Már csak...
106
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Peričnik-vízesés
 • Bledi- és Bohinji-tavak
 • Triglav Nemzeti Park
 • Bohinjska Bistrica
 • Visevnik csúcs (2050 m)
 • Martuljek-vízesések
 • Pokljuka-szurdok
 • Felvonóval a Vogel hegyre
 • Mostnica-szurdok
Júliai-Alpok gyalogtúra

Júliai-Alpok gyalogtúra 

Egynapos túrák a Triglav Nemzeti Park legszebb tájain
Öt napos aktív hétvége Szlovéniában, a Triglav Nemzeti Park területén. A hegység szinte végtelen túra-kínálatából a legváltozatosabb helyszíneket és túrákat válogattuk ki. Elkerüljük a zsúfolt kirándulóhelyeket és a kevésbé ismert, ám annál látványosabb természeti látnivalókra koncentrálunk. 
A Júliai-Alpok fantasztikus helyszíneket kínál a túrázásra: bámulatos vízesések, vadregényes szurdokvölgyek, káprázatos magashegyi panoráma, alpesi turistaházak és tündöklő tavak szerepelnek a programunkban.
Időpontok:
2017. augusztus 09 - 13. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
69.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 4 éjszaka szállást színvonalas kempingben, Bohinjska Bistrica kisvárosában.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az étkezést.
 • A belépőket.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 25.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 44.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 20-30 fő.
Ajánlott korhatár: 16-55 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 3 nap.
Szállás szállodában: ha a kemping helyett panzióban vagy apartmanban szeretnél megszállni, keresd irodánkat és készítünk számodra ajánlatot.
Túravezetők:
Jimmy elkötelezett pedagógus, aki a békéscsabai diákságot oktatja földrajzra és járja velük évről-évre az országos Kéktúra útvonalát. Nemcsak a diákjai imádják, hanem a Baraka utasai is, akik a Dél-olasz vulkántúrán találkozhatnak vele, és hallgathatják hosszas történeteit az olasz tűzhányókról.
Matyi az egyik legrégebbi túravezetőnk, tapasztalt utazó, aki ha nem valamelyik Baraka túrát vezeti, akkor hegyi kerékpározással vagy szörfözéssel tölti szabadidejét. A mediterrán helyek a kedvencei, így nem véletlen, hogy a Garda-tó, Korzika, Mexikó, Jordánia, Portugália és Madeira a legfontosabb útjai.
1. nap
Budapest – Peričnik-vízesés – Bohinjska Bistrica (szállás: kemping)
 • Utazás: reggel 06:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Műcsarnok melletti parkolóból. Az M7-es autópályán utazunk Szlovénia felé, és a kora délutáni órákban meg is érkezünk a Júliai-Alpok lábához.
 • Júliai-Alpok: Szlovénia legmagasabb hegységét szinte teljesen lefedi a Triglav Nemzeti Park, a nevében utalva a legmagasabb, 2864 méteres csúcsra. A hihetetlenül változatos hegységet meredek sziklafalak, kopár hegycsúcsok, zöldellő alpesi völgyek, tündöklő tavak, hatalmas vízesések és szűk szurdokvölgyek jellemzik – nem véletlen, hogy az outdoorsportok kedvelői igazi paradicsomi vidéknek tartják.
 • Vrata-völgy: miután megérkeztünk a Júliai-Alpokhoz, a Vrata-völgy felé kanyarodunk, amely a hegység központi része felé vezet. Egészen a Peričnik menedékházig (750 m) utazunk, ahonnan egy rövid gyalogos kirándulásra indulunk. A célunk a látványos Peričnik-vízesés, Szlovénia egyik leghíresebb vízesése, amely két részből áll. A felső 16 m magas, míg az alsó 52 méteres. Megpihenünk a zuhatagnál, majd visszatúrázunk a buszunkhoz. Táv: 1,5 km, szint: fel 250 m, le 250 m, menetidő: 1-1,5 óra. (*)
 • Bohinjska Bistrica: a kirándulást követően a buszunkkal megkerüljük a Júliai-Alpok hegyvonulatát és a déli részére utazunk. Bohinjska Bistrica színvonalas kempingjében állítjuk fel a sátrainkat, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni. A nap hátralévő részében lesz időnk, hogy megismerkedjünk Bohinjska Bistrica kisvárosával.
2. nap
Bohinjska Bistrica – Rudno Polje (1345 m) – Visevnik csúcs (2050 m)
Srenjski-hágó (1959 m) Rudno Polje (1345 m) – Bohinjska Bistrica
(szállás: kemping)
 • Gyalogtúra a Visevnik csúcsra: egész napos gyalogtúrára indulunk a Triglav Nemzeti Park területén. A kempingünkből körülbelül egy órát utazunk a hegység szívében található Rudno Poljéba (1345 m), ahol egy hotelt és egy parkolót találunk. Innen kezdjük a túránkat és először rögtön a mai útvonalunk legmagasabb pontjára kapaszkodunk fel. Egy köves út vezet fel a 2050 méteres Visevnik csúcsra, ahol a 360 fokos körpanoráma minden várakozásunkat felülmúja. Megpihenünk a hegytetőn, majd leereszkedünk az 1959 m magas Srenjski-hágóba. Ezután 1700-1900 méteres magasságban túrázunk tovább; a panorámaösvényünk a hegygerinc oldalában kanyarog, így végig remek kilátásban lehet részünk. Nemsokára elérjük az 1630 m magasan épült Blejska turistaházat, ahol megpihenünk. Folytatva túránkat a Pokljuka-karsztfennsíkra érkezünk, ahol sűrű fenyvesek és idilli erdei tisztások váltják egymát. A túra Rudno Poljéban ér véget, ahol az autóbuszunk várakozik ránk. Táv: 14 km, szint: fel 1100 m, le 1100 m, menetidő: 7-8 óra. (***) Ezt követően visszautazunk a Bohinjska Bistrica melletti kempingbe.
3. nap
Bohinjska Bistrica – Martuljek-vízesések – Bledi-tó – Bohinjska Bistrica
(szállás: kemping)
 • Gyalogtúra a Martuljek-vízesésekhez: délelőtt egy félnapos túra keretében a Júliai-Alpok egyik legnagyobb zuhatagához indulunk. Körülbelül egy órát utazunk Gozd Martuljek településére, ahonnan a túránk indul. A vadregényes ösvényünk sziklás, szurdokos részeken vezet keresztül, mígnem megérkezünk a Martuljek-vízesések első tagjához. A kisebbik zuhatag is csaknem 50 m magas, de a nagyobbik nem kevesebb, mint 110 méteres! A két vízesés között egy autentikus faházikót találunk, ahol nyílt tűzön készült helyi specialitásokat kóstolhatunk meg. A pihenő után a már ismert útvonalon túrázunk vissza a buszunkhoz. Táv: 8 km, szint: fel 500 m, le 500 m, menetidő: 4 óra. (**)
 • Bledi-tó: a délutánunkat a Bledi-tónál töltjük, amely kétségkívül Szlovénia egyik legszebb vidéke. Nagyon sok program közül választhatunk: tehetünk egy nagy sétát a tóparton, de ha bérlünk a helyszínen kerékpárokat, akár körbe is tekerhetjük a tavat. Strandolhatunk is, majd csónakkal átevezhetünk a tó közepén található kicsiny szigetre. Érdemes felkapaszkodni a Bledi várba, hiszen innen nyílik a legszebb kilátás a tóra. És végül mindenképp kóstoljuk meg a híres bledi krémest. A legjobbat a tó fölötti városrész egyik cukrászdájában mérik. A nap végén visszautazunk Bohinjska Bistricába, a szállásunkra.
4. nap
Bohinjska Bistrica – Rjava Skala (1535 m) – Orlova Glava (1682 m)
Rodica
(1966 m) – Ribcev Laz (546 m) – Bohinjska Bistrica
(szállás: kemping)
 • Gyalogtúra a Rodica csúcsra: egész napos, változatos és rendkívül látványos túrára indulunk ezen a napon is. A kempingünkből a közeli Bohinji-tóhoz utazunk, amely a Bledi-tó mellett a Júliai-Alpok másik ékessége. A Bohinji-tó nem büszkélkedhet magasan a tó fölött trónoló várral és csónakázásra hívogató szigettel, mint a Bledi-tó, ám a magas hegyeknek köszönhetően annál sokkal szebb természeti környezetben fekszik. Mivel a Bohinji-tó panorámáját leginkább a magasból csodálhatjuk meg, ezért egy kabinos felvonóval először a Vogel-hegycsoport 1535 m magas Rjava Skala csúcsára emelkedünk. Itt átszállunk egy ülőliftre, amivel az Orlova glava (1682 m) nevű magaslatra jutunk. Innen indul a mai gyalogtúránk, amely egészen káprázatos panorámával kecsegtet. Felkapaszkodunk az 1880 méteres Sija csúcs alá, majd egy hegygerinc oldalában túrázunk tovább. Enyhe lejtők és emelkedők váltogatják egymást, mígnem hamarosan megérkezünk az 1966 m magas Rodica csúcsra, a mai túránk legmagasabb pontjára. Megpihenünk a festői panorámával rendelkező hegytetőn és elfogyaszthatjuk a magunkkal hozott elemózsiánkat. Tiszta idő esetén madártávlatból csodálhatjuk meg a Bohinji-tó festői környezetét. Ezután visszafordulunk a turistaösvény egyik elágazásához, ahol megkezdjük a leereszkedésünket. Egy nagyon szép erdei ösvényen kanyargunk végig lefelé, közben útba esik egy pásztorszállás. A túra végén a Bohinji-tó partjához érkezünk, Ribcev Laz településére (546 m). Táv: 15 km, szint: fel 700 m, le 1700 m, menetidő: 8-9 óra. (****) Itt várakozik ránk az autóbuszunk, amivel visszautazunk a szállásunkra.
5. nap
Bohinjska Bistrica – Ribcev Laz – Bohinji-tó – Savica-vízesés – Budapest
 • Gyalogtúra a Savica-vízeséshez: utazásunk utolsó napján vár még ránk egy remek félnapos kirándulás. Elhagyjuk a kempingünket és alig pár perc alatt a Bohinji-tó közelében fekvő Ribcev Laz településére (546 m) utazunk. Az itteni parkolóból gyalog indulunk útnak a Bohinji-tó északi partvonala mentén. Enyhén hullámzó úton haladunk, miközben végig jól  láthatjuk a Júliai-Alpok egyik legszebb tavának panorámáját. Néhány kilométer megtétele után a Savica-menedékházhoz érkezünk, ahol megpihenünk. Innen felsétálunk a 78 m magas Savica-vízeséshez, amely a hegység egyik leglenyűgözőbb természeti látnivalója. Ezután visszatérünk a menedékházhoz, ahol az autóbuszunk várakozik ránk. Táv: 10 km, szint: fel 200 m, menetidő: 3-4 óra. (***)
 • Utazás: a túra után nincs más hátra, mint a hazautazás. Beszállunk a buszunkba és egészen Budapestig utazunk. Az esti órákban érkezünk a Műcsarnok melletti parkolóba.
 
Fotók: Baraka archívum
 
 
A gyalogtúrák nehézsége
 • A programunkban szereplő gyalogtúrák átlagos nehézségűek, de a sorozatterhelés és az olykor technikás terep miatt fárasztók lehetnek. A túrák távolsága és a szintemelkedése nem kimagasló, a terep azonban sokszor sziklás vagy törmelékes, sőt egyes helyeken a kezünket is használni kell az előrejutáshoz.
 • Több túránk is körtúra, amelyek során visszafordulásra nincs lehetőség.
 • A túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne az esőkabáttal, tartalék meleg ruhával, élelemmel és ivóízzel.
 • Ha szoktál túrázni vagy sportolni, akkor nem érhetnek meglepetések egyik gyalogtúránkon sem. A zord időjárás azonban jelentősen nehezítheti a túrákat, így nagyon fontos a megfelelő felszerelés.
 • A túrák során rövid szakaszokon szükség lehet kézhasználatra. Emiatt a túrákon való részvétel feltétele a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztosság és a tériszonytól való mentesség. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe