Izland
Lappföld
Jordánia
Korzika
Csehország
Provence
Ajánlataink
Fejlámpa

Aki egész napos túrára indul, mindenképpen célszerű valamilyen elemlámpát magával vinnie. Ha elszámoltuk magunkat a túra időtartamát tekintve és ránk sötétedik, egy elemlámpa könnyen létfontosságúvá válhat. A fejlámpa egy speciális elemlámpa, melyet egy gumis pánttal a fejünkre tehetünk. Mindez azért rendkívül praktikus, mert így szabaddá válik mindkét kezünk, ami sátorállítás, térképolvasás, éjszakai túrázás, pakolás, főzés közben nagyon jól jön. Ha úgy akarunk a sötétben sátrat állítani, hogy közben az egyik kezünkben fogunk egy elemlámpát, abból nagyrészt csak szerencsétlenkedés lesz, nos erre jók a fejlámpák.

Az égő típusa

Nagyon lényeges az égő típusa; ezekből alapvetően három félét különböztetünk meg. A hagyományos wolfram-szálas égő kezd kimenni a divatból. Sokkal elterjedtebbek a halogén és az új típusú LED égők. A halogén égőknek nagyon erős és fókuszált fényük van. A lámpatesteket mindig úgy alakítják ki, hogy a fénysugár fókusza állítható legyen. Használatuk akkor előnyös ha viszonylag távolabbra akarunk világítani, például keressük a turistajelzést az erdőben, vagy az útvonalat egy sziklás terepet. Egyik hátrányuk, hogy mindig csak egy kisebb kört világítanak meg, a másik pedig, hogy zabálják az energiát. A halogén égők elég hamar le tudják meríteni elemeinket, ezért mindig célszerű tartalékelemekkel indulni a túrára.

Black Diamond LED-es fejlámpák

A Black Diamond termékei – melyekre a gyártó 
3 év garanciát biztosít – igazán gazdaságos megoldást kínálnak a megbízható, professzionális fejlámpák piacán.

 


A halogénégők szöges ellentéte a LED égők, amik rendkívül energiatakarékosak, és szórt fényükkel szinte az egész látómezőnket bevilágítják, de csak pár méter távolságban. Messzebb lévő dolgokat a LED-ekkel nem tudunk megvilágítani. További előnyük viszont az ilyen lámpáknak a kis méretük. Egy korszerű LED-es fejlámpa igen kis súlyú és elfér a zsebünkben. Ráadásul a LED-es fejlámpák fényerejét még szabályozni is lehet, ami további energiamegtakarítást eredményezhet, hiszen például egy sátorban nem biztos hogy szükség van a teljes fényerője. Kerékpáros használatra van villogó üzemmód is.

 
Black Diamond ReVolt

Az ideális fejlámpa Barakás kalandtúráidhoz. A Black Diamond ReVolt fejlámpa esetében végre nem nekünk kell alkalmazkodni a technológiához, hanem a technológia alkalmazkodik, a mi szokásainkhoz. A Black Diamond ReVolt 110 lumenes fejlámpája a mai lehetőségek keretein belül bárhonnan és bármivel tölthető.

 

Akik nem szeretik a kompromisszumot és nem szeretnének dönteni a halogén és a LED közt, válasszanak olyan lámpát, amit egyaránt felszerelnek mind a két típusú égővel. Köztük egy kapcsolóval választhatunk aszerint, hogy éppen melyikre van szükségünk. Persze ezek a legdrágább lámpák, de a legpraktikusabbak is.

De milyen fejlámpát válasszunk?

A döntést nagyban megkönnyítik a Petzl fejlámpagyártó cég mérési adatai. Az objektív, világítótávolság és üzemidő adatok önmagukért beszélnek, és mindenki kiválaszthatja a neki legmegfelelőbb modellt a széles kínálatból.

Petzl Zipka 2

Kisméretű és ultrakönnyű két LED-es fejlámpa, ami akár a zsebedben is elfér. Ideális utazáskor, épp ezért mi soha nem hagyjuk otthon.

Szinte minden Baraka túrára hozz magaddal fejlámpát! Különösen azokon a túrákon lesz rá szükséged, ahol sátrazunk mint például Szardínia-Korzika, Franciaország, olaszországi vulkántúra, vagy napfelkelte előtt indulunk útnak, mint Ladakh, Kilimandzsáró, Everest alaptábor.

HÍRLEVÉL
Hírek, utazások, hasznos tippek
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe