Már csak...
101
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Dobsinai-jégbarlang
 • Káposztafalvi-karszt
 • Szá­raz víz-szur­dok
 • Hernád-áttörés
 • Kolostor-szurdok
 • Tamásfalvi kilátó
 • Nagy-Sólyom-völgy
 • Dedinky
Szlovák Paradicsom

Szlovák Paradicsom 

A bakancsos turisták felvidéki Mekkája.
Három túra a Szlovák Paradicsomban
Három napos, hétvégi utazás Szlovákia kedvenc túraközpontjába, ahol nincs hiány vadregényes szurdokvölgyekből és bővízű zuhatagokból.
Az itteni szurdokok különlegessége a rengeteg létra, sziklafalhoz erősített lánc és palló, amik nélkül lehetetlen lenne bejárni ezeket a csodálatos helyszíneket. A túrák emiatt különösen izgalmasak és kalandosak, miközben alaposan megismerhetjük a Szlovák Paradicsom legtitkosabb természeti kincseit is. Az utazás elején felkeressük a Dobsinai-jégbarlang termeit, a túrákat pedig kényelmes szálláson pihenjük ki.
Időpontok:
2017. augusztus 04 - 06. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
44.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 2 éjszaka szállást háromcsillagos szállodában, kétágyas szobákban.
 • 2 reggelit.
 • A Baraka túravezetését.
 • A további étkezéseket.
 • A nemzeti park belépőjét.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 15.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 29.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő. 
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 30-45 fő.
Ajánlott korhatár: 10-55 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 1 nap.
Túravezetők:
Bogi főleg a kerékpáros és kajakos túráink bájos segítője, aki részt vesz az útvonalak tervezésében éppúgy, mint a kísérőautónk vezetésében. Bringázik, hegyi terepeken fut és méhészkedik. Túrát vezet a Dolomitokban, Franciaországban, és egy új helyszínen: Új-Zélandon.
Balázs a kerékpáros, evezős és hótalpas túráink tapasztalt vezetője. Az utazások között edzéseket tart, miközben ő maga is profi triatlonos – komoly eredményekkel. Kitűnően ért ahhoz, hogyan lehet pár jó szóval átsegíteni az utasainkat a túrák nehezebb szakaszain.
1. nap
Budapest – Dobsinai jégbarlang – Száraz víz-szurdok – Igló
(szállás: szálloda)
 • Utazás: reggel 06:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Műcsarnok melletti parkolóból. A határt Bánrévénél lépjük át és még a délelőtt folyamán megérkezünk Szlovákiába.
 • Dobsinai-jégbarlang: az első látnivalónk az UNESCO Világörökségek között is megtalálható, különleges jégbarlang, amit egy kivilágított és szépen kiépített útvonalon járhatunk be. A parkolótól körülbelül fél óra alatt sétálunk fel a barlang bejáratához, majd egy helyi idegenvezetővel lépünk be a földalatti sziklaüreg belsejébe. A túra körülbelül 30 perc hosszú lesz, miközben jól láthatjuk a barlang hatalmas jégtömbjeit, amik nyáron sem olvadnak el. A barlangban fagypont körüli hőmérsékletre és helyenként csúszós lépcsőkre számíthatunk. (*)
 • Szlovák Paradicsom Nemzeti Park: az Alacsony-Tátra mellett elhelyezkedő Káposztafalvi-karszt korábbi neve a Felvidék Paradicsoma. A terület Szlovákia egyik legkedveltebb kirándulóhelye, amely egyedülálló természeti látnivalókkal és izgalmas túraútvonalakkal kényezteti el a bakancsos turistákat. A néhány méter széles szurdokokban patakok és vízesések zubognak, amelyek mellett szédítő fémlétrákon vagy pallókon juthatunk egyre feljebb. A mohás sziklák, a buja erdők és a köves patakvölgyek fantasztikus környezetet biztosítanak a túráknak.
 • Gyalogtúra a Száraz víz-szurdokban: a barlanglátogatás után a mai gyalogtúránk kiindulópontjába, az Erdőalja (Podlesok) kirándulóközpontba utazunk. A buszunkat egy parkolóban hagyjuk és gyalogosan indulunk a Száraz víz-szurdok (Suchá Belá) bejárására, amely a Szlovák Paradicsom egyik legszebb túráját rejti.Az útvonal első szakasza könnyű, a második részén azonban megjelennek az olykor 10-20 méter magas, sziklafalhoz rögzített fémlétrák, amik általában vízesések mellett vezetnek felfelé a szurdokban. A Suchá Belá öt hatalmas vízesést rejt, amiket természetesen mind láthatunk. Mivel a Szlovák Paradicsom kiépített szurdokai csak egy irányban, felfelé járhatóak, ezért egy másik ösvényen ereszkedünk vissza a parkolóba. Ez a fenyőerdőben vezető útvonal már nem tartogat semmilyen nehézséget. Táv: 11 km, szint: fel 400 m, le 400 m, menetidő: 4-5 óra. (***)
 • Igló: a túra után Igló kisvárosába utazunk, ahol a szállásunk egy háromcsillagos szállodában lesz. Két éjszakát töltünk itt.
2. nap
Igló – Erdőalja – Hernád-áttörés – Kolostor-szurdok –
Tamásfalvi kilátó –
Igló (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Gyalogtúra a Hernád-áttörésben: a reggeli után egész napos túrára indulunk a Szlovák Paradicsom legelbűvölőbb részein. A szállásunkról egy rövid buszos utazással közelítjük meg a túránk kiindulópontját, az Erdőalja nevű parkolót. Innen a Hernád-áttörés felé indulunk, ahol a Hernád egy keskeny mederben, függőleges sziklafalakkal határolt szurdokvölgyben halad több kilométeren keresztül. Ezt a szurdokot nem járhatnánk be, ha nem építettek volna a sziklafalba számtalan fémpallót, amelyek a víz felett vezetnek. Az előrejutást olykor létrák és hidak is segítik, kapaszkodni pedig a sziklafalakhoz erősített láncokba tudunk. A túránk ezután a Kolostor-szurdokban folytatódik, ahol több létrán kell felmásznunk ahhoz, hogy előrejussunk a vízesésekkel teletűzdelt, meredek és szűk szurdokvölgyben. Ez a szakasz egy középkori kolostor romjainál (Klastorisko, 810 m) ér véget, ahol megpihenünk. Benézhetünk az itteni kis menedékház büféjébe vagy elfogyaszthatjuk a magunkkal hozott elemózsiánkat. A pihenő után egy erdei ösvényen visszatérünk a Hernád völgyébe, ahol a folyó mentén túrázunk tovább.  
 • Gyalogtúra a Tamásfalvi kilátóba: délután ismét egy meredek, ám rövid emelkedőhöz érkezünk, amely a híres Tamásfalvi kilátóba vezet. A 667 méter magasan fekvő sziklaoromról tiszta időben lenyűgöző kilátás tárul a szemünk elé. Láthatjuk a Szlovák Paradicsom völgyeit, de elláthatunk a Magas-Tátráig is. A panorámafotók elkészítése után visszatérünk a Hernádhoz, ahonnan már nincs messze Csingó és az autóbuszunk. Táv: 15 km, szint: fel 540 m, le 540 m, menetidő: 7-8 óra. (***)
 • Igló: a túra után visszautazunk Iglóra, a szállodánkba.
3. nap
Igló – Nagy-Sólyom-völgy – Dedinky – Budapest (étkezés: reggeli)
 • Gyalogtúra a Nagy-Sólyom-völgyben: reggel elhagyjuk a szállásunkat és az utazásunk harmadik túrájára indulunk. Ehhez először a kicsiny Píla településére utazunk, ahonnan gyalog indulunk a Szlovák Paradicsom leghosszabb és egyik legszebb szurdokvölgyének a bejárására. A mintegy 6 kilométer hosszú Nagy-Sólyom-völgy turistaútvonala szinte végig a patak mellett és felett vezet. 1898-ben itt készültek a Szlovák Paradicsom első fényképei, és azóta is nagy népszerűségnek örvend a szurdokvölgy. Több tíz méter magas, lépcsős vízesések mellett haladunk el, majd a Nagy-Sólyom-völgy legvadregényesebb szakasza, a Kőkapu-szűkület következik. Itt a 300 méter magas függőleges sziklafalak között csak egyetlen méter a távolság! A káprázatos útvonalat rengeteg fapalló és híd teszi rendkívül kalandossá. A szurdokból a Geravy-fennsíkra érkezünk, ahol szép erdőkön és réteken keresztül folytatjuk a túránkat. Nemsokára a Geravy menedékházhoz érkezünk, ahol az ebédszünetünket tartjuk. A pihenő után már csak egy rövid ereszkedés áll előttünk, amelynek végén a tóparti Dedinky, azaz Imrikfalva településére érkezünk. Táv: 14 km, szint: fel 575 m, le 385 m, menetidő: 5-6 óra. (***)
 • Utazás: a túra után beszállunk a ránk várakozó autóbuszba és megkezdjük a hazautazásunkat. Az esti órákban érkezünk Budapestre, a Műcsarnok melletti parkolóba.
 
Fotók: Schlanger Dávid, Baraka archívum
 
 
A gyalogtúrák nehézsége
 • Ezt az utazásunkat a rendszeresen túrázók számára ajánljuk. A gyalogtúrák hossza és szintemelkedése nem kiemelkedő, az útvonalak azonban technikásak, mivel sok lánc és létra segíti az előrejutást. A szurdokokban való túrázást a sziklafalhoz erősített láncok és pallók, valamint fémlétrák teszik lehetővé, amelyek olykor 10-20 m magasak és vízesések mellett vezetnek. A túrák során aktív kézhasználat szükséges.
 • A Szlovák Paradicsom szurdokvölgyei csak egy irányban járhatóak, ami azt jelenti, hogy a túrák közben nincs visszafordulási lehetőség.
 • A túrákhoz nincs szükség semmilyen sziklamászó eszközre vagy tapasztalatra. A gyakorlott túrázók könnyedén tudják teljesíteni a technikailag nehezebb szakaszokat is. A Szlovák Paradicsom turistaútjai mindenki számára szabadon látogathatóak, évente sok ezren keresik fel a vadregényes szurdokokat (gyerekek is), a balesetek igen ritkák.
 • A túrákon való részvételhez elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció, a tökéletes lépésbiztonság, a nagyfokú odafigyelés, valamint a szédüléstől, tériszonytól való teljes mentesség. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.

 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe