Izland
Lappföld
Jordánia
Korzika
Csehország
Provence
Ajánlataink
Kulacs
Soha ne induljunk el túrázni ivóvíz nélkül! Ez különösen a meleg nyári hónapokra érvényes, de egy téli túrán is jól tud esni pár korty forró tea. A legegyszerűbb kulacs lehet egy eldobható pillepalack is, amit – ha elfogy belőle a víz – akár össze is nyomhatunk, így kisebb helyet foglal el a hátizsákunkban. Elegánsabb megoldás, ha valamilyen palackot használunk, amik alapvetően fémből vagy műanyagból készülnek. A fémpalackok talán valamivel jobban tartják a hőt (külön külső burkolat is kapható hozzájuk), de mivel nem átlátszóak, sosem látjuk pontosan, mennyi vizünk is van.

A fém kulacsok forró vízzel feltöltve, lábmelegítőként is jól funkcionálnak ha a hálózsákba tesszük őket hideg éjszakákon, magas hegyekben. Az Inka ösvényen teherhordóink ezt a kedves szolgáltatást soha nem felejtik el. 

Camelbak kulacsok

Könnyű és strapabíró kulacsok önzáró csutorával és élettartam garanciával.

A másik nagy kategória a műanyagpalackok csoportja, melyek könnyűek és szinte törhetetlenek. Átlátszóak, emiatt mindig tudjuk, hányadán állunk a vízkészletünkkel, valamint a nagyobb szájuk miatt elmoshatóak. Anyaguknak köszönhetően pedig szinte bármit beléjük tölthetünk.

Téli túrákon jönnek jól a termoszok, melyek akár több órán át is megőrzik a tea melegét. Termosz vásárlásánál viszont gondoljunk arra, hogy még a nagyobbak is csak körülbelül 0,7-1 literesek. A termoszok tetejét általában bögreként is használhatjuk, ellenőrizzük ezt, és csakis ilyen termoszt válasszunk!

Primus Vacuum Bottle termoszok

Dupla falú Primus termoszok csiszolt, rozsdamentes acélból,
"Quick-Stop" kombinált zárófedél, kiváló szigetelés és alacsony súly a tartósság feláldozása nélkül.

Vízellátó rendszerek

Terleth Mátyás (balra) és Tóth Zsigmond (jobbra) • Korzika
Éliás Balázs • Provence
Tiponucz Tibor • Erdély
Tátrai Bernadett • Peru, Andok gyalogtúra

Újfajta, praktikus víztárolási módot jelentenek az úgynevezett vízellátó rendszerek, a hátizsákba tehető vizes tasakok, melyekhez egy csövet rögzítenek. A csövet kivezetjük a hátizsákból, és a szánkba véve szívhatjuk magunkba a szomjunkat oltó vizet. Ez azért praktikus, mert ebben az esetben úgy ihatsz, hogy nem kell folyton megállnod, hogy elővedd a kulacsod. Ezért, ha csoportosan túrázunk és nem akarunk a többiektől lemaradni, ez a megoldás különösen előnyös. Arról nem is beszélve, hogy mennyire balesetveszélyes lehet ha menetelés közben próbálod meg kihalászni a hátizsákodban lévő kulacsod.

Az újabb túrazsákok már szinte mindegyike kész arra, hogy egy nagyobb méretű vizestömlőt helyezz el bennük egy külön rekeszben, a tömlőből kiágazó csövet pedig kivezesd a hátizsák vállpántjára. A tasakok mérete eltérő lehet, általában 2-3 literesek. 

Léteznek olyan kis méretű hátizsákok, amiket kifejezetten víz szállítására konstruáltak. Ezek általában a futóknak, kerékpárosoknak hasznosak, de azon túrázóknak is hasznára lehetnek, akik igen meleg időben indulnak túrázni, és folyadékon kívül nem igazán van szükségük másra.

Platypus Hoser víztartályok

Platypus vizestömlők, amelyek bármelyik víztartály fogadására alkalmas hátizsákkal használhatóak.


 
HÍRLEVÉL
Hírek, utazások, hasznos tippek
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe