Már csak...
95
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Gyalogtúrák Pádis mesebeli
  karsztfennsíkján
 • Mészkőszurdokok, vízesések,
  jégbarlangok, zsombolyok és
  káprázatos kilátópontok
 • „Elveszett világ” körút
 • Pádis-barlang
 • Galbina körút
 • Csodavár barlang
Bihar-hegység, Pádis-fennsík

Bihar-hegység, Pádis-fennsík 

A Kárpát-medence ékessége, Erdély turistaparadicsoma, amely minden szépséggel rendelkezik, amivel egy mészkőhegység csak rendelkezhet. A felszínen vad hegyi patakok, vízesések, víznyelők, szűk szurdokok, a mélyben hatalmas méretű barlangok találhatóak.
Pádis nem nemzeti park, nem része a Világörökségnek, mégis olyan elragadó bájjal rendelkezik, amelyről nem is álmodhatunk.
A nemrégiben kiépült aszfaltútnak köszönhetően Pádis immár bárki számára elérhetővé vált. Személyautókkal utazunk a helyszínre, a szállásunk kényelmes panzióban lesz.
Időpontok:
2017. augusztus 03 - 06. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
44.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • 3 éjszaka szállást panzióban, kétágyas szobákban.
 • 3 reggelit a szállásunkon.
 • A Baraka túravezetését.
 • A kiutazást.
 • A további étkezést.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 20.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 24.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 10-24 fő.
Ajánlott korhatár: 14-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 2 nap.
Egyéni utazás: az autós utazást javasoljuk. A távolság Budapesttől kb. 350-400 km útvonaltól függően. Ha valaki nem tud autóval kiutazni, megpróbáljuk az autóval rendelkező résztvevőkkel összehozni.
Túravezetők:
Attila főleg via ferrata és tengeri kajak túrákat vezet a Barakánál. Ő az egyik létrehozója az 1996. évi albániai útjainknak, amik megalapozták a Baraka jövőjét. Azóta is Albánia és Balkán rajongó, amik ugyanannyira fontosak számára mint a régi hobbik, a sziklamászás és a barlangászás.
Tibi Nagyváradon született, Miskolcon járt egyetemre, majd hazaköltözött Erdélybe. Az összes ottani utazásunkat Tibi vezeti, nem hiába, hiszen Erdélyt a tenyereként ismeri. Bár a túrák során a rövidítései valahogy mindig hosszúra nyúlnak... Tibi sajátos humora miatt bevezettük a „tibikus viccek” fogalmat.
1. nap
Vasaskőfalva – Pádis-fennsík – Mócok temploma csúcs (1466 m)
Vasaskőfalva (szállás: panzió)
 • Találkozás: csütörtökön legkésőbb helyi idő szerint 11:00 óráig (magyar idő szerint 10:00 óráig) várunk minden résztvevőt a Bihar-hegység lábánál található Vasaskőfalva, azaz Pietroasa településén, a szállásunkon. Minden részvevőtől pontos érkezést kérünk. A regisztráció után elfoglaljuk a szobáinkat, majd beszállunk az autóinkba és körülbelül 14 kilométert teszünk meg a mai túránk kiindulópontjáig.
 • Pádis-fennsík: az 1300 méteres átlagmagasságú Pádis-fennsík a Bihar-hegység közepén helyezkedik el; nemcsak Erdély, hanem az egész Kárpát-medence ékessége. Pádis jellegzetes karsztvidék, ahol megtaláljuk a karszthegységek összes formakincsét a hatalmas barlangoktól, sőt jégbarlangoktól kezdve a mészkőszurdokokon, víznyelőkön és zsombolyokon keresztül a bővízű forrásokig. A hegységet háborítatlan fenyőerdők borítják, amik a vadregényes karsztformákkal együtt lenyűgöző és mesebeli hangulatot kölcsönöznek a vidéknek.
 • Gyalogtúra a Mócok temploma csúcsra: az első túránk kiindulópontja a Pádis-fennsík központjának számító egykori Pádisi menedékház. Leparkolunk az autóinkkal, majd felkapaszkodunk az 1466 méter magas Mócok temploma csúcsra. A hegytetőn lévő kilátóból lenyűgöző kilátás tárul elénk. Tiszta időben jól láthatjuk a Pádist körülölelő hegykoszorút. A pihenő után egy másik úton ereszkedünk le a csúcsról, majd egy víznyelőkkel teletűzdelt havasi legelőn túrázunk tovább. Érintjük a Ponor-rétet, amely hóolvadáskor és nagyobb esők alkalmával tóvá alakul; száraz időben viszont a réten átfutó patakok eltűnnek a víznyelőkben. Egy rövid kapaszkodó után a Glavoj-rétre érkezünk, ahol megpihenünk. Az útvonalunk ezután ismét emelkedik, vissza a Pádis-fennsíkra, ahol hamarosan megérkezünk az autóinkhoz. Táv: 11 km, szint: fel 480 m, le 480 m, menetidő: 4-5 óra. (∗∗∗)
 • Vasaskőfalva: a gyalogtúra után az autóinkkal visszautazunk a szállásunkra.
2. nap
Vasaskőfalva – Szamos-bazár – Vasaskőfalva
(szállás: panzió, étkezés: reggeli)
 • Szamos-bazár: a mai túránk helyszínére ismét az autóinkkal utazunk. A Meleg-Szamos forrásvidékére indulunk, amely a gazdag karsztos formakincse miatt kapta a bazár elnevezést. A körút bejárása különleges látnivalókat és kalandot ígér.
 • Gyalogtúra: a Varasó-réten hagyjuk az autóinkat, majd – hirtelen mélyülő töbröket kerülgetve – átvágunk a réten. Érintjük a Varasó-tavat, majd egy erdészeti úton túrázva átkelünk a Fekete-Körös és a Meleg-Szamos vízválasztóján. Vadregényes fenyőerdőn keresztül ereszkedünk le a Szamos-bazár látványos bejáratához. Egy patak vezet minket az Aragyásza-alagútbarlanghoz, amin áthaladunk. Ezután felkapaszkodunk a Belvedere csúcsra, ahol festői panorámában gyönyörködhetünk. Megpihenünk itt, majd a Fortuna-liget következik. Ha időnk engedi és pár napja nem volt nagy esőzés, egy rövid szakaszon leereszkedünk a Meleg-Szamos vad szurdokvölgyébe. Délután felkapaszkodunk az az Aragyásza-alagútbarlang tetejére, majd elhagyjuk a Szamos-bazárt és visszatúrázunk az autóinkhoz. Táv: 14 km, szint: fel 580 m, le 580 m, menetidő: 7-8 óra. (∗∗∗)
 • Vasaskőfalva: a túra után visszautazunk a szállásunkra, ahol a nap hátralévő részét pihenéssel töltjük.
3. nap
Vasaskőfalva – Bársza-katlan – Csodavár – Vasaskőfalva
(szállás: panzió, étkezés: reggeli)
 • Bársza-katlan: a mai gyalogtúránk két részre bontható. Elsőként a meredek hegyekkel körbezárt Bársza-katlan medencéjét járjuk be, amely alatt hatalmas barlangrendszer található. A három legnagyobb (Fekete, Bársza és Zápogye) barlang összeköttetésben áll egymással több tíz kilométeres földalatti járatokat alkotva. A barlangok csak speciális felszereléssel látogathatóak, így mi csupán a bejáratukat tudjuk megnézni, amik így is kellőképpen látványosak. Az autóinkkal a Báli-réten parkolunk le, majd gyalog indulunk a Bársza-katlan felé. Egy rövid emelkedővel érjük el a hegygerincet, majd a másik oldalán leereszkedve érkezünk az első látnivalóhoz, a Fekete-barlang bejáratához. Ezután elhaladunk néhány víznyelő mellett, majd körbejárjuk a sötétkék színű Feneketlen-tavat. Hamarosan a Bársza-, majd a Zápogye-barlangokhoz érkezünk, amik bejáratánál magas páratartalom és hűvös fogad minket. Ami nem csoda, hiszen a barlangrendszer egyes szakaszaiban annyi jég halmozódik fel télen, hogy nyár végére sem olvad fel. Ezen a területen igazi ősvadonban túrázunk, sűrű fenyvesben és gazdag aljnövényzetben.
 • Csodavár: a Bársza-katlan után a Csodavár felfedezésére indulunk, amely Erdély egyedülálló, hatalmas méretű karsztbarlangja. Három hatalmas „várudvarból“, azaz felszakadt dolinából (víznyelőből) áll, amiket a Csodavár köt össze. A barlang főbejárata 78 m magas és 30 m széles, benne valóságos földalatti folyó dübörög. A Pádis-fennsík összes csapadékvize ebben a barlangrendszerben gyűlik össze, amit még ma is alig ismernek a kutatók. Több kilátópontból is megcsodáljuk a Csodavár grandiózus bejáratát, majd visszatúrázunk a Báli-réten parkoló autóinkhoz. Táv: 14 km, szint: fel 550 m, le 550 m, menetidő: 6-7 óra. (∗∗∗)
 • Vasaskőfalva: a túra után visszautazunk Vasaskőfalvára, ahol a napunk hátralévő része a pihenésé.
4. nap
Vasaskőfalva – Boga-vár – hazautazás (étkezés: reggeli)
 • Boga-vár: a Boga-vár egy látványos sziklagerinc, amelyen soha nem épült vár; ám a vad sziklacsúcsok és meredek hegyoldalak a korabeli embereket gigantikus bástyákra és várfalakra emlékeztették.
 • Gyalogtúra: a reggeli után összepakoljuk a felszerelésünket és elhagyjuk a szállásunkat. Utoljára autózunk fel a Pádis-fennsíkra, ahonnan a mai túránk indul. Először a Kis Pádisi-rét kerek tavai között túrázunk, majd egy elhagyott szekérúton kapaszkodunk fel a Boga-vár sziklagerincére. A „bástyák” tetején állva csodálatos kilátásban lehet részünk: alattunk a Boga-patak meseszép völgye, azon túl pedig a Belényesi-medence látszik. Végigjárjuk az összes kilátópontot, majd áthaladunk a Varasó-réten. Nemsokára a Pádis-barlanghoz érkezünk, amely egyetlen nagy teremből áll. Ezután átkelünk egy alacsony nyergen, majd hamarosan visszaérkezünk a Pádisi-réten parkoló autóinkhoz. Táv: 7 km, szint: fel 300 m, le 300 m, menetidő: 3-4 óra. (∗∗∗)
 • Hazautazás: a félnapos túra után visszatérünk az autóinkhoz, ahol véget ér a programunk. Ezután nincs más hátra, mint a hazautazás.
 
Fotók: Serfőző Zoltán, Baraka archívum
 
 
A gyalogtúrák nehézsége
 • A Bihar-hegységben szervezett túráink nehézsége átlagos, illetve egy esetben az átlagostól kissé nehezebb. Az egymást követő túrák miatt a sorozatterhelés illetve az esetleg rosszra forduló időjárás nehezítő tényezőnek számít. Aki azonban rendszeresen túrázik és/vagy sportol, van túrázási tapasztalata és megfelelő felszerelése, azok számára nem okozhatnak gondot pádisi túráink.
 • A túrák többsége körtúra, tehát útközben nincs visszafordulási lehetőség. Egy-egy napi túra ki is hagyható; ilyen esetben a szálláson lehet maradni.
 • Az ösvények jól járhatóak, de olykor meredekek, sziklásak vagy sárosak. Egyes helyeken csak a sziklákhoz erősített fémkábelekbe kapaszkodva tudunk előrejutni.
 • A napi túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne az esőkabáttal, tartalék meleg ruhával, élelemmel, ivóvízzel és a fényképezőgépünkkel.
 • A túrák során elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztonság és a szédülésmentesség; kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe