Kéktúra a Barakával


Magyarország legnépszerűbb hosszútávú túraútvonala több, mint 1100 kilométer hosszan kanyarog hazánk északi részén. Az Országos Kéktúra jelzése a Kőszegi-hegységben található Írott-kőtől a Zempléni-hegységben fekvő Hollóházáig tart. 

A Kéktúra őse Cholnoky Jenő geográfus kezdeményezésére 1938-ben jött létre, majd folyamatos változtatás után 1961-ben a Magyar Természetbarát Szövetség vette szárnyai alá. Az igazi ismertséget Rockenbauer Pál hozta el a Kéktúra számára. A Másfélmillió lépés Magyarországon című filmsorozat generációkkal ismertette és szeretette meg a Kéktúrát, a túrázást és a vidéki Magyarország gyalogos felfedezését. 

A Kéktúra mindenkinek mást jelent. Vannak, akik általa szeretnék megismerni hazánk természeti kincseinek jelentős részét, vannak akiknek sport, kihívás, teljesítmény vagy bakancslistás cél. Vannak, akik egyedül szeretik járni a Kéktúra ösvényeit, nekik a Kék egy belső utazás, egy igazi El Camino. Másoknak a Kéktúra inkább egy szuper társasági esemény, ahol csupa hasonló gondolkodású, érdekes embert lehet megismerni és együtt lehet átélni számtalan életreszóló élményt. 

A Kéktúra teljesítése a sok-sok gyaloglás mellett nem kevés szervezőmunkát is igényel. A vonat- és buszjáratok nem kedveznek a Kéktúrázóknak és bár a vidéki szállások az utóbbi időben sokat fejlődtek, összességében még mindig komoly kihívás eljutni a Kéktúra egy-egy távoli szakaszára, a helyszínen szállást találni, majd néhány nappal később gyorsan hazatérni. 
 


Segítünk Neked: 

Újdonság: Dél-dunántúli Kéktúra

2024-ben és 2025-ben az Országos Kéktúrához hasonlóan végigjárhatod velünk a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra teljes hosszát is. A túrasorozat részleteiről ezen az oldalon találsz bővebb információkat. 

 

Az Országos Kéktúra szakaszai

Az aktuális időpontokat összegyűjtve ezen az oldalon találod. 1: Írott-kő – Gérce
Megtesszük a Kéktúra első kilométereit a Kőszegi-hegységben. Megismerkedünk Kőszeggel, megpihenünk Sárváron, majd a Sitkei kápolna érintésével Gércéig túrázunk. Kitekintésként felkeressük a Cáki pincesor zsúpfedeles házait.
További részletek

2: Gérce – Zalaszántó
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park ösvényeit járjuk Gérce és Zalaszántó között és teszünk jónéhány kitérőt. Sárváron megnézzük a Nádasdy-várat, Sümeg híres várkastélyát, felkapaszkodunk a Tátika bazalthegyére és csobbanunk egyet a Szajki-tavakban. A túránk az erdő mélyén megbújó buddhista szentélynél ér véget.
További részletek

3: Zalaszántó – Káptalantóti
Keresztezzük a Keszthelyi-hegységet, érintjük a Balaton partját, majd megmásszuk a Balaton-felvidék néhány tanúhegyét: a Badacsonyt, a Gulácsot és a Szent György-hegyet.
További részletek

4: Káptalantóti – Bakonybél
Végigtúrázunk a Káli-medencén, majd nekivágunk a Bakony végtelen erdőségeinek. Felkapaszkodunk a Kab-hegyre, majd a hegység egyik kedvelt kiránduló-központjában, Bakonybélben zárjuk a négynapos túrát.
További részletek

5: Bakonybél – Bodajk
Bakonybéltől meg sem állunk Kőris-hegyig, a Bakony csúcsáig. Felfedezzük a Gaja-szurdokot, a Tési-fennsík szélmalmait, kilátókba kapaszkodunk fel, megismerkedünk a Cseszneki várral és a Lamberg-kastéllyal.
További részletek

6: Bodajk – Vértestolna
Átszeljük a Vértest, hazánk legkisebb területű hegységét és belekóstolunk a Gerecse ösvényeibe. Várakat és kilátópontokat ejtünk útba, végigjárjuk a Mária-szakadékot és tiszteletünket tesszük a Rockenbauer Pál-emlékfánál. 
További részletek

7: Vértestolna – Hűvösvölgy
Három hegységet is érint a Kéktúránk hetedik szakasza. Átszeljük a Gerecsét, érintjük a Pilist, végül megérkezünk a Budai-hegységbe. A csodás útvonal és a fantasztikus kilátók mellett számos kulturális nevezetességet is felkeresünk. 
További részletek

8: Hűvösvölgy – Kisinóci turistaház
A Kéktúra legnépszerűbb szakaszain túrázunk, a Hármashatár-hegyen és Dobogókőn. A Pilisből áttérünk a Visegrádi-hegységre, majd komppal átkelünk a Dunán. Végül a Börzsöny kilátópontjairól csodáljuk meg a Visegrádi Fellegvár látványát. 
További részletek

9: Kisinóci turistaház – Becske
Az első Kéktúra szakasz, amely végig az Északi-középhegységben vezet. Felkapaszkodunk a Börzsöny csúcsaira, majd a Naszály gerincén és a Cserhát dombvidékén folytatjuk a vándorlást. 
További részletek

10: Becske – Mátraszentistván
Világvallások nevezetes helyszínei között túrázunk. Buddhista templomokat és sztúpákat érintünk, miközben a szállásunk egy katolikus zarándokszálláson lesz. Kezdetben a Cserhát dombjain túrázunk, utána a Mátra emelkedői következnek. 
További részletek

11: Mátraszentistván – Bélapátfalva
Végighaladunk a Mátrán, felkapaszkodunk a legmagasabb csúcsaira, majd a Tarna-völgy dombjait érintve rátérünk a bükki Kéktúrára. Felkeressük a Siroki várat, Eger belvárosát és a Szalajka-völgyet is. 
További részletek

12: Bélapátfalva – Kelemér
Ez a szakasz átvezet a Bükkön és az Upponyi-hegységen, de nagyon sok letérőt tervezünk, ezért sokkal többet látunk hazánk legnagyszerűbb hegységéből, mint amit a hivatalos Kéktúra útvonala érint.
További részletek

13: Kelemér – Rakacaszend
A Világörökségek között is megtalálható Aggteleki Nemzeti Parkban vándorlunk. Érintjük Aggteleket és Jósvafőt, a Hucul ménesnek otthont adó Szelce-völgyet, Derenk romfalut, Szádvárt és a Martonyi kolostorromot.
További részletek

14: Rakacaszend – Mlaka-rét
A Cserehát dombvidékén és a Zemplén középső részében túrázunk. Felkeressük Boldogkő várát, majd a Regéci várat, amik alapos felújításon estek át az utóbbi években. Végül körbenézünk a Zemplén több nevezetes kilátópontjából.
További részletek

15: Mlaka-rét – Hollóháza
A Kéktúráink utolsó szakasza a Zemplén északi részén kanyarog végig. Vadregényes ösvények vezetnek a legszebb falvakba, kilátókba és a Nagy-Milic csúcsára.
További részletek