Már csak...
55
nap
van hátra az indulásig!
Aktív programok
Túrák nehézsége
Komfort
Látnivalók
 • Szigetközi Tájvédelmi Körzet
 • Mosoni-Duna
 • Ártéri erdők, sűrű nádasok,
  kanyargó folyóágak,
  morotvatavak.
  keskeny csatornák
  és gazdag vadvilág
 • A cikolai ágrendszer
  vízi labirintusa
Vízitúra a Szigetközben

Vízitúra a Szigetközben 

Evezős hétvége a Mosoni-Duna vízivilágában
Hétvégi aktív kikapcsolódás Magyarország vízitúrás paradicsomában. A Mosoni-Duna a Szigetközben szétterül, ezer ágra bomlik, szigeteket és keskeny csatornákat alkot. A kanyargó folyóágak sűrű nádasokat és háborítatlan ártéri erdőket ölelnek körbe, ahol a vadvilág – ritka madarak, vidrák, hódok – is jól érzik magukat.
Ebben a csodálatos természeti környezetben indulunk szombaton és vasárnap egy-egy élvezetes vízitúrára. A szállásaink Halásziban, egy kényelmes panzió kétfős szobáiban lesznek.
Időpontok:
2017. június 24 - 25. Már csak néhány helyünk van! Jelentkezem!
2017. szeptember 30 - október 01. Vannak még szabad helyeink! Jelentkezem!
Részvételi költség:
32.900 Ft
A részvételi költség tartalmazza: A részvételi költség nem tartalmazza:
 • 1 éjszaka szállást panzióban, kétágyas szobákban.
 • 1 reggelit a szállásunkon.
 • A tengeri kajakok és a hozzájuk kapcsolódó egyéb felszerelések (evező, mentőmellény, vízhatlan zsák, stb.) bérleti díját.
 • A Baraka túravezetését.
 • Az utazást a túra helyszínére.
 • A további étkezést.
A részvételi költség egy összegben és jelentkezéskor fizetendő.
Az utazás fontos adatai:
Létszám: 14-30 fő.
Ajánlott korhatár: 7-60 év. Bővebben
Hiányzás a munkahelyről: 0 nap.
SZÉP Kártya: ezt az utazást – részben vagy egészben – kifizetheted SZÉP Kártyával is, a "Szálláshely" zseb terhére. Irodánk mindhárom kibocsájtó bank (K&H, OTP, MKB) SZÉP Kártyáját elfogadja. Amennyiben ezen a módon szeretnél fizetni, kérjük a Jelentkezési lap „Egyéb üzenet az irodának” rovatában jelezd ezt irodánk felé. Ezt követően munkatársaink felveszik Veled a kapcsolatot.
Túravezetők:
Norbi az egyik gazdája a kerékpáros, evezős és hótalpas túráinknak. Mindegy, hogy Hollandiában vezet biciklitúrát, Csehországban kajakozást vagy Ausztriában hótalpas túrát, utasaink maximálisan számíthatnak sok éves tapasztalatára. Emellett Norbi évről évre nagyon sok új utazást is tervez a Barakának.
Pisti 15 éve vezet vízitúrákat elsősorban idehaza. Kiváló ismerője a Dunának, a Tiszának, a Rábának, a Szigetköznek, az Ipolynak és még hosszan sorolhatnánk. A Baraka vízitúrás utasai kiváló túravezetőt ismerhetnek meg személyében. Hamarosan a kerékpártúráink vezetésében is egyre aktívabb szerepet vállal.
1. nap
Dunakiliti – Mosoni-Duna – Halászi (szállás: panzió)
 • Találkozás: szombat délelőtt 09:00 órakor várunk minden résztvevőt Dunakiliti központjában, a templomnál. A regisztrációt követően az autóinkkal átmegyünk a mai vízitúránk kiindulópontjába, ami körülbelül 3-4 kilométeres távolságra fekszik Dunakilititől. Ezután az autók sofőrei elviszik az autókat Halásziba, a panziónk parkolójába, majd az irodánk kisbuszával visszautaznak a túra kiindulópontjába.
 • Vízitúra a Mosoni-Dunán: indulás előtt tartunk egy rövid ismertetőt a tengeri kajakok használatáról és a felszerelés biztonságos használatáról, majd vízre szállunk és egy rövid ideig még próbálgatjuk a frissen tanultakat. Ezután nekivágunk az egész napos kajaktúránknak a Szigetközi Tájvédelmi Körzet területén, a háborítatlan és vadregényes Mosoni-Dunán. A Szigetköz vízrendszerét délről lezáró Mosoni-Duna teljes hossza 125 km. Jellemző rá a gyakori meanderezés, a kisebb-nagyobb szigetek, az érintetlen ártéri erdők és a gazdag vadvilág. Minden együtt van tehát ahhoz, hogy a kanyargó Mosoni-Duna Magyarország egyik legkiválóbb vízitúrás helyszíne legyen. Evezés közben nyugodtan élvezhetjük a háborítatlan természetet és némi szerencsével még vadon élő állatokat is láthatunk. A folyó felső szakaszán lépten-nyomon hódok nyomait láthatjuk. A „kettérágott” fák törzsein pedig előszeretettel pihennek a kócsagok, a szürke gémek és a vadkacsák. Mivel a Mosoni-Duna egyes szakaszain akár 6 km/órás sebességgel is folyik, ezért az evezésünk során egészen jó ütemben tudunk haladni. Mivel a túránk során egyetlen települést sem érintünk, ezért a magunkkal hozott ebédünket egy csendes partszakaszon kikötve fogyaszthatjuk el. Az ebédszünet után is folytatjuk evezős túránkat a kígyóként tekergő Mosoni-Dunán egészen a vízparton található szállásunkig. Táv: 25 km. (***)
 • Halászi: miután kikötöttünk, elfoglaljuk a kétszemélyes szobáinkat, majd átadhatjuk magunkat a jól megérdemelt pihenésnek. Vacsorázni a szállásunk saját éttermében tudunk.
2. nap
Halászi – Szigetközi Tájvédelmi Körzet – Halászi (étkezés: reggeli)
 • Utazás: a reggeli után elhagyjuk a panziónkat és az autóinkkal pár perc alatt átutazunk a közelben található Cikola-sziget melletti töltéshez.
 • Vízitúra a Szigetközben: a mai túránk során a Szigetközi Tájvédelmi Körzet cikolai ágrendszerének izgalmas vízi labirintusát fedezzük fel. A Szigetköz ezen része Európa legnagyobb hordalékkúpján helyezkedik el, az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ág között, mintegy 375 km2-es területen. Itt a folyó áramlása lelassul, lerakja a messziről szállított hordalékát és emiatt a folyó számtalan mellékágra bomlik. Ennek köszönhetően szigetek, sűrű nádasok, keskeny csatornák, szélesebb folyóágak és morotvatavak alakulnak ki, amik paradicsomi helyszínt biztosítanak a vízitúrázók számára. Ez a terület a Duna „halbölcsője”, mivel a hazai halfajok mintegy nyolcvan százaléka előfordul itt. Megtalálható az eredetileg csak a tiszta hegyi patakokban élő sebes pisztráng ugyanúgy, mint a mocsarak és lápok védett fajai. A csendes „zsákutca” tavacskák vize olyan tiszta, hogy kajakozás közben is láthatjuk a vízinövények között cikázó halakat. A Szigetközben mintegy 230 madárfaj él, közülük kis szerencsével megpillanthatjuk a kócsagok, a barna kányák vagy a fekete gólyák egy-egy példányát. Ebben a vízi dzsungelben jól érzi magát a nyuszt, a vidra és a nemrégiben újra meghonosodott hód is. Az ebédszünetünket a Denkpáli hallépcsőnél tartjuk, majd folytatjuk evezős túránkat a cikolai ágrendszer szövevényes labirintusában. A délutáni órákban érkezünk vissza a Cikola-sziget mellett hagyott autóinkhoz. Táv: 15 km. (***) Ezzel zárul a kétnapos kajakos programunk.
 
Fotók: Róth Norbert
 
A vízitúrák nehézsége
 • A vízitúrák közepes nehézségűek. Előképzettség nem szükséges a túrákon való részvételhez, mivel a tengeri kajakok használata könnyen és gyorsan elsajátítható. Akik még egyáltalán nem eveztek, ők is nagyon gyorsan meg tudják tanulni a technikát.
 • A túrák sikeres teljesítéséhez átlagosan sportos erőnlét szükséges. Olyanoknak ajánljuk ezt a túrát, akik aktív életvitelt folytatnak és szoktak sportolni.
 • A vízitúrán való részvétel feltétele a biztos úszni tudás.
Fontos tudnivalók
 • Szükséges felszerelés, a szállásunk részletes leírása, várható időjárás, belépők árai... Minden fontos tudnivalót elolvashatsz ezen az oldalon.

 
Baraka Utazási Iroda - Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Net-Tech
Partnereink: Air Partner  | iJoe