Már csak...
460
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Két túra a Francia Alpokban
 • Chamonix
 • Provence-i kisvárosok
 • Tengeri kajakozás a Riviérán
 • Két túra a Pireneusokban
 • Ile de Ré szigete, bringatúra
 • Bretagne kisvárosai
 • Mont-Saint-Michel
 • Loire-völgyi kerékpártúra
Franciaország

Franciaország 

Bő két hetes kalandozásra indulunk a legszebb francia hegyek, tengerpartok, kisvárosok és kastélyok között. A programból szándékosan kihagytuk a nagyvárosokat; sokkal inkább a vidéki életérzésre, a gyönyörű kisvárosok hangulatára és a természeti látnivalókra koncentrálunk.
Kétnaponta más és más helyszínre érkezünk, ahol hol gyalogtúrázva, siklóernyőzve vagy felvonó segítségével, hol tengeri kajakokban evezve vagy kerékpárokon tekerve ismerhetjük meg ezt a csodás országot.
Utazni végig autóbusszal fogunk, a szállásaink színvonalas kempingekben lesznek.
Időpontok:
2018. augusztus 03 - 19. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
169.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 14 éjszaka szállást színvonalas kempingekben.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az étkezést.
 • A belépők, a felvonók, a kerékpárbérlés és az egyéb fakultatív programok árát.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 60.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 109.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 30-45 fő.
Ajánlott korhatár: 7-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 10 nap.
Túravezetők:
Tapasztalt túravezető, polihisztor, aki órákat tud mesélni norvég hegyekről, francia kastélyokról vagy épp a jordán sivatagról. Tanár és terepfutó, sok Baraka túra ismerője, aki megállja (üli?) a helyét kerékpáron és tengeri kajakban is. A túrabotot is ugyanolyan jól forgatja, mint a busz mikrofonját.
Bogi főleg a kerékpáros és kajakos túráink bájos segítője, aki részt vesz az útvonalak tervezésében éppúgy, mint a kísérőautónk vezetésében. Bringázik, hegyi terepeken fut és méhészkedik. Túrát vezet a Dolomitokban, Franciaországban, és egy új helyszínen: Új-Zélandon.
0. nap
Budapest – utazás Franciaország felé
 • Utazás: augusztus 5-én, pénteken este 20:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Műcsarnok mellől. Az éjszakát a buszon utazással töltjük, miközben átutazunk Szlovénián és Olaszország északi részén.
1. nap
Utazás Franciaország felé – Montroc (szállás: kemping)
 • Montroc: a délutáni órákban érkezünk a Francia Alpok hegyei közé, a 4807 méteres Mont Blanc lábához. Az utazás legutolsó szakaszát a 11,6 kilométeres híres Mont Blanc alagútban tesszük meg. A szállásunk Montroc kisvárosának egyik kempingjében lesz, ahol egymás után három éjszakát fogunk eltölteni.
 • Chamonix: a sátraink felállítása és némi pihenést követően a délutánt Chamonix-ban, az európai hegymászás fellegvárában tölthetjük, ha szabadprogram keretében egy ingyenes vonattal pár perc alatt átutazunk a városba. Érdemes sétálgatnunk a hangulatos utcákon és tereken, miközben megfigyelhetjük, hogy Chamonix-ban minden üzlet, kávézó és étterem valamilyen módon a Mont Blanc-hoz illetve a hegymászáshoz kapcsolódik. Ha pedig feltekintünk a százéves házak fölé, az Alpok legmagasabb csúcsa és monumentális gleccserek tündökölnek. 
2. nap
Montroc – Chamonix – Aiguille du Midi – Mer de Glace – Chamonix – Montroc (szállás: kemping)
 • Aiguille du Midi: reggel vonattal Chamonix-ba utazunk, ahonnan egész napos és rendkívül látványos kirándulásra indulunk az Alpok legmagasabb régiójának szívébe. Az Aiguille du Midi csúcs felvonójával pár perc alatt – egy átszállással – a 3842 m magas hegycsúcs köré épített kilátóban találjuk magunkat. Tiszta időben valami egészen fantasztikus látvány tárul a szemünk elé. A Mont Blanc légvonalban csupán 8 kilométerre emelkedik előttünk, de ez csak egy, a rengeteg látványos csúcsból. 360 fokos körpanoráma fogad minket, amerre nézünk gleccserek, havas hegyek és hatalmas sziklaszirtek mindenhol. Több négyezres hegy is emelkedik előttünk, nem véletlenül ez utazásunk egyik leglátványosabb pontja. Miután az összes lehetséges kilátópontból megcsodáltuk a hegyeket, a felvonóval visszaereszkedünk a 2317 m magas Plan de l’Aiguille állomáshoz.
 • Gyalogtúra: az Aiguille du Midi csúcsra vezető felvonó középső állomásáról, 2317 méter magasról indul utazásunk első gyalogtúrája. Sziklás ösvényen, igazi magashegységi környezetben, egy látványos panorámaúton gyaloglunk egészen 1913 méteres magasságig, a Le Montenvers fogaskerekű vasút végállomásáig. Táv: 5,2 km, szint: fel 100 m, le 424 m. (*) Innen jól láthatjuk a 11 km hosszú Mer de Glace (Jégtenger) gleccsert, az Alpok harmadik leghosszabb jégfolyamát. Több kilátópontból is megszemlélhetjük a Mer de Glace-t, majd egy különleges jégbarlangba látogatunk, amelyet minden tavasszal több hónap alatt vágnak a kékes fényben tündöklő, tömör jég belsejébe. Ezután a fogaskerekű kisvonattal leereszkedünk Chamonix belvárosába.
 • Chamonix: a délután hátralévő részét szabadprogram keretében tölthetjük. Felkereshetjük az Alpin Múzeumot, amely a Chamonix-völgy egykori hegymászóinak állít emléket. Késő délután visszautazunk a szállásunkra.
3. nap
Montroc – Les Praz – Le Brévent (2525 m) – Chamonix – Montroc (szállás: kemping)
 • Gyalogtúra: ezúttal is vonattal utazunk a gyalogtúránk kiindulópontjába, ezen a napon Les Praz kicsiny településére. Innen egy felvonó segítségével mintegy ezer métert emelkedünk egészen az 1877 m magasan épült La Flégére menedékházig. Egy panoráma-ösvényen folytatjuk utunkat, amely tiszta időben végig fantasztikus kilátást ígér. Alattunk a híres Chamonix-völgy, szemben velünk pedig a 4807 méteres Mont Blanc hegycsoport és több tündöklő gleccser. Innen készülnek a legszebb fotók az Alpok legmagasabb csúcsáról. Bő két óra múlva érkezünk a Planpraz menedékházhoz (2020 m), ahol eldönthetjük hogyan jutunk feljebb. A könnyebb megoldást a La Brévent csúcsra induló felvonó jelenti, ám sportértéke annak van, ha gyalog hódítjuk meg a 2525 m magas csúcsot. Ebben az esetben több meredek kapaszkodó, a sziklafalhoz erősített létrák és mesterséges fogások segítik előrejutásunkat. A csúcson 360 fokos körpanoráma fogad minket, jól láthatjuk az Alpok örök hóval borított, legmagasabb csúcsait, a Les Bossons gleccsert és természetesen egy sor híres, vadabbnál vadabb hegyet és gerincet. A Le Brévent csúcsról felvonóval térünk vissza Chamonix városába. Az első esetben: táv: 5 km, szint: fel 250 m, le 100. (∗∗) A második esetben: táv: 8 km, szint: fel 750 m, le 100 m. (∗∗∗)
 • Chamonix: a túra után eltöltünk egy kis időt a városban, ahol akár meg is vacsorázhatunk. Kora este vonattal utazunk vissza a szállásunkra, Montroc kisvárosába.
4. nap
Montroc – Aix-en-Provence (szállás: kemping)
 • Fakultatív siklóernyőzés: amennyiben megfelelőek az időjárási körülmények, részt vehetünk egy izgalmas tandem siklóernyőzésen. A programot csak ajánlani tudjuk, mivel szenzációs élmény a madarak szemszögéből letekinteni a lábunk alatt húzódó Chamonix-völgyre.
 • Utazás: a fakultatív program után összepakolunk a kempingünkben és elhagyjuk az Alpok vidékét. Leereszkedünk a hegyekből és Franciaország legendás vidékére, Provence-ba utazunk.
 • Aix-en-Provence: délután érkezünk a legszebb és leghangulatosabb dél-francia nagyvárosba, Provence központjába. Először elfoglaljuk a szállásunkat Aix kempingjében, majd a belvárosba utazunk. Végigsétálunk a Cours Mirabeau sétányán, majd az óváros keskeny utcái és árnyas terei felé vesszük az irányt. Szabadprogram keretében ismerhetjük meg a belvárost, ahol a kávéházakban való ücsörgés és a sétálóutcákon való korzózás az élet természetes velejárója. A kempingünkben egymás után két éjszakát fogunk eltölteni. 
5. nap
Aix-en-Provence – Cassis – Les Calanques – Aix-en-Provence (szállás: kemping)
 • Cassis: reggel Cassis elegáns tengerparti üdülővárosába utazunk, ahol először felkeressük a heti piacot. Provence-i gazdáktól vásárolhatunk finomabbnál finomabb sajtokat, kolbászokat, olívabogyókat, péksüteményeket, mézeket, lekvárokat, pástétomokat, borokat és gyümölcsöket. A választék hatalmas, de szerencsére minden árustól kaphatunk kóstolót is, hogy eldöntsük, melyik a legfinomabb portékája.
 • Tengeri kajakozás: a piacon tett látogatás után választhatunk, hogy néhány órát strandolással töltünk Cassis tengerpartján vagy részt veszünk egy fakultatív tengeri kajakozáson. Ennek során a lenyűgöző Les Calanques partvidék mentén evezhetünk profi tengeri kajakokkal. Semmihez sem fogható élmény eltávolodni a parttól és a világ egyik legszebb sziklás partszakaszát a tenger felől megcsodálni. Ezen a vidéken az apró homokos öblöket függőleges, hófehér mészkősziklák határolják, amik szinte valószerűtlen kontrasztot adnak a tenger türkiz színével. Ahogy haladunk a kajakjainkkal előre, egyre-másra tárulnak fel előttünk a rejtett öblök és partfalak. (∗∗∗)
 • Hajózás: akik kíváncsiak a Les Calanques partvidékre, de nem szeretnének kajakozni, részt vehetnek egy fakultatív hajókiránduláson is.
 • Aix-en-Provence: a strandolás, a kajakozás vagy a hajózás után Cassisból Aix-en-Provence-ba utazunk. Ezt az esténket is ebben a remek városban töltjük, és akár meg is vacsorázhatunk Aix valamelyik kellemes éttermében. Az éjszakát a város kempingjében töltjük.
6. nap
Aix-en-Provence – Chateau des Baux – Luz-Saint-Sauveur (szállás: kemping)
 • Chateau de Baux: reggel elhagyjuk Aix-en-Provence kempingjét, majd Franciaország egyik legszebb kisvárosába látogatunk. Chateau de Baux tulajdonképpen egy sziklára épített középkori vár, amelynek belsejében egy rendkívül hangulatos városka kapott helyet. Teszünk egy sétát a macskaköves utcákon és tereken, megnézzük a vár látnivalóit és megszemléljük az onnan látható tipikus provence-i panorámát.
 • Utazás: a városnézést néhány órás utazás követi, amelynek során Provence-ból a Pireneusok északi oldalához utazunk.
 • Luz-Saint-Sauveur: kora este érkezünk a hegyi városkába, amelynek hangulatos kempingjében egymás után három éjszakát töltünk. Luz-Saint-Sauveur a pireneusi építészet gyönyörű példája; az óváros házai mind kőből épültek, az utcák pedig olyannyira szűkek, hogy némelyikben csak gyalog lehet közlekedni.
7. nap
Luz-Saint-Sauveur – Gavarnie – Pireneusok Nemzeti Park – Luz-Saint-Sauveur (szállás: kemping)
 • Gyalogtúra: egész napos, nem könnyű, de rendkívül látványos túrára indulunk a Pireneusok központi részében, a Pireneusok Nemzeti Parkban. Egy rövid buszos utazást követően érkezünk Gavarnie faluba (1365 m), ahonnan gyalog folytatjuk utunkat egy lankás úton felfelé a híres Gavarnie-cirkuszvölgyben. Több száz méteres függőleges sziklafalak tornyosulnak előttünk, amelyek háromezer méteres, egész évben havas csúcsokban végződnek. Az U alakú völgykatlanban zúdul alá Európa legmagasabb vízesése, amely nem kevesebb, mint 423 m magas. Először megnézzük a Grande Cascade zuhatagot, majd egy erdei úton egyre magasabbra kapaszkodunk. Hamarosan elhagyjuk az erdőhatárt és havasi legelőkön gyaloglunk tovább. Miután felkapaszkodtunk a 2032 m magasan épült Espuguettes menedékházhoz, megpihenünk. Ezután csapatunk két részre válhat. Az első csoport hamarabb indul tovább, és célba veszi a 2656 m magas Petit Piméné csúcsot. Az ösvény meredek, a csúcsról látható panoráma azonban megéri a fáradtságot. Ezt követően leereszkedünk 2250 m magasra, majd felkapaszkodunk a 2430 méteres Hourquette d’Alans hágóba. A második csapat kicsivel többet pihenhet és a menedékháztól közvetlenül, a csúcs kihagyásával indul a hágóba. A két csoport a hágóban találkozik és innen együtt folytatjuk a túrát. Átkelünk a sziklás hegygerincen, ahonnan egy másik cirkuszvölgy, a Cirque d’Estaubé panorámája tárul elénk. A Hourquette d’Alans hágóból a Pireneusok legmagasabb hegycsúcsait is láthatjuk. Innen már csak lefelé gyaloglunk, miközben láthatunk mormotákat és a havasi réteken legelésző teheneket. 1650 m magasan elérjük a Lac des Gloriettes mesterséges tavat, ahonnan az utolsó két kilométert már aszfaltúton tesszük meg az autóbuszunkig (1450 m). Első esetben: táv: 29 km, szint: fel 1300 m, le 1550 m. (∗∗∗∗) Második esetben: táv: 27 km, szint: fel 1100 m, le 1350 m. (∗∗∗∗) A túra után visszautazunk Luz-Saint-Sauveur kempingjébe.
8. nap
Luz-Saint-Sauveur – Pont d’Espagne – Pireneusok Nemzeti Park – Luz-Saint-Sauveur (szállás: kemping)
 • Gyalogtúra: ezt a napot is túrázással töltjük a Pireneusok Nemzeti Parkban; a mai túránk azonban az előző napihoz képest csupán levezető jellegű, ennek ellenére rendkívül látványos. A buszunkkal először a Pont d’Espagne nevű parkolóba (1420 m) utazunk, ahol libegőre szállunk. Néhány perc alatt 1755 méteres magasságba emelkedünk, ahonnan egy szintemelkedés nélküli úton a Lac de Gaube tengerszemhez (1732 m) gyaloglunk. A gyönyörű természeti környezetben fekvő tó túlpartján a Pireneusok főgerincét és a 3289 m magas Vignemale csúcsot pillanthatjuk meg. Tartunk egy pihenőt, majd egy alternatív útvonalon elindulunk lefelé. Az ösvényünk gyönyörű alpesi fenyvesben vezet egészen a Pont d’Espagne parkolóig (1420 m), ahonnan tovább ereszkedünk lefelé. Innentől a túránk igazi örömtúra, amit a kellemesen lejtő ösvény és a mellette zúgó vízesések sorozata garantál. Egymást érik a hatalmas erejű zúgók és a több tíz méter magas zuhatagok; az állandó robajuk órákon keresztül nem szűnik meg. A misztikus, mohás sziklákkal tarkított fenyőerdőben vezető ösvényünket egy sor kilátópont teszi még változatosabbá. A kora délutáni órákban érkezünk a La Raillére nevű parkolóba (1100 m), ahol a buszunk várakozik ránk. Táv: 13 km, szint: fel: 150 m, le 450 m. (∗∗) A késő délutáni órákban utazunk vissza kempingünkbe.
9. nap
Luz-Saint-Sauveur – Bordeaux-i borvidék – Tabanac – Ile de Ré (szállás: kemping)
 • Utazás: reggel összepakoljuk felszerelésünket Luz-Saint-Sauveur kempingjében és elhagyjuk a Pireneusok vidékét. Észak felé indulunk a híres Bordeaux-i borvidék irányába.
 • Tabanac: a déli órákban érkezünk Tabanac kisvárosának környékére, amely mi másról is lenne híres, mint a borokról. Felkeressük az egyik patináns pincészetet, ahol először megismerkedünk a gazdaság szőlőföldjével és borászatával, majd részt veszünk egy kóstolón. Természetesen vásárolhatunk is a helyben készült borokból.
 • Utazás: a borkóstolás után az Atlanti-óceán partvidékére utazunk.
 • Ré szigete: egy 3 km hosszú hídon keresztül érjük el Ré szigetét, ahol a napsütéses órák száma az egyik legmagasabb Franciaországban. Ile de Ré vagy a Fehér-sziget egy 30 km hosszú szárazföld az óceán hullámai közt, ahol fehérre meszelt házakból álló remek falvak, és idilli, homokos tengerpartok találhatóak. A szállásunk St-Clément-des-Baleines falu mellett, egy óceánparti kempingben lesz, ahol egymás után két éjszakát töltünk.
10. nap
Ile de Ré (szállás: kemping)
 • Nyaralás: az egész napunkat pihenéssel és nyaralással tölthetjük az óceán partján, a kempingünk homokos strandján.
 • Kerékpártúra: akik kíváncsiak az elragadóan szép Ré szigetére, egy fakultatív kerékpártúra során ismerhetik meg alaposan. A helyszínen bérelt kerékpárok segítségével szabadprogram keretében mindenki maga fedezheti fel a szigetet. Kerékpárutakon és kis forgalmú közutakon tekerhetünk, miközben nagyszerű tájakon, fehér falvak, homokdűnék, árnyas fák, szőlőskertek, vidéki birtokok és idilli strandok mellett suhanunk el. Ideális kirándulás ez a vidéki Franciaország megismerésére. Elsősorban Ré nyugati, eldugottabb részét érdemes felkeresni, de eltekerhetünk egy-két nagyobb településre is. Mivel az egész sziget teljesen lapos, ezért gyakorlatilag nem kell szintemelkedéssel szembenéznünk. A kempingbe visszaérkezvén pedig átadhatjuk magunkat a tengerparti pihenésnek. 
11. nap
Ilé de Ré – Dinan – Saint-Cast-le-Guildo (szállás: kemping)
 • Utazás: kora reggel összepakolunk St-Clément-des-Baleines kisváros kempingjében és elhagyjuk Ré szigetét. Északi irányba, a varázslatos Bretagne vidékére utazunk.
 • Bretagne: a bretonnok földjére érve megváltozik a táj, az épületek Angliát idézik, az időjárás kissé hűvösebbé válik. Ez az a vidék, ahol az itt élők szívében a rég elfelejtett mondák hősei életre kelnek; és a több száz éves épületek között elmúlt korok illatát fújja a sós tengeri szél.
 • Dinan: délután érkezünk Bretagne egyik legszebb városába, ahol közösen felkeressük az eredeti breton óvárost. A régi kikötőt, a favázas, galambdúcos házakat, és a kanyargós, macskaköves utcákat Bretagne legrégebbi városfala határolja.
 • Saint-Cast-le-Guildo: a városnézés után, késő délután utazunk át a közeli Saint-Cast-le-Guildo kedves tengerparti kisvárosába, ahol egy kempingben foglaljuk el a szállásunkat. A hely különlegessége a La Manche csatorna egyik öblére nyíló panoráma, amit szerencsés esetben akár a sátrunkból is élvezhetünk. A nap hátralévő részét pihenéssel, illetve Saint-Cast-le-Guildo óvárosának megismerésével tölthetjük.
12. nap
Saint-Cast-le-Guildo – Cap Fréhel – Fort Latte – Port Saint Géran – Saint-Cast-le-Guildo (szállás: kemping)
 • Gyalogtúra: reggel autóbusszal a Cap Fréhel fokhoz utazunk, ahol a 70 m magas, tengerbe szakadó sziklák rengeteg madárnak adnak otthont. Alaposan körbenézünk, hiszen a panoráma elsőrangú, majd egy kellemes gyalogtúrára indulunk. A GR 34 túraútvonalon, a Bretagne partvidékére oly jellemző tengerparti sziklafalak tetején gyaloglunk, majd hamarosan elérjük a Fort Latte erődöt. Egy igazán extrém helyen, egy tengeri sziklaszirt tetején találjuk az erődöt, amit egy függőhíd köt össze a szárazfölddel. Megismerkedünk az épülettel, majd a kilátás kedvéért felkapaszkodunk a toronyba. A kitérő után folytatjuk a túránkat egészen Port Saint Géran falu apró kikötőjéig. Táv: 13 km, szint: fel: 355 m, le 370 m. (∗∗)
 • Borkóstolás: a túra után egy autentikus borászatba látogatunk, ahol a jellegzetes francia almabort (cidre) készítik. Részt veszünk egy kellemes kóstolón, majd visszautazunk a szállásunkra.
13. nap
Saint-Cast-le-Guildo – Mont-Saint-Michel – Saint Malo – Saint-Cast-le-Guildo (szállás: kemping)
 • Mont-Saint-Michel: ezen a délelőttön Normandia leghíresebb látnivalóját, a híres Mont-Saint-Michel apátságot keressük fel, amely Franciaország egyik leglenyűgözőbb épületegyüttese. Az apátság és a köré épült városka egy szigeten található, amit dagály idején teljesen körbevesz a tenger. 
 • Saint Malo: a délutánunkat egy másik remek városban, Saint Malóban töltjük, amelynek középkori negyedét magas falak határolják. Az utcákon és tereken barangolva mintha a múltba cseppentünk volna. Érdekes látni, hogyan élik mindennapjaikat a lakosok egy olyan városban, ami alig változott az elmúlt évszázadokban. Miközben sétálgatunk a hangulatos utcákon és tereken, érdemes megkóstolni Bretagne jellegzetes édességeit is.
14. nap
Saint-Cast-le-Guildo – Loire-völgy – Amboise (szállás: kemping)
 • Utazás: reggel összepakolunk a kempingünkben és elhagyjuk Bretagne vidékét. A franciaországi körutazásunk utolsó helyszínére, a Loire-völgybe utazunk.
 • Loire-völgy: az ország kisebb-nagyobb főúri és nemesi kastélyokkal legjobban ellátott vidéke, ahol a nagyobb kastélyok rengeteg látogatót vonzanak, ugyanakkor számos kisebb kúria ma is nemesi családok leszármazottainak otthona.
 • Kerékpártúra: kora délután érkezünk Amboise városába, ahol a kemping a Loire folyó egyik szigetén kapott helyet. Miután felállítottuk a sátrainkat, elsétálunk egy kerékpárkölcsönzőbe, mivel a környék látnivalóit legpraktikusabban bringákkal kereshetjük fel. Választhatunk, hogy a délután folyamán Amboise nevezetességeit vagy a látványos Chenonceau kastélyt nézzük meg.
 • Amboise: a városban a királyi kastélyt, valamint Leonardo da Vinci házát érdemes felkeresnünk, ahol a mester élete utolsó három évét töltötte. Az épületben a polihisztor néhány gépezetének makettje látható.
 • Chenonceau: a Loire-völgy egyik legszebb kastélyához az Amboise-i Erdő alacsony forgalmú útjain, békés tájakon tekerve juthatunk el. Az útvonal tökéletesen alkalmas arra, hogy közvetlen benyomásokat szerezzünk a vidéki Franciaország ráérős életéről. Néhány házból álló falvakon biciklizünk át, amelyek önmagukban is látványosságok, mígnem elérjük a Cher folyó völgyét, ahol Chenonceau gyönyörű kastélya áll. A korhűen berendezett helyiségek végigjárása után érdemes a folyó fölé épített kastély hatalmas kertjében is sétálni egyet, és megnézni azt a 16. századi farmot, amely a közelben található. (∗∗)
15. nap
Amboise – Loire-völgy – utazás Magyarország felé (éjszaka a buszon)
 • Kerékpártúra: ezen a délelőttön is választhatunk Amboise vagy a Chenonceau kastélyhoz való bringázás között. Praktikusan azt a programot ajánljuk, amelyik az előző nap kimaradt.
 • Utazás: kora délután megkezdjük a hazautazásunkat Magyarországra. Az éjszakát a buszon utazással töltjük.
16. nap
Budapest
 • Utazás: a délutáni órákban érkezünk Budapestre. 
 
 
 
A túrák nehézsége
 • Az utazásunk gyalogtúrái egy kivételével átlagos nehézségűek, ahol sem a szintemelkedés, sem a távolság nem kimagasló. Ezek a túrák átlagosan sportos erőnléttel és némi túrázási tapasztalattal könnyedén végigjárhatóak.
 • A legnehezebb gyalogtúra során a Pirenesokban a Gavarnie-völgyből egy másik völgybe gyaloglunk át. Mivel a túra kiindulási és érkezési pontja nem egyezik meg, ezért a túra közben nincs visszafordulási lehetőség. A terep sziklás és meredek szakaszokat is tartalmaz. A távolság és a szintemelkedés jelentős, továbbá a Pireneusok változékony éghajlata is nehezítheti a túrát. Ezt a programot olyanoknak ajánljuk, akik rendszeresen túráznak vagy sportolnak és lehetőleg jártak már magashegységben. A túra kétféle – könnyebb és nehezebb – változatban szerepel a programunkban, amik közül a helyszínen lehet választani.
 • Az Alpok egyik túrája során (Le Brévent csúcs) egy rövid szakaszon a sziklafalhoz erősített létrákon kell felmásznunk. Ez a szakasz azonban igény szerint kiváltható egy felvonóval.
 • A gyalogtúrákon való részvétel feltétele a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztosság és a tériszonytól való mentesség. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
 • Egy-egy túrát természetesen ki is lehet hagyni, ebben az esetben a kempingben maradhatunk.
 • Az utazásunk tartalmaz egy fakultatív tengeri kajak túrát is, amin bárki részt vehet, aki biztosan tud úszni. A túra nehézsége közepes.
 • Ré szigetén és a Loire-völgyben kerékpártúrákat szervezünk, amik nehézség szempontjából könnyűnek számítanak. A túrákon való részvételhez kerékpáros tapasztalat és a közlekedési szabályok ismerete szükséges.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe