Izland
Lappföld
Jordánia
Korzika
Csehország
Provence
Ajánlataink
Hőmérsékleti értékek

Ezek a hálózsák legfőbb adatai, amik alapvetően meghatározzák a méretét és árát is. Célszerű előre tisztázni, hogy hideg éjszakákra készülsz például egy magashegyi túra során, vagy a forró trópusokra indulsz. Mivel a szélsőségek között nem igazán van kompromisszum a hálózsákok terén, ezért a gyakran utazóknak több hálózsákuk is van, attól függően, hogy hová utaznak, és ott milyen körülmények várják őket.

Mindegyik hálózsákon egy sor hőmérsékleti adatot találsz, amik lehetnek elsőre megtévesztőek is. Vegyünk egy példát : -5 / 0 / +20 °C. Ebben az esetben a -5 °C-os jelölés nem azt jelenti, hogy nyugodtan alhatsz ilyen hidegben, hanem azt, hogy megúszod az éjszakát kihűlés nélkül, de minden bizonnyal fázni fogsz. A -5 és 0 °C közti sáv tehát az „extrém” tartomány, egy hálózsák vásárlásánál azonban mindig a „komfort” tartományt kell keresni, mert ez a hálózsák valódi fokmérője. A példánknál maradva a „komfort” tartomány 0 °C-tól +20 °C-ig terjed. Tehát ilyen külső hőmérsékletben a legkellemesebb aludni a hálózsákban. 0 °C alatt fázni fogunk benne, +20 °C felett pedig melegünk lesz.

Therm-A-Rest Tech Blanket

A Therm-A-Rest nyári takaróját használhatod hagyományos hálózsákként, egy
Therm-A-Rest matraccal és a matracra tökéletesen illeszkedő pamut lepedővel pedig komplett ágyat készíthetsz belőle magadnak.

 

A hálózsákokon feltüntetett értékek persze nem szentírások, mivel ezeket a gyártók saját módszereik szerint állapítják meg, azonkívül mindenkinek más és más a hőérzete; vannak fázósabb emberek, és vannak, akiket egy-egy hideg éjszaka kevésbé visel meg. Ha fázós vagy, vásárolj egy kicsivel melegebb hálózsákot magadnak, mint amire az úti célod alapján szükséged lehet. Hölgyeknek eleve célszerű melegebb hálózsákot használni. Ha esetleg meleged lesz a zsákban, még mindig sokkal jobb kicsit kibújni belőle, mint arra ébredni az éjszaka közepén, hogy fázol.

A különböző hőmérsékleti értékek alapján többféle hálózsákot különíthetünk el. Vannak nyári, három évszakos és téli hálózsákok. Nyári hálózsák való például egy trópusi utazásra, ahol biztosan nem lesz 18-22 °C-nál hűvösebb, de egy európai utazásra három évszakos (tavasz-nyár-ősz) zsákot ajánlunk, mivel a hegyekben még nyáron is előfordulhat 5 °C vagy szélsőséges esetben akár 0 °C is. Egy komolyabb magashegyi gyalogtúrára pedig olyan téli hálózsákot vigyél, aminek a komfortértéke a biztonság kedvéért legalább -10 °C körül van. A legtöbb Baraka túrára három évszakos hálózsákot ajánlunk.

Fontos azt tudni, hogy ha sátorban alszunk, akkor a sátor egy hideg éjszakán általában 7-10 °C-ot „emel” a külső hőmérsékleten. Tehát ha odakint 0 °C van, akkor bent a sátorban 7-10 °C-ra kell számítanunk.

Ha hideg van és tökéletesen ki akarjuk használni a hálózsákunk összes meleg-megtartó képességét, akkor a cipzárt teljesen fel kell húznunk, és jól be kell húznunk a nyaknál található zsinórokat is. Húzzuk a fejünkre a kapucnit, úgy hogy a lehető legkisebb testfelületünk, tehát csak az arcunk érintkezzen a levegővel. El kell tüntetnünk minden apró rést a nyakunknál, ahol a hideg levegő beszökhet a hálózsák mélyébe. Ez nagyon fontos, mert csak így lesz megfelelően meleg a hálózsákban.

The North Face Bolam

A The North Face Bolam hálózsákot kis súlyának és csomagolt méretének köszönhetően akár hátizsákodban is magaddal viheted több napos gyalogtúrákra vagy biciklis kirándulásokra is. Kizárólag nyári használatra ajánljuk

Felöltözzek-e a hálózsákban vagy ne?

A hálózsákok úgy működnek, hogy bennt tartják a test melegét azáltal, hogy egy jól szigetelő réteget képeznek a test és a külső hideg levegő közt. Ha túlságosan felöltözünk, akkor testünk melege csak arra lesz elég, hogy a vastag ruházatot átmelegítsük, de a hálózsák „befűtésére” már nem marad energia, tehát olyan, mintha nélküle aludnánk. Ezért hideg éjszakákon nem szabad túlságosan felöltözni, mert fázni fogunk. Maximum egy-két réteg alsó öltözetet használjunk a hálózsákban!

A hálózsák tömege, mérete és alakja

A jó nyári hálózsákok nagyon kicsik és könnyűek, jellemzően 1 kg súlyúak. A három évszakos zsákok tömege 1-1,7 kg közt mozog. Az összecsomagolt méretüket nagyban csökkenthetjük, ha ún. kompressziós tokot kapunk a hálózsákhoz. Ez azt jelenti, hogy a tartó-tokon általában négy hevedert találunk, amiket ha jól összehúzunk, akkor a hálózsákban lévő levegőt kinyomva jelentősen csökkenthetjük a hálózsák térfogatát.

A hálózsákok különböző hosszúságban készülnek, ezzel igazodva az eltérő testmagasságú emberekhez. Ha nem vagy 180 cm magas, akkor neked tökéletesen elég egy kisebb méretű hálózsák is, így nem képződik a lábadnál jelentős „űr”, amit egy hideg éjszakán úgysem tudnál kellőképpen felmelegíteni. Tanácsos megnézni vásárláskor, hogy a kinézett hálózsák hossza passzol-e a testmagasságodhoz.

A hálózsák formája „múmia” típusú legyen; ez veszi fel ugyanis a legjobban az alakod és ez tartja a legjobban a hőt. Lehet néhol kapni téglalap alakú hálózsákot is, de ezek messze nem olyan melegek, mint a „múmia” típusúak.

Léteznek jobb illetve bal oldali cipzárral rendelkező hálózsákok, attól függően, hogy jobb- vagy balkezes vagy-e. Az azonos típusú, ellentétes oldalú cipzárú hálózsákokat a romantikát kedvelő párok akár össze is cipzározhatják, bár ez hideg éjszakákon nem célszerű, mivel a nyaknál ilyen esetben nem lehet úgy összehúzni a hálózsákot, mint ha csak egy valaki aludna benne.

The North Face Aleutian 3S

A legjobb kompromisszumot a 3 évszakos hálózsákok jelentik, amikben nyáron sem fogsz izzadni, de egy tavaszi vagy őszi hidegebb éjszaka sem fog ki rajtad.

A hálózsák külső anyaga

A modern hálózsákok külső anyaga általában poliészter alapú textil, ami nem vízálló ugyan, de szükség esetén különböző szerekkel impregnálható. Belül lehet pamut vagy szintén valamilyen kellemes tapintású műszálas anyag, ami elvezeti a test páráját. A pamut belső bélés kellemes érzetet, otthonosságot kölcsönöz, de több helyet igényel. A műszálas belső bélés nem annyira sugározza az otthonos melegséget, de vékonyabb, ezért kisebb helyre van szükség az összecsomagoláskor.

A hálózsák töltete

A hálózsákokba kezdetben kacsa- vagy libatollat (pelyhet) töltöttek; sokan ma is erre esküsznek. A nagyon meleg, téli zsákokban még ma is meglehetősen elterjedt ez a hagymányos és természetes anyag. Előnye a kiváló hőszigetelő képessége, a hosszú élettartama, hátránya a magas ára, és az hogy ha elázik, semmit sem melegít és nagyon nehezen szárad ki. A pehelynél sokkal elterjedtebbek az újkeletű szintetikus anyagok, amik lényegében az űrhajózás „melléktermékei”. A ma gyártott modern hálózsákok nagyrészt már szintetikus anyagot tartalmaznak, a legjobbak megközelítik a pehely jó tulajdonságait. Ezek a mesterséges anyagok nagyon gyorsan fejlődnek, és szinte évről-évre egyre jobbakat hoznak ki a hálózsákgyártó cégek. Előnyük a viszonylag olcsó ár, a gyors száradás, és az, hogy nedvesen is melegítenek valamelyest.
 

The North Face Blue Kazoo női pehely hálózsák 

4 évszakos pehely hálózsák, amit kifejezetten a fázós hölgyek igényeinek megfelelően alakítottak ki. Trapéz alakú rekeszek, hogy ne alakulhassanak ki hideg foltok a zsák felületén, lábfej melegítő box, szűkíthető hőgallér és csukja és a legjobb minőségű magyar libapehely töltet.

A hálózsák tárolása és mosása

Odahaza a hálózsákot semmi esetre se a hozzá kapott tokban tartsuk összenyomva, mert így szép lassan összetömörödik, és már nem lesz olyan meleg, mint új korában. Otthon mindig nyissuk ki, és felfüggesztve, például vállfára akasztva tegyük be a ruhásszekrénybe. Ha útra kelünk és összecsomagoljuk a hálózsákot, akkor egyszerűen csak össze-vissza gyűrjük bele a tokjába, de úgy, hogy a cipzár ne legyen behúzva, különben a behúzott és összehajtott cipzár tönkremehet.

A hálózsákot nem jó túl gyakran mosni, mert ezzel is tömörödhet a belső töltet, és így veszít a szigetelő képességéből. A tapasztalt túrázók, hegymászók addig húzzák-halasztják a hálózsákuk mosását, ameddig csak lehet (értsd: ameddig nincs „szaga”). Ha ez a pillanat nálad is elérkezett, akkor csakis hálózsákokhoz használatos speciális mosószert használj, amit a túraboltokban megvásárolhatsz. Manapság már lehet kapni vékony anyagból készült hálózsák-béléseket, amit azért célszerű használni, mert ilyenkor nem a hálózsákod koszolódik. A „hálózsák-ágyneműként” funkcionáló bélések pedig nagyon könnyen moshatóak.

Derékalj

Ha sátorban, hálózsákban alszol, mindenképpen szükséged lesz egy derékaljra is. Alapvetően kétféle derékalj közül választhatsz. Az egyik a hagyományos habmatrac, vagy ahogyan idehaza szinte mindenki ismeri: „polifoam”. Ebből is kétféle létezik, a nyitott és zárt cellás. Jellemzően ezek olcsóak, könnyűek, tartósak, nem igényelnek különösebb karbantartást. Összetekerve is tárolhatod, valamint fűre is bátran kiterítheted, mert nem lesz bajuk. Hátrányuk, hogy nedves környezetben felszívnak bizonyos mennyiségű vizet.

Ahogy az lenni szokott, a drágább megoldás képviseli a nagyobb kényelmet, amit az önfelfújódó matrac jelent. Kinyitás után egy-két perc alatt maguktól megtelnek levegővel, kényelmesek, jól hőszigetelnek. Nagy hátrányuk azonban a sérülékenységük, mivel ha a legapróbb luk is keletkezik a levegővel telített matracokon, könnyen használhatatlanná válnak, bár javíthatóak. Nem célszerű köves talajon lévő sátorban használni, és kiteríteni a sátor előtti fűre, mert a frissen nyírt, hegyes fű, vagy egy ág könnyen kilukaszthatja ezeket a matracokat. Előnyük továbbá, hogy egészen kicsire össze lehet tekerni, hátrányuk a magas áruk. Odahaza kiterítve, nyitott szeleppel célszerű tárolni az önfelfújódó matracokat, hogy átjárja a levegő. Tisztításuk nagyon könnyű, vizes szivaccsal könnyen letörölhetjük a szennyeződést.

Milyen egy jó derékalj?

A gyenge minőségű, vékony derékaljak helyett válasszunk zárt cellás izolírt vagy önfelfújódós matracot. Milyen egy jó derékalj? A Mormota túrabolt honlapján részletesen tájékozódhatsz róla.

 

HÍRLEVÉL
Hírek, utazások, hasznos tippek
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe