Már csak...
79
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Négy szigeten teszünk
  látogatást: Sao Miguel,
  Sao Jorge, Pico, Faial
 • Vulkántúrák
 • Pihenés termálfürdőkben
 • Botanikus kertek
 • Mérsékelt ővi őserdők
 • Idilli halászfalvak
 • Bálnales
Azori-szigetek

Azori-szigetek 

Lenyűgöző vulkanikus szigetek
az Atlanti-óceán közepén
Kilenc vulkanikus sziget az Atlanti-óceán közepén. Kilenc zöldellő, virágzó és élettel teli szárazföld, amelyek Portugáliához tartoznak.
Mindegyik sziget több vulkáni krátert is rejt, van amelyik hatalmas kitörés következtében csak néhány évtizede keletkezett. 
A régi tűzhányókban tündöklő krátertavak csillognak, lentebb sűrű erdőségek, termálfürdők, színes városkák és ananász, kávé- és teaültetvények fekszenek.
A négy legszebb és legérdekesebb szigetet járjuk körbe alaposan, Sao Miguelt, Sao Jorge-ot, Picót és Faialt.
Időpontok:
2017. július 13 - 23. Várólistára jelentkezhetsz. Jelentkezem!
2017. július 27 - augusztus 06. Várólistára jelentkezhetsz. Jelentkezem!
Részvételi költség:
299.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást különjáratú autóbuszokkal, Land Rover terepjárókkal és hajókkal.
 • 7 éjszaka szállást kényelmes szállodákban, kétágyas szobákban Sao Miguel, Pico és Faial szigeteken.
 • 2 éjszaka szállást színvonalas apartmanokban, Sao Jorge szigetén.
 • 9 reggelit a szállásainkon.
 • A dzsiptúra árát Sao Miguel szigetén.
 • A bálnalest Pico és Faial szigetek között az Atlanti-óceánon.
 • A Baraka túravezetését.
 • A további étkezést.
 • A belépők árát.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 100.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 199.900 Ft + repülőjegy, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.

Repülőjegy és repülőtéri illeték:
 • Budapest-Lisszabon-Sao Jorge és Faial-Lisszabon-Budapest repülőjegy illetékkel: 234.800 Ft-tól.
A repülőjegy ára a jelentkezés idejétől függ.
A repülőtéri illeték összege a jegykiállításig változhat.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 15-30 fő.
Ajánlott korhatár: 7-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 8 nap.
Repülési útvonal: Budapest-Lisszabon-Sao Jorge és Faial-Lisszabon-Budapest (TAP és SATA portugál légitársaságok).
Túravezetők:
Kornél távoli és hosszú utak profi túravezetője. Otthon van Vietnamban, Kambodzsában, Madeirán, de Európa több vidéke sem ismeretlen számára. Provence-ban, Madeirán, Mallorcán és Olaszországban is találkozhatnak vele az utasaink. Rendszeresen bringázik, szörfözik és jógázik.
Hivatásos túravezető, akivel nehéz találkozni Magyarországon. Élt Portugáliában, Spanyolországban, Kirgizisztánban és Kínában. Legjobban a hegyeket és a sivatagokat szereti, de főleg azt, ha idegen nyelven alkudozhat egy bazárban. Dolgozott overland truckon, nyelvtanárként és idegenvezetőként. Kínaiul tanul, fuvolázik és egyfolytában utazik.
1. nap
1. nap: Budapest – Lisszabon – Sao Miguel sziget – Ponta Delgada
(szállás: szálloda)
 • Repülés: a délutáni órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Portugália fővárosába, Lisszabonba, ahonnan átszállás után repülünk tovább az Azori-szigetek felé. Késő este szállunk le a kilenc tagból álló Azori-szigetek központi szigetén, Sao Miguelen.
 • Azori-szigetek: a vulkanikus eredetű Azori-szigetek az Atlanti-óceán közepén helyezkednek el Európa és Észak-Amerika között. Portugáliához tartoznak, a növényzetük üde zöld, az építészet a portugál hagyományokat követi, és mindegyik szigetre jellemző, hogy több hatalmas vulkáni kréternek is otthont adnak. A sziklás óceánpartok, a hihetetlenül látványos vulkánok, a kis falvak semmihez sem fogható hangulata, a káprázatos kilátópontok, a túrák és a barátságos azoriak teszik felejthetetetlenné a szigeteken tett utazást.
 • Sao Miguel: az Azori-szigetek központi tagja ilha verde, azaz zöld sziget néven is ismert a hegyeket és a vulkáni krátereket borító gyönyörű növénytakaró miatt. Ez a legnagyobb sziget, amin egyszerre három nagy vulkán is magasodik; a legmagasabb 1103 méteres.
 • Ponta Delgada: az Azori-szigetek fővárosában, Ponta Delgadában szállunk le, ahol a repülőtérről autóbusszal pár perc alatt elérjük a szállodánkat. Egymás után négy éjszakát töltünk itt.
2. nap
Sao Miguel sziget: Ponta Delgada – Sete Citades – Ponta Delgada
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Dzsiptúra a Sete Citades kalderához: délelőtt egy dzsiptúra keretében Sao Miguel egyik leglátványosabb helyszínére, a Sete Citades kalderához utazunk. A szállodánk előtt Land Rover terepjárókba szállunk, hogy a közúton nehezen megközelíthető kilátópontokba is eljuthassunk. Útközben érintjük az Empadadas-tavakat, ahol teszünk egy sétát és körbenézünk egy kilátópontból. Ezután off-road útvonalon autózzuk körbe a Sete Citades kaldera peremét, amiben négy tündöklő tó is fekszik. A terepjárókkal le is ereszkedünk a kráterbe, a Lagoa Azul és a Lagoa Verde partjára. Ezután a Ponta Escarvado kilátópontból megcsodálhatjuk Sao Miguel nyugati, sziklás és meredek partvidékét, majd a Sete Citades oldalában található Vista do Rei kilátóból a krátereket láthatjuk mégegyszer madártávlatból. Ezt követően visszautazunk Ponta Delgada városába.
 • Ponta Delgada: a dzsiptúránk egy botanikus kert bejáratánál ér véget, amit José do Canto több mint száz éve alapított. Teszünk egy nagy sétát a parkban, ahol rengeteg különleges növényt láthatunk. Sok fafaj Ausztráliából származik és az európai botanikus kertek között is igazi ritkaságnak számít. Miután végigjártuk a hatalmas parkot, Ponta Delgada központjában folytatjuk a sétánkat. Felkeresünk a legszebb templomokat és a főteret, majd szabadprogram során barangolhatunk tovább a belvárosban.
3. nap
Sao Miguel sziget: Ponta Delgada – Arruda ananászültetvény –
Lagoa do Fogo – Caldeira Velha hőforrások – Cha Gorreana teültetvény –
Ribeira Grande – Ponta Delgada (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Arruda ananászültetvény: egész napos autóbuszos kirándulásra indulunk Sao Miguel szigetén, amelynek első állomása az Arruda ananászültetvény. Európában egyedülálló ez a gazdaság, ahol egész évben megterem az ananász; szerencsénkre a nyáron beérő gyümölcsök a legédesebbek! Az ananászon kívül számos más, ananászból készült terméket is vásárolhatunk a farm üzletében.
 • Gyalogtúra a Lagoa do Fogo tóhoz: a Sao Miguel sziget közepén fekvő Lagoa do Fogo tóhoz utazunk, ahol egy rövid és látványos gyalogtúrát teszünk. A szabálytalan alakú tavat magas és meredek hegyoldalak zárják körbe, amelyek egy hatalmas vulkáni krátert alkotnak. A vulkán szélén fekvő egyik kilátópontból a tó partjáig túrázunk, ahol megpihenünk, majd a már ismert útvonalon visszatérünk a buszunkhoz. Táv: 4 km, szint: fel 150 m, le 150 m. (**)
 • Caldeira Velha hőforrások: a túra után igazi kikapcsolódás vár ránk a hangulatos Caldeira Velha hőforrásoknál. A sűrű, dzsungel-szerű erdővel borított völgyben egy termálvizű patak táplál egy kis medencét, amiben eltöltünk némi időt.
 • Cha Gorreana teaültetvény: a fürdőzés után a Cha Gorreana teaültetvény, Európa egyetlen teatermesztő vidéke következik a programunkban. Először közelebbről is megnézzük a teacserjéket, majd végigkövetjük a tea útját egészen a csészéig.
 • Ribeira Grande: délután Ribeira Grande városában felkeressük a Mujer da Capote likőrüzemet, ahol az üzemlátogatás után egy kóstolón is részt veszünk. Ezután Ribeira Grande központjában sétálunk egyet, majd a nap végén visszautazunk Ponta Delgada városába, a szállásunkra.
4. nap
Sao Miguel sziget: Ponta Delgada – Serra da Tronaueira –
Lagoa das Furnas – Ponta Delgada
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Gyalogtúra: ezúttal Sao Miguel szigetének keleti vidékére utazunk egy remek gyalogtúra és egy káprázatos krátertó kedvéért. Kanyargós, de nagyon szép útvonalon közelítjük meg a Serra da Tronaueira hegyvonulatot. A túránk egy parkolóból indul és a Faial da Terra völgyön keresztül egészen Faial kisvárosába vezet. Az útvonal igazi mérsékelt övi őserdőn hatol át, ami a trópusok vagy Madeira leggyönyörűbb erdős vidékeit idézik. A hegyi patakot követő ösvényünk elhalad egy régi vízimalom és a két részből álló, Faial-vízesések mellett. A túránk a szép épületekkel büszkélkedő Faial kisvárosában, az óceánparton ér véget. Táv: 9 km, szint: fel 300 m, le 650 m. (***)
 • Lagoa das Furnas: a túra után beszállunk az időközben megérkezett buszunkba és a Lagoa das Furnas tóhoz valamint az azt övező vulkanikus mezőhöz utazunk. Először felkeresünk néhány solfatárát, ahol sűrű gőz- és gázoszlopok törnek fel a föld mélyéből, majd a Terra Nostra Parkban lesz időnk arra, hogy tegyünk egy nagy sétát és megmártózzunk az itteni termálvizes medencében. A pihenő után a Furnas-tó partján felkeresünk egy újabb vulkanikus mezőt, ahol kisebb-nagyobb iszapfortyogókat láthatunk. A nap végén egy tóparti templomnál teszünk még látogatást, majd visszautazunk Ponta Delgada városába, a szállondánkba.
5. nap
Ponta Delgada – Sao Jorge sziget – Manadas – Vellas
(szállás: apartmanok, étkezés: reggeli)
 • Ponta Delgada: a napunk első felét még Ponta Delgada városában töltjük szabadprogram keretében, majd a repülőtérre utazunk.
 • Repülés: kora délután elhagyjuk Sao Miguel szigetét és egy belföldi járattal átrepülünk Sao Jorge-ra.
 • Sao Jorge: ez a hosszúkás alakú sziget lényegesen kisebb Sao Miguelnél, mindössze tízezren lakják, a fennsíkon viszont kétszer ennyi szarvasmarha élvezi az egész évben zöldellő, dús legelőket. A szigeten végighúzódó, ezer méteres hegyvonulat ideális a gyalogtúrákra, a látképet pedig meghatározza a szomszédos Pico szigeten emelkedő, 2351 méteres tűzhányó.
 • Körutazás a szigeten: a repülőtéren beszállunk a ránk várakozó autóbuszba és rögtön egy rövid körutazásra indulunk. Egy közeli óceánparti szakaszt veszünk először szemügyre, ahol meglepően látványos, fekete bazaltláva sziklák alkotják a meredek partfalat. Ezután Manadas faluban felkeressük a sziget talán legszebb épületét, a Santa Barbara templomot. Késő délután Sao Jorge központjában, Vellas városában időzünk, ahol többek között felkeresünk egy szép természetes sziklahidat.
 • Vellas: a nap végén a szállásunkra utazunk, amely egy nagyon szép fekvésű helyen, a legújabb építészeti trendek szerint épült apartman-parkban lesz. Az eltolható üvegfalakkal rendelkező, négy fős apartmanokban egymás után két éjszakát fogunk eltölteni. A nap hátralévő részében a medencénél pihenhetünk és strandolhatunk.
6. nap
Sao Jorge sziget: Vellas – Serra do Topo – Faja dos Cubres –
Ponta do Topo – Faja dos Vimes – Vellas
(szállás: apartmanok, étkezés: reggeli)
 • Sajtüzem: a napot egy családi sajtüzemben tett látogatással kezdjük, ahol megérthetjük, miért is van ilyen sok tehén mindenfelé Sao Jorge szigetén. Megismerhetjük, hogyan készül az Azori-szigetek egyik legjobb sajtja és természetesen vásárolhatunk is belőle.
 • Gyalogtúra: a túra során Sao Jorge legszebb túraútvonalát járjuk végig. Autóbusszal közelítjük meg a kiindulópontunkat, a Serra do Topo fennsíkot,  majd egy kisebb emelkedőt megmászva szinte végig lefelé gyaloglunk. Először ligetes tájakon túrázunk, majd hamarosan megpillantjuk a sziget északi partvonalát és az óceánt. Ezután sűrű erdőben, jókora sziklák között vezet az utunk és érintünk egy szép vízesést is. Az ösvényünk egy szakaszáról jól láthatjuk Sao Jorge északi, szinte függőleges sziklafalait, amint meredeken szakadnak az óceánba. Túránk célja Faja dos Cubres elszórt házakból álló települése, az egyik olyan faja, ami az Azori-szigeteken olyan óceánparti halászfalut jelent, amit a fennsíkról csak kacskaringós, nyaktörő szerpentinutakon lehet megközelíteni. Táv: 10 km, szint: fel 200 m, le 850 m. (***) Az autóbuszunk a faluban várakozik ránk, amivel a túra után további látnivalókhoz indulunk.
 • Körutazás: a délutáni buszos körutazásunk első állomása a Ponta do Topo világítótorony, amely a sziget keleti csücskében épült. A világon kevés világítótoronyba engednek be vendégeket, de a Topóban épült nem ilyen. A kilátást tehát a világítótorony tetejéből csodálhatjuk meg. Ezt követően továbbutazunk Faja dos Vimes faluba, ahol egy helyi családot keresünk fel. Megnézzük a szövőszobát, ahol az Azori-szigetekre jellemző szőtteseket készítenek, majd megkóstoljuk a család kertjében termesztett kávét. Az a hír járja ugyanis, hogy ez a kicsiny kávéültetvény Európában teljesen egyedülálló. A nap végén visszautazunk a szállásunkra, a Vellas mellett fekvő apartmanokba.
7. nap
Sao Jorge sziget – Pico – Lajes – Capitao-tó – Furna de Frei Matias
lávabarlang – Grutta das Torres lávabarlang – Moinho do Frade
szélmalom – Madalena (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Utazás: a reggeli órákban elhagyjuk a szállásunkat és Velas kikötőjében komphajóra szállunk. Magunk mögött hagyjuk Sao Jorge szigetét és az Atlanti-óceán hullámain tesszük meg a Pico sziget felé vezető utat.
 • Pico: ez a sziget lényegében egyetlen hatalmas vulkán, amelynek 2351 méteres csúcsa csak ritkán bukkan elő a felhőkből. Dél körül érkezünk Picóra, Sao Roque kikötőjébe, ahol egy autóbusz várakozik ránk.
 • Lajes: Pico szigetét észak-déli irányban átszelve utazunk az első látnivalónkhoz, a déli parton található Lajes kisvárosába. Az Azori-szigetek közül Pico vizei voltak a legintenzívebb bálnavadász helyszínek, ezek központja Lajes volt. 1986-ban világszerte betiltották a bálnavadászatot, így a város lakói ma már a turizmusból próbálnak megélni. Felkeressük a település Bálnamúzeumát, majd szabadprogram keretében körbenézünk Lajes központjában és a kikötőben.
 • Capitao-tó: a városnézés után a sziget fennsíkján fekvő Capitao-tóhoz utazunk, ahol sétálunk egyet, majd gyönyörű környezetben folytatjuk utazásunkat. Ha szerencsénk van, és nem takarja felhő a Pico vulkánt, útközben páratlan kilátásunk lehet a 2351 méteres csúcsra, amely Portugália legmagasabb pontja.
 • Furna de Frei Matias lávabarlang: a körutazásunk következő állomása az izgalmas Furna de Frei Matias lávabarlang, amely egy legelő közepén található és szabadon látogatható. Kalandos módon ereszkedünk le a barlangba, majd a fejlámpáinkkal világítva két irányban is elindulhatunk, hogy felfedezzük az egykori lávakitörés nyomán kialakult, tágas földalatti üreget. (*)
 • Grutta das Torres lávabarlang: a következő látnivalónk az Azori-szigetek legnagyobb lávabarlangja, amit egy helyi vezető mutat meg nekünk. A körülbelül ezer éve keletkezett barlang ismert hossza 5,2 km, amiből egy rövid, látványos szakaszt járunk be. A barlangtúra útvonala kiépített, de világítani magunknak kell.
 • Moinho do Frade szélmalom: a délután hátralévő részében a Moinho do Frade szélmalomhoz látogatunk, ahonnan szép kilátásunk nyílik a környező vidék szőlőültetvényeire. Az itteni szőlőművelés annyira különleges, hogy Pico szőlőföldjeit az UNESCO felvette a Világörökségek közé.
 • Madalena: a nap végén Madalena óceánparti kisvárosába utazunk, ahol a kikötő mellett, egy hotelben foglaljuk el a szállásunkat. Egy éjszakát töltünk ebben a szállodában.
8. nap
Madalena – Santana – Lajido – Bálnales – Lajes – Faial sziget – Horta
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Gyalogtúra: reggel a közeli Santana faluba utazunk, ahonnan egy rövid túrára indulunk. Az óceánpart felé tartunk, ahol fekete bazaltsziklák alkotják a változatos partvonalat. Elhaladunk néhány halászház mellett, amik szintén bazaltból épültek és ezzel teljes harmóniában állnak a természettel. A parti sziklák tetején túrázva láthatunk megszilárdult lávafolyamokat, lávaalagutakat és hullámok ostromolta sziklakapukat is. Érintjük a kicsiny Cabrito települését, ami leginkább régi, elhagyott halászházakból és szép fekvésű nyaralókból áll. Ezután érkezünk Lajido faluba, ahol a túránk egy bormúzeumnál ér véget. Táv: 6 km, szint: fel 40 m, le 150 m. (**)
 • Lajido: a bormúzeumban megnézünk egy rövidfilmet, majd az ültetvényt és magát a múzeumot. A látogatás természetesen kóstolóval zárul.
 • Utazás: kora délután visszautazunk Madalena kisvárosában, ahol a kikötőben hajóra szállunk. Elhagyjuk Pico szigetét és utazásunk negyedik szigete, Faial felé indulunk.
 • Bálnales: a hajózás közben jókora kitérőt teszünk az Atlanti-óceán nyílt vizein, mert ez a hajós utazásunk egyben bálnales is. Az óceán közepén fekvő Azori-szigetek a bálnák egyik fő útvonalába esnek, így ez a világ egyik legjobb bálnamegfigyelő helyszíne. Hogy hol találhatóak a bálnák, ezt egyrészt a partról távcsővel figyelő egykori, tapasztalt bálnavadászok, valamint a hajóskapitányunk műszerei határozzák meg. Természetesen teljes biztonsággal nem garantálható, hogy látunk bálnákat, de a tapasztalat azt mutatja, hogy igen jó esélyeink vannak erre.
 • Horta: a bálnalest követően, délután érkezünk Faial szigetére, Horta városába. Egy hotelben foglaljuk el a szállásunkat két éjszakára. A nap hátralévő részét szabadprogram keretében töltjük. Horta az egyik leghangulatosabb azori kisváros, a világkörüli vitorlázók egyik kedvenc kikötője, amit szinte egész évben pezsgő hangulat jellemez.
9. nap
Horta – Capelinos – Faial sziget – Horta (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Capelinhos-félsziget: a mai körutazásunk első állomása a néhány évtizede keletkezett Capelinhos-félsziget. 1957 szeptember 16-án igen heves földrengések kezdődtek Faial nyugati részén és az óceán forrni kezdett. Két nappal később izzó lávát kezdett kilövelni az időközben kialakult új vulkán. A füstfelhő csaknem 6000 m magasra emelkedett. November elejére egy 158 méter magas új félsziget keletkezett, amely 2 négyzetkilométerrel növelte meg Faial területét. A szakadatlan földrengések miatt sok száz épület pusztult el, és több ezren maradtak fedél nélkül. Mára Capelinhos kedvelt kirándulóhellyé vált, ahol testközelből láthatjuk Földünk egyik legújabb szárazföldjét és az egyik leglátványosabb vulkanikus területet. Kerülőúton, egy másfél kilométeres túrával érjük el a Capelinhos földalatti látogatóközpontját (*), ahol megismerhetjük a vulkán keletkezését. A látogatás után felkeresünk egy romos világítótornyot is.
 • Caldera: az Azori-szigetek között Faial a legaktívabb vulkanikus sziget, amely két jelentős kráterrel is rendelkezik. A Capelinhost már láttuk, ezúttal a központi Calderát keressük fel, amely uralja a sziget látképét és szinte mindenhonnan látható. A buszunkkal egészen a 900 m magas kráter széléig tudunk felmenni, ahonnan tiszta idő esetén leláthatunk a kráter mélyébe, sőt megpillanthatjuk akár a közeli Pico és Sao Jorge szigetét is. A kráter 400 m mély, az átmérője csaknem 1,5 kilométer.
 • Horta: kora délután érkezünk vissza Horta belvárosába, ahol a nap hátralévő részét szabadprogram keretében töltjük. Érdemes kisétálni a kikötőbe, ahol hagyomány, hogy az itt kikötő vitorlázók kreatív falfestményekkel látják el a kikötő betonfalait. Legalább ezer ilyen festmény látható jelenleg a falakon. Horta belvárosában érdemes továbbá felkeresni a piacot, az Óratornyot, a Florencio Terra kertet és a Főtemplomot. De talán a legjobb elfoglaltság kisétálni a Porto Pim óceánpartjára és strandolni egyet.
10. nap
Horta – Lisszabon – repülés Budapest felé (étkezés: reggeli)
 • Horta: a nap első felét még Hortában töltjük. Pihenhetünk, strandolhatunk, illetve további látnivalókat kereshetünk fel a városban.
 • Repülés: délután Horta repülőterére utazunk, ahonnan Lisszabonba repülünk. Néhány órás várakozás után, éjfél körüli indulással Budapest felé folytatjuk a repülésünket.
11. nap
Budapest
 • Utazás: kora reggel érkezünk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre.
 
Fotók: Serfőző Zoltán, Baraka archívum
 
 
A gyalogtúrák nehézsége
 • Az Azori-szigeteki utazásunk több gyalogtúrát is tartalmaz, de ezek közül egyik sem nehéz. A túrák általában rövidek, maximum félnaposak, a távolságok nem nagyok és a szintemelkedések sem jelentősek. Ettől függetlenül mindenképpen szükséges a túrázási tapasztalat, mivel több ösvény is sziklás és olykor meredek, esetleg sáros vagy aprókavicsos. Átlagosan sportos erőnléttel és túrázási tapasztalattal azonban az összes túránk teljesíthető.
 • A túrákra csupán egy kis hátizsákot kell magunknak vinni, amiben ivóvíznek, némi élelemnek, az esőkabátnak és tartalék meleg ruhának kell lennie.
 • A gyalogtúrák során lényeges a magabiztos mozgáskoordináció és lépésbiztonság; kizáró ok bármilyen mozgásszervi valamint szív- és érrendszeri betegség.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
 
 
 
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe