Már csak...
114
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Braga, a „portugál Róma”
 • Séta a Busaco Parkban
 • Városnézés Portóban
 • Túrák: Peneda-Geres
  Nemzeti Park, Serra da
  Estrela, Serra de Monchique
 • Batalha kolostor, Óbidos
 • Lisszabon
 • Algarve, delfinles

 

Tizenkét napos körutazás a gazdag hagyományokkal rendelkező és gyönyörű Portugáliában. Lenyűgöző katedrálisok, pezsgő nagyvárosok, látványos borvidékek, sziklás fennsíkok, festői tengerpartok, bájos kisvárosok, paratölgy és eukaliptusz erdők között utazunk északról délre, hogy teljes képet kapjunk az ibériai országról.
A programunkban városnézések, kisebb-nagyobb túrák és hajós kirándulások szerepelnek. Igazi Barakás országjárás, amely izgalmas módon igyekszik megismertetni minden résztvevővel Portugália változatos látnivalóit.
Időpontok:
2017. augusztus 17 - 28. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
199.900 Ft + repülőjegy
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal és hajóval.
 • 11 éjszaka szállást hostelekben.
 • 11 reggelit a szállásokon.
 • A Baraka túravezetését.
 • A további étkezést.
 • A belépők és fakultatív programok árát.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 100.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 99.900 + repülőjegy + repülőtéri illeték, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
 
Repülőjegy és repülőtéri illeték:
 • Budapest-Porto és Lisszabon-Budapest repülőjegy illetékkel: 99.800 Ft-tól.
A repülőjegy ára a jelentkezés idejétől függ.
A repülőtéri illetékek összege a jegykiállításig változhat.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 20-35 fő.
Ajánlott korhatár: 7-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 8 nap.
Repülési útvonal: Budapest-München-Porto és Lisszabon-Frankfurt-Budapest (Lufthansa).
Túravezetők:
Levente túravezetőként és az útifilmjeink készítőjeként vesz részt a Baraka életében. Megjárta Provence-t, a Dolomitokat, evezett Montenegróban és bringázott az Isztrián. Ritkán látható kamera nélkül, így egyre több filmje enged betekintést a túráinkba. Ahol Levente megjelenik, a hangulattal nem lesz gond.
Judit állandó munkatársunk, aki elsősorban az utasainkkal tartja a kapcsolatot az irodánkban. Telefonál, e-maileket ír, de rendszeresen túrákat is vezet Mallorcára és Izlandra. Amióta többször is járt Izlandon, folyton keresi az alkalmat, hogy visszatérhessen.
1. nap
Budapest – München – Porto (szállás: hostel)
 • Repülés: a kora reggeli órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Münchenbe, majd onnan átszállás után Portóba. Már délelőtt megérkezünk Portugália második legnagyobb városába, ahol a repülőtérről Porto belvárosába utazunk.
 • Porto: délután megkezdjük az ismerkedésünket Portugália egyik legattraktívabb városával. A központban felkeressük a monumentális katedrálist, majd a 75 m magas Torre des Clérigos tornyot. Ha leküzdjük a 250 lépcsőfokot, akkor páratlan kilátásban lehet részünk a torony tetejéről. A nap hátralévő részében szabadprogram keretében ismerkedhetünk tovább Porto belvárosával. Az éjszakát egy hostelben töltjük.
2. nap
Porto – Braga – Campo do Geres (szállás: hostel, étkezés: reggeli)
 • Braga: reggel elhagyjuk a szállásunkat és a közeli Braga városába, Portugália vallási központjába utazunk. Az ország egyik legősibb települését sokan „portugál Rómának“ is nevezik. Egy belvárosi sétára indulunk, amelynek során felkeressük Braga katedrálisát, végigsétálunk a városközponton és megnézünk egy szép kertet. Ezután a Bom Jesus templomhoz látogatunk, amely egyike Portugália legnagyszerűbb látnivalóinak. A világhíres neoklasszicista épület már a 15. századtól kezdve jelentős zarándokhely. Hosszú lépcsősorokon jutunk fel a dombra épült kéttornyú templomhoz, ahonnan kitűnően beláthatjuk Braga városát. Érdemes tenni egy nagy sétát a templom mellett fekvő hatalmas parkban is. (∗)
 • Peneda-Geres Nemzeti Park: a városnézést követően a Portugália északi részén található Peneda-Geres Nemzeti Parkba utazunk. A park neve a területet alkotó két fő gránithegységtől származik, amelyek csúcsai 1400 m fölé emelkednek. A vidéket a természet szépsége mellett az autentikus falusi élet tette vonzóvá és Portugália egyik fontos kirándulóhelyévé. Az esti órákban foglaljuk el a szállásunkat egy hostelben, ahol egymás után két éjszakát töltünk.
3. nap
Campo do Geres – Peneda-Geres Nemzeti Park – Campo do Geres (szállás: hostel, étkezés: reggeli)
 • Gyalogtúra: egész napos gyalogtúrára indulunk a Peneda-Geres Nemzeti Park területén. Campo do Geres kisvárosából, 600 méteres magasságból kezdjük a túránkat, majd egy patak meredek völgyében kapaszkodunk fel egészen a Fonte de Lamas forrásig. Az útvonalunk kellőképpen kalandos, hiszen jókora sziklafalak tövében, hatalmas ingókövek között haladunk. Megpihenünk a forrásnál, majd a Trilho da Calcedónia elnevezésű, sziklafalba vágott hegyi ösvényen túrázunk tovább, amely az autós és gyalogos turisták számára is kedvelt panorámaút. Néhány száz méter után a Mirante Velho kilátóponthoz érkezünk, ahonnan letekintve fenyőktől zöldellő völgyeket, valamint a nemzeti park három meghatározó folyójának találkozását láthatjuk. A pihenő után leereszkedünk Assureira faluba, amely mára már összefonódott a terület központjával, Vila do Geres kisvárossal. Táv: 14 km, szint fel: 600 m, le: 850 m. (∗∗∗)
 • Campo do Geres: a túra és némi szabadprogram után visszatérünk a szállásunkra.
4. nap
Campo do Geres – Porto (szállás: hostel, étkezés: reggeli)
 • Utazás: reggel elhagyjuk a Peneda-Geres Nemzeti Parkot és Portóba utazunk, hogy folytassuk ismerkedésünket a nagyszerű várossal.
 • Borkóstolás Portóban: a Douro folyóhoz közel, a Vila Nova de Gaia városrészben parkolunk le a buszunkkal, majd a Portóban lehetséges programok közül az egyik legjobbal, borkóstolással kezdünk. Az egyik legpatinánsabb pincészetbe, a Sandeman borászatba látogatunk, ahol először megismerkedünk a cég történetével és a gyártási folyamattal, majd a borkóstoló következik. Ezt követően természetesen vásárolhatunk is magunknak egy eredeti portóit.
 • Városnézés Portóban: a borkóstoló után a napunk hátralévő részét városnézéssel töltjük. Átsétálunk Porto híres hídján, a kétszintes, fémszerkezetes I. Lajos hídon. Bemerészkedünk Porto kikötői negyedébe, a Ribeira örökké árnyékos sikátoraiba és macskaköves átjáróiba, amelyek az UNESCO Világörökség részét képezik. A Ribeira egy egészen más világ, mint Porto legnagyobb része vagy a legtöbb európai nagyváros központja. Szűk utcácskák, rozoga, düledező házak, erkélyeken száradó ruhák, a szerény életmód eltitkolhatatlan jelei. A Ribeira rengetege után Porto modern központjáig sétálunk, ahol a nap hátralévő részét szabadprogram keretében töltjük. A szállásunk a már ismert hostel lesz, ahol egy éjszakát töltünk.
5. nap
Porto – Bucaco Park – Penhas da Saúde (szállás: hostel, étkezés: reggeli)
 • Utazás: reggel elhagyjuk Porto városát és Portugália legmagasabb hegysége, a Serra da Estrela felé indulunk.
 • Bucaco Park: útközben látogatást teszünk a középkori szerzetesek alapította Bucaco Parkban, ahol egy rövid túra keretében ismerkedünk meg a természetvédelmi területtel. A park mintegy hétszáz fafajnak ad otthont, amik többsége a szubtrópusi égövből származik. A legkülönlegesebb faj a mexikói cédrus, de láthatunk óriáspáfrányokat is. A Busaco Park közepén egy hihetetlenül díszes palota áll, amely ma szállodaként üzemel. Egy rövid túra során felgyaloglunk az 545 m magas Cruz Alta kilátóhelyre, a park legmagasabb pontjára. (∗)
 • Penhas da Saúde: a Busaco Parkban tett kirándulásunk után folytatjuk utazásunkat a Serra da Estrela felé. Az esti órákban érkezünk a hegység közelében fekvő Penhas da Saúde kisvárosába, ahol egy hostelben foglaljuk el a szállásunkat. Egymás után két éjszakát töltünk itt.
6. nap
Penhas da Saúde – Serra da Estrela – Torre csúcs (1993 m) – Penhas da Saúde (szállás: hostel, étkezés: reggeli)
 • Gyalogtúra: autóbusszal indulunk a Serra da Estrela hegység központi részére a mai, egész napos gyalogtúránk helyszínére. 1500 méteres magasságban kezdjük a túránkat, amelynek célja Portugália legmagasabb csúcsának elérése. Magasan az erdőhatár felett, fennsík jellegű tájakon túrázunk, ahol óriási méretű, legömbölyített sziklák, úgynevezett ingókövek között vezet az ösvényünk. A páratlan szépségű vidék egyedülálló Portugáliában. Apró tengerszemek mellett elhaladva hamarosan elérjük az 1858 m magas Cume csúcsot, ahonnan már nincs messze az ország legmagasabb pontja, az 1993 m magas Torre sem. A hegytetőről minden irányban szép kilátás nyílik az Estrela-hegység alacsonyabb régióira és több víztározóra. Táv: 14 km, szint: fel 670 m, le 280 m. (∗∗∗) Megpihenünk a csúcson található menedékházban, majd az időközben megérkezett buszunkkal visszautazunk a szállásunkra.
 • Penhas da Saúde: a szállásunk ezúttal is a Serra da Estrela lábánál fekvő településen lesz.
7. nap
Penhas da Saúde – Batalha kolostor – Óbidos – Lisszabon (szállás: hostel, étkezés: reggeli)
 • Batalha kolostor: reggel elhagyjuk a Serra da Estrela hegységet és az UNESCO Világörökség listán is szereplő, világhíres Batalha kolostorhoz utazunk. Az épületegyüttes a portugál gótikus építészet remeke, az ország egyik legszebb építészeti látnivalója. Közösen felkeressük az alapító kápolnáját, a katedrálist, a díszes királyi kerengőt valamint a gyűléstermet.
 • Óbidos: délután a közeli Óbidosba látogatunk, amely egykor kikötőváros volt, ma azonban már távol fekszik a tengerparttól. A kicsiny városkát egy 14. századi várfal veszi körül, a látképet pedig egy ezeréves vár uralja. A festői Óbidos girbe-gurba macskaköves utcái, a rusztikus háztetők, az alacsony, hófehérre meszelt apró házikók Portugália egyik legtipikusabb hangulatát sugározzák. Az egymáshoz simuló házak közt évente nagyon sok turista fordul meg, ennek ellenére Óbidos egy rendkívül hangulatos városka.
 • Lisszabon: az óbidosi séta után Lisszabonba utazunk, ahol egy hostelben egymás után két éjszakát fogunk eltölteni.
8. nap
Lisszabon (szállás: hostel, étkezés: reggeli)
 • Lisszabon, Belém negyed: ezt a napunkat teljes egészében Portugália fővárosában, Lisszabonban töltjük. Elsőként a Belém negyedbe látogatunk, amely Portugália legnagyobb folyója, a Tejo mentén fekszik. A partról jól láthatjuk a 2 km hosszú, hatalmas Április 25. hidat, amit a San Francisco-i Golden Gate hídról mintáztak. Elsőként a Jeromos kolostor múzeumát keressük fel, amely a felfedezések korának páratan gazdagságát idézi fel. Az épületegyüttes szépségét Portugáliában csak a Batalha kolostoréhoz lehet hasonlítani. Ezután a Tejo partján álló Belém-toronyhoz sétálunk, amely a hajdani portugál tengeri felfedezőutak szimbólumává vált. Az egykori portugál földrajzi felfedezők ugyanis innen indultak és a több évig tartó utazásaikról ide is tértek vissza. A közelben láthatjuk a Felfedezések Emlékművét, amely többek között V. Alfonz, Tengerész Henrik, Álvares, Vasco de Gama, és Magellán számára állít emléket. Az emlékmű 1960-ban, Tengerész Henrik halálának 500. évfordulójára épült.
 • Lisszabon, Alfama negyed: a déli órákban Lisszabon legrégebbi részébe, az Alfama negyedbe látogatunk, ahol lépcsőkön és meredek utcákon a várba sétálunk. Nagyszerű kilátás nyílik innen Lisszabon sokmilliós városára. Ezután az Alfama keskeny sikátorai felé indulunk, ahol egykor mórok laktak, ma pedig a város legszegényebbjeinek otthona. Az utcák kitűnően őrzik régi hangulatukat, a düledező házak alatti fűszerboltokban, pékségekben és apró üzletekben bepillantást nyerhetünk Liszszabon egykori életébe. A meredek és szűk utcákon találkozhatunk a híres lisszaboni villamossal, amelynek egyes példányai még San Franciscóból származnak.
 • Lisszabon, Baixa negyed: a délután hátralévő részét a Baixa városrészben, szabadprogram keretében tölthetjük. Az 1755-ös nagy lisszaboni földrengés szinte teljesen elpusztította az alsóvárost, azaz a mai belvárost, ahová az építészek párhuzamos utcákat és gyönyörű, neoklasszicista épületeket álmodtak. Ezzel kialakították a mai Lisszabon belvárosát és kereskedelmi központját. Este megelevenednek itt az utcák és zsúfolásig telnek a szórakozóhelyek. Érdemes sétálni egy nagyot az elegáns utcákon, majd megpihenni a tágas tereken. A nap végén egyénileg, gyalog vagy metróval térhetünk vissza a szállásunkra.
9. nap
Lisszabon – Setúbal – Estuário do Sado Rezervátum – Algarve – Lagos
(szállás: hostel, étkezés: reggeli)
 • Hajókirándulás: reggel elhagyjuk a lisszaboni szállásunkat és a tengerparti Setúbal városába utazunk. A kikötőben egy tradicionális tengeri vitorlásra szállunk, aminek egykor a sószállítás volt a feladata. Az Estuário do Sado Rezervátum védett öblében indulunk egy hajókirándulásra, amelynek a pontos útvonalát az aktuális széljárás határozza meg.
 • Utazás: a vitorlázás után Portugália legdélebbi vidékére, Algarve területére utazunk, amely az egész évben kellemes éghajlat és az egyedülálló természeti látnivalók miatt Dél-Európa egyik legkedveltebb üdülőhelye. Az idilli homokos strandokat képeslapra illő sziklás partok váltogatják, így a nyaralók gyönyörű természeti környezetben tölthetik idejüket.
 • Lagos: kora este érkezünk Algarve partvidékére, ahol a tengerparti Lagos városában lesz a szállásunk három éjszakára.
10. nap
Lagos – Serra de Monchique – Lagos (szállás: hostel, ellátás: reggeli)
 • Gyalogtúra: délelőtt egy félnapos túrára indulunk Algarve legmagasabb hegységébe, a kies Serra de Monchique vonulatai közé, hogy meghódítsuk a hegység második legmagasabb csúcsát. A kiindulópontunk Monchique falu lesz, ahová autóbusszal utazunk. Egy keskeny, aszfaltozott szerpentinúton kezdjük a túránkat, amely a vidék jellegzetes növényei, eukaliptuszok és különleges formájú paratölgyek között vezet. A szerpentinről letérve lenyűgöző szépségű, sziklás tájon gyaloglunk egészen a 773 m magas Picota csúcsig, ahol megpihenünk. Beláthatjuk innen a Serra de Monchique dombos vidékét, valamint Portugália déli és nyugati partszakaszait. Folytatva túránkat elhagyjuk a sziklás vidéket és páfrányok, majd paratölgy-ligetek között gyaloglunk tovább egészen az autóbuszunkig. Táv: 7 km, szint: fel 350 m, le 400 m. (∗∗)
 • Algarve: a gyalogtúra után a Lagos melleti partvidékre utazunk, ahol a Ponta da Piedade világítótornyot és környékét keressük fel. A helyszín Algarve egyik leglátványosabb pontja, ahol sárga, vörös és rozsdabarna, függőleges sziklákban végződik a szárazföld. Az azúrkék tengerből meredek sziklaszirtek állnak ki, amik a 20-30 méteres félszigetekkel együtt rengeteg apró öblöt zárnak körbe. Nem ritkák a tengeri barlangok sem ezen a festői szépségű vidéken. Leereszkedünk a meredek parti ösvények egyikén a partra, ahol strandolhatunk együtt.
 • Lagos: az éjszakát Lagos kisvárosában töltjük.
11. nap
Lagos – Atlanti-óceán – Lagos (szállás: hostel, étkezés: reggeli)
 • Delfinles: délelőtt egy izgalmas fakultatív hajókirándulásra nyílik lehetőség. Lagos kikötőjében gyors motorcsónakokba szállunk, amik akár a 60 kilométer/órás sebesség elérésésre is képesek. Algarve partvidékét magunk mögött hagyva hamarosan az Atlanti-óceán hullámain haladunk tovább. Garantálni természetesen nem lehet, de jó esélyeink vannak arra, hogy útközben delfinek kisebb csapatával találkozzunk.
 • Lagos: a délután hátralévő részét szabadprogram keretében, Lagos kisvárosában töltjük. Strandolhatunk, kedvünkre élvezhetjük a mediterrán nyarat, majd felkereshetjük a tengerparti sétány valamelyik hangulatos éttermét.
12. nap
Lagos – Lisszabon – Frankfurt – Budapest (étkezés: reggeli)
 • Utazás: délelőtt elhagyjuk a szállásunkat és Algarve partvidékét, majd autóbusszal Lisszabon repülőterére utazunk.
 • Repülés: Lisszabonból először Frankfurtba, majd onnan Budapestre repülünk. A késő esti órákban érkezünk a Liszt Ferenc repülőtérre.
 
 
 
A gyalogtúrák nehézsége
 • Az utazás két egész napos és egy félnapos gyalogtúrát tartalmaz. A túrák hossza és szintemelkedése egyik túrán sem kimagasló; a túrák könnyűek vagy közepes nehézségűek.
 • Átlagosan sportos erőnléttel az utazás összes túrája végigjárható, de a sikeres teljesítéshez fontos a túrázási tapasztalat. Az ösvények általában kövesek, nem meredekek és végig jól járhatóak.
 • A túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne az ivóvízzel, némi élelemmel, az esőkabáttal és tartalék meleg ruhával.
 • A gyalogtúrákon való részvétel feltétele a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztosság és a tériszonytól való mentesség. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
 • Egy-egy túrát természetesen ki is lehet hagyni, ebben az esetben a szálláson vagy egy kisvárosban maradhatunk.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai...
  Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.

 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe