Már csak...
101
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • 325 kilométeres Duna-menti
  kerékpártúra
 • Passau barokk óvárosa
 • Linz belvárosa
 • Ybbs Kerékpár Múzeuma
 • Melki Apátság
 • Wachau vidéke
 • Dürnstein kisvárosa
 • Duna-menti szőlőültetvények
Kerékpártúra: Passau-Bécs

Kerékpártúra: Passau-Bécs 

Ötnapos Duna-menti kerékpártúra
A célunk Ausztria káprázatos Duna-menti kerékpártúrájának a bejárása, amely a német-osztrák határon fekvő Passau városából indul és egészen Bécs központjáig tart. Végig a Duna mellett vezető, kitűnő minőségű kerékpárutakon tekerünk, miközben a csomagjainkat irodánk autója szállítja az egyik szálláshelyről a másikra.
Magasan a Duna fölé épült várkastélyok alatt, szőlőültetvények között és eldugott osztrák városkákon át tekerünk, miközben számtalan helyen megállunk pihenni és rácsodálkozni az utunkba eső látnivalókra.
Időpontok:
2017. augusztus 09 - 13. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
109.900 Ft + vonatjegy
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • 3 éjszaka szállást színvonalas panziókban.
 • 1 éjszaka szállást szállodában.
 • 4 reggelit a szállásokon.
 • A kerékpárok és a kerékpáros sisakok bérleti díját, vagy a saját kerékpárok szállítását Budapesttől Budapestig.
 • Az autós csomagszállítást.
 • A Baraka túravezetését.
 • A további étkezést.
 • A belépők árát.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 40.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 69.900 Ft + vonatjegy, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
 
Vonatjegy (Budapest-Passau és Bécs-Budapest): 36.000 Ft.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 20-40 fő.
Ajánlott korhatár: 10-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 3 nap.
Saját kerékpár: ha valaki ragaszkodik a saját kerékpárjához, természetesen elindulhat a túrán azzal is, de a részvételi költség nem csökken számára. A saját kerékpárokat a mikrobuszunkban vagy a hozzá tartozó utánfutóban tudjuk szállítani.
Túravezetők:
Péterrel ritkán lehet a kerékpárja nélkül találkozni. De ha mégsem lenne a keze ügyében valamelyik bringája, akkor egy kajakot keressünk valahol. Peti triatlonozik, Ironman versenyeken indul, és hosszú külföldi tartózkodása után most a Barakánál kerékpár- és kajaktúrákat vezet.
Norbi az egyik gazdája a kerékpáros, evezős és hótalpas túráinknak. Mindegy, hogy Hollandiában vezet biciklitúrát, Csehországban kajakozást vagy Ausztriában hótalpas túrát, utasaink maximálisan számíthatnak sok éves tapasztalatára. Emellett Norbi évről évre nagyon sok új utazást is tervez a Barakának.
1. nap
Budapest – Passau – Kobling – Obermühl (szállás: panzió)
 • Utazás: a reggeli órákban indulunk a budapesti Keleti pályaudvarról a Railjet nemzetközi gyorsvonattal Ausztria felé. A bécsi átszállást követően már 180-200 kilométeres sebességgel suhanunk Németország irányába.
 • Passau: kora délután meg is érkezünk Passau vasútállomására, ahol már várnak minket a kerékpárok. A poggyászunkat elhelyezzük az irodánk mikrobuszában, amely a csomagszállítást fogja végezni, amíg mi bringázunk. Kiosztjuk a kerékpárokat, amik személyre szabott beállításában segítünk mindenkinek, majd egy-két próbakör után Passau belvárosába tekerünk. A Dóm téren rövid időre megválunk a bringáktól, hogy szabadprogram keretében, gyalogosan fedezzük fel a barokk óvárost. Hajdanán Passau volt a legnagyobb német püspökség központja, így nem csoda, ha a vallási hatalom számos építészeti emléke tárul lépten-nyomon a szemünk elé. Érdemes megnézni a Stephan dómot, amelyben a világ leghatalmasabb orgonája található, a Püsköpi Palotát, a Pál templomot és a Városházát. Sétáljunk ki az Inn, az Ilz és a Duna találkozásához is, ahol jól láthatjuk, hogy a Dunába ömlő Inn jóval szélesebb a Dunánál. Miután végigsétáltunk Passau belvárosán, visszatérünk kerékpárjainkhoz, és megkezdjük a mai túránkat.
 • Kerékpártúra Passauból Kobling faluba: Passaut elhagyva a Duna mentén vezető kiváló minőségű kerékpárúton tekerünk a folyam bal partján Erlau irányába. Útközben már messziről láthatjuk Oberzell kastélyának két nyolcszögletű tornyát. Jochensteinnél átkelünk egy duzzasztógát tetején a Duna jobb partjára, majd egy káprázatos panorámaúton kerekezünk közvetlenül a vízpart mentén. Elhaladunk a folyó híres Donauschlinge nevű S-kanyarja mellett, majd hamarosan megérkezünk a mai túránk végéhez, Kobling kicsiny kompkikötőjébe. Táv: 48 km. (**)
 • Obermühl: az utolsó komppal átkelünk a Dunán, Obermühl faluba, ahonnan már csak pár méter a szállásunk, két egymáshoz közel fekvő panzió. Vacsorázni az egyik panzió vízparti éttermében tudunk.
2. nap
Obermühl – Linz – Mitterkirchen (szállás: panzió, étkezés: reggeli)
 • Kerékpártúra Linzig: reggel komppal átkelünk a Dunán, majd az osztrák folyószakasz egyik legszebb részén, a Schlöngen és Aschach közti szűk folyóvölgyben kezdjük a mai túránkat. Ez az útvonal hosszú kilométereken keresztül, távol a zajos autóforgalomtól halad, miközben mi háborítatlanul élvezhetjük a gyönyörű tájat. Egy rövid pihenőre megállunk Aschach ősrégi településén, amely egykor fontos kereskedőváros volt a hajóvontató út mentén. A városközpont kellemes kikapcsolódást nyújt romantikus vendéglőivel és a Duna-parti sétányra néző szép gótikus és reneszánsz kereskedőházaival. A pihenő után folytatjuk a túrát a folyó jobb, majd bal partján – érintve Ottensheim kastélyát – egészen Linzig.
 • Linz: a központban parkolunk le a bringákkal, majd a város szabadprogram keretében történő, gyalogos felfedezésére indulunk. Sok érdekes látnivalót tartogat számunkra Linz óvárosa. Érdemes felkeresni a 20 m magas Szentháromság szobrot, amely a város jelképe, a Landhaust, azaz a tartományi parlamentet, a Martinskirche templomot, amely Ausztria egyik legrégebbi középkori épülete, valamint az Új és Régi székesegyházakat (Alter Dom és Neuer Dom).
 • Kerékpártúra Mitterkirchenig: a pihentető városnézést és az ebédszünetet követően újra nyeregbe pattanunk és a Duna-menti kerékpárutakon egészen Mauthausen városáig biciklizünk, ahol a Duna és az Enns összefolyik. Tartunk itt egy rövid pihenőt, és felkeressük a legfontosabb látnivalókat: a Pragstein-kastélyt, a Schiffmeisterhaust (hajómester házát), a gótikus Szent Miklós-plébánia templomot és a hozzá tartozó nyolcszögletű csontkamrát. A délután folyamán már csak a Mitterkirchen faluig hátralévő távolság megtétele van hátra. Táv: 87 km. (***)
 • Mitterkirchen: a mai szállásunk Mitterkirchen két, egymáshoz közeli panziójában lesz.
3. nap
Mitterkirchen – Ybbs – Melk (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Kerékpártúra Ybbs városáig: újult erővel vágunk neki a mai túránknak, amit a Duna bal partján kezdünk, majd gyönyörű erdős vidéken bringázva a Grein városa előtt fekvő hídig tekerünk. Átkelünk a Duna-hídon, majd egy csendes parti úton kerékpározva haladunk Strudengau felé, ahol a Duna völgye egyre szűkebb lesz. Megcsodáljuk Struden híres szorosát, ahol a vízpartig érő gránitsziklák Werfenstein várával együtt igazán vadregényes panorámát nyújtanak. Megpihenünk az egyik kedvenc vendéglőnknél, ami egy állóhajón kapott helyet, majd folytatjuk a túrát. Rövidesen megpillantjuk az erdős sziklán őrködő Freyenstein várát, amely a Dunán szállított bor megadóztatásáról vált hírhedtté.
 • Ybbs: a mai kerékpártúránk első szakasza után érkezünk Ybbs városába, ahol tartunk egy pihenőt, hogy gyalogosan járhassuk be a hangulatos óvárost. Ybbs valaha a kereskedelem és a dunai hajózás egyik központja volt; erről tanúskodnak a kikötő régi épületei, a borvámhivatal, a sóhivatal és a gabonavám-hivatal. A túránk stílusához azonban legjobban a Kerékpár Múzeum meglátogatása illik, ahol nagyon sok korabeli kétkerekűt láthatunk.
 • Kerékpártúra Melkig: az ebédszünet után folytatjuk a túránkat és Sausenstein érintésével Pöchlarnba, a régi Nibelung-városba érkezünk, ahol a korabeli tűzvészek ellenére fennmaradt a régi városmag. Innen már csak 11 km van hátra Melkig, a mai szállásunk helyszínéig. Táv: 65 km. (***)
 • Melk: egy hotelben foglaljuk el a szállásunkat, majd a nap hátralévő részét pihenéssel vagy egy belvárosi sétával tölthetjük. Melk látképét uralja a pompás Melki Apátság, amely közvetlenül az óváros keskeny utcái fölé, egy sziklára épült.
4. nap
Melk – Dürnstein – Krems – Pichelsdorf (szállás: panzió, étkezés: reggeli)
 • Melki Apátság: délelőtt felkeressük a Melki Apátság múzeumát, belső termeit, a csodás templomát valamint a kilátóteraszát. Az apátság nemcsak a legnagyobb alsó-ausztriai kolostor, hanem a legjelentősebb barokk egyházi építmény Európában. Híres könyvtárának díszes polcain 85.000 kötet sorakozik. A kupolája 64 méter magas, ugyanakkora, mint a bécsi óriáskerék. A könyvtár alatti teraszról gyönyörű kilátás nyílik a Duna völgyére. A látogatás során nem csak az apátság épületei érdekesek számunkra, hanem a díszes park is, ahol egy igazán kellemes és kiadós sétát tehetünk.
 • Kerékpártúra Wachau vidékén: miután alaposan megismerkedtünk a Melki Apátsággal, elhagyjuk a várost, átkelünk a Duna-hídon, és a folyó bal partján kerekezünk tovább. Ezen a napon haladunk át az ötnapos kerékpártúránk legszebb szakaszán, a Melk és Krems között fekvő Wachau vidéken, ahol az utunkat szépen megművelt szőlőültetvények és gyümölcsöskertek szegélyezik. Különösen a sárgabarack-termesztés hagyományai jelentősek, ezért az egyik pihenőhelyünkön meg is kóstoljuk az errefelé híres barackos gombócot. Ezután a gyönyörű Wachau vidék több kisvárosán haladunk át, a legérdekesebbeknél meg is állunk. Az egyik ilyen Willendorf, ahol az őskor első művészeti alkotását találták, a willendorfi Vénusz 11 cm nagyságú nőalakját. A következő település Schwallenbach, ahol a középkori házak igazán egyedülálló látványt nyújtanak. Innen pedig már nincs messze Spitz, Wachau központja és a fölötte magasodó Vár-hegy, amelynek tetején már nyoma sincs a várnak, a hegytetőt is szőlőtőkék borítják. Rövid pihenő után folytatjuk túránkat Weissenkirchen felé, amelynek hatalmas temploma már messziről látszik.
 • Dürnstein: hamarosan Ausztria egyik legelragadóbb kisvárosába, Dürnsteinbe érkezünk, ahol hosszabb pihenőt tartunk. Szabadprogram keretében ismerkedhetünk meg a macskaköves főutca és a folyóparti sétány látnivalóival, sőt a kilátás kedvéért felkapaszkodhatunk a város fölött magasodó várromhoz, Oroszlánszívű Richárd egykori börtönének romjaihoz is.
 • Krems: nem kell sokat tekernünk az újabb látnivalóig, Krems városáig, ahol a központtal szintén szabadprogram keretében ismerkedhetünk meg.
 • Kerékpártúra: Krems után a Duna-menti gátak tetején egy hosszabb kerékpározás áll előttünk. Kilométereken keresztül bringázunk a Duna és az azt övező erdők, ligetek között, míg végül megérkezünk Pichelsdorf faluba. Táv: 79 km. (***)
 • Pichelsdorf: a település egyik panziójában lesz a szállásunk a mai éjszakára.
5. nap
Pichelsdorf – Klosterneuburg – Bécs – Budapest (étkezés: reggeli)
 • Kerékpártúra Bécs felé: a túránk utolsó napján még 65 km van hátra, hogy teljesítsük a Passau és Bécs közt vezető, híres kerékpáros útvonalat. A folyó jobb partján tekerünk ártéri erdők és a Duna között, a gátak tetején vezető kiváló minőségű kerékpárutakon. Körülbelül 30 km megtétele után érkezünk Tulln városába, ahol a vízparton található Nibelung emlékműnél állunk meg. Tartunk itt egy rövid pihenőt, majd folytatjuk a túrát. Vízparti nyaralók és csónakházak mellett haladunk el, miközben egyre több kerékpárossal találkozunk, akik Bécsből indultak egy kellemes bringás kirándulásra.
 • Klosterneuburg: a következő megállónk a Bécs elővárosának számító Klosterneuburg, amelynek fő nevezetessége a hatalmas Ágoston-rendi kolostor, valamint a hozzá tartozó barokk templom. Itt tartjuk a túránk utolsó pihenőjét és a mai ebédszünetünket. A belváros mellett hagyjuk a kerékpárjainkat, hogy gyalogosan ismerkedjünk meg a városközponttal.
 • Bécs: a pihenő után már csak 20 kilométer van hátra Bécsig, ahová kissé fáradtan, de büszkén érkezünk meg. Egészen a vasútállomásig vezet a kerékpárút, ahol a kísérőautó már vár ránk. Táv: 46 km. (**) Leadjuk a bringákat és átvesszük a csomagjainkat.
 • Utazás: a délutáni órákban felszállunk a Budapestre induló vonatra, amivel az esti órákban érkezünk a Keleti pályaudvarra.
 
 
 
A kerékpártúrák nehézsége
 • Az utazás kerékpártúrái könnyűek, illetve közepes nehézségűek. A napi távolságok nem rövidek, de nem is kimagaslóan hosszúak; teljesítésüket nagyban megkönnyíti, hogy nem kell szintemelkedéssel megküzdenünk. A túrára átlagosan sportos erőnlétű jelentkezőket várunk, akik rendelkeznek kerékpáros tapasztalattal.
 • A túra átlagsebessége körülbelül 18-20 km/óra, ami azt jelenti, hogy ezt a sebességet szinte mindenki, hosszú időn keresztül tudja tartani.
 • A kerékpártúrák szinte végig kiváló minőségű kerékpárutakon vezetnek. A túrákat gyakran szakítják meg pihenők, amiket legtöbbször egybekötünk valamilyen látnivaló felkeresésével.  
 • A túrák teljesítéséhez fontos a kerékpáros tapasztalat és, hogy a résztvevők egyben le tudjanak tekerni 20-30 kilométert. Lényeges továbbá, hogy a résztvevők megfelelően urai legyenek a kerékpárnak, tisztában legyenek a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokkal, továbbá ne jelentsenek veszélyt magukra, társaikra, illetve az utakon közlekedőkre.
 • Mivel a kerékpártúránk Passauból Bécsbe vezet, így nincs lehetőség visszafordulásra vagy egy-egy napi túra kihagyására. Sőt kedvezőtlen időjárás esetén is kerékpároznunk kell, mert a szállások minden egyes nap máshol lesznek.
 • Az egyes kerékpártúrákra csupán egy napi felszereléssel kell elindulnunk, mivel a felszerelésünk többi részét a csomagszállító mikrobusz hozza utánunk.
 • A részvétel szempontjából kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe