Izland
Lappföld
Jordánia
Korzika
Csehország
Provence
Ajánlataink
Az esőruházat anyaga

A túrákon viselt öltözékünk egyik feladata, hogy eső esetén megvédjen minket az átázástól, amellett, hogy kényelmes viselet is legyen egyben. Esőben a kényelem és komfortérzet kulcsa a szárazon maradás. A hegyi túrák során bármikor előfordulhatnak rövid záporok, zivatarok, de akár hosszan tartó esők is. Ezért ha túrázni indulunk, mindig legyen nálunk egy jóminőségű esőkabát és esőnadrág.

Ezeknek a céloknak elvileg tökéletesen megfelelőek lennének az olcsó, azonban ma már nemigen kapható nylon kabátok és ponchók, amik hibátlanul is működnek egészen addig, amíg egyhelyben állva várjuk a jobb idő eljövetelét. Azonban ha esős időben aktív testmozgást is szeretnénk végezni, a műanyag öltözetek, mivel belülről is szigetelnek, nem vezetik el a testünk által termelt párát, izzadtságot, tehát rövid időn belül „saját levünkben úszhatunk”; kabátunk kívül-belül csuromvizes lesz.

Erre a problémára próbálnak megoldást nyújtani az ún. lélegző anyagok. Ezeket először – mint minden forradalmi találmányt – az űrkutatás és hadiipar számára fejlesztették ki. A lélegző anyagokban sok százezer mikroszkópikus méretű tölcsér alakú lyuk van, amiken a kisebb izzadtságcseppek belülről kifelé átférnek, de a nagyobb méretű esőcseppek kívülről befelé viszont nem tudnak áthatolni. Tehát a testpáránkat kiengedik, nem maradunk vizesek, de az esőt nem engedik be, így nem ázunk el.

A lélegző anyagok közül a legismertebb és legjobb minőségű a Gore-Tex, ami egy hártyavékony, fehér membrán, a ruhákon kívülről nem is látszik. A kétrétegű változatánál egy külső hordozó réteggel dolgozzák egybe, ami védi a kopástól, belülről pedig egy háló tartja távol, hogy közvetlenül más ruhadarabokkal ne érintkezhessen. Van három rétegű változat is, ebben az esetben a három komponens összepréselve ad egy anyagot, tehát nincs a ruhában külön bélés. Ezt a változatot általában extrém körülmények között használt modellekben alkalmazzák.

Outdoor Research Foray Gore-Tex Jacket

Könnyű, négy évszakos héjkabát, kétrétegű vízálló-lélegző Gore-Tex anyagból, ami védelmet nyújt a legvadabb felhőaszakadás ellen is. Kategóriájában kedvező, gazdságos áron!

 

Nem minden lélegző anyag neve Gore-Tex, mivel egyes gyárak saját fejlesztésű anyagaikból is varrnak kabátokat. Természetesen a lélegző anyagokat is fejlesztik, így ma már Gore-Texből is lehet kapni több félét. Manapság a top-modellek, azaz a leginkább vízálóak az XCR Gore-Tex anyagból készülnek, illetve a kis súlyt szem előtt tartó túrázóknak valók a Gore-Tex Packlite modellek. Ezek három rétegű membránnal rendelkeznek, és nagyon kicsire gyűrhetőek. Az XCR és Packlite változatok elég drágák. 

Vásárlás előtt mindenképpen gondoljuk végig, hogy milyen évszakban, milyen utazásokon és túrákon szeretnénk használni az esőkabátunkat illetve az esőnadrágunkat. Esetleg utcai kabátnak is szeretnénk használni.

A Baraka hazai és a legtöbb európai utazása során egy egyszerűbb és olcsóbb esőkabát is elegendő.
Komolyabb magashegyi túrákhoz azonban komolyabb esőkabát és nadrág szükséges, amik anyaga mindenképpen Gore-Tex legyen.

 

Cseh Gergő Bendegúz • Izland
Mokran János Jimmy • Észak-Norvégia
Éliás Balázs • Szlovák Paradicsom
Nedermann Zoltán • holland kerékpártúra
Róth Norbert • Bodeni-tó kerékpártúra
Az esőkabátról – vásárlási tanácsok

Az esőkabát funkciója kizárólag az eső elleni védelem. Hidegben ne várjuk tőle, hogy meleg viselet legyen; alatta mindenképpen szigetelő réteget kell viselnünk. Vásárlásnál mindenképpen figyeljünk arra, hogy az esőkabát alatt elfárjen még egy-két melegebb réteg is.

Az esőkabát kiválasztásánál tegyük a fejünkre a kapucnit, és vizsgáljuk meg, hogy ha forgatjuk a fejünket, kilátunk-e belőle. A kapucni – ha nincs rá szükség –, a legtöbb esetben a gallérba hajtogatva eltüntethető. Ilyen esetben viszont ha teljesen felhúzzuk a cipzárt, akkor a nyakunknak mindez kényelmetlen lehet. Ráadásul még azt is számításba kell vennünk, hogy hidegben pár rétegnek még el kell férnie a kabát alatt. Még a vásárlás előtt jó mindezt kipróbálni az üzletben.

Adidas Terrex Swift Lite 2,5 Layer CPS

2,5 rétegű, 100% vízálló, extra könnyű anyagból készült Adidas Outdoor esőkabát. Ez egyik legkönnyebb héjkabát, állíthtató derékrésszel, kapucnival és mandzsettákkal.

A hagyományos cipzárak nem vízállóak, így fontos, hogy az őket védő cipzárfedők jól záródjanak. A profi cipzárak kétoldali fedője egymásra hajtva tökéletesen záródik. Kényelmesebb ha az elülső cipzár felső, nyaki részénél belül is van fedőréteg, ami meggátolja, hogy a nyakunkat a cipzár irritálja. A modern idők terméke a vízálló cipzár, ami egyenlőre csak a legdrágább kabátokon fordul elő.

Ma már alapkövetelmény, hogy a lélegző anyagokból készült termékek varrásait belülről egy zárófóliával lefedik, nehogy beszivárogjon a nedvesség a varrások mentén. Hogy a kiszemelt kabátunk és nadrágunk is így készült-e, azt még vásárlás előtt ellenőrizzük.

A zsebek egyrészt segítenek a praktikus pakolásban, másrészt ha megfelelően vannak kialakítva, a szellőzésben is fontos a szerepük. Egyes kabátokba ún. hónaljszellőzést is építenek (20-40 cm hosszú cipzáros rész a hónaljban), amely meleg időben jó szolgálatot tehet. A zsebeknél és a szellőztető nyílásoknál is fontos, hogy eső esetén jól zárhatóak legyenek.

A rövid fazonú kabátokat elsősorban mászóknak ajánlják, míg túrázáshoz inkább a hosszított fazon a megfelelőbb. A fenékközépig vagy fenék alá lógó fazonok jobban védik derekunkat, könnyebben leülhetünk bennük egy vizes kőre, illetve a derékösszehúzóval rendelkező modellek a hátizsák hordásakor sem „húzódnak fel”.

Az esőnadrágról – vásárlási tanácsok

Az esőnadrág szerepét sokan alábecsülik, pedig jelentősége majdnem olyan nagy, mint a kabáté. Nagy zuhéban a kabátunkról lecsorgó víz előbb a nadrágunkat áztatja át alaposan, majd a víz a lábszárunkhoz érve a zokninkat itatja át, majd ezen keresztül hamarosan a bakancsunk is tiszta víz lesz. Az esőnadrágnak azonban általában kisebb terhelést kell elviselnie: nem nyomja a hátizsák, kevesebb direkt esőt kap, így jó esetben egy kevésbé komoly darab is megteszi. A esőnadrágok anyagáról ugyanazt mondhatjuk el, mint a kabátok esetén.

Az esőnadrágoknál talán a legfontosabb kényelmi funkció a hosszú oldalcipzár. Ez arra szolgál, hogy a hirtelen kezdődő esőben is gyorsan magunkra kaphassuk nadrágunkat anélkül, hogy a bakancsunkat le kellene vennünk. Itt is érvényes természetesen, hogy az oldalcipzáron megfelelő fedőréteg legyen, valamint a varrások le legyenek hegesztve belülről.

Egyszerű, de praktikus kiegészítő a nadrágszár alján, elöl lévő kampócska amivel a szárat a bakancshoz rögzítve megakadályozhatjuk, hogy nadrágunk a bakancs fölé csússzon. Ezzel lábszárvédő (kamásni) használata nélkül elkerülhetjük, hogy a lecsorgó esővíz a bakancsunkba folyjon. Egyes modelleknél ezt a célt szolgálja a nadrág szárának alsó részébe beépített kamásni.

Vásárláskor próbáljuk meg, hogy a derékrész jól tart-e, esetleg gondoljuk meg, hogy nem jobb-e ha kantáros nadrágot választunk. Az esőnadrágnál is előnyösek az erősebb anyagból rávarrt koptató részek a térdnél, fenéknél, illetve a bokák belső részénél.

Nádai László • Everest alaptábor
Nedermann Zoltán • Tisza-tó vízitúra
Várhelyi Levente • Izland
Róth Norbert • Tisza-tó kerékpártúra
Az esőkabát és esőnadrág tárolása, tisztítása
Nagyon fontos, hogy a szellőző anyagból készült kabátot, nadrágot soha ne gyűrjük be a hátizsákba, táskába, mert ilyenkor az anyagban lévő mikroszkopikus tölcséres lukacskák – amik a szellőzésért felelnek – hamar tönkremehetnek. Ha a hátizsákba kell belepasszírozni kabátunkat, akkor is óvatosan tegyük ezt.

Az esőruházatot csakis az előírásnak megfelelően tisztítsuk; a mosáshoz kizárólag a túraboltokban kapható, kifejezetten lélegző anyagokhoz készült mosószert használjunk! 

Az esőkabát vagy esőnadrág vásárlásakor célszerű rögtön beszerznünk a megfelelő tisztítószert is, amelynek használatával hosszú időn keresztül megőrizhetjük túraruházatunk előnyös tulajdonságait.

Ha pedig már átázik az esőkabátunk, úgynevezett impregnáló szereket használhatunk, amik segítségével átmenetileg újra vízhatlanná tehetjük technikai ruházatunkat.

 

Mit vegyünk az esőkabát alá?
A lélegző anyagok csak úgy működnek jól, ha izzadtságunk a testünk felületéről el tudja érni a lélegző membránt, tehát nincs olyan ruhadarab a kabát és a testünk között, ami magában tartaná a nedvességet. Az egyik legjobb nedvszívó anyag a pamut, azonban ez hiába kényelmes viselet száraz időben, a nedvességet beszívja, és magában tartja. Emiatt túrázásra nem a legmegfelelőbb. Testünkről a pára elvezetését legjobban az ún. „technikai aláöltözettel” érhetjük el. Erről részletesen a Túraruházat ajánlónkban olvashatsz.
HÍRLEVÉL
Hírek, utazások, hasznos tippek
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe