcsút veszünk Szardíniától. Komphajóval közelítjük meg Korzikát, amely máris különös látnivalóval fogad. Már messziről jól láthatjuk Bonifacio sziklára épült házait, amik magasan a tenger fölé épültek. A hófehér mészkősziklák és tetejükön Bonifacio kőházai Korzika legkedveltebb képeslap-témái között szerepelnek.
 • Bonifacio: Korzika legszebb városában kötünk ki, ahol a napunk legnagyobb részét töltjük. Végigsétálunk az alsó városon, majd több teraszról is szemügyre vesszük a tenger fölé nyúló, fehér sziklákra épült óváros pazar látványát. Egy lépcsősoron és egy tekintélyes méretű középkori kapun keresztül jutunk Bonifacio Citadellájába, amely a középkori óvárost rejti. Szabadprogram keretében kóborolhatunk a szűk sikátorokban, felkereshetjük a Genovai kaszárnyát és a Tengerésztemetőt. A Citadellából indul az Aragónia királya lépcsősor, amit a legenda szerint egy nap alatt vágtak a sziklába. 187 lépcsőn keresztül jutunk le a fantasztikusan szép sziklás tengerpartra. (∗) Bonifacio városában remek éttermeket és üzleteket is találunk.
 • Utazás Zonzába: a késő délutáni órákban Zonza hegyvidéki kisvárosába utazunk, ahol egy kempingben foglaljuk el a szállásunkat. Ebben a kempingben egymás után két éjszakát töltünk. 
7. nap
Zonza – Bavella-hegyvonulat – Zonza (szállás: kemping)
 • Bavella-hágó: reggel Zonzából Korzika híres hegyvidékére, az 1218 méter magas Bavella-hágóba utazunk. A sziget egyik legszebb magashegységi panorámája tárul itt elénk; nem véletlen, hogy sokan „Korzikai Dolomitoknak” nevezik ezt a vidéket. A Bavella-hegyvonulat függőleges sziklatornyaival látványosan magasodik a környező, erdővel borított hegyek fölé, elképesztően szép panorámát teremtve ezzel. Sziklamászóknak és túrázóknak egyaránt paradicsomi ez a vidék, ahol természetesen mi is túrázni indulunk.
 • Gyalogtúra: egy körtúrát teszünk a Bavella-hegyvonulat mentén, amely a Korzikát átszelő GR20 túraútvonal egy szakaszát is érinti. Először látványos sziklatornyok között feltúrázunk egy 1600 m magas hegygerincre, majd az Asinao-völgyben gyaloglunk tovább. Egy különösen sziklás szakaszon rögzített láncok segítik az előrejutásunkat. Az utazásunk egyik leglátványosabb gyalogtúrája a délutáni órákban ér véget. Táv: 12 km, szint: fel 1050 m, le 1050 m. (***)
 • Zonza: a túra után visszautazunk Zonza kempingjébe, ahol az éjszakát töltjük.
8. nap
Zonza – Ajaccio – Porto (szállás: kemping)
 • Utazás: reggel elhagyjuk Zonza kempingjét és körülbelül két óra alatt az ötvenötezer lakosú Ajaccióba utazunk.
 • Ajaccio: Korzika legnagyobb városa, a sziget közigazgatási központja; itt található a legforgalmasabb kikötő és nem utolsó sorban Napóleon szülőháza. Miután leparkoltunk a buszunkkal, közösen felkeressük Napóleon szülőházát, majd szabadprogram keretében ismerkedhetünk tovább Ajaccio belvárosával. Érdemes sétálni egy nagyot a városközpontban és megebédelni a számtalan étterem egyikében, ahol ízletes tengeri ételeket szolgálnak fel. Lesz arra is időnk, hogy a város strandján eltöltsünk egy kis időt, így célszerű a fürdőruhánkat is magunknál tartani.
 • Utazás: késő délután elhagyjuk Ajaccio vidékét és Portóba, Korzika legszebb tengerparti városába utazunk. Az éjszakát egy kempingben töltjük, ahonnan körülbelül húsz perces sétával érhetjük el a Ligur-tengert. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.
9. nap
Porto – Les Calanches – Capo Rosso – Porto (szállás: kemping)
 • Strandolás: a délelőttöt Porto strandján töltjük, ahol kedvünkre pihenhetünk, napozhatunk és úszhatunk a tengerben.
 • Les Calanches: a strandolás után, a délutáni órákban Korzika egyik legelbűvölőbb vidékére utazunk, a híres Les Calanches sziklákhoz, amik az UNESCO Világörökségek között is szerepelnek. Egy több kilométer hosszú tengerparti szakaszon hatalmas méretű és változatos alakú, vörös színű sziklák magasodnak. Ez a terület Korzika egyik legkáprázatosabb vidéke, ami stílusában, hangulatában talán a legjellemzőbb a szigetre. A Les Calanches egy részén átutazunk, de hogy közelebbről is megismerkedjünk a különleges sziklaformációkkal, egy rövid túrára indulunk a sziklalabirintusban. Táv: 3 km, szint: fel 50 m, le 50 m. (*)
 • Gyalogtúra a Capo Rosso sziklára: késő délután egy újabb természeti látnivaló és gyalogtúra következik a programunkban. A célunk a tenger fölé magasodó, 331 m magas sziklaszirt, a Capo Rosso megmászása. A látványos, vörös színű sziklacsúcsra egyetlen keskeny, néhol kissé meredek ösvény kígyózik fel. A jutalom a szirt tetején vár minket, itt található ugyanis Korzika legszebb fekvésű, középkori őrtornya, amely meglepően jó állapotban maradt fenn. A torony belső lépcsőit megmászva jutunk fel a torony tetejére, ahonnan pazar panoráma tárul a szemünk elé. A naplemente fényeiben indulunk vissza a buszunkhoz, azonban időközben be fog sötétedni, így elemlámpára feltétlenül szükségünk lesz. Táv: 9 km, szint: fel 600 m, le 600 m. (**)
 • Porto: az éjszakát Porto kempingjében töltjük.
10. nap
Porto – Lac de Nino – Scala di Santa Regina szurdok – Corte (szállás: kemping)
 • Utazás: reggel elhagyjuk Porto kempingjét és körülbelül két óra buszozás után érkezünk a Korzika belső hegyvidékén található Col de Verghio hágóba (1404 m), a mai gyalogtúránk kiindulópontjába.
 • Gyalogtúra a Lac de Nino tóhoz: a Col de Verghio hágóból gyalog indulunk útnak a Korzikát átszelő GR-20 túraútvonalon. A 6-7 órás túra célja a csodálatos természeti környezetben fekvő Lac de Nino tó. Először bükk- és fenyőerdőkön haladunk keresztül egészen 1330 méteres magasságig, majd innen felfelé indulva kb. másfél óra múlva érkezünk a Col de St-Pierre hágóba (1452 m), ahol már csodás kilátás fogad minket. Ezután kövekkel kirakott és öszvérek által évszázadokon át használt gyalogúton érjük el túránk legmagasabb pontját, az 1883 m magas Col de Reta hágót. Innen ereszkedünk le a Lac de Nino tóhoz, amely 1743 méteres magasságban fekszik. A kicsiny tó Korzika szívében található és a sziget legszebb tájai övezik. A hely ideális a pihenésre és a piknikezésre. A tó melletti idilli, zöld tisztáson megebédelünk, majd egy másik útvonalon folytatjuk túránkat. Gyakorlatilag végig lefelé túrázunk, de a terep technikás, a szikláról sziklára való lépkedés miatt odafigyelést kíván. Egyes helyeken törmelékes és meredek szakaszok váltják egymást. Ezen a vidéken kis szerencsével szabadon élő vadmalacokkal is találkozhatunk. Szép fenyőerdőben túrázva érünk el egy parkolót (1061 m), ahol már vár ránk az autóbuszunk. Táv: 14 km, szint: fel 700 m, le 1000 m. (∗∗∗)
 • Utazás a Scala di Santa Regina szurdokban: a túra után a Scala di Santa Regina szurdokban utazunk végig, amelynek mélyén a Golo folyó zubog. A sziklás völgy Korzika egyik legvadregényesebb tájait tárja elénk. A meredek sziklafalak mentén vezető úton kristálytisztán tükröződő folyószakaszok felett kanyargunk.
 • Corte: este érkezünk Corte városának kempingjébe, ahol egymás után két éjszakát töltünk.  
11. nap
Corte – Restonica-völgy – Corte (szállás: kemping)
 • Medertúra a Restonica-völgyben: délelőtt a közeli Restonica-völgybe kirándulunk, ahol a vadregényes völgy alján egy vad hegyi folyó zubog. Ennek vizében, a folyó medrében indulunk egy rövid medertúrára, amelynek során hol kőről-kőre ugrálva, hol a vízben gázolva jutunk előre. (**) A folyó egyes helyeken elég mély ahhoz, hogy egy kiadósat fürödjünk a jéghideg vízben.
 • Corte: a medertúra után visszautazunk a kempingünkbe átöltözni, majd Corte központjába látogatunk, hogy felfedezzük a városka látnivalóit. Korzika egykori fővárosában járunk, amely ma leginkább diákváros, hiszen mintegy kétezer hallgató tanul az itteni egyetemen. Végigsétálunk a hegyoldalba felkúszó, keskeny utcákon, majd felkapaszkodunk a meredek sziklaszirtre épült Citadellába, aminek a látványa már messziről uralja a város látképét. Megnézhetjük a Nemzeti Múzeum tárlatait, majd a termeken végighaladva a Fellegvárból tekinthetünk le az alattunk található Corte látképére. Este kipróbálhatjuk a belváros valamelyik kellemes hangulatú éttermét, de a cortei kemping úszómedencéje is vár ránk. 
12. nap
Corte – Bastia – Livorno (éjszaka a buszon)
 • Utazás: reggel elhagyjuk Corte kempingjét és Bastia kikötővárosába utazunk.
 • Bastia: a komp indulásáig lesz egy kis időnk arra, hogy szabadprogram keretében sétáljunk egyet Bastia hangulatos belvárosában.
 • Utazás: a kora délutáni órákban felszállunk az Olaszországba tartó komphajóra, amivel körülbelül négy órát utazunk. Livornóban kötünk ki, ahol beszállunk a buszunkba és folytatjuk az utazásunkat Magyarország felé. A nap hátralévő részét és az éjszakát utazással töltjük.
13. nap
Budapest
 • Utazás: délelőtti érkezünk Budapestre, a Műcsarnok melletti parkolóba.
 
Fotók: Győri Attila, Serfőző Zoltán, Szatmári Zoltán
 
 
A gyalogtúrák nehézsége
 • Az utazásunk programja átlagos nehézségű túrákat tartalmaz, amelyek során sem a távolságok, sem a szintemelkedések nem kimagaslóak. A túrák sikeres teljesítéséhez túrázási tapasztalat szükséges, mivel a terep sokszor sziklás vagy törmelékes.
 • A legnehezebb túra Korzikán a Bavella körtúra, mivel egyes helyeken kismértékű kézhasználatra is szükség van. Néhány alkalommal a sziklához erősített láncok segítik az előrejutásunkat. Ez a túránk ráadásul körtúra, ami azt jelenti, hogy nincs visszafordulási lehetőség. Ennek ellenére bárki teljesítheti, aki szokott túrázni vagy sportolni.
 • Minden túránkra csak egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinnünk egynapi felszereléssel. A túrák ki is hagyhatóak, ilyenkor általában a szálláson vagy a busznál maradhatunk.
 • A túrákon való részvétel feltétele a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztosság és a tériszonytól való mentesség. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai...
  Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe