Izland
Lappföld
Jordánia
Korzika
Csehország
Provence
Ajánlataink
Főző

A sátras szállásokhoz, a kempingezéshez hozzátartozik a romantikus esti főzőcskézés, ahol kicserélhetjük egymással tapasztalatainkat az alpin konyhaművészetről. Mindennek alapja egy jó főző. Igaz a címben gázfőző szerepel, de meg kell említenünk, hogy léteznek petróleum- és benzinfőzők is. Ezek azonban kevéssé elterjedtek, kényesek, a használatuk gyakorlatot kíván, és az üzemanyag biztonságos szállítása sem egyszerű. A továbbiakban csak a gázfőzőkkel foglalkozunk, amiknek nagyon sok fajtája létezik.

A méret és a palack

Az egyik legfontosabb kritérium a méret. Vannak egészen apró főzők, de léteznek kétégős típusok is, amik csak autóval szállíthatóak. Értelemszerűen egy utazásra a kisebbek valók. Több gyártó is készít kitűnő minőségű gázfőzőket és palackokat, amik egymással általában nem kompatibilisek. Ezért már az elején, vásárláskor le kell tennünk a garast egy gyártó mellett. Mindenképpen olyan gázfőzőt válasszunk, aminek a tartályát (a gázpalackját) anélkül is le lehet szerelni a főzőfejről, hogy közben a gáz elillanna. Ezek a palackok ugyanis utántölthetőek. Az utántöltésről érdeklődj a túraboltokban, a legtöbb üzletben ugyanis megtalálható ez a szolgáltatás.

A palackokban túlnyomás uralkodik, ezért ennek megfelelően óvatosan kell velük bánnunk. Célszerű nagy magasságból nem leejteni, kiszúrni, vagy komolyabb hőhatásnak kitenni. A gáz a tartályban cseppfolyós állapotban található, gázneművé akkor alakul ismét, amikor kiengedve légköri nyomás alá kerül. Ha minden jól megy, akkor ez a gázfőző égőfejénél történik, ahol az égés is zajlik.

A palackok különféle méretben készülnek. Egy kéthetes Baraka túrára tökéletesen elegendő egy 400 mililiteres palack, ami körülbelül 210 gramm propan-butan gázt tartalmaz.

MSR MicroRocket gázfőző

A Microrocket a legkönnyebb MSR gázfőző, mindössze 75 gramm súlyú. Egy liter vizet 3,5 perc alatt forral fel. Olyan kicsi, hogy szinte a zsebedben is elfér. A Cascade Design termékei egyszerűek és letisztultak, nincs rajtuk semmi felesleges; immár harmincöt éve folyamatosak fejlesztik őket.

 

A főző

Minden gázfőzőn – ahogy az otthoni gáztűzhelyen is – található egy szelep, amit tekergetve fokozatmentesen állíthatjuk a palackól kijövő gáz mennyiségét, ezáltal a láng nagyságát. A gázfőzőkön edénytartó is helyet kapott, ami jó ha behajtható; így kisebb helyet foglal el szállításkor a gázfőző. A gázfőzők fejének, rózsájának mérete is különböző, ezt elsősorban a használandó edény méretének megfelelően válaszd ki.

A modernebb gázfőzőket piezo gyújtóval szerelik fel, ami azért praktikus, mert nem kell magunkkal vinni gyufát (ami elázhat) vagy öngyújtót (ami kifogyhat). A piezo gyújtó és a szabályozó szelep segítségével ugyanúgy hozhatjuk működésbe kemping gázfőzőnket, akár az otthoni konyhai gáztűzhelyünket. Mindentől függetlenül célszerű alaposan áttanulmányozni a használati utasítást, benne a technikai paramétereket, amit minden gázfőzőhöz mellékelnek.

Használat közben

Egy kis túrafőző természetesen nem olyan hatékony, mint nagyobbik testvére a konyhában, de 1 liter vizet általában 3 perc alatt felforral. Persze ez sok mindentől függ. Nagyobb tengerszint feletti magasságban, ahol kevesebb az oxigén, rosszabb a hatásfoka, de általában 4000 méterig jól használható. Ha fúj a szél, csináljunk szélfogót! Főzés közben pedig fedjük le az edényt fedővel, így hamarabb elkészül az étel és spórolunk a gázzal is. A gázfőzőt mindig vízszintes helyre tegyük, és nagyon vigyázzunk arra, hogy működés közben ne borítsuk fel! Különösen ha a közelben éghető anyagok vannak, például a hátizsákunk vagy a sátrunk. Különösen vigyázzunk arra, hogy lehetőleg ne borítsuk a lábunkra a gázfőzőt és az éppen felforrt vizet. Bármennyire is triviális mindez, történt már ilyen baleset. Sátorban vagy az előterében soha ne főzzünk!

Primus Eta Solo kemping kázfőző

Nagy hatásfokú Primus kemping/ túra gázfőző: rövid forrási idő és alacsony gázfogyasztás. Könnyen és gyorsan összerakható és kis méretűre csomagolható. 0.9 lieres űrtartalmú, hőálló füllel ellátott edénnyel. Az edény fedelén az ivást megkönnyítő, kisméretű, zárható nyílással.

 

Hol használjunk gázfőzőt?

A gázfőzők elterjedésének erős korlátot jelent, hogy a repülőn szigorúan tilos bármilyen gázpalackot szállítani. A tengerentúli országban pedig általában nehéz beszerezni az éppen megfelelő gázpalackokat. A Baraka utasainak ez azonban nem probléma, hiszen ahol a repülős utak túrái során sátrazunk (pl. Nepál, Peru, Dél-Afrika), ott teljes ellátást kapunk, a főzés nem a mi dolgunk, így gázfőzőre sincs szükségünk.

Gázfőzőt a Baraka túrái közül csak az európai, kempinges, sátras utakra célszerű vinni (mint például Franciaország, Szardínia és Korzika).

Edények

Ha spórolni szeretnénk, egy kisebb konyhai lábas is megteszi, ettől persze elegánsabb megoldás egy eleve kemping gázfőzőkhöz készült edény. Ezek többféle méretben készülnek, sőt léteznek komplett edénykészletek is, de legtöbbre egy kb. 1 literes edénnyel megyünk. Ebben tudunk levest, tésztát és rizst főzni, vagy épp konzervet melegíteni. Az igényesebbek egy kis serpenyőt is magukkal vihetnek, ami tovább növeli a gázfőzőn elkészíthető ételek változatosságát. Az edényekhez mindig tartozik fedő is, amit az edény fülének visszahajtásával szorosan le lehet zárni. Szállításkor a zárható edénybe tehetjük például a lecsavarozott főzőfejet, ami így nem fog megsérülni.

Ha kész az étel, le kell vennünk az edényt a gázfőzőről. Ha az edény füle átforrósodott, jól jöhet egy edényfogó.

A gázfőzőn használhatunk alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készült bögrét is, amiben el tudjuk készíteni reggeli teánkat vagy kávénkat. A főzőcskézés során szükségünk lesz még az eddig felsoroltakon kívül evőeszközökre, elsősorban kanálra és bicskára.

Az edényeket jó minél hamarabb elmosni, ezért célszerű magaddal vinned valamilyen mosószert, persze kis mennyiségben és egy szivacsot. Ezeket egy kempingben használhatod, de a természetben, vadkempingezés során nem célszerű mosószerrel szennyezni a környezetet. Ilyenkor egy kis homokkal vagy hóval való dörzsölés is megteszi.

MSR Base 2 Pot

Két darabos, praktikusan elcsomagolható aluminium kemping edény készlet.

HÍRLEVÉL
Hírek, utazások, hasznos tippek
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe