Már csak...
67
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Jaz-öböl, Nikola-sziget
 • Budva óvárosa
 • Kotori-öböl
 • Kotor, Perast
 • Sveti Stefan szigete
 • Cetinje, Lovcen-hegy
 • Virpazar
 • Shkodrai-tó, Lucica-öböl
 • Crnojevica folyó
 
Montenegró tengeri kajakkal

Montenegró tengeri kajakkal 

Nyolcnapos utazás a világ első öko-országába, ahol magas hegyeken, tündöklő vizeken és mesés kisvárosokon kívül nem is nagyon van más. Profi tengeri kajakokkal a víz felől ismerhetjük meg Európa egyik legszebb és legkevésbé ismert területét.
Evezünk az Adrián, a Kotori-öbölben, a Shkodrai-tavon és a Crnojevica folyón. Mindegyik vízitúránk egyedülálló a maga nemében. Az egyes evezések könnyűek vagy közepes nehézségűek és elegendő időt hagynak a strandolásra és a kisvárosok gyalogos felfedezésére is.
Az egyes túrák helyszínére autóbusszal utazunk, a szállásunk színvonalas szállodában lesz.
Időpontok:
2017. július 01 - 08. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
219.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 7 éjszaka szállást hotelben ***+, kétágyas szobákban, Budva tengerparti üdülővárosában.
 • 7 reggelit a szállásunkon.
 • A tengeri kajakok és a hozzájuk kapcsolódó egyéb felszerelések (evező, mentőmellény, vízhatlan zsák, stb.) bérleti díját.
 • A Baraka túravezetését.
 • A további étkezést.
 • A belépőket.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Előleg: 85.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 134.900 Ft, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 25-30 fő.
Ajánlott korhatár: 7-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 5 nap.
Túravezetők:
Zoli a kajak- és kerékpártúrák alapembere, rengeteg útvonal alapos ismerője. Évtizedes tapasztalata van a vízitúrázásban és vitorlázásban. Legtöbbször a csoportok végén lelkesíti az utasainkat, mert ahol megjelenik, vele jár a jó hangulat. Nemrégen új hobbit talált: Új-Zélandot.
Balázs a kerékpáros, evezős és hótalpas túráink tapasztalt vezetője. Az utazások között edzéseket tart, miközben ő maga is profi triatlonos – komoly eredményekkel. Kitűnően ért ahhoz, hogyan lehet pár jó szóval átsegíteni az utasainkat a túrák nehezebb szakaszain.
1. nap
Budapest – Budva (szállás: szálloda)
 • Utazás: reggel 05:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről. Az egész napunk utazással telik, és csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak pihenőhelyein. Horvátországon átutazva érjük el Montenegrót, vagy ahogy az itt élők nevezik Crna Gorát, a Fekete Hegyek országát („monte negro“).
 • Budva: a kora esti órákban érkezünk a montenegrói tengerpart legnagyobb és leghangulatosabb üdülővárosába, Budvába, ahol egy színvonalas, kényelmesen berendezett, tengerparthoz közeli szállodában foglaljuk el a szállásunkat. Itt töltjük az utazásunk összes, azaz mind a 7 éjszakáját. Az este hátralévő része a pihenésé. A szállodától könnyen elérhetjük Budva tengerparti sétányát, amin a kikötő mellett elhaladva egészen a várfallal körülvett óvárosig sétálhatunk.
2. nap
Budva – Jaz-öböl – Mogren-fok – Nikola-sziget – Becici – Budva
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Jaz-öböl: a szállásunkról a közeli Jaz-öbölbe utazunk, ahol a komor hegyek panorámája előtt egy kellemes homokos strand található. Ebben az öbölben nincs semmilyen település, így a természet ad ideális környezetet a tengeri kajakokkal való első ismerkedésünknek. Miután a túravezetőink kiosztották a felszerelést, egy rövid ismertetőt tartanak a tengeri kajakozás alapjairól. Ezután tengerre szállunk, és a parthoz közeli vizeken – néhány játékos feladat keretében –, rögtön ki is próbáljuk a frissen tanultakat.
 • Tengeri kajak túra: magunk mögött hagyjuk a Jaz-öböl strandját és a Mogren-fokot megkerülve hamarosan kikötünk a Nikola-szigeten. A helybéli ifjúság szerényen csak „Hawaiinak” nevezi a kicsiny szárazulatot – valamelyest joggal, hiszen a sziget valóban nagyon szép. Rövid pihenő, fürdőzés és amatőr búvárkodás (sznorkelezés) után ismét beülünk a tengeri kajakokba és egészen Budva üdülővárosáig evezünk. Itt egy hosszabb pihenőt tartunk, aminek során alaposan bejárhatjuk az óvárost, majd egészen Becici üdülőváros strandjáig evezünk. Táv: 10 km. (***) Innen a buszunkkal utazunk vissza a szállásunkra.
 • Budva: napközben az óváros egykori várfalának tövében kötünk ki, ahonnan gyalog indulhatunk a városrész felfedezésére. Egy félszigeten találjuk a fallal körülvett, autómentes Stari Grad nevű óvárost, amit keskeny utcácskák és macskaköves terek jellemeznek. Itt található Budva legtöbb étterme, bárja és üzlete. 
3. nap
Budva – Kotori-öböl – Szirti Madonna-sziget – Perast – Kotor – Budva (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Kotori-öböl: ezt a napot Montenegró egyik legszebb vidékén, a norvég fjordokhoz hasonlatos Kotori-öbölben töltjük, amely Európa legszebb természeti látnivalói között is megállja a helyét. A öblöt körülvevő hegyek 1400-1700 m magasak és közvetlenül a tengerpartról törnek a magasba. A falként tornyosuló hegyvonulat szinte 360 fokban zárja körbe az öböl vizét. A Kotori-öböl kijárata a Veriga-szoros, amely mindössze 300 m széles.
 • Tengeri kajak túra: a mai túránk helyszíne a káprázatos Kotori-öböl, ahol a tükörsima, nyugodt vízfelszínnek köszönhetően könnyedén haladunk a kajakokkal. Elsőként a Veriga-szorossal szemben található két piciny szigetet evezzük körbe, amelyek közül az egyiken egy kolostor működik. Kikötünk a Szirti Madonna-szigeten, majd Perast festői kisvárosa felé lapátolunk tovább. Alaposan bejárjuk a települést, majd haladunk tovább a mai evezésünk végcélja felé, Kotor városába. Táv: 14 km. (***)
 • Perast: a település ma egy csendes halászfalu életét éli, de a történelme dicsőséges. Olyannyira, hogy annak idején Perastot még Velence is önálló köztársaságnak ismerte el. A 17-18. században Perastban volt Európa egyik legjobb hajós iskolája, és maga Nagy Péter cár is itt tanulta a tengerjárás tudományát. Az evezés során Perast leghangulatosabb vendéglátóhelye mellett kötünk ki, ahol csobbanhatunk egyet a tengerben. A szabadidő alatt kényelmesen bejárhatjuk Perast kisvárosát is.
 • Kotor: Montenegró legszebb városa és az egyik legépebben megőrzött középkori település Európa mediterrán térségében. Az óvárost – amely az egykori vár falain belül helyezkedik el –, gyalogosan, szabadprogram keretében fedezhetjük fel. Azonnal ámulatba ejtenek itt minket az Unesco védelme alatt álló, több száz éves épületek: templomok, egykori paloták, díszes erkélyek, keskeny sikátorok, hangulatos terek. Kotor szépsége Dubrovnik óvárosához mérhető. Az utcák fölött a fellegvár magasodik, ahová félórás gyaloglás során kapaszkodhatunk fel. Az elhagyatott várból páratlan panorámában lehet részünk, beláthatjuk a Kotori-öböl nagy részét és Kotor városát. (*) Az esti órákban autóbusszal utazunk vissza a szállásunkra. 
4. nap
Budva – Sveti Stefan – Petrovac – Budva (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Budva: a délelőttöt szabadprogram keretében strandolással, nyaralással, napozással és úszással töltjük Budva tengerpartján vagy a szállásunkhoz tartozó medence partján.
 • Tengeri kajak túra: a kora délutáni órákban kezdjük a mai evezésünket, hogy a kajakozás utolsó részében a naplementét a tengerről csodálhassuk meg. Miután a vízre tettük a tengeri kajakokat, a Nikola-sziget érintésével, a tengerpartot követve Sveti Stefan szigetéig evezünk. Tartunk itt egy strandolással egybekötött pihenőt, majd a part vonala mentén egészen Petrovac városáig evezünk. Útközben gyönyörű sziklafalak, szirtek, zátonyok és apró szigetek teszik változatossá vízitúránkat. Külön érdekesség Nedelja szigete, amin egy apró templom áll, továbbá Mravinjak sziklaszirtje, amely egy óriás cápa hátuszonyára emlékeztet. Ezeket a látnivalókat már a naplemente fényei közepette csodálhatjuk meg. Evezésünket Petrovac mellett, a Buljarica strandon fejezzük be, ahol buszra szállunk és visszautazunk szállásunkra. Táv: 18 km. (****)
 • Sveti Stefan: az apró sziklaszirtre több száz évvel ezelőtt egy halászfalu települt. A 60-as, 70-es években azonban a kicsiny falu házai elnéptelenedtek, és az épületekben a korabeli Jugoszlávia legelitebb nyaralóhelyét alakították ki. Államférfiak, gazdag üzletemberek, élvonalbeli sportolók és híres filmcsillagok jártak ide rendszeresen nyaralni. Mára Sveti Stefan fénye kissé megkopott, de ennek ellenére érdemes bejárni a szigetet.
5. nap
Budva – Cetinje – Lovcen-hegy – Budva (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Cetinje: ezt a napunkat pihenésre és Montenegró tengerparthoz közel eső vidékének kissé alaposabb megismerésére szánjuk. Délelőtt egy autóbuszos kirándulásra indulunk, aminek során először Cetinjébe, Montenegró korábbi fővárosába utazunk. Cetinje ma egy álmos vidéki kisváros hangulatát sugározza, holott évszázadokon keresztül itt volt Montenegró vallási és kulturális központja. Ennek bizonyítéka a szép Cetinje Kolostor, amit felkeresünk.
 • Lovcen-hegy: a Cetinjében tett séta után buszra szállunk és felkapaszkodunk az 1749 méteres Lovcen-hegyre. Majdnem a hegycsúcsig jutunk a buszunkkal, az utolsó métereket azonban már gyalog kell megtennünk. A hegytetőn fantasztikus kilátás, valamint II. Petar Petrović Njegoš költő és fejedelem mauzóleuma vár ránk. A látogatás után a Lovcen Nemzeti Park szerpentinútjain kanyargunk le buszunkkal a tengerpartra. A délutánt szabadprogram keretében töltjük, amelynek során kedvünkre strandolhatunk és nyaralhatunk Budva tengerpartján. 
6. nap
Budva – Virpazar – Shkodrai-tó – Grmozur-sziget – Lucica-öböl – Virpazar – Budva
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Shkodrai-tó: ezúttal nem az Adriai-tengert választjuk evezésünk helyszínéül, hanem a Shkodrai-tavat, ahol ha lehet, még szebb környezetben evezhetünk és még izgalmasabb kalandokban lehet részünk. Budvából indulva a buszunkkal átkelünk a Rumija-hegységen, és nemsokára Virpazar néhány házból álló településére érkezünk, amely a Shkodrai-tó partján fekszik. A hatalmas tó Európa egyik legnagyobb madárrezervátuma, a Balkán legnagyobb tava, Montenegró egyik legnagyobb természeti látványossága. A Shkodrai-tó 2/3 részben Montenegróhoz, 1/3 részben Albániához tartozik. Legnagyobb mélysége 44 m, de a legtöbb helyen néhány méter mély csupán.
 • Tengeri kajak túra: Virpazar faluban szállunk vízre és először egy nádasban evezünk, majd gyönyörű tavirózsák között. Nemsokára kiérünk a Shkodrai-tó nyílt víztükrére, amelyet a part közelében rengeteg kis sziget és félsziget szabdal. Ez a természeti környezet ideális feltételeket teremt az itt élő mintegy 270 madárfaj számára, amik közül nagyon sok veszélyeztetett. A szigetek labirintusában, háborítatlan környezetben evezünk egészen Grmozur szigetéig, ami a régmúltban börtönként működött; az épületek romjai azonban ma már csak madaraknak és kígyóknak adnak otthont. Némi pihenés után folytatjuk evezésünket a Shkodrai-tó egy eldugott partszakaszára, az idilli Lucica-öbölbe, ahol egy kis éttermet találunk. Érdemes itt megebédelnünk, mivel a felszolgált hal és a környzet abszolút felejthetetlenné teszi az itt töltött időt. Egy rövid strandolást követően délután visszaevezünk Virpazar faluba. Táv: 8 km. (**) Az evezés után visszautazunk a szállásunkra, Budva kisvárosába.
7. nap
Budva – Lasendro vára – Shkodrai-tó – Rijeka Crnojevica – Budva
(szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
 • Rijeka Crnojevica: ezúttal ismét a Shkodrai-tóhoz indulunk, hogy az utazásunk megkoronázásaként teljesítsük utunk legszebb vízitúráját. A buszunkkal Lasendro várához utazunk, ahol vízre szállunk. A Shkodrai-tó víztükrén keresztül evezünk a Rijeka Crnojevica folyó kanyarulataihoz, ami Montenegró egyik legszebb és legimpozánsabb természeti látványossága, igazi ősvadon. Nem véletlen, hogy sok ritka madárfaj számára ez a vidék az egyik utolsó menedékhely Európában. A Crnojevica folyón evezünk felfelé, amelyet két oldalt buja vízinövények fednek és áthatolhatatlan növényzetű zöld dombok határolnak. A folyó vize egyetlen karsztforrásból ered, ami olyan bővízű, hogy akár kisebb hajók is haladhatnak rajta. A túránk végén egy török kori híd alatt evezünk át, és ezzel meg is érkezünk Rijeka Crnojevica faluba. A település a középkorban forgalmas kereskedelmi központ volt, ma azonban csak néhány házból áll. Táv: 16 km. (****)
 • Kilátópont: kikötünk Rijeka Crnojevica faluban, majd felsétálunk egy 3 kilométerre lévő kilátópontba, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a lélegzetelállítóan szép tájra és a folyókanyarulatokra. Európa egyik legszebb panorámáját csodálhatjuk itt meg. (*) Ezt követően visszasétálunk a buszunkhoz és Budvába utazunk, ahol a búcsúestünket tartjuk.
8. nap
Budva – Budapest (étkezés: reggeli)
 • Utazás: kora reggel elhagyjuk a szállásunkat és megkezdjük a hazautazásunkat. Horvátországon átutazva lépünk be Magyarországra. A késő esti órákban érkezünk Budapestre, a Műcsarnok melletti parkolóba.
 
A kajaktúrák nehézsége
 • A túrákon való részvételnek nem feltétele a tengeri kajakozásban való jártasság és/vagy a korábbi evezési tapasztalat, de természetesen előnyt jelent. A szükséges ismereteket a túravezetőink a helyszínen egy rövid elméleti és gyakorlati oktatás keretében elmagyarázzák. Természetesen hasznos, ha eveztél már például Magyarország folyóin, de ez a program inkább némi kondíciót kíván, mint evezési tapasztalatot. Szakképzett túravezetőink segítik a kezdőket és az evezés során természetesen végig a csoport mellett maradnak; tőlük bármikor segítség vagy tanács kérhető.
 • Átlagosan sportos erőnlétű résztvevőknek ajánljuk ezt az utazást. Az evezések közt kellő idő áll rendelkezésre a pihenésre, és egy-egy túra akár ki is hagyható. Egyik kajaktúra sem kíván kimagasló kondíciót, de az átlagosan sportos erőnlét lényeges.
 • Párok jelentkezése esetén a kétfős kajakokban ülők természetesen lehetnek eltérő erőnlétűek is; ebben az esetben a hátul ülő résztvevőnek kell egy kicsit tempósabban evezni.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, pénznem, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.
 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe