Jelenleg nincs aktuális időpontunk.
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Városnézés Kathmanduban:
  Swayambunath, Boudhanath,
  Thamel, Bhaktapur
  Pokhara és a Phewa-tó
 • 8 napos gyalogtúra az
  Annapurna 4130 m magasan
  fekvő alaptáborába
 • Annapurna Szentély
 • Machhapuchhare alaptábor
Nepál, Annapurna alaptábor

Nepál, Annapurna alaptábor 

Nepál és a Himalája egyik legszebb, de nem a legnehezebb túrája vezet a 8091 méteres Annapurna alaptáborába. Kathmanduból belső repülőjárattal érkezünk a túra kiindulópontjába, majd öt nap alatt érjük el az Annapurna Szentély, magát az alaptábort 4031 méter magasan.
A nyolc napos túra alatt a felszerelésünket teherhordók hozzák, az éjszakákat menedékházakban töltjük, étkezni hegyi éttermekben fogunk.  
A gyalogtúra után alaposan megismerkedünk Kathmandu páratlan látnivalóival.
Időpontok:
Jelenleg nincs aktuális időpontunk.
Részvételi költség:
239.900 Ft + repülőjegy
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal.
 • 4 éjszaka szállást szállodában, kétágyas szobákban.
 • 7 éjszaka szállást menedékházakban a gyalogtúra során.
 • 4 reggelit.
 • A teherhordók díját a gyalogtúra során.
 • A Baraka túravezetését.
 • A további étkezést.
 • A belépőket és fakultatív programokat.
 • A nepáli vízum árát.
 • A kötelező borravalókat a teherhordók számára.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 150.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 89.900 Ft + a repülőjegyek és repülőtéri illetékek ára, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.

Repülőjegy és repülőtéri illeték:
 • Budapest-Isztambul-Kathmandu oda-vissza repülőjegy illetékkel: 295.000 Ft-tól.
 • Kathmandu-Pokhara-Kathmandu repülőjegy illetékkel: 85.000 Ft.
A repülőjegy ára a jelentkezés idejétől függ.
A repülőtéri illeték összege a jegykiállításig változhat.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 10-20 fő.
Ajánlott korhatár: 16-55 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 9 nap.
Repülési útvonal: Budapest-Isztambul-Kathmandu-Pokhara és vissza (Turkish és Yeti Airlines).
Az utazás szervezéséről:
Olvasd el, hogyan szervezzük ezt az utazást, hogyan foglaljuk le a szállásokat és mit kell tudni a közlekedési eszközök, a programok és az étkezések szervezéséről. Tovább...
Túravezető:
Attila tapasztalt sziklamászó, aki tanfolyamokon oktatja a lelkes mászó ifjúságot. Szinte minden hétvégéjét az ausztriai sziklafalakon tölti. A Baraka utasai főleg via ferrátákon, hótalpas túrákon illetve Korzika vad hegyein találkozhatnak vele, ahol nagy biztonsággal vezeti útjainkat.
1. nap
Budapest – Isztambul – repülés Nepálba (éjszaka a repülőn)
 • Repülés: a kora délutáni órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Isztambulba. Néhány órás várakozás után repülünk tovább Nepál felé. Az éjszakát a repülőn töltjük.
2. nap
Kathmandu (szállás: szálloda, étkezés: a repülőn szokásos)
 • Kathmandu: kora reggel érkezünk Kathmanduba, ahol a repülőtéren beszállunk a ránk várakozó autóbuszba, majd a szállodánkba utazunk. A szobáink elfoglalása után pihenünk egy keveset, majd a város felfedezésére indulunk.
 • Swayambunath sztúpa: elsőként Nepál egyik legfontosabb nevezetességét, a Swayambunath sztúpát keressük fel. A hatalmas építményt egy domb tetején találjuk, ahová 365 lépcső vezet. A sztúpa környékén rengeteg majom él, ezért a Swayambunath sztúpát sokan „majmok templomának“ is nevezik. Amerre nézünk, mindenhol színes imazászlók lengedeznek, a sztúpa körül pedig számos imamalom található, amiket megpörgetve mi is az égbe küldhetjük kívánságainkat.
 • Thamel: a napunk hátralévő részét a Thamel városrészben töltjük, amely a túrázók, hegymászók és hátizsákos világcsavargók törzshelyeként vált ismertté. Több utcát töltenek itt meg a hangulatos bárok, éttermek és érdekes üzletek. Mivel a szállodánk a Thamel közelében található, ezért a legcélszerűbb szabadprogram keretében felfedezni a legérdekesebb helyszíneket. Ha a túra-felszerelésünkből még valami hiányozna, a Thamel valamelyik túraboltjában biztosan beszerezhetjük.
3. nap
Kathmandu – Pokhara – Naya Pul (1025 m) – Ghandruk (2000 m)
(szállás: menedékház, étkezés: reggeli)
 • Repülés: kora reggel elhagyjuk a szállodánkat és Kathmandu belföldi repülőterére utazunk. Innen egy reggeli járattal Pokharába repülünk.
 • Pokhara: a csodálatos fekvésű Pokhara, Nepál második legnagyobb városa, amely a Phewa-tó partján, a Himalája előterében fekszik. Pokhara a kiindulópontja az Annapurna hegyei közé induló gyalogtúráknak.
 • Utazás Naya Pul faluba: amint megérkeztünk a repülőtérre, buszra szállunk és 1,5-2 óra alatt a Himalája lábánál fekvő Naya Pul faluba utazunk. Itt találkozunk a teherhordóinkkal, akik végig velünk lesznek a nyolc napos gyalogtúra alatt.
 • Annapurna alaptábor túra: a nyolc napos Annapurna alaptábor túra a világ egyik legszebb, de nem a legnehezebb gyalogtúrája. Öt nap alatt érjük el a 8091 méteres Annapurna 4130 méter magasan fekvő alaptáborát – amit sokan Annapurna Szentélynek neveznek. Ezután három nap alatt túrázunk vissza a kiindulópontunkba. Hegyi falvakon és rododendron erdőkön gyaloglunk keresztül, és számtalan helyről gyönyörködhetünk a Himalája lélegzetelállító panorámájában.
 • Gyalogtúra: az 1025 méter magasan fekvő Naya Pul faluból indul a mai túránk. Folyamatosan, de nem túl meredeken emelkedve, teraszosan megművelt földek mellett túrázunk. Késő délután érkezünk a gurung nép lakta Ghandruk faluba (2000 m), a mai szállásunk helyszínére. Táv: 12 km, szint: fel 975 m, menetidő: 6 óra. (***) Az alacsonyabb hegyek fölött már feltűnnek a Himalája hófedte vonulatai és Nepál egyik legszebb hegycsúcsa, a 6993 m magas Machhapuchhare.
4. nap
Ghandruk (2000 m) – Chhomrong (2160 m) (szállás: menedékház)
 • Gyalogtúra: ez az első reggelünk, amikor a napfelkelte látványa miatt érdemes korán kelnünk. Miután összepakoltunk és megreggeliztünk, nekivágunk a mai túránknak. Először leereszkedünk egy mély völgybe, majd 1600 méterről kapaszkodunk fel a völgy túloldalán ismét a 2000 méteres magasságba. Vízesések és kilátópontok mellett haladunk el, érintünk több falut és menedékházat, míg végül a kora délutáni órákban Chhomrong faluba érkezünk. Táv: 13 km, szint: fel 560 m, le 400 m, menetidő: 6 óra. (***)
 • Chhomrong: a 2160 m magasan épült település híres a festői panorámájáról, hiszen szinte karnyújtásnyi távolságban láthatjuk a Machhapuchhare (6993 m), a Hiunchuli (6441 m) és az Annapurna déli csúcsát (7219 m). A híres Machhapuchhare a nepáliak szent hegye, egyben a világ egyik legszebb csúcsa. A halfarok alakú hegyet a hegymászók is tiszteletben tartják, emiatt senki nem állt még a csúcsán. A mai szállásunk Chhomrong egyik egyszerű menedékházában lesz.
5. nap
Chhomrong (2160 m) – Doban (2600 m) (szállás: menedékház)
 • Gyalogtúra: ha tiszta az idő, reggel csodás látványra ébredünk. Az előttünk látható völgy csaknem 6000 métert ível át: a felső része egy hétezres, hóval fedett hegygerinc, ahonnan olykor lavinák zúdulnak le, míg a völgy alján trópusi erdő burjánzik. A hatalmas méretek alig felfoghatóak. A reggeli után elhagyjuk Chhomrong falut (2160 m) és újból egy mély völgybe ereszkedünk le. Ezután a völgy másik oldalán meredeken felkapaszkodva fordulunk be a Modi Khola folyó völgyébe. Folyamatosan emelkedve érjük el először Doban falut, a mai szállásunkat. Útközben igazi trópusi köderdőben haladunk és némi szerencsével vadon élő majmokat is láthatunk. Táv: 11 km, szint: fel 800 m, le 360 m, menetidő: 6-7 óra. (***)
6. nap
Doban (2600 m) – Machhapuchhare alaptábor (3700 m) (szállás: menedékház)
 • Gyalogtúra: ezen a napon fokozatosan magunk mögött hagyjuk a köderdőket és a Modi Khola folyó völgyében túrázva szép lassan kitárul előttünk a panoráma. A nem túl meredek ösvényünk mentén egymást érik a vízesések, miközben a látvány egyre fantasztikusabb. Minden lépéssel egyre közelebb kerülünk a Himalája központi vonulatához. Kora délután érkezünk a 6993 méteres Machhapuchhare 3700 m magasan fekvő alaptáborába, ahol egy egyszerű menedékházban lesz a szállásunk. Táv: 7 km, szint: fel 1100 m, menetidő: 5-6 óra. (****)
 • Machhapuchhare alaptábor: a délutánt pihenéssel töltjük, de jó idő esetén tehetünk egy rövid akklimatizációs túrát az Annapurna alaptábor felé. Naplemente idején káprázatos felvételeket készíthetünk a Machhapuchhare nyugati faláról.
7. nap
Machhapuchhare alaptábor (3700 m) – Annapurna alaptábor (4130 m)
(szállás: menedékház)
 • Gyalogtúra az Annapurna alaptáborba: a reggeli után 1,5-2 órás túrával elérjük az Annapurna Szentélyt, azaz a 4130 m magasan fekvő alaptábort. Közben előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb hófoltokon vagy összefüggő hómezőkön is át kell kelnünk. Miután megérkeztünk az alaptábor menedékházába, elfoglaljuk a szállásunkat, majd megebédelünk. Táv: 3 km, szint: fel 430 m, menetidő: 2 óra. (***)
 • Annapurna Szentély: délután lesz időnk alaposan kiélvezni a hegyek látványát, hiszen 360 fokos körpanoráma nyílik az Annapurna I. (8091 m), a Gangapurna (7485 m), a Khangsap Kang (7485 m), a Varahashikhar (7847 m), az Annapurna Dél (7219 m), a Machhapuchhare (6993 m) és az Annapurna II. (7855 m) csúcsaira. Körbejárhatjuk az alaptábor környékét, majd pihenhetünk. A naplemente fényeit egy közeli kilátópontból csodáljuk meg, majd visszatérünk a szállásunkra.
8. nap
Annapurna alaptábor (4130 m) – Bamboo (2430 m) (szállás: menedékház)
 • Annapurna Szentély: a reggel ismét a közeli kilátópontban talál minket, hiszen kár volna kihagyni, amint a felkelő nap aranyló fényei fantasztikus színt kölcsönöznek az Annapurna közel 4 kilométeres déli falának.
 • Gyalogtúra: a napfelkelte után megreggelizünk, majd útnak indulunk lefelé. A már megismert útvonalon haladunk; sorra hagyjuk magunk mögött a Machhapuchhare alaptábort, Deurali és Doban teaházait. Délután érkezünk meg mai szálláshelyünkre, Bamboo pár házból álló településére (2430 m). Táv: 15 km, szint: le 1700 m, menetidő: 6-7 óra. (****)
9. nap
Bamboo (2340 m) – Jhinu Danda (1780 m) (szállás: menedékház)
 • Gyalogtúra: a mai túránk során szinte végig lefelé ereszkedünk, de a változatosság kedvéért lesz némi emelkedő is. Áthaladunk a már ismert  Chhomrong (2160 m) falun, ahol megpihenünk, majd leereszkedünk a Modi Khola folyó völgyébe. Kora délután érkezünk Jhinu Danda faluba, ahol egy egyszerű menedékházban lesz a szállásunk. Táv: 10 km, szint: fel 400 m, le 960 m, menetidő: 6-7 óra. (***) A környék nevezetessége egy természetes hőforrás, amit délután mi is felkeresünk. Páratlan élmény a 35 °C-os termálvízből szemlélni a 7219 méteres Annapurna déli csúcsát.
10. nap
Jhinu Danda (1780 m) – Naya Pul (1025 m) – Pokhara (szállás: szálloda)
 • Gyalogtúra: a nyolc napos gyalogtúránk utolsó napja már végig lefelé vezet. Elhagyjuk Jhinu Danda falut, majd rododendron erdőkön, teraszosan megművelt földek és falvak között túrázunk egyre lejjebb. Kora délután érkezünk Naya Pul faluba, a gyalogtúránk kiinduló- és egyben végpontjába. Táv: 8 km, szint: le 755 m, menetidő: 4 óra. (***)
 • Utazás: Naya Pul faluban elbúcsúzunk a teherhordóinktól, majd beszállunk a ránk várakozó autóbuszba, amivel egészen Pokharáig utazunk.
 • Pokhara: először elfoglaljuk a szállásunkat egy hotelben, majd Pokhara felfedezésére indulunk. A városközpontot a tóparton találjuk, ahol egymást érik a hangulatos éttermek, bárok és üzletek. Pokharában egy éjszakát töltünk.
11. nap
Pokhara – Kahtmandu (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Repülés: reggel elhagyjuk a pokharai szállodánkat, majd a repülőtérre utazunk. Egy belföldi járattal Kathmanduba repülünk.
 • Kathmandu: a délutáni órákban érkezünk a már jól ismert Thamel városrészbe, ahol egy hotelben két éjszakára foglaljuk el a szállásunkat.
 • Boudhanath sztúpa: félnapos városnézésre indulunk, amelynek első állomása Kathmandu egyik legkülönlegesebb helyszíne, a Boudhanath sztúpa vagy más néven Kis-Tibet. Az elnevezés onnan ered, hogy Tibet kínai megszállásakor sok tibeti szerzetes Nepálba menekült, akik a Boudhanath sztúpa körül telepedtek le. Hosszasan sétálhatunk a gyönyörű sztúpa körül, amit lakóházak, templomok és kolostorok vesznek körbe.
 • Pashupathinath: ezután a szent Bagmati-folyó mentén fekvő Pashupathinath hindu kegyhelyhez utazunk, ahol évszázadok óta folyik a rituális halottégetés. Ami az indiaiaknak a Gangesz, az a Bagmati-folyó a nepáliaknak. Egymás után zajlik a családok elhunyt tagjainak szabadtéri hamvasztása, amelynek rituáléját a keskeny folyó túlpartjáról mi is láthatjuk.
 • Thamel: a nap hátralévő részét a Thamel útvesztőszerű utcácskáiban érdemes tölteni, ahol a rengeteg üzleten és éttermen kívül templomokat, hangulatos kerteket, érdekes múzeumokat és piacokat is találunk.
12. nap
Kathmandu – Bhaktapur – Kathmandu (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Bhaktapur: a napunk első felében a Kathmandu-völgyben található Bhaktapurba látogatunk, Nepál gyönyörű királyvárosába. Az UNESCO Világörökségek között is megtalálható Bhaktapur az ország legszebb középkori óvárosa. A főtér környékén található templomokat és palotákat díszes fafaragások és szobrok díszítik. A helyi vezetőnktől rengeteg érdekességet tudhatunk meg Bhaktapurról, a buddhista és hindu templomokról, a Királyi Palotáról valamint a Durbar térről, amely nagyobb kiterjedésű, mint Kathmandu óvárosának főtere.
13. nap
Kathmandu – Isztambul – Budapest (étkezés: reggeli)
 • Repülés: kora reggel Kathmandu repülőterére utazunk, ahonnan Isztambulba repülünk. Néhány órás várakozás után folytatjuk a repülést Budapest felé. Az időeltolódásnak köszönhetően még ezen az estén meg is érkezünk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre.
A gyalogtúra nehézsége
 • Az Annapurna alaptáborba vezető gyalogtúra végigjárásához elegendő az átlagosan sportos erőnlét, elengedhetetlen viszont a túrázási tapasztalat. A napi távolságok nem túlságosan jelentősek, a nehézséget a szintemelkedések, a sorozatterhelés, a nomád körülmények és a magasság jelentik. A sorozatterhelés miatt a napi túrák nehezebbnek tűnnek, mintha csak egy-egy nap túráznánk.
 • Ahogy haladunk a túra során egyre feljebb, a magasság növekedésével arányosan egyre ritkább a levegő. Emiatt érezhetően romlik a fizikai erőnlétünk, ami viszont jó akklimatizációval enyhíthető. Épp ezért haladunk viszonylag lassabban az alaptábor felé, még ha egy-egy nap lehetőség is lenne nagyobb távot megtenni. Az enyhe hegyibetegség jelei (fejfájás, étvágytalanság, alvási nehézségek) 3500 m fölött egyes esetekben már jelentkezhetnek.
 • Mivel a gyalogtúra visszafelé vezető útvonala nagyrészt megegyezik a felfelé vezető útvonallal, ezért megoldható, hogy ha valaki túlságosan elfárad a túra folytatásához, akkor egy alacsonyabb magasságban lévő szálláson maradhat. Így néhány nap múlva találkozhat a visszafelé tartó csoporttal.
 • Összességében elmondható, hogy a 8 napos gyalogtúra nem kíván speciális erőnlétet. Minden sportos átlagember teljesítheti aki rendszeresen szokott túrázni és sportolni.  
 • Ha nem szoktál rendszeresen mozogni, akkor a túra előtt célszerű olyan sportot űzni, ami kitartást igényel (futás, kerékpározás, úszás, stb.).
 • Az ösvények jól járhatóak, kövesek, sziklásak vagy porosak. A falvak között több helyen lépcsők könnyítik meg az emelkedők leküzdését. Technikailag nehezebb szakaszokra sehol nem kell számítani. A gyalogtúra teljesítéséhez semmilyen speciális felszerelés nem szükséges.
 • A túrafelszerelésünk nagyobb részét teherhordók fogják vinni helyettünk. Ennek a csomagnak a súlya maximum 10-15 kg lehet. A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit mi magunk viszünk a túrákon. Ebben kell lennie az esőkabátnak, a tartalék meleg ruhának, az ivóvíznek és a személyes dolgainknak.
 • A gyalogtúra során elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció, a szédülésmentesség és a lépésbiztonság. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai...
  Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe