Izland
Lappföld
Jordánia
Korzika
Csehország
Provence
Ajánlataink
Sátor

Aki sátorvásárlás előtt áll, nem árt, ha először is a következő két kérdést felteszi magának:
Hol fogom használni a sátrat? Mennyi pénzt költhetek sátorra?
A két kérdés nem választható el élesen egymástól, hiszen a sátrak ára elsősorban az általuk kínált komfortfokozat függvénye.

Az első kérdés azért fontos, mert nem mindegy, hogy magad cipeled majd a sátradat napokon, heteken keresztül egy magashegyi gyalogtúrán, vagy kempingben használod, ahová valamilyen közlekedési eszközzel, autóbusszal, személyautóval érkeztél. Előbbi esetben nagyon lényeges a sátor minél kisebb súlya, ugyanakkor megbízhatósága, utóbbi esetben a súly nem igazán döntő tényező. Egy magashegyi sátor súlya 2-3 kg körül mozog, ami minden esetben alumínium rudakat és vékony, de rendkívül erős anyagokat feltételez. Egy kétszemélyes túrasátor súlya azonban 3-5 kg is lehet.

Az sem mindegy, hogy naponta felállítod és lebontod a sátrat, és gyakran kempingezel egy évben, mert akkor erős konstrukcióra lesz szükséged, vagy sokáig egy helyben táborozol, mert ebben az esetben megteszi egy egyszerűbb sátor is.
Fontos szempont, hogy vajon hideg, szeles, csapadékos helyekre mész-e majd, vagy melegebb és szárazabb vidékre, ahol inkább a jó szellőzés vagy a rovaroktól való védelem az elsődleges szempont. Az előbbi esetben a strapabíró hegyi sátrak között célszerű válogatni, míg az utóbbi esetben egy jó túrasátor is megfelelő lehet. Nézd meg, mekkora előtere van a sátornak, mert ez fontos tényező lehet, ha sok a cuccod.

Ha hosszabb távú befektetést tervezel, akkor a lehető „legdurvább” időjárást alapul véve célszerű sátrat választani. Érdemes inkább bebiztosítani magad, mintsem hogy meglepetés érjen.

Vaude Campo 3P
háromszemélyes túrasátor

Közepes árfekvésű hegyi sátor, ami nem egyszer bizonyított már több órás zivatarban és szélviharban is.

Ezt a modellt mi a Barakánál már több éve használjuk, túravezetőink szállását jelentik kempinges utak esetén.

Hol vásároljak?

Sátor-vásárláskor az első számú szabály, hogy kerüljük a nagy bevásárlóközpontokban kapható olcsó, márkanév nélküli sátrakat. Ezek olyan tömegcikkek, amik kétségkívül olcsóak, de ha komolyabb próbának teszed ki (eső, szél), egyik sem lesz megbízható társad.

Lényeges szempont ez, amin nem érdemes spórolni, mivel egy elázott sátor könnyen el tud rontani egy túrát, arról nem is beszélve, hogy utána úgyis veszel még egy, sokkal megbízhatóbb sátrat. Túraboltokban érdemes szétnézned, ahol egyrészt csak megbízható márkákkal foglalkoznak, másrészt szakképzett eladók tudnak segíteni a megfelelő sátor kiválasztásában.

Egy jó túraboltban egészen biztos kapsz segítséget a sátor felállítását és lebontását illetően is. Új sátor esetén inkább otthon gyakorolj, mintsem a túra helyszínén, ahol lehet, hogy rossz idő fogad majd; ilyenkor pedig sokat számít a gyorsaság.

A sátor anyaga

A felhasznált anyagok határozzák meg a sátor súlyát, vízhatlanságát és élettartamát. A legfontosabb, hogy két rétegű sátrat vásárolj, amelyek külső és belső sátorponyvából állnak. Ez a konstrukció egyrészt megfelelően hőszigetel, másrészt jó vízálló képességgel rendelkezik eső esetén, harmadrészt pedig a keletkező kondenzvíz (a saját kilégzett párád) is a külső sátor anyagán fog lecsapódni. Ezért készülnek a belső sátrak jól szellőző anyagokból. Egy kétrétegű sátorban éjszaka körülbelül 7 °C-kal van melegebb a külső hőmérséklethez viszonyítva.

A külső sátor anyagát minden esetben egy, a vízhatlanság mértékét kifejező szám jellemzi. Ez az anyag által átázás nélkül kibírt vízoszlop magassága milliméterben. Mindez elsősorban a sátor aljánál rendkívül fontos érték, mert itt a mechanikus igénybevétel is nagy. Talán fontos szempont lehet, hogy ha főzni is fogsz a sátor előterében, akkor olyan sátrat válassz, amelyiknek az anyaga nem kap lángra.

Léteznek egyszemélyesre tervezett, lélegző anyagból készült profi minőségű, ultrakönnyű bivaksátrak is, ilyeneket azonban leginkább csak profi hegymászók használnak extrém helyeken.

Easy Camp sátrak

Nyári kempinges utazásainkon – mint amilyen például a Szardínia-Korzika vagy a Dél-olasz vulkántúra utunk – ideálisak az Easy Camp sátrak. Nem csak a nyári záporoktól védenek meg, de tágas előterükben elfér a felszerelésed és akár a vacsorád is megfőzheted.

Varrások

Gyakran a rossz minőségű varrások az olcsó sátrak leggyengébb pontjai. A sarkokban, a kifeszítés által jobban terhelt részeknél, valamint a cipzáraknál a nagy igénybevétel hamar tönkreteszi a nem megfelelő erősségű varratokat. A vízhatlanság érdekében csakis belülről lehegesztett varratú sátrat érdemes vásárolni. Ez a hegesztőszalag azonban nem örök életű, így öregebb sátor esetén célszerű magaddal vinned varratimpregnáló folyadékot, ami a szaküzletekben kapható.

Rudazat, cövekek

A sátrat tartó rudazat rugalmassága, súlya és élettartama elsősorban annak anyagától függ. Üvegszálas műanyag rudazatnál a nagyobb súly mellett rövidebb élettartamra kell számítanunk, az alumínium rudak jobb minőségűek, viszont drágábbak. Az „alurúd” sokkal tartósabb, jobban bírja a szelet és az állandó sátorállítást, -bontást, míg az üvegszálas műanyag rudak tipikus hibája, hogy erős terhelésnél egyszerűen eltörnek, gyakran javíthatatlanul. Ha évente csak egyszer utazol el egy mediterrán országba, ahol nagy valószínűséggel nem lesz komolyabb eső vagy szél, akkor jó az üvegszálas rudazat is, de ha igazán megbízható sátor vásárlása a cél, akkor csakis alumínium rudazatút válassz!

A földbe szúrandó cövekek esetében leginkább alumínium és acél kivitellel találkozhatunk, amik általában minden sátornál elfogadható minőségűek. Ha nem várható nagy szél vagy eső, a modern kupola- illetve jurtasátrakat nem is kell minden sarkánál kifeszíteni, de ha vihar közeleg, akkor bizony szükség lesz a cövekekre. Mivel a cövekek a használat során amortizálódnak, ezért legyen nálad mindig tartalék!

Lafuma Campo 2 kempingsátor

Ha nem szeretnél komoly összeget költeni egy sátorra, de azt sem szeretnéd, ha beáznál egy kisebb esőtől, vagy hogy a szél szaggassa átmeneti otthonod, akkor a „kidobós” sátrak helyett válaszd a Lafuma Campot.

Felépítés

A sátrak felépítése, alaprajza, az előterek és bejáratok elhelyezkedése és száma a vásárló igényeinek és pénztárcájának megfelelően választható ki. A legáltalánosabban elterjedt típus a stabil, egyszerűen és gyorsan felállítható iglu-, jurta vagy kupolasátor, de közkedvelt a nagyobb alapterületű, esetenként több hálófülkés alagútsátor is. A jurtasátrak önhordó szerkezete lehetővé teszi, hogy ott is sátrazhass, ahol nem lehet cövekeket a talajba szúrni.

Különösen praktikus dolog, ha egy sátornak két bejárata és előtere van, mivel ha 2 személy alszik a sátorban, mind a ketten úgy tudnak ki-be járkálni, pakolni, hogy a másikat nem zavarják. A kétbejáratú sátrak azonban némileg drágábbak az egybejáratú társaiknál.

A gyártók mindig megadják, hogy hány főnek szánták a sátrat. Ez azonban relatív adat, mivel kisebb termetű emberek értelemszerűen sokkal jobban elférnek egy adott sátorban, mint a 2 méternél is magasabbak. Egy kétszemélyes sátorban valóban csak 2 embernek lesz helye, általában szűkösen, úgy hogy a felszerelésük kint marad az előtérben. Ha nagyobb kényelmet szeretnél, 2 fő számára érdemes 2-3 fős vagy 3 fős sátrat választani.

MSR® Hubba Bubba™
2 személyes túrasátor

Mindössze 1,8 kg súlyú túrasátor, ami 2 személynek is tágas helyet kínál és zord, magashegyi körülmények között sem hagy cserben. Egy szempillantás alatt felállíthatod, elnyűhetetlen alu rudazattal és hegesztett varrással készül.
Azokon az utazásainkon is jól teljesít (pl. Franciaország), ahol több éjszakát is eltöltünk hegyi kempingekben.

Sátrazás

A sátorhelynek vízszintes és egyenletes terepet érdemes választani. Mielőtt felállítod a sátrad, célszerű a gallyakat, köveket, tobozokat eltávolítani, mert azonkívül, hogy nyomni fogják a hátad, még a sátor alját is felsérthetik. Nem célszerű fa alatt sátrazni, mivel ha esik az eső, a csapadék megszűnése után még hosszú ideig fog csöpögni a víz a fa ágairól a sátorra. Viszont mindenképp árnyékos helyet érdemes keresni, mivel azonkívül, hogy a nap UV-sugarai hosszú távon nem tesznek jót a sátorponyvának, ha a nyári nap megsüti a sátrat, bizony az üvegházhatás miatt nem lesz az embernek maradása a sátorban.

A cipzár lehetőleg mindig legyen zárva elkerülendő a hívatlan vendégek (pókok, bogarak, stb.) jelenlétét. Ha éjszaka meleged van, akkor a külső ponyva cipzárját engedd le, a belső szúnyogháló azonban maradjon mindig zárva. A bakancsod, cipőd mindig hagyd kint a sátor előtt az előtérben. Amikor pedig felhúzod, mindig nézz bele, rázd ki, mivel a pókok és skorpiók különösen szeretik az effajta helyeket.

Sátrazás során, lefekvés előtt nem célszerű sokat inni, mivel egy hideg éjszaka során kimászni a hálózsákból, majd a sátorból és keresni egy megfelelő helyet... nos ez nem tartozik a legkellemesebb élmények közé. Azért a biztonság kedvéért mindig legyen a sátorban egy fejlámpa vagy elemlámpa!

Stramszky Judit • Mont Blanc
Tiponucz Tibor • Erdély
Peru, Salkantay túra
Peru, Cordillera Blanca
A sátor karbantartása

A legfontosabb szabály, hogy mindig szárazon tedd el pihenni a sátradat! Ha nedvesen vitted haza, mindenképp szárítsd ki, akár úgy, hogy felállítod a szobában vagy a napsütötte kertben, különben nagyon könnyen bepenészedik. Persze adódhat olyan eset, amikor vizesen, netalán esőben kell elcsomagolni, ilyenkor rögtön az első adandó alkalommal szárítsd ki!

Mielőtt elcsomagolod a sátrat, mindig rázd ki belőle a piszkot, és győződj meg róla, hogy semmi sem maradt a sarkaiban, zsebeiben. Kellemetlen amikor rájössz, hogy a keresett zoknit vagy fejlámpát elcsomagoltad a sátorral együtt.

Amikor összetekered a sátrat, ne mindig ugyanúgy hajtogasd össze, mivel így könnyen hajtogatási élek keletkeznek, ahol meggyengül az anyag. Ha a sátor anyaga piszkos lett, hideg vizes, esetleg szappanos szivaccsal töröld le, mosógépbe még véletlenül se tedd!

HÍRLEVÉL
Hírek, utazások, hasznos tippek
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe