Már csak...
117
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Vulcano: a szállásunk
  helyszíne hét éjszakán át
 • Salina: túra a sziget
  legmagasabb csúcsára
 • Panarea: a szigetcsoport
  legszebb épületei
 • Stromboli: túra a működő
  vulkánra, igazi lávakitörések!
 • Alicudi, Filicudi: a világ vége
Lipari-szigetek

Lipari-szigetek 

Kalandnyaralás a Szicíliától északra fekvő
apró vulkanikus szigeteken
Nyolcnapos kalandnyaralás a Szicíliától északra fekvő vulkanikus szigetcsoporton. Vulcano kényelmes apartmanjaiból indulva, csillagtúrák keretében járjuk be a szigeteket.
Salinára a buja növényzet és egy tökéletes alakú tűzhányó jellemző, Panareára a gyönyörű épületek. Vulcanón egy kisebb, füstölgő kráterre kapaszkodunk fel, a Stromboli tetején egy működő tűzhányó lávakitöréseit csodálhatjuk meg. Liparin egy nyüzsgő kisvárosba csöppenünk, míg Alicudin és Filicudin a világ végén érezhetjük magunkat.
A túrák és kirándulások mellett pedig bőven jut időnk nyaralásra és strandolásra is.
Időpontok:
2017. augusztus 20 - 27. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
99.900 Ft + a repülőjegy és a szállás ára
Szállás ára 2 fős apartmanban: 159.900 Ft / fő / 7 éjszaka
Szállás ára 4 fős apartmanban: 139.900 Ft / fő / 7 éjszaka
 
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal, mikrobuszokkal, szárnyashajókkal és kompokkal.
 • 7 éjszaka szállást Vulcano szigetén, kényelmes apartmanokban.
 • Kirándulást Lipari és Salina szigetére.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az étkezést.
 • A belépők és fakultatív programok árát.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 99.900 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: a repülőjegy és a szállás ára, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
 
Repülőjegy és repülőtéri illeték:
 • Budapest-Catania oda-vissza repülőjegy illetékkel: 119.800 Ft-tól.
A repülőjegy ára a jelentkezés idejétől függ.
A repülőtéri illeték összege a jegykiállításig változhat.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 12-20 fő.
Ajánlott korhatár: 7-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 5 nap.
Repülési útvonal: Budapest-München-Catania és vissza (Lufthansa).
Túravezető:
Zsuzsa idejét olasz és angol nyelvtanítással tölti, valamint idegenvezetéssel. Mindenekelőtt Olaszország a kedvence és minden, ami olasz, így ebben a témában nem lehet megfogni. A Barakánál Toszkána és a Dél-olasz vulkántúra a szakterülete, de a Balkán államait is jól ismeri.
1. nap
Budapest – München – Catania – Milazzo – Vulcano
(szállás: apartman)
 • Repülés: a kora reggeli órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Münchenbe, ahonnan átszállás után Szicília felé folytatjuk utunkat. Kora délután szállunk le Catania repülőterén.
 • Utazás: Cataniából autóbusszal utazunk körülbelül másfél óra alatt Milazzo kikötőjébe, amely Szicília északkeleti részén fekszik. Innen komphajóval folytatjuk az utazásunkat Vulcano szigetére.
 • Vulcano: a hét vulkanikus szigetből álló Lipari-szigetek egyik legszebb tagja Vulcano, amely ideális helyszín a nyaralásra, és tökéletes kiindulópont a többi sziget bejárására. A kikötőből kisbuszokkal utazunk a szállásunkra, ahol 2 vagy 4 fős apartmanok állnak rendelkezésünkre. Itt töltjük az utazásunk összes, azaz mind a 7 éjszakáját. A szállásunk medencével, saját tengerparttal és bárral rendelkezik. Miután elfoglaltuk az apartmanokat, a délután hátralévő részét szabadprogram keretében töltjük. Érdemes besétálni Vulcano központjába, Porto Levante hangulatos városkájába, amely a közel 400 m magas Gran Cratere vulkán lábánál terül el. Két tengerparton is strandolhatunk és kipróbálhatjuk Vulcano egyik különlegességét, a természetes iszapfürdőt. Vulcano központjában több éttermet is találunk, ahol megvacsorázhatunk.
2. nap
Vulcano (szállás: apartman)
 • Vulcano: ezt a napunkat teljes egészében Vulcano megismerésével töltjük. Délelőtt felkapaszkodunk a sziget legmagasabb pontjára, utána strandolhatunk egyet a szállásunk saját tengerpartján vagy Vulcano két népszerű, fekete homokos öblében; délután részt vehetünk egy fakultatív hajókiránduláson, végül felfedezhetjük a sziget központi települését, Porto Levante néhány utcáját.
 • Gran Cratere: délelőtt indulunk a Vulcano kráterét megcélzó gyalogtúránkra, még mielőtt a mediterrán napsütés túlságosan erős lenne. Először végigsétálunk Porto Levante településén, majd rátérünk a kráter tetejére vezető poros ösvényre. A Gran Cratere az egyik legkisebb vulkáni kráter a Lipari-szigeteken; ma is aktív, amit már messziről jeleznek a kénes kigőzölgések. Komolyabb kitörés azonban nem várható tőle. Ahogy haladunk egyre feljebb a vízmosások szaggatta hegyoldalban, úgy válik egyre látványosabbá a panoráma. Nemcsak Vulcano szigetét láthatjuk madártávlatból, hanem a közeli szigeteket is megpillanthatjuk. Felérve a kráterperemre, jól látszik a kráter belseje és a kénes kigőzölgések. Felkapaszkodunk a 398 m magas csúcsra, majd körbejárjuk a krátert. Ezután a már ismert útvonalon visszatúrázunk Porto Levante kisvárosába. Táv: 8 km, szint: fel 400 m, le 400 m. (**)
 • Hajókirándulás: délután részt vehetünk egy fakultatív programon, amelynek során gyors motoros hajókkal járjuk körbe Vulcano partvonalát. A víz felől is láthatjuk a Gran Cratere színes kőzetrétegeit, majd felkeressük a Csikó-barlangot, ami csak a tenger felől megközelíthető. A hajókirándulás során lesz alkalmunk úszni is egyet a türkizkék tengerben.
 • Porto Levante: az estét Vulcano központi településén érdemes töltenünk, ahol több hangulatos pizzéria közül is választhatunk.
3. nap
Vulcano – Salina – Vulcano (szállás: apartman)
 • Salina: ezen a napon Salina szigetére kirándulunk, ahová egy menetrendszerinti hajóval utazunk. A gyönyörű szigetet az ókorban Didymének nevezték, ami ikreket jelent. Az elnevezés Salina már messziről is jól látható kettős vulkáni kúpjára utal. Mindkét kráter már régen kialudt; az utolsó kitörés során keletkezett vulkáni hamu rengeteg vízzel keveredett össze, aminek köszönhetően kitűnő talaj jött létre a szigeten. Emiatt Salina kitűnik a Lipari-szigetek többi tagja közül gazdag növényvilágával, üde, zöld hegyoldalaival. A sziget termékeny talaján terem a malvasia szőlő, amiből a híres, mézízű Malvasia bort készítik.
 • Gyalogtúra: Rinella kikötőjében szállunk partra, ahonnan helyi járatú autóbusszal utazunk tovább a zöldellő Valdichiesa-völgybe. Hamar megérkezünk a mai gyalogtúránk kiindulópontjához, a 17. századi Madonna del Terzito szentélyhez. A templom mellett indul az ösvényünk, amely erdős vidéken keresztül vezet a sziget – és egyben a Lipari-szigetek – legmagasabb pontjára. Körülbelül 2-2,5 órás túra során érjük el a 962 m magas Monte Fossa delle Felci csúcsot, ahol nagyszerű panoráma fogad. Megpihenünk a hegytetőn, majd a kialudt vulkán másik oldalán, megdermedt lávafolyások között ereszkedünk le Santa Marina di Salina kisvárosába. Táv: 10 km, szint: fel 650 m, le 960 m. (***)
 • Vulcano: a késő délutáni órákban hajózunk vissza Vulcano szigetére, ahol a nap hátralévő részét pihenéssel és strandolással töltjük.
4. nap
Vulcano – Panarea – Stromboli – Vulcano (szállás: apartman)
 • Hajókirándulás: ezen a napon kerül sor az utazásunk legizgalmasabb fakultatív kirándulására. Vulcano kikötőjében egy bérelt hajóra szállunk, amivel a Lipari-szigetek két legszebb tagja, Panarea és Stromboli felé indulunk.
 • Panarea: a kicsiny szárazföld a szigetcsoport építészeti szempontból leglátványosabb tagja. A fehérre meszelt házak, a keskeny sikátorok annyira jellegzetesek, hogy az építészek egyenesen eoli stílusról beszélnek. A Lipari-szigetek másik elnevezése ugyanis: Eoli-szigetek. Panarea egy gyönyörű, virágokkal teli nyaralósziget, az olasz felső tízezer üdülőhelye, amelynek nagyon kicsi az állandó lakossága. Nyaranta megtelnek az ízléses nyaralók és nyüzsgő élet költözik a szigetre. Az autómentes városka keskeny utcáit szabadprogram keretében érdemes felfedezni, de ajánlunk egy bronzkori faluba tett kirándulást is, ami egy szép útvonalon vezet. (*)
 • Stromboli: Panareát magunk mögött hagyva Stromboli felé hajózunk tovább. Ezen a szigeten mindössze két kicsiny település található, amiket nem köt össze út. Egyik településen sem közlekednek hagyományos autók, csak kisméretű, főleg elektromos járművek. A sziget teljes területét kitevő tűzhányó működése szerencsére kiszámítható, de a sziget lakosai így is bármikor számíthatnak egy gyors kitelepítésre. Ez azonban csak egy-két alkalommal fordult elő az utóbbi évtizedekben. Kora délután kötünk ki a szigeten, majd szabadprogram keretében járhatjuk be a kisváros festői utcáit. A hamisítatlan eoli stílus itt is fellelhető és számos remek fotótémát kínál. A fehérre meszelt házak között lesétálhatunk a tengerpartra, amit koromfekete vulkáni homok borít.
 • Gyalogtúra Strombolin: amennyiben a hegytetőre vezető túraútvonal nincs lezárva, kora este indulunk a sziget csúcsára. A túrát csak engedéllyel rendelkező hegyivezetők kísérhetik. Magunkkal kell vinnünk meleg ruhát, széldzsekit, ivóvizet, némi élelmet és fejlámpát. Jól jöhet egy pár lábszárvédő (kamásni) és túrabot. Körülbelül 2,5-3 óra alatt érünk fel egy kilátópontba, ahol – a látogatás szigorú szabályai miatt – nem töltünk el túl sok időt ugyan, de így is közelről láthatunk néhány vulkánkitörést. Természetesen mindehhez megfelelő vulkáni aktivitás és tiszta idő szükséges. Az élmény lenyűgöző, hiszen egy vörösen izzó lávaszökőkutat láthatunk, közelről hallhatjuk a kitörések hangját és érezhetjük, ahogy megremegnek alattunk a kőzetek. Megdöbbentő és leírhatatlan élmény. Körülbelül egy órát várunk ebben a kilátópontban, majd elemlámpáink fényében visszatúrázunk Stromboli tengerparti városkájába. Táv: 6 km, szint: fel 930 m, le 930 m. (***) Amennyiben a vulkáni aktivitás miatt nem járható a túra útvonala, körbehajózzuk a szigetet.
 • Utazás Vulcanóra: az esti órákban indulunk vissza hajóval Vulcano szigetére, ahová éjfél után nem sokkal érkezünk meg.
5. nap
Vulcano (szállás: apartman)
 • Vulcano: ezt a napot teljes egészében a szigeten töltjük pihenéssel és nyaralással. Naphosszat strandolhatunk, de önállóan Vulcano felfedezésére is indulhatunk. Autót bérelve ellátogathatunk Gelso településének apró világítótornyához vagy a Capo Corvo fokhoz, ahol remek a kilátás. Részt vehetünk egy 3-4 órás tengeri kajak túrán is, amelynek során Vulcano tengeri barlangjait ismerhetjük meg alaposan.
6. nap
Vulcano – Lipari – Vulcano (szállás: apartman)
 • Vulcano: akár az egész napunkat nyaralással és strandolással tölthetjük Vulcano szigetén és kipihenhetjük az előző napi túrák fáradalmait.
 • Lipari: ha a strandolás helyett szívesebben megismerkednénk a Lipari-szigetek központi tagjával, a névadó Lipari szigettel, akkor részt vehetünk a mai kiránduláson. Csupán fél óra kell, hogy komppal átkeljünk a szomszédos szigetre, ahol először részt vehetünk egy buszos körutazáson, majd gyalogosan indulunk a kisváros megismerésére. Először felsétálunk a fellegvárba, ahol megnézzük a szép freskókkal díszített katedrálist, majd az óváros forgatagában „veszhetünk el”, amely egy régi és egy új kikötővel, remek sétálóutcával, terekkel, bárokkal és éttermekkel rendelkezik. Megkeressük azokat a lakóházakat is, amelyek falait különös falfestmények díszítik.
 • Vulcano: a Liparin eltöltött szabadprogram után visszahajózunk Vulcanóra, ahol a napunk hátralévő részét pihenéssel töltjük.
7. nap
Vulcano – Alicudi – Filicudi – Vulcano (szállás: apartman)
 • Hajókirándulás: a Lipari-szigeteken eltöltött utolsó napunkon egy fakultatív program keretében felkereshetjük a két legtávolabbi, legkevésbé lakott és legvadregényesebb szigetet.
 • Filicudi: reggel indulunk Vulcano kikötőjéből, és a délelőtt folyamán érkezünk Filicudi partjaihoz. Először a víz felől vesszük szemügyre a festői szigetet és felkeressük a sziklás partvidék barlangjait.
 • Alicudi: ebédidőben Alicudira látogatunk, ahol egy-két órát töltünk. Megebédelhetünk, majd felkereshetjük a sziget elhagyatott strandját.
 • Filicudi: délután visszahajózunk Filicudira, miközben elhaladunk az impozáns Faraglioni sziklaoszlopok mellett. Itt töltjük a délután első felét és körbenézünk az apró településen. Felkereshetjük egy bronzkori falu maradványait, strandolhatunk és benézhetünk Filicudi korlátozott számú vendéglátóhelyeinek egyikébe.
 • Vulcano: a délután folyamán visszahajózunk Vulcanóra, ahol a napunk hátralévő részét a medence partján vagy a strandon tölthetjük.
8. nap
Vulcano – Milazzo – Catania – München – Budapest
 • Utazás: kora reggel elhagyjuk az apartmanokat és Vulcano kikötőjéből visszahajózunk Szicíliába. Milazzo városában autóbuszra szállunk és Catania repülőterére utazunk.
 • Repülés: Cataniából először Münchenbe, majd átszállás után Budapestre repülünk. A késő esti órákban érkezünk a Liszt Ferenc repülőtérre.
 
 
 
A gyalogtúrák nehézsége
 • Az utazás összesen három gyalogtúrát tartalmaz, egy könnyebbet és két közepes nehézségűt. A túrák ki is hagyhatóak; ebben az esetben a szállásunkon maradhatunk vagy a szigeten, ahol a túrák zajlanak.
 • A legkönnyebb túra Vulcano szigetén a Gran Cratere megmászása. Az ösvény poros, sziklás, de jól járható. A kráter peremén a kénes kigőzölgések óvatosságra intenek.
 • A Salinán és Strombolin szervezett túránk nehézsége közepes. A sikeres teljesítéshez átlagosan sportos erőnlét és túrázási tapasztalat szükséges. Az útvonal poros és törmelékes. A túrák távolságai nem nagyok, a nehézséget inkább a szintemelkedés, a meleg és a poros út jelenti. Mindenképpen sok vizet kell magunkkal vinni. Strombolin sötétedés után indulunk lefelé, ezért elemlámpáink fényében kell gyalogolnunk. A túrák során nincs visszafordulási lehetőség, hiszen az indulási pont nem egyezik meg az érkezés helyszínével.
 • A túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne ivóvízzel, tartalék meleg ruhával és az esőkabáttal. A felszerelésünk többi részét mindig a szállásunkon hagyjuk.
 • A gyalogtúrákon való részvétel feltétele a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztosság és a tériszonytól való mentesség. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe