Izland
Lappföld
Jordánia
Korzika
Csehország
Provence
Ajánlataink
Túrabakancs
A bakancs a túrázó legfontosabb felszerelése. A túrázóknak azt jelenti a bakancs, amit egy jó futócipő jelent a hosszútávfutóknak: a futóverseny vagy a túra sikeressége múlhat egy nem megfelelő lábbelin. Épp ezért ha valaki gyakran túrázik, magashegységekbe is indul, akkor nem érdemes a kelleténél jobban spórolnia a túrabakancson. Ráadául ez a felszerelésünk hosszú távú befektetés, mivel éveken keresztül jó szolgálatot tehet nekünk. A bakancs mellett talán csak a hátizsák az a felszerelés, ami igazán a szíve csücske egy vérbeli túrázónak. Ha szűkös a kereted, elsősorban egy jó túrabakancsra gyűjts, mint bármilyen más felszerelésre.

A túrázással először ismerkedők teszik fel szinte mindig a kérdést, hogy miért van szükség bakancsra, miért nem megfelelő erre a célra egy jobb edzőcipő is? Nos azért nem, mert egyenetlen, sziklás vagy erdei terepen sokkal nagyobb annak a veszélye, hogy kificamodik a bokánk, megsérül valamelyik izomszalagunk, mint egy aszfaltúton. Ráadásul ha van a hátunkon egy hátizsák, akkor ennyivel nő a tömegünk, amit el kell viselnie a bokánknak. Mi magunk is nem egy olyan balesetet, bokaficamot, törést láttunk már, ami egyértelműan annak volt a következménye, hogy a baleset elszenvedője nem húzott bakancsot, ami megvédte volna a lábát.
A bakancs talpa
Ez az egyik legfontosabb része a túrabakancsnak. A talp több rétegből épül fel, anyaga a nyersgumi és a műanyag olyan arányú keveréke, amely a lehető legnagyobb tapadást biztosítja (akár vizes sziklán is) amellett, hogy kellőképpen kopásálló is egyben. A talp mintájának nagy szerepe van abban, hogy megkapaszkodjon a terep egyenetlenségein, és járás közben kipréselje a sarat, havat, latyakot a talpunk alól, ezzel megakadályozva a csúszkálást.

A legjobb minőségű, klasszikus bakancstalpakat az Alpok lábánál székelő patináns, olasz Vibram cég készíti, amely nem is foglalkozik semmi mással, a világon ők a bakancstalpak legnagyobb specialistái. A neves bakancsok gyártók azonban gyakran saját fejlesztésű, a Vibram talp tuljadonságaival megegyező, de olcsóbb talpakkal készítik cipőiket.

A bakancsok talpait eleve terepre tervezték, velük a betonon, aszfalton járás hosszabb távon egyáltalán nem kényelmes, ráadásul így jobban is kopnak. Persze előbb-utóbb akkor is elkopnak, ha kizárólag puha erdei talajon túrázunk bennük, ám egy jó bakancs hosszú évekig hű társunk marad. A tapasztalatunk alapján egyébként a vulkánok érdes sziklái „zabálják” legjobban a bakancsok talpát. Léteznek tradicionális bakancsgyártó cégek, mint amilyen például a Hanwag, amelyek – ha elküldjük nekik a teljesen elkopott talpú bakancsunkat – kicserélik a talpat és visszaküldik az így megújult lábbelinket.
A felsőrész
A bakancs felsőrészének anyaga határozza meg annak súlyát, lélegzését, tartósságát és vízhatlanságát. A felsőrész anyagát tekintve alapvetően két nagy csoportba sorolhatóak a túrabakancsok.


  Vaude Dibona Mid SmypaTex

A vízálló Vaude túrabakancs legnagyobb előnye, hogy nagyon könnyű, ezért kifejezetten hosszú, akár több napos gyalogtúrák során is kényelmes viselet. Stabil felépíétének, Jól tapadó Vibram talpának és gumival védett orr részének köszönhetően a könnyebb via ferráta utaknál is jól használható.
A hasított bőrből vagy Cordura anyagból (egyfajta erős textilből) készült bakancsok legnagyobb előnye a kis súly és a jó lélegzőképesség, hátrányuk pedig a fényesbőr bakancsokkal összehasonlítva a rövidebb élettartam. Ennél a típusnál különösen fontos, hogy jó minőségű, megbízható legyen bakancs és Gore-Tex béléssel készüljön. A Gore-Tex egy különleges megmbránból készült lélegző, ugyanakkor vízálló anyag.

Vannak esetek, amikor valakinek pont egy ilyen könnyű túrabakancs a legmegfelelőbb, például hölgyeknek, akik nem szeretnek a lábukon súlyt cipelni, vagy azoknak akik biztosan nem merészkednek rázósabb terepre, mint a via ferráta túrák. Fontos információ az is, hogy a hasított bőrből vagy cordurából készült bakancsok egy nagyságrenddel olcsóbbak a tiszta bőrbakancsoknál.

Tiszta bőrbakancsoknak hívjuk azokat a bakancsokat, amelyek anyaga kívül és belül egyaránt bőr. Egy új bőrbakancs először elég merev, de miután betörik, felveszi a lábunk alakját, és nagyon kényelmes lábbelivé válik. A bőrbakancsok hátránya, hogy nehezebbek a textil felsőrésszel készített társaiknál, de pont ezért strapabíróbbak és megfelelő ápolás mellett hosszabb az élettartamuk. A tiszta bőrbakancsok eredendően nem teljesen vízhatlanok, emiatt fontos, hogy rendszeresen ápoljuk megfelelő szerekkel (vax), amik teljesen vízállóvá varázsolják. Léteznek Gore-Tex béléssel készített bőrbakancsok, melyek a legjobb megoldást kínálják.

  Hanwag Canyon II
 
A legkényelmesebb és legkönnyebb Hanwag túrabakancs puha kesztyűbőr béléssel, nubuk bőr felsőrésszel és hajlékony talppal nagyon jó választás könnyebb túrákhoz vagy utazáshoz. 
Mire figyelj vásárláskor?
Először is azt kell eldönteni, hogy milyen időjárási körülmények között és milyen terepen fogod használni a bakancsot. Ha sokat túrázol hóban, sziklás terepen, olykor nehéz hátizsákot cipelsz, akkor csakis egy strapabíró, zömök és erős bőrbakancs jöhet számításba. Ha azonban csak idehaza használod főleg szép időben, nem annyira nehéz terepen, nem készülsz több napos vándortúrákra, akkor megfelelő lesz egy hasított bőr vagy textil betétes bakancs is. Az igazán tapasztalt túrázók nem választanak a két lehetőség közül, hanem szert tesznek mind a két típusra, és az adott túrától függően húzzák fel lábukra ezt vagy azt a modellt.

  Túrazoknik

Kiváló minőségű, gyorsan száradó, izzadságelvezető tulajdonságú Adidas túrazokni szettben kedvező áron! A szett 3 pár zoknit tartalmaz!

Amikor bakancsot próbálsz, vidd magaddal kedvenc túrazoknidat, hiszen úgyis ezzel fogod használni később a bakancsot. Ha elfeledkeztél volna erről, a boltban is kölcsönözhetsz zoknit a próba idejéig. Figyelj arra, hogy jól illeszkedjen a bakancs a lábfejedre, de a lábujjad vége ne érje el az orrát. Célszerű fél vagy kétharmad számmal nagyobb bakancsot venned, mint amekkora a lábad, mert ellenkező esetben hosszú ereszkedéseknél nagyon meg fog fájdulni a lábujjad. Ha van egy kis mozgástere a lábadnak a bakancsban, az azért is jó, mert hidegben marad bent egy kis levegőréteg, ami nagyon jól fog szigetelni. Lényeges azonban az is, hogy a sarkad ne csúszkáljon a bakancsban, mert ha túl nagy méretet választasz, akkor nem fog elég jól tartani.

A talp felett közvetlenül, a felsőrész alján körben (de főleg elől) nagyon hasznos ha van egy gumiperem, ami egyrészt akkor véd, ha véletlenül belerugsz egy kőbe, és akkor is hasznos ha mélyebb pocsolyákon vagy patakokon kelsz át. Fontos a sarok belső merevítése, ez ugyanis a lábad stabilitását növeli meg. A bakancs nyelve legyen összevarrva a felsőrésszel, mert így megakadályozza a víz bejutását a bakancs belsejébe.

Amikor felpróbálsz egy bakancsot, létezik egy olyan érzés, hogy „igen, ez az”, amikor azonnal mindenhol kényelmes. Ha megtaláltad ezt a bakancsot, akkor már jó úton jársz.
  
Használat közben
Ha vadonatúj, könnyű textilbetétes bakancsban indulsz túrázni, akkor minden valószínűség szerint nem fogja feltörni a lábad. Ez nem mindig mondható el a bőrbakancsokról, amiket gyakran be kell törni. Új bőrbakancsban soha ne indulj el számodra fontos túrára (pl. teljesítménytúra, Baraka túra), mivel igen kellemetlen érzés lesz, ha esetleg az új bakancsod feltöri a lábad, ezzel elrontva az egész túrát. Ilyen esetben menj el 2-3 rövidebb túrára, ragaszd le a sarkad, és így ismertesd össze lábad az új bakanccsal. Persze nem általános szabály, hogy feltöri majd a lábad, de sokakkal előfordult már. Sajnos nem egy ilyen esettel találkoztunk már túráinkon.

Stramszky Judit • Bosznia
Tóth Zsigmond • Tibet
Stramszky Judit • Bosznia
Tátrai Bernadett • Peru, Inka Ösvény
Túracipő
Léteznek a túrabakancsok mellett túracipők és túraszandálok is, amiknek nagy hasznát veheted egy utazáson. Azonban egyik sem helyettesíti a túrabakancsot. Általánosságban elmondhatjuk, hogy komolyabb gyalogtúrákra mindenképpen olyan magasszárú bakancs szükséges, ami megfelelően védi a bokát.

A túracipők könnyebb terepre valók, többé-kevésbé sík és széles ösvényekre. Jól jöhetnek még olyan országokban, ahol biztosan nagy melegben fogsz túrázni nem túl sziklás és meredek terepen.Mivel a túracipők egyáltalán nem védik a bokát, ezért komoly, magashegyi gyalogtúrákhoz nem biztonságosak.


  Adidas AX 1 Mid Gore-Tex
 
Strapabíró és kényelmes Adidas AX 1 Mid Gore-Tex túracipő, amit a légáteresztő és vízhatlan Gore-Tex bélésnek köszönhetően egész évben hordhatsz. Ezt a magas szárú túracipőt Barakás utazásaid során könnyebb terepre, rövidebb távokra ajánljuk.
  Adidas Fast X Low Gore-Tex
 
Könnyű Adidas Terrex Fast X Low Gore-Tex vízálló férfi túracipő, rövid szárral. A Continental gumit is tartalmazó TRAXION külső talp nagyon jó tapadást biztosít egyentlen talajon is, a Gore-Tex bélésnek köszönhetően pedig a túracipő az időjárának is ellenáll. Az Adidas Terrex Fast túracipőt személyesen teszteltük! Hosszú gyaloglások során is kényelmes és változatos terepen is fixen tartja a lábfejet, vizes köveken sem csúszik meg a talpa.
Túraszandál
A túraszandálok manapság nagyon népszerűek, nem véletlenül, hiszen nagy melegben igazi komfort-érzetet biztosítanak. De a nevükben szereplő „túra” megtévesztő, mivel ezeket a szandálokat nem gyalogtúrázásra találták ki. Ideálisak nyári nagy melegben városnézésre, utazáshoz, vízitúrázáshoz vagy gyalogtúrákon patakát-kelésekhez. Nagyon kényelmes viselet a városban és a természetben egyaránt egészen addig, amíg el nem indulsz valamilyen ösvényen. Mert ekkor bakancsra kell váltanod.

Stramszky Judit • Franciaország
Tátrai Bernadett • Namíbia
Molnár Melinda • Törökország
Rózsa Edvárd • Kuba
 
HÍRLEVÉL
Hírek, utazások, hasznos tippek
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe