A via ferrata túrák nehézsége

 

 

 

A: könnyű és problémamentes út. Átlagos kondícióval rendelkező, lépésbiztos hegyi túrázóknak.

B: könnyű út. Átlagostól kicsivel jobb kondícióval rendelkező, egészséges, lépésbiztos hegyi túrázóknak, akiknek nincs tériszonyuk.

C: nehéz út. Átlagostól jobb kondíció és biztos lépéskoordináció szükséges. Elengedhetetlen a tériszony-mentesség.

D: nehéz út. Elengedhetetlen a jó kondíció, az abszolút biztos lépéskoordináció és a teljes tériszony-mentesség.

E: nagyon nehéz út. A jó kondíció mellett több éves hegyi tapasztalat és sziklamászó képességek szükségesek. Nagy a pszichés terhelés.

F: nagyon nehéz út. Követelmény a kiváló kondíció és a mászótechnikai tudás. Az utakra a nagy kitettség, a nagyon meredek és sziklás szakaszok jellemzőek. Nagy a pszichés terhelés.

G: extrém nehéz út. Követelmény a tökéletes kondíció és a magasfokú mászótechnikai tudás. Az utak függőleges, szokszor áthajló falakon vezetnek. Nagy a kitettség és a pszichés terhelés.

 A és A/B

 • Könnyű túrák, amik a legegyszerűbb biztosított útvonalakon vezetnek. A rögzített drótkötél (vagy korlát) elsősorban kapaszkodásra szolgál, de természetesen biztosításra is alkalmas, ha annak szükségét érezzük.
 • Az útvonalak soha nem függőlegesek vagy áthajlóak, de vezethetnek kitettebb helyeken, párkányokon.
 • Mindig van egyértelmű, megfelelő számú és méretű lépés valamint fogás, így ezek az utak nyugodtan ajánlhatóak kezdőknek. Az utak során kiépített pihenőhelyekkel is találkozhatunk. Előfordulhatnak létrák is, de soha nem függőleges vagy áthajló falakon. Jellemzőek a törmelékes szakaszok, ahol nagy lehet a kőhullás veszélye.
 • Az ilyen nehézségű utakon könnyű tájékozódni. Gyakorlott, megfelelő lépésbiztonsággal rendelkező túrázók biztosítás nélkül is teljesíthetik az ilyen nehézségű utakat, a meredekebb szakaszok kivételével. Gyerekek és nem gyakorlott, de egészséges túrázók is elindulhatnak ezeken az utakon, szigorúan csak biztosítással.
   
B és B/C
 • Mérsékelten nehéz, meredekebb, biztosított utak. A teljesítésükhöz átlagosan sportos erőnlét elegendő. Az utak során előfordulhatnak hosszabb meredek és kitett szakaszok. A fogások egyes esetekben kis méretűek és mesterségesek. Az utak tartalmazhatnak hosszabb létrás szakaszokat is.
 • A tájékozódás gyakorlott túrázóknak nem okozhat gondot, de kezdőknek igen. Jellemző, hogy nehezebb és könnyebb szakaszok váltogatják egymást, így egy-egy nehéz szakasz után tudunk pihenni.
 • Az ilyen nehézségű túrákon mindenki számára végig ajánlott a biztosítás.
   
C és C/D
 • Nehéz túrák, amelyek meredek és olykor sima sziklafalakon vezetnek. A sikeres teljesítésükhöz az átlagostól jobb kondíció és fizikális állóképesség szükséges, mivel gyakran előfordul, hogy a karunkkal kell megtartani a teljes testsúlyunkat vagy felhúzni magunkat.
 • Rendkívül fontos a lépésbiztonság és a megfelelő mozgáskoordináció, kizáró ok a tériszony és a szédülés. Az utak szűk kéményekben, sima falakon és kitett gerinceken is vezethetnek. A természetes lépések és fogások nagyon kicsik, a mesterséges fogások száma pedig egyre csökken. Gyakran előfordul, hogy egyes függőleges szakaszokon a drótkötélbe kapaszkodva kell magunkat felhúzni. A nehéz szakaszok között alig van idő és hely pihenésre. Az alacsonyabb túrázók számára gondot jelenthet az egyes lépések és fogások elérése. A megfelelő fizikális felkészültség mellett a pszichikai állóképesség is elengedhetetlen.
   
D és D/E
 • Nagyon nehéz túrák, amelyek függőleges és akár sima falakon vezetnek. A teljesítéshez nagy kitartás, komoly fizikai állóképesség és jelentős izomerő szükséges. Mesterséges fogások nincsenek, csak a drótkötél segíti a túrázót az előrejutásban. Az utakra jellemzőek a meredek, fogás- és lépéshiányos táblák és néhol esetlegesen áthajló sziklafalak, ahol előfordulhat kényelmetlen, függő pozícióból való átbiztosítás is. A jelentős mélység miatt a pszichés terhelés igen nagy.
 • A túra során nagy segítség lehet egy plussz kötélgyűrű a kényszerpihenőknél vagy a nagyobb fellépéseknél. Az ilyen nehézségű utak végigjárásához előnyös a sziklamászó tapasztalat. Végig jó tájékozódó képességgel kell rendelkezni. Ezek az utak kezdőknek és gyerekeknek egyáltalán nem ajánlottak.
 • D/E nehézségű túra nem szerepel a Baraka kínálatában.
   
E, E/F, F és F/G
 • Extrém nehéz túra, amelyek függőleges, meredek és esetleg áthajló útvonalakon vezetnek, továbbá nagyon hosszúak és gyakran távol esnek a lakott településektől. A teljesítésükhöz elengedhetetlen a kimagasló állóképesség, a tökéletes mozgáskoordináció és a sziklamászó jártasság.
 • Az utak jellemzői lényegében megegyeznek a D és E nehézségi szintekkel, de minden jellemzőt jóval nagyobb mértékben kell figyelembe venni; a körülmények jóval nehezebbek és extrémebbek. A pszichés terhelés is igen nagymértékű. Az utak nehézségére jellemző, hogy vannak olyan fogások vagy lépések, ahol ha elsőre nem tudtunk előrehaladni, akkor maximum már csak egy-két próbálkozásra marad erőnk. Az ilyen utakon már szükségünk lehet mászócipőre, segédkötélre valamint további biztosítóeszközökre is.
 • E, F és G nehézségű túra nem szerepel a Baraka kínálatában.
   
Fontos!
 • Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a fenti nehézségi fokok tájékoztató jellegűek. Figyelembe kell venni, hogy egy vezetett túra lényegesen könnyebbnek hat, mivel számos dologgal a túrázónak nem kell foglalkoznia (tájékozódás, időbeosztás, időjárás megfigyelés, stb.), mivel ezek mind a túravezetők feladatkörébe tartoznak.
 • A fenti skála és az egyes nehézségi fokok jellemzése ideális időjárási körülményeket feltételez. A kedvezőtlenre forduló időjárás azonban mindenképpen nehezítő tényezőnek számít. Esőben, hóesésben, rossz látási viszonyok között vagy viharos szélben akár több fokozatot is nehezedhet egy-egy útvonal.
 • Fontos továbbá az egészséges önértékelés. Semmilyen skála és jellemzés nem segít egy-egy túra nehézségének megértésében, ha nem vagyunk tisztában az erőnlétünkkel, ha nem tudjuk magunkról, hogy tériszonyunk van, vagy nagy magasságban szédülünk. Ha valaki bizonytalan a képességeiben, akkor nyugodtan kikérheti a túravezetőink tanácsait.
 • Végezetül egy jó tanács: ha valaki kezdő vagy olyan nehézségű túrát szeretne tenni, amit előzőleg nem próbált, akkor mindenképpen egy vezetett túra a legbiztonságosabb megoldás.