Izland
Lappföld
Jordánia
Korzika
Csehország
Provence
Ajánlataink
Mekkora legyen a hátizsák?

Ez az elsődleges kérdés, amire nem lehet csupán egyetlen választ adni. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen hosszú túrát tervezel, egy naposat, vagy két heteset. A tapasztalt túrázóknak éppen ezért többféle méretű hátizsákja is van. A hátizsákok méretét literben adják meg. Egy napos kirándulásokra, hegyi túrákra 25-30 liter körüli kishátizsákok a megfelelőek, pár napos túrákra már 40-50 literes hátizsákot célszerű magaddal vinned, míg egy vagy több hetes vándortúrákra 70-80 literes hátizsákot válassz.

Van egy jelenség, miszerint szinte mindig addig pakoljuk hátizsákunkat, amíg van benne hely. Hogy ne mindig így történjen, ahhoz erős önuralom kell. Ezért célszerű határt szabni a méretnek, mert a túrán mindezt cipelnünk is kell – ami állandó velejárója a hátizsákoknak. Egy-egy nagyobb túra előtt szinte mindenki életbevágó dilemmák elé kerül: nem minden fér be a zsákba. Újra és újra átgondoljuk, és végül mindig megszületik a megoldás. És csodák csodájára az otthonhagyott dolgok sokkal kevésbé hiányoznak, mint ahogy gondoltuk. Az ugyanis, hogy mit viszünk magunkkal, csak az egyik tényező, amikor a megvásárolandó hátizsák méretén gondolkodunk. A másik a súly; minden egyes felesleges kilogramm a túra élvezeti értékéből vesz el nem keveset.

Terleth Mátyás (balra) és Tóth Zsigmond (jobbra) • Korzika
Tátrai Bernadett • Peru, Andok gyalogtúra
Nádai László • Dolomtok via ferrata
Terleth Mátyás (jobbra) • Korzika
Hátizsák-típusok és néhány tipp

Most nem foglalkozunk a különféle utcai és kerékpáros hátizsákokkal, csakis azokkal, amik túrázásra valók. Egy napos kirándulásokra – ahogy már említettük –, a 25-30 literes méret a legmegfelelőbb. Ezek a zsákok lehetnek belső merevítésűek vagy merevítés nélküliek. Nyilván az előbbiek a jobbak, mert van tartásuk és kényelmesebb a súlyelosztásuk. Azok a túrazsákok jók, amik viszonylag keskenyek és nem körte alakúak. Ha pár napra indulsz útnak, akkor körülbelül 40-50 literes hátizsákba érdemes pakolnod. Nagyon sok típus létezik, amik elsősorban a tárolóhelyek kialakításában, a zsebek számában különböznek egymástól. Az ezek közti válogatás már ízlés és pénztárca dolga.

Egy hetes vagy hosszabb túrára, amikor minden felszerelésed magaddal kell vinned, 70-80 literes hátizsák a megfelelő. Léteznek ennél is nagyobbak, de ezek megpakolva már olyan súlyt jelentenek, hogy a túrából csak a cipekedésre emlékszel majd. A közepes és nagy méretű hátizsákok belül osztottak, ami azt jelenti, hogy a legalsó részhez egy külön cipzár elhúzásával hozzá tudsz jutni. Sokan ide teszik a hálózsákot.

Amikor hátizsákot választasz, fordíts kellő figyelmet a párnázott vállpántokra és a derékövre. Csak akkor tudsz kényelmesen órákon át túrázni hátizsákkal a hátadon, ha a derékövet jól meghúztad. A súlyt ugyanis a kényelem érdekében körülbelül fele-fele részben kell elosztanod a vállad és a csípőd között.

Vásárlás előtt mindig nézd meg, hogy a vállpánton a melled fölött találsz-e egy olyan kis hevedert, amivel a két vállpántot össze tudod kapcsolni a mellkasodon. Ez gyaloglás közben nagyon kényelmes és biztonságos funkció.

Egy hátizsák esetén nagyon fontos a hát kiképzése. A vállnál és a deréknál mindegyik szivacsos kiképzésű, de hogy melyik mennyire kényelmes, azt csak akkor tudod meg, ha felpróbálod. Vásárlás előtt mindig vedd fel a hátizsákot, akár egy ruhát, hogy kényelmes-e. A nagyobb hátizsákokon egy sor állítható dolog van: a vállpántok magassága, a deréköv szöge, stb. Ezeket állítsd be a méretedre, esetleg tehetsz is némi súlyt a zsákba, és így próbáld ki! Jó hír a hölgyeknek, hogy ma már szinte minden gyártó készít külön hátizsákokat kifejezetetten a keskenyebb és rövidebb női hátakra.

Active Form Design ábra
Black Diamond Active Form Design

Vállszélességedhez igazódó vállpántok, a hátad hosszához és csipőméretedhez teljesen illeszkedő méret...

A Black Diamond szakemberei olyan flexibilis felfüggesztési rendszert fejlesztettek ki, melynek egyes elemei külön - külön is mozognak. Ennek köszönhetően a hátizsák vállpántjai és a csípőhevederek sokkal jobban illeszkednek az egyéni adottságokhoz és valódi mozgásszabadságot biztosítanak. A Black Diamond  hátizsákokról a Mormota Túrabolt honlapján részletesen tájékozódhatsz.

A hátizsák anyaga, eső elleni védelem

A legelterjedtebb anyag még ma is a cordura, de újabban divat úgynevezett „ultralight” anyagokból hátizsákokat varrni, amik lehetnek olyan erősek, mint a klasszikus cordura, vagy az ehhez hasonló anyagok. Ezek jó ideig ellenállnak az esőnek, de egy erős zápor, vagy több órás kitartó eső alatt a varrások és cipzárak mentén kerülhet víz a hátizsák belsejébe. Erre az esetre valók a hátizsákokra húzható esővédő huzatok. Van olyan hátizsák, ahol ez a huzat eleve be van építve a hátizsák egyik alsó zsebébe, ahonnan bármikor könnyen előveheted. Ha nem tartozik esővédő huzat a hátizsákodhoz, akkor külön vásárolhatsz egyet, mely a hátizsák méretéhez illeszkedik.

Black Diamond hátizsákok
 
A Black Diamond túrazsákok önsúlya minimális, anyaguk ennek ellenére strapabíró, nehéz terhek cipelésére is alkalmasak. A legkülönbözőbb méretben készült zsákok között gazdaságos áron megtalálhatod azt, ami egyéni igényeidnek a leginkább megfelel.
Hogyan pakoljunk a hátizsákba?

Ez a túrázók örök kérdése, miután az első túráján mindenki felismerte azt a tényt, hogy bármi ami kell, a zsák alján lesz. Célszerű a gyakran használt dolgokat a felszerelés tetejére tenni, a kisebb apróságokat pedig (térkép, pénztárca, fejlámpa, stb.) a felső vagy oldalsó zsebekbe.

Ha túra közben eshet az eső és nincs a hátizsákodnak esővédő huzata, akkor érdemes vízhatlan nylonba csomagolni azokat a dolgokat, amikre vigyázni szeretnél (ruházat, hálózsák, térkép, igazolvány, stb.).

A legtöbb hátizsák tetejének alsó részében van egy rejtett zseb, ahová a ritkán használt, ámde sérülékeny és értékes dolgok kerülhetnek (igazolvány, autókulcs, stb.). A nagyobb hátizsákok belül ketté oszthatóak. Amikor hálózsákot is viszel magaddal, célszerű azt az alsó rekeszbe tenni.

Amikor hátizsákot választasz, figyelj két aprónak tűnő, ámde nagyon lényeges dologra! Az egyik a két oldalt található vizespalack-tartó zseb, ami nagyon praktikus. A vizespalackon kívül olyan dolgokat is tehetsz ide, amit sűrűn használsz (összehajtott térkép, zsebkendő, stb.). A másik a túrabotok szállítására szolgáló gyűrű és heveder, ami akkor jön jól, ha el akarod tenni ideiglenesen az összecsukott túrabotokat.

Tátrai Bernadett • Peru, Andok gyalogtúra
Nádai László • Dolomtok via ferrata
Tóth Zsigmond • Toszkána
Terleth Mátyás • Szardínia

Az újabb túrazsákok már szinte mindegyike kész arra, hogy egy nagyobb méretű vizestömlőt helyezz el bennük egy külön rekeszben, a tömlőből kiágazó csövet pedig kivezesd a hátizsák vállpántjára. Ez azért praktikus, mert ebben az esetben úgy ihatsz, hogy nem kell folyton megállnod, hogy elővedd a kulacsod. Sőt, léteznek olyan speciális hátizsákok is, úgynevezett camelbag-ek, amikbe eleve be van építve ez a vizestömlő. Ez a megoldás elsősorban futóknak és bicikliseknek lehet előnyös.

A Baraka túravezetői a Black Diamond hátizsákok mellett tették le a voksukat.
Tárolás, tisztítás

Szerencsére a hátizsák tárolása és tisztítása semmilyen különleges módszert nem igényel. Mosógépben kimosni azért nem szabad. Ha a hátizsákhoz tartozik esővédő huzat, ezt értelemszerűen csak szárazon célszerű elcsomagolni.

Hátizsák helyett sporttáska? 
 
Tátrai Bernadett • Nepál
 
Ha olyan utazásra indulsz, ahol nem kell sokat cipelned az összes felszerelésed (például a Baraka autóbuszos utazásai, himalájai túrák, ahol helyetted teherhordók vagy öszvérek viszik a felszerelésed, vagy autós kirándulások), akkor nem biztos, hogy praktikus hátizsákba pakolnod. A bőröndről meg ne is beszéljünk...

Ilyen esetekben jöhet jól egy nagy méretű (70-90 literes) sporttáska, ami kellőképpen erős és vízálló anyagból készült.

A Baraka túrákhoz legpraktikusabb utazótáskák vízállóak, az anyaguk olyan erős, hogy szinte bármit elviselnek, lehet őket húzni-vonni, elázhatnak, porosak lehetnek, a ruháid benne mégis szárazak és tiszták maradnak.

Ideálisak olyan gyalogtúrákra is például, ahol teherhordók viszik a felszerelésed, mint amilyen például az Everest alaptábor, a Ladakh vagy a Kilimandzsáró túránk.

HÍRLEVÉL
Hírek, utazások, hasznos tippek
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe