Jelenleg nincs aktuális időpontunk.
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Fokváros és a Tábla-hegy
 • Lesotho és Szváziföld
 • Gyalogtúra az Otter Trailen
 • Bálnales és canopy túra
 • Zuluföld
 • Drakensberg hegység
 • Kruger Nemzeti Park
 • Szafari, vadles és túrák
  nyolc nemzeti parkban

 

Három hetes kalandtúra Dél-Afrikában a Jóreménység-fokától Johannesburgig
Három hetes körutazásra indulunk Afrika déli csücskében. Keresztül-kasul bejárjuk a Dél-Afrikai Köztársaságot, valamint két kicsiny és gyönyörű királyságot, Szváziföldet és Lesothót. Mi lesz ebben a rendkívüli programban? Felsorolni is nehéz... a dél-afrikai régió legjobb vadlesei gyalogosan és dzsipkkel, gyalogtúrák többek között a Drakensberg hegységben és az Indiai-óceán partján. Továbbá: Tábla-hegy, bálnales, gapárdfarm, canopy túra, kajakozás, busman sziklarajzok és zulu hagyományok. A programunk igazán aktív és változatos, telis-tele túrákkal és kirándulásokkal.
Időpontok:
Jelenleg nincs aktuális időpontunk.
Részvételi költség:
469.900 Ft + repülőjegy
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást expedíciós járművel (tehát nem menetrendszerinti autóbusszal).
 • 6 éjszaka szállást szállodákban.
 • 1 éjszaka szállást ifjúsági szállóban.
 • 3 éjszaka szállást bungalókban.
 • 8 éjszaka szállást kempingekben, sátorban.
 • 18 reggelit, 14 ebédet és 11 vacsorát.
 • A sátor és a matracok bérleti díját.
 • A nemzeti parkok belépődíjait.
 • A sofőr, a szakács és a helyi vezetők díjait.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az italokat az ebédek és vacsorák során.
 • A további étkezést.
 • A belépők és fakultatív programok árát.
 • A lesothói vízum árát.
 • A borravalókat és személyes kiadásokat.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 200.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 269.900 Ft + a repülőjegyek és repülőtéri illetékek ára, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
 
Repülőjegy és repülőtéri illeték:
 • Budapest-Fokváros illetve Johannesburg-Budapest: 145.300 Ft-tól.
 • Repülőtéri illeték: 155.000 Ft.
A repülőjegy ára a jelentkezés idejétől függ.
A repülőtéri illeték összege a jegykiállításig változhat. 
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 15-25 fő.
Ajánlott korhatár: 10-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 15 nap.
Repülési útvonal: Budapest-München-Fokváros és Johannesburg-Frankfurt-Budapest (Lufthansa).
Az utazás szervezéséről:
Olvasd el, hogyan szervezzük ezt az utazást, hogyan foglaljuk le a szállásokat és mit kell tudni a közlekedési eszközök, a programok és az étkezések szervezéséről. Tovább...
Túravezető:
Péter igazi outdoor arc: sziklát mászik, kerékpározik, fut, síel, jógázik, miközben alig várja, hogy egyre újabb országokat fedezzen fel. A Barakánál főleg Izland tartozik hozzá, de előfordul a Dolomitokban vagy épp Dél-Afrikában is. Peti a hétköznapokban komoly ember, egy startup oktatási céget visz.
1. nap
Budapest – München – utazás Dél-Afrika felé
(éjszaka a repülőn, étkezés: a repülőn szokásos)
A délutáni órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről először Münchenbe, majd onnan átszállás után Dél-Afrika felé. Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.
 
2. nap
Fokváros (szállás: szálloda, étkezés: a repülőn szokásos)
Délelőtt szállunk le Fokvárosban (Cape Town), a Dél-Afrikai Köztársaság legszebb városában, aminek a látképét a csodálatos Tábla-hegy uralja. A repülőtéren beszállunk az expedíciós járművünkbe, amely végig velünk lesz az utazás alatt és kizárólag a mi csoportunkat fogja szállítani. A szállásunkra utazunk, egy szállodába, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. A szobáink elfoglalása után a nap hátralévő részét a várossal való ismerkedéssel töltjük. A monumentális Tábla-hegynek és az Atlanti-óceánnak köszönhetően Fokvárost a világ legszebb fekvésű városának tartják. Nagyon érdekes Fokváros kontrasztja: nyugati városnak túl afrikai és afrikai városnak túl nyugati. Ellátogatunk a régi kikötői negyedből kialakított bevásárló- és szórakoztatóközpontba, a Waterfrontra, ahol számos remek ajándékboltot, éttermet és kávézót találunk, de felkereshetjük a város egyik legnagyobb attrakcióját, a Két Óceán Akváriumot is. Este közösen megvacsorázhatunk az egyik kedvenc tradicionális éttermünkben, ahol élőzene mellett igazi afrikai specialitásokat kóstolhatunk meg.
 
3. nap
Fokváros – Cape Point – Jóreménység foka – Tábla-hegy – Fokváros
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
A reggeli után a Fokvárostól délre elterülő Fok-félszigetre utazunk, amely része a Tábla-hegység Nemzeti Parknak. Elsőként a Cape Point óceánba szakadó szikláihoz utazunk, ahol az Atlanti- és az Indiai-óceán vize csapkodja a hatalmas parti sziklákat. Elsétálunk egy világítótoronyhoz, majd egy remek panorámaösvényen a Jóreménység fokához gyaloglunk. (*) Közben végig csodás kilátásban lehet részünk az óceán illetve a hatalmas méretű sziklák felé. Délután a Fokváros jelképének számító Tábla-hegyre kirándulunk. A világ legmeredekebben emelkedő felvonójával jutunk fel a hegység tetejére, egy 1084 m magas platóra, ahol egy csodás panorámaösvény köti össze az egyes kilátópontokat. Káprázatos kilátásban lehet részünk; madártávlatból láthatjuk Fokvárost valamint az Atlanti-óceánt. Egészen naplementéig maradunk ezen a varázslatos helyen, majd a felvonóval visszatérünk az expedíciós járművünkhöz.
 
4. nap
Fokváros – Plettenberg-öböl (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd)
Ezen a reggelen elhagyjuk Fokvárost és az expedíciós járművünkkel útnak indulunk, hogy bejárjuk a Dél-Afrikai Köztársaság, Szváziföld és Lesotho legszebb látnivalóit. A nap első részében az ország leghíresebb borvidékén utazunk keresztül, majd elérjük az Indiai-óceánt és a híres Garden Route-on haladunk tovább. Ezt a panoráma-autóutat a világ egyik leggyönyörűbb útvonalának tartják; így természetesen több kilátópontnál is megállunk fotózni. A késő délutáni órákban érkezünk meg Knysna üdülővárosába, amely háborítatlan erdőségekkel körülvéve, egy függőleges sziklafalak által védett öbölben épült. A közeli Knysna-lagúna azon kevés helyek egyike a világon, ahol osztriga tenyésztéssel foglalkoznak, így a környék éttermeiben mindig található friss osztriga. Az öböllel és a várossal szabadprogram keretében ismerkedhetünk meg. Az éjszakát a Plettenberg-öböl egyik szállodájában tötjük.
 
5. nap
Plettenberg-öböl – Tsitsikamma Nemzeti Park – Tenikwa Vadvédelmi
Központ – Plettenberg-öböl (szállás: kemping, étkezés: reggeli)
Az egész napunkat a Tsitsikamma Nemzeti Parkban töltjük, amely a Dél-Afrikai Köztársaság húsz nemzeti parkja közül a harmadik legnépszerűbb; nem véletlenül, hiszen káprázatos tájakat foglal magába. A park a Tsitsikamma-hegység és a Garden Route között helyezkedik el. A vidéket változatos élővilág, látványos kilátópontok és túraútvonalak sokasága jellemzi. A hegység őshonos erdeiben több, mint harminc fafaj található, amik közül sok harmincöt méternél is magasabb és ezer évnél is idősebb. A parkban illetve az azt övező óceánon összesen három fakultatív programon vehetünk részt. A délelőtti program egy hajós bálnales. A Garden Route-tól, azaz Dél-Afrika káprázatos óceánpartjától kissé eltávolodva, a Plettenberg-öbölben szállunk hajóra, ahol ebben az időszakban igen jó eséllyel láthatunk bálnákat. A Plettenberg-öbölben hajózni már önmagában is nagy élmény, hiszen a sziklás óceánparti szakaszok adnak otthont az itt élő fókáknak. Továbbá nagy számban fészkelnek itt kormoránok és sirályok, de rengeteg szépséget rejtenek a hajóról is jól látható homokos öblök, folyótorkolatok és a partmenti esőerdők is. Délután – egy újabb fakultatív program keretében – ellátogathatunk a Tenikwa Vadvédelmi Központba, ahol már nagyon régóta foglalkoznak gepárdok tartásával. Sok állat eleve itt született és nőtt fel, így közeli barátságot kötöttek az emberekkel. Így mi is egészen közel kerülhetünk az itt élő gepárdokhoz és meg is simogathatjuk őket. Rajtuk kívül láthatunk még a farmon többek között servált, karakált, afrikai vadmacskát valamint majmokat is. Ha valaki még adrenalindúsabb programra vágyik, akkor a Tsitsikamma canopy túrát ajánljuk, ami lényegében az elsődleges őserdő óriási fái között kifeszített drótkötélpályát jelenti. Minden résztvevő beülőt és egy speciális hevedert kap, aminek a segítségével maximális biztonság mellett tud végigsuhanni 30 méter magasan az őserdő lombkoronaszintjében. Az izgalmakkal teli napunk végén visszatérünk a szállásunkra.
 
6. nap
Plettenberg-öböl – Tsitsikamma Nemzeti Park – Otter Trail –
Suspension Bridge – Indiai-óceán – Tsitsikamma Nemzeti Park

(szállás: kemping, étkezés: reggeli, csomagolt ebéd)
Ezt a napunkat is a Tsitsikamma Nemzeti Parkban töltjük, ahol először a híres Otter Trail túraútvonal egy szakaszán fogunk túrázni. Az Otter Trail teljes hossza 42 km, a végigjárásához 4-5 nap szükséges. Nemcsak Dél-Afrika, de a világ egyik legszebb túraútvonalai között tartják számon, amely végig a lenyűgöző szépségű Eastern Cape partvonalát követi. Egy vízeséshez túrázunk, miközben végig homokos és sziklás partszakaszok, lélegzetelállító szépségű hegyek és gyönyörű kilátást adó kilátópontok sokasága kísérik utunkat. Megmártózhatunk a vízesésben, majd a már ismert útvonalon visszatérünk a kiindulópontunkba. Táv: 7 km, szint: fel 110 m, le 110 m. (**) Ezután elfogyasztjuk a csomagolt ebédünket, majd egy látványos, csaknem száz méter hosszú függőhídhoz (Suspension Bridge) látogatunk, amely az óceánba ömlő Storm folyó torkolata felett ível át. A délután folyamán két – az Indiai-óceánhoz köthető – fakultatív programot ajánlunk. Az egyik során tengeri kajakokkal vágunk neki az óceán partmenti, csendes vizeinek valamint a Storm folyónak. A délelőtti túrából már jól ismert függőhidat ezúttal a víz felől, a kajakokból csodálhatjuk meg, sőt át is evezünk alatta. A vízitúra során láthatunk barlangokat, idilli lagúnákat és lenyűgöző sziklafalakat. A másik fakultatív program során az óceán vízalatti élővilágával ismerkedhetünk meg. Sznorkel felszerelést bérelve nézhetünk be a vízfelszín alá és csodálkozhatunk rá a rendkívül gazdag élővilágra. Az éjszakát ismét a Plettenberg-öböl kempingjében töltjük.
 
7. nap
Plettenberg-öböl – Addo Elefánt Nemzeti Park
(szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Elhagyjuk a Plettenberg-öböl kempingjét valamint a Tsitsikamma Nemzeti Park területét és az Addo Elefánt Nemzeti Parkba utazunk. A 20. század kezdetén az ezen a vidéken dolgozó farmerek életét rendszeresen megkeserítették az elefántok. Ezért felkértek egy híres vadászt a teljes elefánt populáció kiírtására, akinek már majdnem sikerült is a feladat. Időközben azonban a közvélemény egyre hangosabban tiltakozott a barbár módszer ellen. A vadászat végére megmaradt tizenhat elefánt egy helyi földtulajdonosnak köszönheti az életét, aki átengedte földjét az ormányosok számára. 1931-ben ez a terület és ez a tizenhat elefánt jelentette az Addo Elefánt Nemzeti Park születését. Ma viszonylag kis területen, mintegy 1800 km2-en több mint ötszáz elefánt él. Közülük minél többet igyekszünk lencsevégre kapni a délutáni vadlesünk során. Kora este érkezünk meg mai szálláshelyünkre, amely remek infrastruktúrával rendelkezik. Felkereshetjük a kempingben berendezett, nagyon informatív múzeumot vagy a kifejezetten madarak megfigyelésére létrehozott leshelyet. A kempingünk rendelkezik továbbá több megvilágított itatóval is, ahol sötétedés után számos afrikai vad gyűlik össze. Kis szerencsével sokféle állatot láthatunk itt. Ezen a szállásunkon egy éjszakát töltünk.
 
8. nap
Addo Elefánt Nemzeti Park – Amatola-hegység – Hogsback
(szállás: ifjúsági szálló, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Reggel elhagyjuk az Addo Elefánt Nemzeti Parkot és útnak indulunk az Amatola-hegység varázslatos vidékeire. A délelőttünk utazással telik, mígnem megérkezünk arra a helyre, ahol állítólag Tolkein ihletet merített A Hobbit és A gyűrűk ura című regényei megírásához. Nem véletlenül, hiszen a Hogsback falut körülvevő Amatola-hegység buja esőerdeje valóban tündérmeséket idéz. Az 1937 méter magasságú hegyvidék rétjeit nálunk csak dísznövényként ismert virágok szőnyege borítja, a vidék tobzódik a madárvilágban, a túrázók pedig vízesések sokaságát láthatják. Amint megérkezünk Hogsback egyik ifjúsági szállójába, megebédelünk majd egy közepes nehézségű gyalogtúrára indulunk. Felkeresünk az őserdő mélyén egy nyolcszáz éves fát, továbbá több lenyűgöző vízesést: a Fecskefarok-, a Mennyasszonyi fátyol- és a Madonna és gyermeke-zuhatagokat. Táv: 14 km, szint: fel 460, le 460 m. (***) Vacsoraidőre érkezünk vissza a szállásunkra, ahol egy éjszakát töltünk.
 
9. nap
Hogsback – Lesotho – Malealea
(szállás: bungalók, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Ezen a reggelen egy hosszas utazás veszi kezdetét, amelynek során egy rövid időre elhagyjuk a Dél-Afrikai Köztársaság területét és Lesotho hegyi királyságába utazunk. A kicsiny országot átszeli a Drakensberg és a Maluti-hegység, amelyek két-háromezres csúcsokkal törnek az ég felé; a hegyvonulatok között pedig mély kanyonok húzódnak. Nem véletlen, hogy az „Afrika Svájcának” is nevezett ország döbbenetesen szép tájakkal rendelkezik. Lesothónak egyetlen pontja sincs ezer méteres tengerszint feletti magasság alatt, így Földünk legmagasabban fekvő országa. Amerre csak nézünk, hegyeket látunk. Utunk során áthaladunk egy 2100 méteres hágón, ahol ez az üdvözlő tábla fogad minket: „Vándor, állj meg és nézz át a mennyország kapuján!” Mai úticélunk az 1400 méter magasan épült Malealea falu, amelynek környékét a Lonely Planet 2012-ben beválasztotta „Földünk tíz legértékesebb és legkülönlegesebb turisztikai célpontja” közé. Az egész napos utazás után Malealea faluban,  tradicionális afrikai bungalókban foglaljuk el a szállásunkat. Este – egy fakultatív program keretében – meghallgathatjuk az itt élő basotho törzs helyi zenekarának és kórusának előadását. Ezen a szállásunkon két éjszakát töltünk.
 
10. nap
Lesotho: Malealea – Botsoela-vízesés – Malealea
(szállás: bungalók, étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)
Az egész napunkat Lesotho hegyekkel övezett kicsiny királyságában töltjük. Délelőtt egy félnapos gyalogtúrára indulunk, amelynek során Malealea lenyűgöző vidékét ismerhetjük meg. A szállásunkról gyalog indulva először tágas legelőkön, pásztorok birkanyájai mellett haladunk el, miközben végig gyönyörködhetünk a közel kétezer méteres hegyvonulatok látványában. Hamarosan egy patakvölgyhöz érkezünk, ahol pár kalandos átkelés vár ránk a patakon. A célunk a látványos Botsoela-vízesés, amelynek vize alázúdulva több kisebb medencét alkot. Ezekben akár meg is mártózhatunk. Elfogyaszthatjuk itt a csomagolt ebédünket, majd egy másik útvonalon visszatérünk a szálláshelyünkre. Táv: 11 km, szint: fel 210, le 210 m. (**) A túra után – fakultatív program keretében – egy helyi vezetővel látogatást tehetünk Malealea faluban, miközben a vezetőnk történeteinek segítségével bepillantást nyerhetünk a modern világtól teljesen elzárt basotho emberek mindennapi életébe. Felkereshetünk egy kicsiny múzeumot is, amely egy tradicionális kunyhóban kapott helyet, és betérhetünk a helyi asszonyok kézműves műhelyébe is. Az éjszakát Malealea falu bungalóiban töltjük.
 
11. nap
Malealea – Royal Natal Nemzeti Park – Drakensberg –
Royal Natal Nemzeti Park
(szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Reggel elhagyjuk Malealea falut és több hágón átkelve, a Golden Gate Nemzeti Parkon keresztül Lesothóból visszatérünk a Dél-Afrikai Köztársaságba. Az ország leglátványosabb és legmagasabb hegységéhez, a Drakensberghez utazunk, amelynek jelentése: Sárkány-hegység. A Drakensberg zulu neve – Lándzsa-hegység – ugyanilyen jól visszaadja a hely hangulatát. A Drakensberg több természetvédelmi területnek is otthont ad, de mind közül az északi részén fekvő Royal Natal Nemzeti Park fedi le a hegység legdrámaibb vidékeit. A Drakensberg legmagasabb pontja 3282 m és itt található a világ második legmagasabb vízesése, a 948 méteres Tugela-zuhatag. Ezen a területen találhatóak Afrika déli részének legnagyobb kiterjedésű és legszebb busman sziklarajzai is, amiket mi is felkeresünk egy rövid gyalogtúra keretében. Egy barlanghoz túrázunk, amit legalább ezer éves, busman bennszülöttek által készített sziklarajzok ékesítenek. Táv: 3 km, szint: fel 150, le 150 m. (*) A kirándulás után megvacsorázunk mai szálláshelyünkön, ahol sátrainkban egymás után két éjszakát töltünk el.
 
12. nap
Drakensberg – Royal Natal Nemzeti Park
(szállás: kemping, étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)
Egész napos, rendkívül látványos túrára indulunk a Royal Natal Nemzeti Park területén, a Drakensberg leglátványosabb vidékére. A célunk az Amfiteátrum, egy olyan különleges terület, ahol csaknem függőleges sziklafalak magasodnak félkörívben a völgy fölé. A sziklafalak magassága meghaladja a háromezer métert: a Keleti Pillér 3047 méter magas, a Déli pillér 3121 méteres, míg az Őrszem 3165 méteres magasságot ér el. Ezekről a falakról zúdul alá a világ második legmagasabb vízesése, a 948 méteres Tugela-zuhatag, amit szintén megcsodálhatunk. A vízesés közelében fogyaszthatjuk el csomagolt ebédünket, majd a már ismert útvonalon visszatérünk a túránk kiindulópontjába. Táv: 12 km, szint: fel 560, le 560 m. (***) Az éjszakát ismét a nemzeti park területén található kempingben töltjük.
 
13. nap
Royal Natal Nemzeti Park – Saint Lucia
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd)
A reggeli után elhagyjuk a Drakensberg hegységet és az Indiai-óceán partvidékére utazunk. A célunk Saint Lucia kisvárosa, amely a Saint Lucia Wetland Park területén, több folyó összefolyásánál, a torkolatban épült. Az UNESCO Világörökségek között is szereplő, 380.000 hektáros Saint Lucia Wetland Park egyaránt tartalmaz mocsaras területeket, mangrove-erdőket, korallzátonyokat, bozótos szavannát, erdőket és mintegy 220 kilométer hosszú homokos partszakaszt az Indiai-óceán mentén. A délután folyamán érkezünk meg a szállásunkra, Saint Lucia üdülővárosába, ahol két éjszakára egy hotel kétágyas szobáiban foglaljuk el a szállásunkat. A nap hátralévő részében Saint Luciával ismerkedünk; többek között ellátogatunk a zulu törzs hagyományos piacára, ahol a friss trópusi gyümölcsök mellett megtaláljuk a helyi kézműves termékeket is. Este a városka valamelyik éttermében érdemes megkóstolni a frissen fogott halakat vagy a tenger gyümölcseit.
 
14. nap
Saint Lucia – Saint Lucia Wetland Park – Saint Lucia
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
A napunkat pihenéssel és strandolással tölthetjük az Indiai-óceán mentén vagy egy izgalmas fakultatív program során alaposan megismerkedhetünk a Saint Lucia Wetland Park területével. A park Afrika egyik legnagyobb kiterjedésű vízi élőhelye, amely a legváltozatosabb tájakat foglalja magába. A terület bejárására terepjárókkal indulunk, de nagyon sok helyen megállunk, hogy gyalogosan keressünk fel tengerparti kilátópontokat, belső tavakat és mocsárvidékeket. Az élővilág rendkívül gazdag természetesen főleg a vízimadarak számára ideális, de nagyon sok krokodil és víziló is él itt. A szavannás területeken jó eséllyel láthatunk rinocéroszt és antilopokat is. A kirándulásunk során az óceánparti homokdűnék között egy-egy fürdésre is sort kerítünk és sznorkel-felszerelést használva megcsodálhatjuk a vízalatti élővilágot is. Az eseménydús nap után késő délután térünk vissza terepjáróinkkal a szállásunkra. Az este folyamán egy újabb opcionális programot ajánlunk: egy remek hajókirándulást a Saint Lucia folyón. Naplemente idején figyelhetjük meg a folyó és a környező mocsárvilág élővilágát. Az éjszakát szállodában töltjük.
 
15. nap
Saint Lucia – Szváziföld – Mlilwane Vadvédelmi Központ
(szállás: bungalók, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
A reggeli után elhagyjuk Saint Lucia kisvárosát és a káprázatos tájakkal rendelkező Szváziföld felé folytatjuk utazásunkat. Útközben azonban megállunk a zuluk földjén található kulturális központban ami lényegében egy szabadtéri múzeum. Teszünk egy sétát, majd megnézzük a zulu táncosok fergeteges előadását. Vásárolhatunk különféle kézművestermékeket, majd megebédelünk és folytatjuk utazásunkat. Szváziföld, az 1968 óta független királyság a déli félteke legkisebb országa, és Afrika három királyságának egyike. Lakóit, a szvázikat Afrika legbarátságosabb népei között tartják számon, akik rendkívül erősen ragaszkodnak ősi hagyományaikhoz. Szváziföldet elsősorban a nemzeti parkjai, az itt élő emberek és az általuk készített kézművestermékek miatt keresik fel a külföldiek. Amint belépünk az országba, megállunk egy szvázi kézműves piacon, majd a híres Mlilwane Vadvédelmi Központba utazunk, ami gyönyörű környezetben kapott helyet. A Mlilwane Vadvédelmi Központ volt az első természetvédelmi terület Szváziföldön; a legendás Ted Reilly és családja hozta létre a saját farmján még az ötvenes években. Azóta természetesen komoly fejlődésen ment át a központ, ma a közel 4600 hektáros területen főleg zebrák, varacskos disznók, antilopok, vízilovak, krokodilok és rengeteg madárfaj él. Hagyományos afrikai bungalókban foglaljuk el a szállásunkat, majd egy különleges vadlesen vehetünk részt. Lehetőségünk nyílik arra, hogy egyedülálló módon, gyalogosan, helyi vezető nélkül járjuk be a vadvédelmi terület ösvényeit és figyeljük meg az itt élő vadvilágot. Nagy valószínűséggel találkozhatunk itt néhány afrikai állattal, persze a kevésbé veszélyesekkel. Az egész délutánunkat a réteken legelésző antilopok és zabrák között sétálva tölthetjük, miközben közelről láthatjuk a tavak parján pihenő madarakat és krokodilokat is. (*) A vacsora után – fakultatív programként – egy szvázi tánccsoport látványos előadásán vehetünk részt.
 
16. nap
Szváziföld – Mlilwane Vadvédelmi Központ – Kruger Nemzeti Park
(szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Hajnalban, napfelkelte után nem sokkal – fakultatív programként – egy különleges madárlesre indulhatunk, amelynek során egy helyi vezető segítségével járhatjuk be a Mlilwane Vadvédelmi Központ legjobb madármegfigyelő helyszíneit. Nem csak jó fotókat készíthetünk, de nagyon sok érdekességet is megtudhatunk az itt élő madarakról. Ezután visszatérünk a kempingünkbe, ahol megreggelizünk, majd felkeresünk egy szvázi falut, ahol az itt élők megmutatják, hogyan készülnek a hagyományos házaik és híres kosaraik. A falulátogatás után útnak indulunk a Dél-Afrikai Köztársaság felé. Mai úticélunk a Kruger Nemzeti Park, utazásunk egyik leglátványosabb területe, a világ egyik legnagyobb, legidősebb és legnépszerűbb nemzeti parkja. Az 1898-ban alapított park területe közel 2 millió hektár, akkora, mint Wales Nagy-Britanniában. A Krugerben az afrikai nagyvadak minden fontos képviselője megtalálható. Közel 150 emlős és 500 madárfaj él a területen, de nem szabad elfelejtkeznünk a gazdag növényvilágról sem, hiszen például a fafajok száma is több mint 300. A kiváló infrastruktúrával ellátott park ideális a vadlesre, mi sem teszünk tehát másként, mint hogy járművünkkel az afrikai nagyvadak felkutatására indulunk. A napunk második része ezzel telik; lassan haladunk és amint megpillantunk egy-egy zebracsordát, elefántot vagy oroszlánt, megállunk, hogy minél jobb fotókat készíthessünk. A nap végén a Kruger Nemzeti Park egyik szépen kiépített kempingjébe érkezünk, ahol megmártózhatunk a medencében vagy ellátogathatunk a Kruger élővilágát bemutató múzeumba, a kávézóba és az ajándékboltba. Ezen a szállásunkon egy éjszakát töltünk.
 
17. nap
Kruger Nemzeti Park (szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Ezt a napunkat is teljes egészében a Kruger Nemzeti Parkban töltjük vadlessel. Egy kis szerencse azért kell hozzá, de ebben a parkban akár egy-két nap alatt is láthatjuk a Big Five képviselőit, azaz oroszlánt, leopárdot, elefántot, kafferbivalyt és orrszarvút. De rajtuk kívül természetesen jó eséllyel számíthatunk zsiráfokra, vízilovakra, majmokra, antilopokra, zebrákra és számos kisebb állatra is. A Kruger az a nemzeti park Afrikában, ahol a legnagyobb változatosságban élnek a kontinens jellegzetes emlősállatai, és ahol talán a legvalószínűbb, hogy lencsevégre kaphatjuk őket. A nap reggelén elhagyjuk kempingünket és délután már egy másik szálláshelyen állítjuk fel sátrainkat. A két kemping közti utazás lesz maga a vadles, miközben áthaladunk a Kruger Nemzeti Park egy jelentős részén. A legjobb, legizgalmasabb programot az egész napos terepjárós állatles garantálja. Az opcionálisan választható program során kora reggel vágunk neki négykerék-meghajtású, nyitott terepjárókkal, hogy az egész napunkat a fás szavanna belsejébe vezető keskeny csapások bejárásával töltsük. Így lényegesen több esélyünk van arra, hogy egészen közelről láthassuk a nagyvadakat.
 
18. nap
Kruger Nemzeti Park – Klaserie
(szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Az előző napi hajnali vadles miatt ma ráérősen indulunk tovább. Elhagyjuk a kempingünket, de a napunk első részét még a Kruger Nemzeti Parkban töltjük. Lassan haladunk expedíciós járművünkkel, és ha útközben észreveszünk valamilyen különleges állatot, akkor természetesen megállunk, hogy megfigyelhessük és lefotózhassuk. Ezt követően Klaserie kempingjéig utazunk, ahol a szállásaink ismét sátrakban lesznek. A délután hátralévő részében a kempingünk úszómedencéje mentén pihenhetünk. Ezen a szállásunkon egy éjszakát töltünk.
 
19. nap
Klaserie – Blyde-kanyon – Pretoria (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd)
Reggel elhagyjuk Klaserie kisvárosát és a híres Panorama Route útvonalát követve Johannesburg felé indulunk. A napunk legnagyobb része utazással telik, amit könnyen feledtetni tudnak velünk a Dél-Afrikai Köztársaság káprázatos tájai. Napunk első felében a 30 kilométer hosszan kanyargó Blyde-kanyont követjük, amely a világ harmadik legmélyebb kanyonrendszere, Afrika egyik leggyönyörűbb vidéke. A szurdokvölgy falai 600-800 méter mélyre nyúlnak, amiket a legszebb panorámát adó kilátópontokból mi is megcsodálhatunk. A kanyon egyik legelképesztőbb szakasza a Blyde és a Treur folyók torkolata, ahol az erózió valami egészen különleges sziklaalakzatokat hozott létre. Miután alaposan körbejártuk a leglátványosabb kilátópontokat, folytatjuk utazásunkat. A késő délutáni órákban érkezünk a Dél-Afrikai Köztársaság fővárosába, Pretoriába. A szállásunkra utazunk, egy egyszerű hotelhez, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.
 
20. nap
Pretoria – Johannesburg – repülés Frankfurt felé
(éjszaka a repülőn, étkezés: reggeli és a repülőn szokásos)
A napunk első felét Pretoriában töltjük, ahol egy rövid városnézés során ismerkedhetünk meg az ország közigazgatási központjával. Majd a délutáni órákban Johannesburg repülőterére utazunk, ahonnan megkezdjük a hazafelé tartó utazásunkat. Az éjszakát a repülőn töltjük.
 
21. nap
Frankfurt – Budapest (étkezés: a repülőn szokásos)
Kora reggel szállunk le Frankfurtban, ahonnan átszállás után repülünk tovább Budapestre. Még a délelőtt folyamán megérkezünk a Liszt Ferenc repülőtérre.
 
Fotók: Baraka archívum
 
 
A gyalogtúra nehézsége
 • Az utazás programjában szerepel néhány gyalogtúra, amelyek nehézsége egyik esetben sem kimagasló. A túrák távolsága és szintemelkedése az átlagos alatt marad, ennek ellenére sportos kondíció, egészséges szervezet és némi túrázási tapasztalat szükséges a végigjárásukhoz.
 • A túraösvények végig jól járhatóak, porosak, kavicsosak vagy sziklásak.
 • A túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne ivóvízzel és az esőkabáttal, a felszerelésünk többi részét természetesen a szállásainkon vagy a járművünkben hagyjuk.
 • A túrákon való részvételt kizárja bármilyen légzőszervi, keringési vagy mozgásszervi betegség.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai...
  Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe